3-stappenplan voor het kweken van erwtenscheuten

Erwtenscheuten kweken

Dat er ten huize De Kock-Aerts tegenwoordig erwtenscheuten gegeten worden is een gelukkig toeval. Het begon toen ik zo’n 100 gram gedroogde erwten in een pot water had laten weken met de bedoeling ze ‘s anderendaags te koken en tot soep te verwerken.

Gekiemde erwten in aarde

So far, so good…ware het niet dat mijn soms ietwat verwarde geest ze compleet vergat. Wat ook niet hielp is dat ik die pot in de bergruimte had staan, volledig uit het zicht 🙂

Toen ik daar 3 dagen later achterkwam waren de erwten meer dan ‘geweekt’ en begonnen ze al te kiemen. Shit, shit, shit!

Pas gekiemde erwten

Gelukkig is er dan een vrouw in mijn leven die weet wat gedaan. Zo had ze ergens gelezen dat jonge erwtenscheuten erg lekker zijn en prima passen bij (bijvoorbeeld) een salade. Dus hoe doen we dat dan?

1. Kiemen

Uitloper erwt

Neem een handvol gedroogde erwten, week ze in een pot water en ‘vergeet’ die tot ze beginnen te kiemen 😉

Verse erwten kan natuurlijk ook. In dat geval doe je deze in een afsluitbaar plastic zakje en leg je ze in de groentelade van je koelkast. Zorg dat de erwten daarbij niet geplet worden. Zodra ze beginnen kiemen (er een witte uitloper uit de erwt komt) haal je ze uit de zak en volg je de volgende stappen. Gebruik uiteraard geen diepvrieserwten, daar komt niks van terecht.

2. Planten

Planten van gekiemde erwten

Vul een bloempotje met een diameter van ± 12 cm (bovenkant) tot op een paar centimeter van de rand met aarde. Leg er een 10 – 12 tal gekiemde erwten bovenop en dek af met wat extra aarde. Druk deze niet (te hard) aan!

Buiten planten kan natuurlijk ook, maar dan duurt het – vreemd genoeg – langer eer ze beginnen groeien.

3. Groeien en oogsten

Erwtenscheuten kweken

Plaats de toekomstige scheuten op een zonnige plek (in ons geval vlakbij het keukenraam) en geef ze regelmatig (lees: om de 2 tot 3 dagen) vers water.

De eerste scheutjes zie je al na een paar dagen te voorschijn komen en na zo’n 6 tot 7 dagen (foto onderaan) zijn ze wat mij betreft groot genoeg om te verorberen. Als je de scheuten afknipt boven het blad zal de scheut steeds opnieuw aangroeien en kom je nooit zonder voorraad te zitten.

Waar vergeetachtigheid al niet goed voor is hé 😉

Eetbare erwtenscheuten

Heb jij zelf al eens erwtenscheuten proberen te kweken?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Radijsjes kweken in potten

  Radijsjes kweken in potten

  Als er 1 groente is die makkelijk te kweken is, dan zijn het wel radijzen. Zelfs als je 2 linker tuinhandschoenen hebt, zal het je

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu