Geüpdatet op

Ik dreig in herhaling te vallen maar ik ga het toch nog een keer zeggen; geen idee waarom er altijd zo veel eieren gebruikt worden!

No Milky Way 2 - vegan lunch

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Neem bijvoorbeeld aardappelkroketten. Als me gevraagd wordt hoe ik dat in godsnaam klaarspeel zonder ei sta ik steevast met m’n mond vol tanden. “Nou…ik laat ze gewoon weg’, flap ik er dan maar uit 🙂

Volgens traditioneel recept gooit men altijd een ei-dooier door de aardappelpuree en wordt het eiwit gebruikt om de kroketten in onder te dompelen en vervolgens te paneren.

Veganistische kroketten zelf maken

Bloem en water

Het eiwit kan je echter evengoed vervangen door een papje van bloem en water. Super makkelijk en is ook nog eens goedkoper! Aan de smaak doet het niets en hetzelfde geldt overigens voor de ei-dooier. Geen flauw idee waarom die er per sé bij moet.

Met frieten is het overigens net zo. Hier in België gaan de ‘echte’ frituristen er prat op dat friet gebakken wordt in ‘Ossewit’ (oftewel rundsvet). De smaak zou dan zoveel beter zijn en meer van dat soort dingen. Het lijkt me sterk dat iemand überhaupt het verschil tussen in rundsvet of in plantaardige olie gebakken friet zou proeven en dan nog…waarom zou je in vredesnaam een groente (of knol in dit geval) in dierlijke vetstof moeten bereiden? Das toch te gek voor woorden!

Als ik aanstonds zou suggeren dat een ‘echte’ steak in kokosolie gebakken dient te worden…goh, ik hoor de halve slagerswereld al steigeren 😉

[phxoptin id=1498211942]

Waardig kroketje

Hoe dan ook: het is duidelijk dat de vleesindustrie links en rechts wat overschotjes kwijt moet, want anders kan ik het ook niet verklaren. Mijn advies; laat een aardappelkroket een aardappelkroket zijn en een friet een friet. Zonder dierlijke additieven die nergens toe leiden.

Maar genoeg grote bek; mocht je nog twijfelen…probeer deze aardappelkroketten ‘natuur’ maar eens uit 😉

Zelfgemaakte aardappelkroketten veganistisch

Ingrediënten

 • 1 kg aardappelen – geschild en in blokjes gesneden
 • 50 ml sojamelk (ongezoet) of sojaroom
 • 3 el bloem
 • 60 ml water
 • Paneermeel – moeilijk in te schatten hoeveel 😉
 • Zeezout, peper & muskaatnoot (optioneel)

Extra benodigdheden: een Millecroquette (of krokettenpers) Niet dat een mens niet zonder kan, maar het scheelt enorm veel werk. En zo’n ding kost 3 keer niets.

Aardappelkroketten maken met de millecroquette (krokettenpers)

Bereiding

 1. Kook de aardappelen gaar en giet het kookvocht af.
 2. Zet de pot opnieuw op het vuur en laat de aardappelen zo’n 5 minuten al roerend ‘droogkoken’. Op die manier verwijder je alle restjes vocht en krijg je een stevige puree.
  Droge aardappelpuree
 3. Haal de pot van het vuur en giet de sojamelk erbij. Roer goed door mekaar en pureer de aardappelen met een pureestamper.
  sojamelk bij de aardappelen voor kroketten
 4. Optioneel kan je de puree bijkruiden met een snuifje zeezout, peper en nootmuskaat. Geef je de voorkeur aan een echt ‘pure’ aardappelkroket, dan kan je deze stap gewoon weglaten.
 5. Laat de puree afkoelen gedurende minstens 1 uur. Doe dit bij voorkeur niet in de koelkast maar op een droge, koele plaats
 6. Maak de kroketten met behulp van de Millecroquette
 7. Neem 2 borden en maak in het ene een papje van bloem en water. Meng goed zodat er geen klonters overblijven. Vul het andere bord met (niet te veel) paneermeel
 8. Neem een kroket en dompel eerst de boven- en onderkant in het papje. Roer vervolgens de hele kroket er kort door en haal ze daarna door het paneermeel tot ze helemaal bedekt is. Herhaal dit met alle kroketten (voeg af en toe wat paneermeel toe, anders krijg je allemaal klonters).
 9. Verwarm de friteuse voor tot 175°C en bak de kroketten in ± 3 minuten goudbruin.

Tips:

 1. Gebruik verse frituurolie of (jawel) kokosvet. In ieder geval zal je aardappelkroket mooier bakken als je de vetstof net vervangen hebt.
 2. Bak niet teveel kroketten in één keer. Dat betekent namelijk meer kans op openbarsten. Bak bij voorkeur (afhankelijk van de grootte van je friteuse) maximum 4 tot 5 kroketten per keer.
 3. Geen Millecroquette/krokettenpers in huis? Gebruik dan simpelweg een spuitzak en knip het uiteinde af tot je een opening met diameter van ± 3cm hebt.
 4. Het je te weinig bloem/waterpap? Gewoon een beetje bijmaken volgens dezelfde verhouding.
 5. Bewaar de overschot van de kroketten in de diepvries, handig als je eens weinig tijd hebt 🙂

Wie wil er nog eieren in z’n aardappelkroket? 🙂

[phxoptin id=1498211942]