De maanden vóór aanvang van een nieuw jaar zijn voor trendspotters een behoorlijk drukke periode. Trachten te voorspelen waar wij in 2017 he-le-maal van uit de bol zullen gaan op het vlak van kleding, eten, huishouden, hobby’s,… het lijkt me geen makkelijke opgave.
Natuurlijk; wie een beetje zijn ogen en oren open houdt, kan een aantal nieuwe trends zelf wel zien aankomen. Al helemaal wanneer het gaat om iets dat je interesse heeft.
Onze interesse (en wellicht ook die van jou) is intussen wel duidelijk; plantaardig eten! En laat dit nou net een thema zijn dat regelmatig terugkeert in de food trendlijstjes. Woehoew!
No Milky Way 2 - vegan lunch
Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).
De (vegan) food trends van 2017
Uiteraard komt elk beetje nieuwsmedium in binnen en buitenland met een eigen ‘foodtrends top 10’ op de proppen. Het is onnodig te zeggen dat die lijstjes van elkaar afwijken maar het moet gezegd; de gemene deler is wel degelijk de steeds massaler wordende opkomst van plantaardige voeding. Zowel qua levensstijl als qua specifieke ingrediënten en producten.
Er gloort in dat geval hoop aan de horizon en vandaar dat we de beste (vegan) food trends voor 2017 met je willen delen 🙂
1. Flexitarisme en veganisme
Wie het veganisme op de één of andere manier promoot, heeft zich vast wel een keer afgevraagd of hij/zij niet vocht tegen de spreekwoordelijke bierkaai. Wel, nee dus! Ieder artikel, folder, persbericht, actie of petitie die aandacht schonk aan vleesconsumptie versus dierenwelzijn, gezondheid en milieu…blijkt écht wel sporen te hebben nagelaten bij de grote massa.
Het resultaat is dat steeds meer mensen bewust minderen met hun vlees-, vis- en zuivelconsumptie en dat ook het aantal veganisten enorm gestegen is. Kortom; qua levensstijl zullen flexitarisme en veganisme in 2017 echt de dienst gaan uitmaken. Vanzelfsprekend hopen we dat die ontwikkeling, in tegenstelling tot de meeste trends, zich ook in de jaren erna blijft ontwikkelen.
Flexitarisme is natuurlijk nogal vrij te interpreteren en volgens Wikipedia is de definitie ervan in Europa ook anders dan in de Verenigde Staten.
Hoe het ook zij; in de regel geldt de benaming flexitariër voor iemand die 1 of meerdere malen per week bewust vlees en vis van hun menu schrapt. Ten behoefte van een vegetarische of veganistische maaltijd (vooralsnog de meesten).
Evengoed kan het slaan op iemand die quasi altijd vegetarisch of veganistisch eet maar incidenteel – niet zelden bij sociale gelegenheden – nog vlees en/of vis consumeert (wat voor mij dus opgaat).
Met andere woorden: Elke en ik zijn onbewust dé trendcombinatie van 2017 😉
Zeker; er zullen er vast zijn die deze ontwikkeling allesbehalve voldoende vinden en op zich hebben ze natuurlijk ook gelijk. Rome is echter niet in 1 dag gebouwd en ik had zeker nooit durven voorspellen dat flexitarisme of veganisme ooit maatschappelijk aanvaarde begrippen zouden worden. Laat staan dat ze in een lijstje als deze zouden verschijnen.
We kunnen dus stellen dat de geiten wollensokken-sluier voor eens en voor altijd is afgevallen! Hoe mooi is dat?
2. Groenten in de hoofdrol
Meer flexitariërs en veganisten betekent logischerwijs ook meer groenten. En deze grijpen in 2017 letterlijk de macht over het bord! Dan bedoelen we dus niet alleen de borden van de modale burger maar vooral ook die van restaurants.
Lag de focus van het gemiddelde restaurant voorheen op louter vlees of vis, geflankeerd door wat aardappelen of granen en – if you were lucky – een verdwaald blaadje sla, vanaf 2017 zal al wat van dierlijke oorsprong is verdrongen worden door creatieve groentebereidingen.
Als het goed is, kan je op de diverse menukaarten binnenkort dus gerechten als – ik verzin maar wat – ‘Bloemkoolstoofpotje met groentegarnituur’ in plaats van ‘Rundsentrecote met béarnaise’ terugvinden.
Okay, er zal zeker nog vlees of vis geserveerd worden…maar de focus is tenminste verlegd en alles is beter dan die onverantwoorde vleesbergen uit het verleden. En sowieso zal ook de keuze aan veganistische gerechten aanzienlijk worden uitgebreid.
Waar je deze ontwikkeling ook aan zal merken, is het verdwijnen van de zogenaamde ‘side dishes’. Dat was eigenlijk ook niets meer dan een verbloemde manier om je duidelijk te maken dat je moest bijbetalen wanneer je, behalve de homp vlees, toch ook iets extra wilde proeven ;).
Die tijd is dus voorbij. Yeah!
3. De nieuwe generatie vleesvervangers
De zogenaamde ‘vleesvervangers’ zijn natuurlijk niet nieuw meer. In de afgelopen jaren hebben we dit fenomeen echter zien opklimmen van een lastig-te-vinden unicum tot propvolle rekken in de vele supermarkten. De kant-en-klare vegetarische en veganistische worstjes, burgers, gehaktballetjes en ‘kipstukjes ‘ zijn tegenwoordig haast niet meer te tellen!
Hierbij moet gezegd worden dat de meeste van die producten vaak wel eiwit (en soms melk) bevatten en aldus niet vegan zijn. Een veganist moet dus iets meer etiketten controleren.
Los daarvan kunnen we er niet omheen dat vleesvervangers populairder zijn dan ook. Zoals gezegd ruilen een heleboel gezinnen de gehaktbal of biefstuk regelmatig(er) in voor een plantaardig alternatief.
Wij weten natuurlijk ook dat deze ‘vleesvervangers’ binnen de vegan wereld zowel voor- als tegenstanders kennen. Velen vragen zich af waarom je überhaupt iets zou eten dat op vlees lijkt en er, al dan niet identiek, naar smaakt. En toegegeven; net als het woord ‘vleesvervanger’ (alsof je vlees nodig hebt) slaat het eigenlijk nergens op. Theoretisch.
Zoals wel vaker het geval is, bewijst de populariteit iets anders. En eerlijk…ik ben persoonlijk als een kind zo blij met die alternatieven. Voor veel mensen maken die vervangproducten de stap naar een plantaardig(er) eetpatroon nu eenmaal een stuk eenvoudiger.
Foto van Impossible Food
Niet te onderscheiden
Okay, terug naar de essentie Stijn! Zoals gezegd is de vraag naar de zogenaamde vleesvervangers stijgende en zijn er legio bedrijven (o.a. De Vegetarisch Slager, Beyond Meat, …) die zich buigen over de nieuwe generatie ‘alternatief vlees’ . Oftewel; vleesvervangers die nauwelijks meer van echt te onderscheiden zijn. En dat ‘net echt’ is exact wat in 2017 een trend zal worden.
De reeds genoemde Vegetarische Slager heeft al een heel assortiment veggie en/of vegan gehaktballen, kipstukjes, gehakt , saté’s en – jawel – een bamihap waarmee je de gemiddelde vleesetende consument flink in de maling zou kunnen nemen. Het zijn echter bedrijven als o.a. Impossible Burger en Beyond Meat die de ‘fopfactor’ tot in het extreme doorvoeren. Het resultaat; burgers die exact smaken als vlees, eruit zien als vlees en…bloeden als vlees!!!
Met dat laatste wordt wellicht bedoeld dat deze, in tegenstelling tot de meeste veggie-en veganburgers, bij het bakken ook sappig blijven. Althans, ik hoop dat ze dat bedoelen 😉
Hoewel het waarschijnlijk nog even duurt voor deze (voornamelijk Amerikaanse) producten hier verkrijgbaar zijn, geef ik het nu al ruiterlijk toe…ik kan nauwelijks wachten om ze te proberen!
Voor iemand zoals ik, die nog steeds een mentale inspanning moet doen om GEEN hap vlees naar binnen te werken, is zoiets een godsgeschenk.
Over de ingrediënten en productie zijn deze bedrijven doorgaans ook erg transparant, al weet ik zelf nog niet in detail waar deze burgers dan wel van gemaakt worden. Maar sowieso is het de voorspelling dat ‘faux meat’ in 2017 een ware stormloop zal veroorzaken.
4. Vegan in de supermarkt
Yep, behalve bovenstaande vleesvervangers zullen de supermarkten steeds vaker inzetten op allerhande veggie en vegan producten. Dat hangt gewoon samen met het aloude principe van vraag en aanbod.
Neem als voorbeeld vegan kaas. Kon je die voorheen enkel op de kop tikken bij gespecialiseerde (web)winkels, vanaf heden en in de toekomst zal je die ‘gewoon’ kunnen meeritsen bij een bezoek aan de vele grote supermarkten in B, NL en daarbuiten. Je zal een term als ‘vegan’ dus steeds vaker en veelvuldiger in de winkelrekken gaan terugzien.
Is dat goed? Zeker wel voor het veganisme in het algemeen. Hoe makkelijker én goedkoper mensen toegang hebben tot plantaardige producten, hoe aantrekkelijker die tenslotte voor hen zullen worden.
Vanzelfsprekend is dit wel een ontwikkeling die de gespecialiseerde shops financieel zullen voelen maar daar doe je verder weinig aan. In ieder geval draagt het bij aan het grotere en belangrijkere geheel en daar draait het wel écht om. Hoe meer mensen plantaardig(er) eten, hoe beter.
5. Geen ‘fast’ maar ‘better’ food
Dit is natuurlijk al een tijdje langer aan de gang en is volgens mij de fase ‘trend’ zelfs al helemaal voorbij. De terugkeer naar ‘normale’ voeding (lees: onbewerkte ingrediënten en voedingsmiddelen) is iets dat we alleszins kunnen toejuichen.
Natuurlijk geldt dit niet enkel voor plantaardige voeding. Bij een trendsetter als Pascalle Naessens maakt vlees en vis nog steeds deel uit van het menu. Hetzelfde geldt voor het populaire Paleo principe.
Voor wat veganistische, pure voeding betreft, zijn het mensen als o.a. Boule Ytsma, Lisette Kreischer en de – nog niet zo lang geleden belachelijk zwaar bekritiseerde – dames van The Green Happiness, die op dit vlak echt potten hebben gebroken. En dan vergeet ik er vast nog een paar.
In het algemeen is deze trend vanzelfsprekend een fantastische ontwikkeling waar de voedingsindustrie wellicht ook op zal gaan inspelen. Het vorige thema (de nieuwe generatie) vleesvervangers staat natuurlijk ook behoorlijk haaks op dit concept. Hoewel de gebruikte ingrediënten voor die plantaardige vleeswaren best ‘naturel’ kunnen zijn, is ‘vlees dat geen echt vlees is’ in dit opzicht een joekel van een contradictie.
6. Groenten uit de zee
De bewering dat vis een supergezond ‘product’ is, zou iedereen die over een aantal werkende hersencellen beschikt, allang in twijfel hebben moeten trekken. Zelfs als we de massale overbevissing en, het daarmee gepaard gaande, uitsterven van bepaalde vissoorten buiten beschouwing lieten, zouden de statistieken over de vervuiling van onze oceanen méér dan voldoende bewijs moeten zijn.
Plastiek soep (en geen detox)
De cijfers betreffende het plastiek afval dat de oceanen overspoelt en aldus in de magen van vissen en andere zeedieren (ook visetende vogels) terechtkomt, zijn echt hallucinant. In die mate dat er nauwelijks nog een vis bestaat waarin geen schrikwekkende hoeveelheden afvalresten worden aangetroffen.
En behalve de ‘plastic soup’ zijn er nog andere oorzaken van de massale vervuiling. Denk aan de vele olierampen en natuurlijk de kernramp in Fukushima in 2011. Hoewel de gevolgen van die laatste ramp nauwelijks worden opgevolgd (of althans niet met het publiek gedeeld), stromen er anno nu nog steeds miljoenen liters radioactief water richting de open zee. Verwoestend voor fauna en flora.
Waarom vis eigenlijk zo gezond is?
Hoe dan ook; afgezien van deze staalharde feiten is vis van origine inderdaad gezond voor de mens. Ze bevatten belangrijke en aanzienlijke hoeveelheden voedingsstoffen waar ook het menselijk lichaam veel baat bij heeft. De overtreffende ironie is echter dat de meeste van deze vissen hun gezondheid op hun beurt te danken hebben aan wat zij zelf eten. Namelijk; ‘zeegroenten’ als wieren en algen.
Yep, hoewel vis bekend staat als leverancier van omega-3, is het niet de vis zelf die deze produceert. Wieren en algen doen dat wel. Onze visconsumptie is dus eigenlijk hetzelfde verhaal als dat van vlees: er zit een onnodige schakel tussen. En uiteindelijk smaakt vis naar niets meer of minder dan wieren en algen. Oh, ironie!
Extra mooi om te weten is dat deze ‘zeegroenten’ in veel mindere mate vatbaar zijn voor toxines. Net als hun bovengrondse groene collega’s hebben ze namelijk de eigenschap om allerhande ‘negatieve’ stoffen om te zetten in zuurstof. Kortom; fotosynthese. Ze zorgen er dus net voor dat de oceanen ‘gereinigd’ worden en blijven net daarom zelf grotendeels gevrijwaard van vervuiling.
Sterker zelfs: deze onderwaterflora is de werkelijke levensader van onze planeet. Niet bomen (regenwouden) maar algen zijn de grootste producent van zuurstof. Simpelweg vanwege het feit dat 2/3 van deze aardbol nu eenmaal uit water bestaat.
Daar komt bij dat algen en wieren ontzettend eenvoudig te kweken zijn. Ze behoeven geen extra zorgen en groeien als gek! Het is dus de combinatie van al deze voordelen die zeegroenten in 2017 massaal op de kaart zullen zetten. Zelf ben ik trouwens al een tijdje een grote fan en vooral aan de razend populaire ‘Dutch Weed Burger’ kan je afleiden dat ik lang niet de enige ben 🙂
7. Detox soep i.p.v. sap
Je werd er het afgelopen jaar nog net niet (of net wél?) mee doodgegooid; sapjes en smoothies als de ultieme detox kuur. Vooropgesteld; ik had er niks op tegen. Ook wij hebben ons in allerijl een blender aangeschaft en massaal veel smoothies verzwolgen. Al voeg ik eraan toe dat ik er op den duur wel schoon genoeg van had haha.
Anyway, volgens de food trend peilingen zijn de dagen van de sapjes en smoothies wel degelijk geteld. Wat niet betekent dat het reiniging van de innerlijke mens ook ‘not done’ is, integendeel. De blender wordt alleen terug vervangen door de kookpot. En door soep!
Logische natuurlijk. Soep is – net als een smoothie – een eenvoudige en compacte verzameling voedzame ingrediënten in 1 kom of beker. Eenvoudig te maken, makkelijk te consumeren én gezond. Enfin, toch wanneer het om een groentesoep zónder room en melk gaat :).
Knoflooksoep zou bijvoorbeeld een goed voorbeeld van een perfecte ‘detox’ soep zijn.
Het toffe aan soep is natuurlijk dat deze ook warm gegeten kan worden. Een warme spinazie/mango/chia smoothie zou ik daarentegen ten zeerste afraden. Niet te zuipen!
Kortom; bereid je alvast voor op een ware stortvloed aan verrassende soeprecepten!
8. Superfoods uit eigen regio
Ook de superfoods waren het aflopende jaar een regelrechte rage. De definitie van een superfood is; ‘een voedingsmiddel waarvan wordt beweerd dat deze een relatief hoog (of bovengemiddeld) gehalte aan gezonde stoffen bevat en aldus meer positieve eigenschappen heeft ten opzichte van andere voedingsmiddelen’. Of zoiets bij benadering.
Omdat de term echter niet wettelijk is vastgelegd, kan iedere fabrikant ‘m eigenlijk gebruiken. Al zal deze ook wel door de mand vallen als het geprezen voedingsmiddel in kwestie allesbehalve gezonde blijkt te zijn. Het zal dus best dat de massaal verkochte superfoods ook daadwerkelijk gezond zijn.
Het probleem dat zich voordeed was dat veel van die superfoods vaak uit euh… meer exotische bestemmingen geïmporteerd moesten worden. En laat ons eerlijk zijn; zowel voor die import als voor het eenvoudige stempel van ‘superfood’ moest je vervolgens je halve maandloon afstaan.
Die focus op exotische voedingswaren zoals o.a. acai bessen, chia zaad, aloe vera, kokosolie,… heeft er bovendien voor gezorgd dat we de voedzame bommetjes uit de eigen regio uit het oog begonnen te verliezen. Oftewel; hoe een mens ook dezelfde mate aan samengebalde voedingsstoffen kan onttrekken uit boerenkool, rode biet, pompoen, walnoten en spinazie. Om maar een paar voorbeelden te noemen.
In het licht van een duurzamer voedingsbeleid en eetpatroon (minder import en bewerkte voeding ten faveure van lokale, natuurlijke voedingsmiddelen) zal de status van onze eigen groenten, noten en vruchten in 2017 weer in ere hersteld worden. Even gezond, véél milieuvriendelijker en ook nog eens stukken goedkoper.
Kan je je geld voortaan besteden aan een leuke vakantie i.p.v. het uit te geven aan een op 10.000 meter hoogte groeiende bes die door een zwaar onderbetaalde arbeider met een pincet geoogst werd 😉
9. Are you (coco)nuts?
Inderdaad, het begint me ook op te vallen dat de contradicties in de food trends groot zijn. Totaal haaks op het concept van lokale voeding, is de kokosnoot juist aan een opmars bezig. Niet alleen is de kokosmelk, kokoscrème en kokosrasp weer helemaal ‘in’. Ook van kokos afgeleide producten als o.a. kokosnootsuiker, kokoschips en kokosolie worden steeds vaker gebruikt in de keuken. En verwerkt door producenten natuurlijk.
Razend populair schijnt ook de Coconut Aminos; een kruidensaus die prima kan dienen als alternatief voor sojasaus. Omdat het glutenvrij is en ook gezond(er) schijnt te zijn.
Of die hele kokostrend ook daadwerkelijk zal bijdragen aan je persoonlijke gezondheid? Ik heb geen flauw idee. Ik lust graag kokos en gebruik zowat alle bovengenoemde artikelen af en toe ook daadwerkelijk in gerechten. Mijn verstandigste advies zou echter zijn; geniet met mate. Dat geldt volgens mij voor eender welk voedingsmiddel.
10. De superbowl?!
Nee, niet het razend populaire Amerikaanse sportevenement maar gewoon letterlijk ‘eten in kommen’.
Wat dat betreft was Strombowli, de in 2016 verkozen winnaar van het reality programma ‘Mijn pop-uprestaurant’ de trend royaal voor.
Of misschien hebben zij die wel ingezet? Who knows!
Hoe dan ook; naar verwachting worden gerechten in een kom i.p.v. op een bord dé manier om ons voedsel te verorberen. En het gaat dan trouwens niet alleen om het diner maar ook een ‘kom’ voor je ontbijt en middageten. Zelfs de meegenomen lunch voor school of werk zal voortaan in ‘komvorm’ verpakt worden.
Het gebruik van pakkende namen (neem bijvoorbeeld de zogenaamde Buddha Bowl) is dan natuurlijk niet veraf. Ik moet zeggen; ik ben alvast benieuwd wat voor creatieve dingen er allemaal uit de mouw geschud zullen worden 🙂
Zullen het hits worden?
Dit waren wat ons betreft de meest in het oog springende voedingstrends voor het nieuwe jaar. Eens kijken welke er daadwerkelijk een hit worden en welke niet.
Uiteraard volgt op elke trend een tegenbeweging die op zijn beurt vaak ook een trend wordt (wat wellicht zal gebeuren met artisanale slagerijen die zogenaamd ‘van kop tot staart’ werken en zo).
Maar goed; het lijkt er in ieder geval op dat vooral plantaardige voeding volop in de spotlights komt te staan. Dus laten we die trend trachten te verlengen en in stand houden!
Bronnen: Baum+Whiteman – International food & restaurant consultants, Mic.Com, Knack.
Nog andere food trends gespot of graag reageren op deze? Spreekt tot ons en onze (trend?)volgers onderaan dit artikel! 🙂
No Milky Way 2 - vegan lunch
Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).
3 reacties
trend, niet alleen. het wordt een way of live!
Ik vind de trends zeer herkenbaar, ik volg ze zelf reeds voor een groot stuk. Als veganist ga ik veel bewuster met eten in het algemeen om dan in mijn pre-vegan tijdperk. Enerzijds, om zeker de benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen, anderzijds kom je als gevolg van deze zoek- en uitprobeertocht vanalles te weten over voeding en het effect ervan op het lichaam.
En er zijn inderdaad de uitdagingen voor de veganist die een sandwichspread of burger wil kopen waar geen kippe-ei in verwerkt zit. Dit is nog een aandachtspuntje voor de producenten van veggie voeding. Want zeg nu zelf, als je dan toch de veggie toer opgaat kan je in zo’n producten toch best ineens het ei en eventuele melkproducten eruit laten ;-)?
Ik merk verder dat er nog veel werk aan de winkel is in onze maatschappij om zich open te stellen en het als vanzelfsprekender te vinden om meer plantaardig te eten. Elke veganist die op restaurant gaat weet wat ik bedoel. Sommige mensen hebben zelfs medelijden met mij, ze zeggen bvb ‘maar zo een klein beetje kaas kan toch geen kwaad, doe jezelf dat toch niet aan’. Dat klopt, ik heb heel graag kaas gegeten, maar ik mis het niet meer. Het is een groeiproces, met voor mij respect voor de dieren in het achterhoofd. Het is niet dat het niet ‘kan’ om eens iets dierlijk te eten, maar voor mij hoeft het gewoon niet meer.
Ik ben dankbaar voor elk initiatief om diervriendelijke voeding aan te moedigen. Dus Stijn en Elke, dank je en doe zo voort :-).
Weer een leuk en lekker positief artikeltje!