De naam ‘appelazijn’ hoor en zie je tegenwoordig steeds vaker voorbij komen. Is het niet in de context van voedingsmiddel, dan wel als heilzaam product tegen allerlei kwaaltjes. In dit artikel ontdek je alles wat je over dit product wilde weten: waar het vandaan komt, welke soort appelazijn het gezondst is en – of course – wat je er zoal mee kan doen.
Oh ja…en of het ‘wondermiddel-etiket’ al dan niet terecht is 🙂
Maar laten we gewoon bij het begin beginnen:
Wat is appelazijn?
Eigenlijk exact wat de naam zegt: appelazijn, ook bekend als appelciderazijn of (Engels) Apple Cider Vinegar (ACV), is een azijnsoort gemaakt uit appels. Als voedingsmiddel kan je het gebruiken voor het maken van o.a. saladedressings/vinaigrettes, marinades en koude sauzen. Zoals veganaise bijvoorbeeld. Appelazijn kan ook dienst doen als natuurlijk conserveermiddel omdat azijnzuur – net als alcohol – de groei van ongewenste bacteriën tegenhoudt.
Hoe word appelazijn gemaakt?
De productie van appelazijn begint met het pletten van appels en het uitpersen van de daarin aanwezige vloeistoffen. De substantie die overblijft noemt men ‘appelmost’.
In de wijnmakerij is ‘most’ sowieso een bekende term. Daar staat het voor vers geperst, doch (nog) niet gegist, sap van druiven of andere vruchten. Van ‘druivenmost’ maakt men wijn en hetzelfde geldt voor appelmost en appelwijn. Deze laatste is overigens ook een populair product.
In principe begint het maken van appelazijn dus met het maken van appelwijn. Het enige verschil tussen deze 2 producten is de laatste stap in het proces: een 2de fermentatieprocedure waarbij er een legertje azijnzuurvormende bacteriën (acetobacter of ‘moeder van azijn’) aan de wijn wordt toegevoegd. Deze bacteriën zetten de aanwezige alcohol dan weer om in azijn.
Et volia…je appelazijn is klaar!
Troebele appelazijn?
Hoewel de productiemethode steeds hetzelfde is, zijn er wel verschillende soorten appelazijn verkrijgbaar. Je kan ze bijvoorbeeld al onderscheiden in 2 varianten: troebele en heldere appelazijn.
Heldere appelazijn vind je voornamelijk in supermarkten. Het is niets meer of minder dan de gefilterde versie van de oorspronkelijke (dus troebele) appelazijn. Tijdens zo’n filteringsproces worden alle rondzwevende vezels, en daarbij ook vrijwel alle voedingsstoffen, uit de appelazijn verwijderd. Wat resteert is een zeer heldere – op witte wijn gelijkende – vloeistof…met helaas bijzonder weinig voedingswaarde.
De enige reden dat dit gebeurd is natuurlijk een commerciële. De meeste consumenten kopen immers liever een heldere vloeistof dan een troebele substantie. Qua smaak maakt deze gefilterde versie (uitzonderingen daargelaten) bovendien niet eens zoveel verschil. Het feit dat de voedingswaarde door het filterproces gekelderd wordt, is echter wel een erg groot nadeel.
Biologische ongefilterde (troebele) appelazijn
Wie belang hecht aan een appelazijn van goede kwaliteit én veel voedingswaarde, kiest natuurlijk best voor een troebele, biologische appelazijn. De combinatie van die 2 verzekerd je in ieder geval van een natuurlijk en voedzaam product zonder allerlei – al dan niet onvermelde – toevoegingen en bewerkingen.
Appelazijn/appelciderazijn kopen
Zoals gezegd vind je de gefilterde versie vooral in supermarkten. Voor de biologische, troebele variant kan je gelukkig terecht bij je lokale natuurvoedingswinkel of bio-supermarkt. En uiteraard biedt het internet ook altijd uitkomst wanneer je kwaliteitsvolle appelazijn wil aanschaffen.
Is appelazijn gezond?
Dat appelazijn veel meer is dan een voedingsmiddel, blijkt uit de vele gezondheidsvoordelen die eraan worden toegeschreven. Zowel inwendig als uitwendig zou je appelazijn kunnen gebruiken voor het (al dan niet preventief) behandelen van diverse lichamelijke klachten. Volgens vele (internet)bronnen zou appelazijn bijvoorbeeld positief kunnen bijdragen aan:
Afvallen en spijsvertering
Het dagdagelijks drinken van (met water verdunde) appelazijn zou een positieve invloed hebben op je vetverbranding, je vetopslag verminderen én je hongergevoel temperen. Al dan niet hieraan gerelateerd zou appelazijn ook je spijsvertering bevorderen en constipatie kunnen tegengaan.
Huid- en haarklachten
Het uitwendig (insmeren/inwrijven) gebruik van appelazijn zou dan weer helpen bij het behandelen of voorkomen van diverse huidklachten als o.a. acné, puistjes en zelfs psoriasis. Ook als reguliere, dagdagelijkse huidverzorging is appelazijn naar verluidt erg geschikt. Het inwrijven van de haren met appelazijn voorkomt dan weer schilfers/roosvorming (in wezen natuurlijk ook een soort ‘huidprobleem’).
Spier en gewrichtspijnen
Het behandelen van spieren en gewrichten met appelazijn, zou deze preventief verzorgen, herstel kunnen bevorderen en pijn kunnen verlichten.
Daarnaast zijn er nog een hele rits (al dan niet gerelateerde) gezondheidsvoordelen die aan appelazijn worden toegeschreven. Een kleine greep uit het lijstje:
- mogelijk positief effect bij diabetes
- zou diverse (voedsel)allergieën kunnen beteugelen tot zelfs oplossen
- zou een positieve invloed hebben op te hoge (of net te lage) bloeddruk
Al deze claims en veronderstellingen hebben er in ieder geval voor gezorgd dat een heleboel mensen hun dag starten met het drinken van 1 of 2 theelepels appelazijn in een glas water. Of dat men is begonnen met het dagdagelijks insmeren van huid en/of haren. Tegenwoordig zijn er zelfs capsules met appelazijn verkrijgbaar!
Maar oké…kloppen al die beweringen nu eigenlijk ook?
Wel, zoals je uit al onze ‘zou kunnens’ en ‘mogelijks’ al kan afleiden…wij zouden het niet met zekerheid durven zeggen. Feit is dat er op dit moment weinig tot geen wetenschappelijke onderzoeken hebben plaatsgevonden die alle bovenstaande beweringen ook staven. De vele(online) meningen zijn op z’n zachtst gezegd dan ook nogal verdeeld. Zoals eigenlijk altijd gebruikelijk is.
Ook bij thema’s die wél wetenschappelijk onderzocht zijn trouwens 😉
Anyway: waar men het over het algemeen wel over eens is, is de heilzame werking van appelazijn bij huidklachten zoals o.a. acné en puistjes. In het verlengde daarvan zou het dus ook effectief geschikt zijn als algehele huidverzorging.
Wat voor appelazijn spreekt is het volgende: als niemand er ooit positieve resultaten mee had behaald, zou je deze claims ook nergens meer lezen. De eerste positieve berichtgevingen over appelazijn gaan namelijk al terug tot – pakweg – 1970. Kwakzalverij overleeft zo’n periode meestal niet… als je begrijpt wat ik bedoel 🙂
Wellicht is het resultaat afhankelijk van mens tot mens maar het kan natuurlijk nooit kwaad om er voorzichtig mee te experimenteren. Dan bedoelen we ook echt ‘voorzichtig’ want…
Let op met overconsumptie van appelazijn!
Dit is erg belangrijk om te weten: hoe gezond appelazijn mogelijk ook kan zijn: het is en blijft een (azijn)zuur. En hoewel zuren zeker belangrijk zijn voor het menselijke lichaam, is het nooit, never, jamais verstandig je inwendige opname daarvan zonder nadenken te verveelvoudigen. Teveel zuren kunnen bijvoorbeeld letsel toebrengen aan o.a. mond, keel, maag en nieren.
Uitkijken en verstandig wezen dus!
Kortom: vóór je familieleden je vragen gaan stellen over de lege (en halfslachtig verstopte) flessen troebele appelazijn in je keukenkastjes…vraag eerst advies aan je huisarts of een andere deskundige die hier iets vanaf weet. Al helemaal in geval van zwangerschap of ter behandeling van een aandoening waar je op dit moment mee kampt.
Oke, ‘zwangerschap’ en ‘aandoening’ in 1 zin is misschien niet zo handig van ons haha. Maar je snapt de essentie van het stuk hierboven vast wel 😉
Appelazijn in de keuken
Over naar het onderwerp waar wij wél verstand van hebben: het gebruik van appelazijn in de keuken!
Zoals we aan het begin van het artikel vermelden, gebruik je appelazijn vooral voor het maken van (koude) sauzen, vinaigrettes en marinades. Appelazijn smaakt puur sowieso al erg lekker en in combinatie met andere smaakmakers en kruiden wordt het al gauw een culinaire belevenis.
Hier onderaan vind je alvast wat recepten waarbij appelazijn als ingrediënt een belangrijke rol speelt. Geniet ervan!
Gebruik jij appelazijn in de keuken? Of helpt het je effectief bij sommige kwaaltjes? Laat hier onderaan dan zeker je reactie achter.
5