Barbecue – gemarineerde seitanbrochetten

Seitansaté op de bbq

Nazomer…daar moeten we natuurlijk van profiteren! Dus dekken wij de tuintafel, halen we de barbecue van stal (lees; zolder) en genieten we al smikkelend van de laatste zonnestralen. En vanzelfsprekend 100% plantaardig!

Kleine bekentenis; ik had nog nooit in m’n leven een ‘echte’ barbecue in de hens gezet :-/ Meestal gebruikte ik daarvoor een kleine elektrische grill. Sterker; het is dat Elke me vertelde dat we zowaar een barbecue hadden! Anders was het er wellicht nooit van gekomen 🙂

We toverden die dus onder het spinrag vandaan, kochten kolen en kokosaanmaakblokjes (schijnen de beste te zijn) en huppa…proberen maar.

En jawel…het werkt 😉

Het was allemaal vrij last-minute dus ik heb me geen halve dag in de keuken opgesloten. Gewoon onder ons tweetjes dus en de seitanbrochetten (want daar gaat het nu over) aangevuld met wat er in de koelkast nog aan eetbaars te vinden was. In dit geval; een rijstsalade met groenten en kurkuma en/of aardappelpuree. Niet bepaald wat je bij een bbq zou verwachten maar niettemin lekker.

Simpele bijgerechten bij de bbq

Voor de seitansaté’s heb ik Maya fritties gebruikt en twee verschillende marinades. Een pittige en een zoete (twee kanten van mezelf ;))

Ingrediënten

Voor de saté’s (± 6 stuks)

  • 1 pakje seitan fritty (of seitan in stukjes gesneden)
  • 6 satéstokjes – geweekt in wat water
  • 1 gele of rode paprika (en/of kerstomaatjes voor de variatie)
  • 2 (kleine) rode uien

Voor de pittige marinade

  • 1 el barbecuekruiden
  • 4 el olijfolie
  • 1 rode ui – gesnipperd
  • 1 teentje look – geperst
  • 1/2 tl sambal
  • 1 el citroensap
  • peper
Pittig gemarineerde saté's

Voor de zoete marinade

  • 3 dadels – in kleine stukjes gesneden
  • 1/2 witte ui – gesnipperd
  • 1 tl agavesiroop
  • 3 el zonnebloemolie
  • peper en zout
  • 1/2 el citroensap
Seitansaté bbq gemarineerd

Bereiding

Simpel: meng alle Ingrediënten voor de marinades en doe ze in een kom met afsluitbaar deksel. Verdeel de seitan fritties over de 2 marinades (ik had 4 pittige en 2 zoete, maar je kan natuurlijk gewoon meer saté’s maken). Het lekkerste is als je dit een nachtje in de koelkast laat ‘trekken’ maar daar had ik nu niet het geduld voor. 2 uurtjes volstaan!

Snij de paprika in blokjes van dezelfde grootte als de fritties. Snij beide rode uien in vier stukken.

Spiets achtereenvolgens een stukje paprika, rode ui en seitan op de satéstokjes. Vlak voor je ze op de bbq legt bestrijk je ze best nog eens met een beetje van de marinade.

En natuurlijk…steek de bbq ruim op voorhand aan! Vervolgens nog even geduld en je kan beginnen smullen! Zoals Elke hier vrolijk demonstreerd 😉

Genieten van een vegan bbq

Geen idee hoelang je barbecue er over zal doen, maar onze saté’s waren op zo’n 10 minuten gebakken.

Seitansaté op de bbq

En nu maar hopen dat er nog een paar mooie zonnige dagen volgen! En zoniet; je kan dit gerust ook in de winter doen (of desnoods gewoon op de elektrische grill hé :))

Trouwens, hoe vaak haal jij gemiddeld de barbecue boven? Op jaarbasis 🙂

Meer lekkere recepten met seitan vind je in onze cursus Koken met Seitan.
Check hier voor meer info >>

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Vegan paprikaroomsaus recept met gegrilde paprika

    Vegan paprikaroomsaus (recept)

    De geur van gegrilde paprika’s vind ik altijd heerlijk. Daarom alleen al maak ik deze saus zo graag. Je zou het net iets sneller kunnen