Begin dit jaar kocht ik in de biowinkel een hoop aardperen. Heel lekker in een stoofpotje. We hadden er ondertussen al drie keer van gegeten en ik had er nog over. Een beetje teveel gekocht dus. Die laatste begonnen al vrij plat te worden dus dat leek me niet meer zo heel erg lekker.
Aardperen planten
Ik dacht: āLaat ik ze eens in de grond steken, dan kan ik er later misschien nog van eten.ā Zo gezegd zo gedaan. In de voortuin maakte ik enkele gaten en stopte de aardperen er in en maakte de grond terug dicht. Meer had ik er niet mee gedaan.
In de zomer kwamen er op die plek allemaal groene stengels uit. Niet veel later kwamen er prachtige bloemen aan. Dat was zo tegen het einde van de zomer, begin herfst.
Alleen hiervoor al zou ik terug aardperen in de grond stoppen. Ze zijn van de zonnebloemfamilie en worden dan ook heel hoog. Bij mij waren ze dik over de meter, maar ze kunnen wel drie meter hoog worden.
Op zich is het best om de aardpeer zo vers mogelijk te planten als ze nog goed hard zijn. Bij mij is het goed gelukt met zacht geworden aardperen, maar de kans op schimmels is dan groter.
Verder moet je er ook rekening mee houden dat ze heel hoog worden en kunnen woekeren, dus zet ze op een plek waar dat niet veel uitmaakt.
Wanneer kan je aardperen oogsten?
Zodra de bloemen uitgebloeid zijn en de stengels verdord zijn kan je de aardperen uit de grond halen. Dit is ongeveer vanaf november, maar het kan ook wat later zijn. Bij mij was Ć©Ć©n plant verdord op 17 november (wanneer ik de video opnam) en heb van deze plant heel wat aardpeertjes geoogst. De andere planten hadden of nog bloemen of nog groene takken dus hiermee wacht ik nog tot ook deze verdord zijn.
Gedurende de hele winter kan je nog aardperen oogsten. Geen probleem als het gevroren heeft. Dat zou trouwens de smaak nog kunnen verbeteren.
Hoe de aardperen oogsten?
Je kan met een drietand de aarde los maken en de aardperen zo uit de grond halen. Het gevaar is dan wel dat je in een aardpeer prikt. Daarom heb ik de aardperen met blote handen uit de grond gedaan. Je kan zo heel goed voelen waar er aardperen zitten. Bovendien is het bewezen dat rechtstreeks huidcontact met de aarde heel erg gezond. Je kan dat doen met speciale aardingsproducten, maar het meest effectief is gewoon met je handen of voeten in de aarde lopen.
De aardperen zitten niet allemaal vlak aan de stengel, maar kunnen er ook een beetje verder van weg liggen. Zoān halve meter rond de plant kunnen er zitten, dus best goed voelen zodat je er geen vergeet.
Je kan trouwens best enkel oogsten wat je gaat opeten. Zo eet je steeds verse aardpeer. Wil je toch alle aardperen tegelijk oogsten, dan kan je ze in een emmer met zand bewaren of onder de grond op een apart plekje.
Houd er een paar over en plant deze opnieuw zodat je het volgende jaar terug aardperen hebt.
Weetje: aardpeer bevat inline als je deze rauw eet, wat goede bacteriƫn in de darmen kan stimuleren. Heel gezond dus.
Kijk hier hoe je aardperen kan bereiden >>
Heb jij al eens aardperen geplant en geoogst, of misschien andere gewassen? Laat het me zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.
4 gedachten over “Aardperen planten en oogsten – zo simpel is het”
Ik fermenteer de aardperen per 500 g in een weckpot. Gewoon kuisen, raspen en mengen met 2% zout op het gewicht. Zuiver zout gebruiken zonder additieven. Na een week rusten op een plekje tussen 18Ā°C en 25Ā°C is de fermentatie een feit. De pot niet openen in die week enkel wat lucht van de fermentatie laten ontsnappen.
Dank je wel voor de tip!
ik heb ook alweer mooie porties geoogst. En die vieze handen horen er gewoon bij.
Na schoonmaken koken in de schil, na afkoelen de schil eraf pellen, dan mengen met wat gekookte wortelstukjes, dan walnotenolie mengen met mosterd. erdoor roeren. Wat gomasio erover en smullen maar.
Knappe aardpeerbloem š