In deze review van de Aqualine waterfilter vertel ik welke modellen er zijn, hoe je deze installeert, wat de voor-en nadelen zijn en wat mijn ervaring ermee is.
Wij zijn heel tevreden over onze waterfilter en de smaak is vele male beter dan het ongefilterde water. Wil je er zelf ook eentje? Bestel je filter dan hier >>
Review van de Aqualine 5
Zo’n 20 jaar geleden besloot ik over te schakelen van flessenwater op kraanwater. Hoofdreden was om minder afval te hebben wat beter was voor het milieu. Bovendien moest ik zo ook nog eens minder sleuren en is het een stuk goedkoper.
Vervuiling van het water
Ik ben er altijd van uitgegaan dat kraanwater hier in België en Nederland gewoon heel goed is om te drinken. Er zit wel veel kalk in het water waardoor er vaak witte aanslag is.
De laatste tijd was ik hier echter meer over gaan lezen en ook al is het veilig er zitten toch stoffen in die ik liever niet binnen krijg.
Zo is er bijvoorbeeld al PFAS in het water teruggevonden. Nu heb ik al veel artikels geschreven over producten zonder PFAS zoals koekenpannen, wokpannen, gourmetsets en contactgrills. En dan kan je dat wel vermijden met de aankoop van je toestellen, maar als je het dan via het water alsnog binnenkrijgt? Dat is toch niet de bedoeling?
Zelf gebruik ik geen pesticiden, maar toch kan ik deze binnenkrijgen via het kraanwater. Om nog maar te zwijgen over medicijnresten.
Daarbij hoor je streekgebonden vaak ook dat mensen tijdelijk geen drinkwater mogen drinken. In Hemiksem waren er in september ‘22 problemen met verontreinigd drinkwater. Zij moesten het water koken voor gebruik. Eind oktober moesten tientallen inwoners van Hodeige (Wallonië) naar de dokter omdat er fecaliën (bacteriën) in het drinkwater zaten.
Volgens een rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij over de kwaliteit van het drinkwater in 2020 is de meeste normoverschreiding er bij lood en dat blijkt heel schadelijk te zijn voor je.
Andere chemische parameters waar aandacht aan besteed moet worden zijn chloraat, fluoride, nitraat, nitriet en totaal trihalomethanen. Ook bij enkele van de pesticiden werd de grens overschreden. Bron
Aangezien ik steeds meer van deze verhalen hoorde en ik ook vaak vragen hier rond in mijn mailbox kreeg ben ik me er toch wat in gaan verdiepen. Ik ging ook op zoek naar de beste waterfilters.
Een andere reden die ik soms hoor waarom mensen flessenwater drinken is omdat het kraanwater echt niet lekker is. Dit verschilt namelijk heel erg per streek. Zit er veel Chloor in het water dan kan het zijn dat je drinkwater niet lekker ruikt of smaakt.
Waarom de Aqualine?
De Aqualine waterfilter had mijn persoonlijke voorkeur. Hij filtert er zowat alle schadelijke stoffen uit in tegenstelling tot goedkope exemplaren die alleen zorgen dat je minder kalk hebt. Aangezien het toestel geen stroom nodig heeft kan ik het plaatsen waar ik wil. Is er een feestje dan kan ik deze verplaatsten zodat de gasten er makkelijk zelf water van kunnen tappen.
Bij grondig filteren worden er ook goede stoffen uit het water gehaald. Daarom heeft de Aqualine waterfilter Elvan mineraalstenen toegevoegd. Zo komen er terug mineralen in het water. Het speciale kraantje vitaliseert het water ook nog eens.
Dat deze waterfilter naar de natuur kijkt vond ik een heel groot pluspunt. Ik nam contact op met de verdeler van de Aqualine waterfilter en had een leuk gesprek met hem. Je zag je echt zijn passie voor deze filter en een holistische manier van gezondheid. Hij is o.a. ook Oosters geschoold en is al 23 jaar naturopaat.
Verzending en unboxing
Sara en Stephan communiceerden alles goed en het pakketje werd goed en snel geleverd door PostNL.
Ik was heel benieuwd naar de inhoud. De filters, pH-ring en mineraalstenen zaten in kartonnen doosjes.
Als ik zo alle onderdelen bij elkaar zag leek het me veel, maar de installatie verliep heel soepel. Zoals je in deze review bij het onderdeel over de installatie kan lezen of kan bekijken in mijn video.
Het eerste gefilterde water
Ik maakte me eerst zorgen dat er niet onmiddellijk water uit de filter kwam, maar dat was helemaal normaal. Het water moet namelijk eerst doorheen de keramische filter geraken en dan ook nog eens door elke laag van de meerstapsfilter. Ik vond het leuk om de eerste drupjes er uit te zien komen.
Ik was begonnen met 1,5 liter water in de opgiettank te gieten. Dit gewoon omdat ik mijn waterkoker gevuld had (zonder het water te verwarmen) en deze 1,5 liter is. Toen ik na mijn wandeling terug was, was ongeveer de helft van het water gefilterd. Ik vulde nog wat water bij.
Ik vond het een bijzondere gebeurtenis om het eerste gefilterde water uit het speciale kraantje van de Aqualine te zien lopen. Het kwam er niet in een rechte straal uit, maar in een draaibeweging wat voor het vitaliseren zorgt.
En dan, de eerste maal proeven. Ik proef duidelijk een verschil met het kraanwater dat we anders drinken. Toen mijn vriend terug kwam van een lange mountainbiketocht was hij ook heel benieuwd naar het gefilterde water. Hij nam een slok en zei “Dat smaakt anders. Dat smaakt écht anders.”
Gebruik
Wij zijn zelf met 2 personen en een hondje en hebben de Aqualine 5. Voor ons is deze qua grootte goed, maar als je vaak bezoek krijgt of ook al je eten wilt koken met het gefilterde water dan zou ik voor een model groter gaan (de Aqualine 12).
Wij vullende de tank regelmatig zodat er altijd voldoende water is. Wij gebruiken het gefilterde water om zo te drinken, voor koffie en thee, bruiswater van te maken, om magnesium in op te lossen of sportdrank van te maken.
Na een paar dagen gebruik zag ik zwarte en andere tikjes in de bovenste tank. Toen ik nog wat meer info vroeg aan Stephan over het reinigen en dit erbij vertelde, zei hij me dat het dan heel goed is dat deze stoffen niet in mijn lichaam komen.
Ook al heb je niet veel onderhoud aan de Aqualine, denk ik dat ik die opgiettank wel af en toe mee ga afwassen omdat daar al een groot deel van de deeltjes in achterblijven.
Ik heb de indruk dat we ondertussen ook meer water drinken. Zelf houd ik helemaal niet van koud water, dus ik vind het ideaal dat het zo ook op kamertemperatuur is. Dat is ook beter voor je lichaam, maar als je het toch liever koud drinkt dan kan je het ook in een glazen of RVS fles doen en in de koelkast opbergen.
4 modellen
De Aqualine waterfilter is verkrijgbaar in 4 modellen en dus ook 4 verschillende groottes. Voor elk model kan je kiezen tussen een versie in ABS of in glas. Zelf heb ik een glazen toestel. Hierbij is de opvangbak waarin het gefilterde water zit in blauw, dik en stevig glas. Het glazen model is wat zwaarder dan deze van ABS en daardoor steviger en duurzamer.
Aqualine 5
De Aqualine 5 is het kleinste model. Dat is ook diegene die je in deze review terug ziet aangezien wij zelf dit model hebben. Het is geschikt voor 1 à 2 personen.
De upvultank is 2 liter en in de watertank kan 5 liter water.
Aqualine 12
Ben je met 2 tot 4 personen in je gezin, of wil je ook het water waarmee je gaat koken gefilterd hebben dan is de Aqualine 12 meer voor je geschikt. In de opgiettank kan 4 liter en in de onderste tank kan 8 liter. Ideaal dus als je enkele liters nodig hebt om te koken. Je zal het ook minder vaak moeten bijvullen in vergelijking met de Aqualine 5.
Aqualine Neos
Aqualine Neos ziet er iets anders uit dan de andere modellen. Het is vierkant tegenover de andere modellen die rond zijn. Dit ziet er iets moderner uit. Het kraantje zit hier wel in een inham waardoor je glas er onder moet passen.
De tank onderaan kan 10 liter opvangen waardoor het een geschikte waterfilter is tot 6 personen. In de opgietbak is er plaats voor 5 liter.
Aqualine 18
De Aqualine 18 is het grotere broertje van de Aqualine 12. In deze kan in de boventank 6 liter en je kan maar liefst 12 liter gefilterd water opvangen. Deze is geschikt tot 8 personen. Dus ideaal voor wat grotere gezinnen of gemiddelde gezinnen die graag het gefilterde water ook gebruiken om te koken.
Daarnaast is het handig als je een praktijk hebt en je cliënten wil laten genieten van een glaasje gezond water. Ook ideaal voor clubs, bij workshops of wie heel vaak meerdere mensen over de vloer krijgt.
Welk model kiezen?
Twijfel je tussen de verschillende modellen, stel jezelf dan de volgende vragen:
- Moet hoeveel personen zijn we?
- Hoeveel water drinken we per dag?
- Krijgen we vaak bezoek?
- Willen we er enkel van drinken of ook gebruiken om mee te koken?
Het meest gekochte exemplaar is de Aqualine 12 glas.
Installeren van de waterfilter
Toen ik alle onderdelen naast elkaar legde vroeg ik me af of ik het wel geïnstalleerd zou krijgen. Ik ben namelijk niet zo handig in zulke dingen. Maar toen ik de handleiding erbij nam en rustig elke stap los begon te bekijken en daarmee aan de slag ging, bleek het eigenlijk heel eenvoudig om te doen.
Ik ben er wat langer mee bezig geweest omdat ik ook elke stap gefilmd heb, maar anders gaat het vrij vlot, behalve dat je voor stap 4 even een uurtje moet wachten. Check zeker de video als je wilt zien hoe het in zijn werk gaat.
Onderdelen spoelen
Als je alle onderdelen uit de doos gehaald hebt dan kan je de verpakkingen verwijderen. Alle kommen, deksels en het kraantje kan je vervolgens afwassen.
Meerstapsfilter reinigen
Voor de meerstapsfilter neem je een grote kom en daarin leg je de filter horizontaal neer. Vul de kom met koud water tot boven de filter. Zo mag de filter 15 minuten blijven liggen. Af en toe draai je de waterfilter om en til je hem op zodat er geen lucht in komt.
Het water waarin de filter weekt heb ik bijgehouden om achteraf te filteren. Geen verspilling dus. 😉
De filter plaats je vervolgens rechtop in de gootsteen. Heel zachtjes zet je de kraan open boven de filter zodat je de eventuele koolstofresten kan verwijderen. Nu is de filter klaar voor gebruik, maar je kan hem nog even aan de kant zetten.
Kraantje installeren
Plaats eerst het onderstel op de tafel en zet hierin de watertank waarin het gefilterde water zal komen. In de watertank heb je een gaatje, hierin komt de kraan.
Het kraantje bestaat uit 4 onderdelen die samen in een zakje zitten. De tapkraan zelf, de schroefdop (magneet) en 2 siliconen ringen. Bij de Aqualine 18 zijn het 4 ringen.
Schuif een siliconen ring over de achterkant van de tapkraan en stop deze dan in het gaatje van de watertank. Schuif aan de binnenkant van de watertank het tweede siliconen ringetje over de tapkraan. Schroef dan de magneet aan de achterkant van de kraan zodat deze vast komt te zitten. Wel niet te vast vastdraaien zodat het niet gaat lekken.
Mineraalstenen spoelen
Nu is de tijd gekomen om de mineraalstenen voor te bereiden. Je spoelt ze eerst af onder de kraan en vervolgens kan je ze in een kom met koud water leggen gedurende 15 minuten. Zelf heb ik hiervoor de kom met water gebruik waarin ik de meerstapsfilter gelegd had. Dan ga je proeven van het water. Geeft het een vieze smaak, dan moet je de stenen nog eens spoelen.
Ik heb ze niet opnieuw gespoeld.
Dan leg je ze in een kommetje en giet er kokend water over. De stenen met het water mag je zo voor een uur laten staan.
pH ring en mineraalstenen positioneren
Heb je gekozen voor de Aqualine met extra pH-ring, dan kan je deze nu in de watertank leggen. Aangezien de Aqualine 5 wat kleiner is dan de andere modellen ligt de pH ring niet helemaal in het midden omdat het kraantje wat uitsteekt.
De mineraalstenen kan je uit het water halen en nu rond de pH-ring leggen.
Meerstapsfilter bevestigen
In het begin heb je de meerstapsfilter gespoeld en nu is het tijd om deze te gaan bevestigen. Hiervoor schroef je de filter in de filterring aan de onderzijde. Nu leg je de filterring op de watertank zodat de filter in de tank komt te hangen.
Heb je geen glazen watertank maar eentje van ABS, dan dien je nog een extra deksel op de watertank te leggen voor je de filter gaat plaatsen.
Keramisch filter bevestigen
Aan de keramische filter hangt een siliconen ring en een vleugelmoer. Verwijder de vleugelmoer en zorg ervoor dat de siliconen ring tot tegen de filter komt. Plaats de filter in de opgiettank en maak deze vast door aan de onderkant van de opgiettank de vleugelmoer vast te schroeven.
Zet de opgiettank bovenop de watertank.
Water filteren met de Aqualine
Hoera! De Aqualine staat helemaal gereed om het water te filteren. In de opgietbak kan je nu water gieten. De hoeveelheid dat hier in kan is afhankelijk van welk model je gekozen hebt. Heb je de opgietbak gevuld dan kan je hierop het deksel leggen zodat er geen stof in het water komt.
De eerste keer dat je het water gaat filteren gaat dit heel traag, maar dat is normaal. Na een tijdje gebruiken kan je zo’n 1 a 1,5 liter per uur filteren. De eerste keer/keren duurt dat echter veel langer.
Ik was dit in de gaten aan het houden en zag niks gebeuren. Ik dacht ‘oei, het werkt niet’. Maar na een tijdje zag ik water in de meerstapsfilter komen. Nog een tijd later kwam de eerste drup uit te filter. Ik ben toen gaan wandelen en toen ik terug kwam was er een deel van het water doorgelopen. Het water kwam nu ook hoog genoeg zodat ik mijn eerste glas glas gefilterd water kon proeven.
Schoonmaken
Toestellen goed onderhouden is altijd belangrijk voor de levensduur van het toestel. Aangezien het hier om water gaat is dat extra belangrijk voor je gezondheid.
Het kan zijn dat je na een tijdje zal merken dat de witte keramische filter niet meer zo wit ziet. Als deze groen begint te zien komt dit door altvorming. Wordt deze meer bruinig dan komt dat door de kalk.
Geen paniek, je hoeft de filter dan nog niet te vervangen. Je kan deze zelf reinigen door er met een zacht schuursponsje over te wrijven tot de filter terug wit is. Dit is zeker nodig als je water veel ijzer bevat of als je regen- of putwater gaat filteren.
De mineraalstenen kan je jaarlijks of bij beginnende altvorming proper maken met een schuursponsje. Daarna 15 minuten koken met een theelepel zout erbij.
Met de opvangbak hoef je niks te doen, maar deze kan je reinigen als je de filters gaat vervangen.
Onderdelen vervangen
Sommige onderdelen moet je vervangen. De keramische en de meerstapsfilter vervang je elk jaar aangezien het vuil dat je uit het water filtert begint op te stapelen in de filters. Dit is een richtlijn want dat is natuurlijk afhankelijk van hoe vervuild je water is en hoe vaak jij water gebruikt.
Voor kraanwater is dat na ongeveer 2000 liter. Gebruik je het toestel niet om kraanwater te filteren, maar bijvoorbeeld voor regenwater of andere, dan kan je de meerstapsfilter best na een half jaar vervangen. Kraanwater krijgt namelijk al een filtering van de waterbedrijven. Bij regenwater of andere moet je meer vuiligheid wegfilteren.
Ook de pH-ring, als je die er bij bestelt hebt, dien je jaarlijks te vervangen. De mineraalstenen hoeven minder vaak vervangen te worden en hierbij is het voldoende dat je dat eens in de 3 jaar doet.
Nadelen
Ik heb zelf nog niet veel nadelen gevonden. Het enige is dat het hendeltje van het kraantje een beetje wankelt en je even geduld moet hebben vooraleer het water er uit komt. De straal is minder fel dan dat je gewoon bent als je water uit de kraan neemt. Dat komt natuurlijk door het speciale proces van het kraantje wat het water vitaliseert.
Bij het eerste gebruik duurt het ook langer dan een uur voor er 1,5 liter water gefilterd is. Je kan dus beter even iets anders gaan doen dan er op zitten te kijken 😉
Voordelen
Ik vind de Aqualine heel veel voordelen hebben, vandaar mijn persoonlijke voorkeur voor deze. Ik zet alles wat ik er belangrijk aan vind op een rijtje.
Geen stroom nodig
De Aqualine waterfilter heeft geen stroom nodig. Het water zal door beide filters gaan door de zwaartekracht. Hierdoor kan je het toestel makkelijk plaatsen waar je wilt of kan je het verplaatsen als je bezoek krijgt. Ideaal bij een tuinfeestje.
Niet alleen kraanwater
De meeste mensen gebruiken de Aqualine waterfilter om hun kraanwater te filteren. Toch kan je met dit toestel veel meer. Zo kan je ook regenwater of in noodgevallen slootwater gaan filteren tot zuiver drinkwater.
Filteren van schadelijke stoffen + waterverbetering
Het water moet doorheen twee verschillende filters die beide andere zaken uit het water water halen.
De keramische filter lijkt geen gaatjes te hebben aangezien ze maar 0,2 micron zijn. Hierdoor worden heel veel onzuiverheden zoals bacteriën en onopgeloste kalkdeeltjes uit het water gefilterd.
Vervolgens gaat het water doorheen de meerstapsfilter. Deze bestaat uit 4 of 5 lagen afhankelijk wel model.
- De eerste laag is het grootst en bevat actieve koolstof. Deze verwijdert o.a. zware metalen, chemische residu’s, chloor, fluoride, pesticiden.
- De tweede laag bestaat uit zeoliet balletjes. Deze kunnen heel goed absorberen en filteren chloor en zware metalen. Deze laag maak het water zachter.
- De derde laag bevat een combinatie van silica, toermalijn, zeoliet en kaolien. Ze zijn anti-bacterieel en hebben een redoxfunctie.
- De vierde laag bevat illite balletjes die een infrarood frequentie afgeven. Deze trilt op dezelfde frequentie als je lichaam. Dit stimuleert je bloedsomloop en je cellen zullen geactiveerd worden. Deze balletjes verhogen de pH van het water en maken het water zachter. Bovendien zijn ze ook anti-bacterieaal.
- (Bij de Aqualine 12, niet bij de 5) De laatste laag bevat kleiballetjes die de zuurstof opname in het bloed verhogen en voor een betere stofwisseling zorgen.
Voorkomt bacteriegroei
Een vaak gehoorde kanttekening bij waterfilters is dat deze bacteriegroei zouden stimuleren door het stilstaande water. Hiervoor heeft de Aqualine wat voorzien.
Doordat een gedeelte van de stenen geïmpregneerd zijn met zilver, en ook het koolstof van de meerstapsfilter zilver bevat, kan het water 10-14 dagen in de watertank blijven zonder dat dit gaat rotten.
Mineraliseert
Een degelijke waterfilter filtert grondig al het slechte uit het water, maar daarmee ook enkele goede stoffen zoals mineralen die belangrijk zijn voor je lichaam. Daarom bevinden er zich onder in de watertank Elvan mineraalstenen. Deze zorgen ervoor dat mineralen terug in het water komen.
Ik was heel benieuwd welke mineralen dat zijn en dat blijken er maar liefst 18 te zijn: calcium, kobalt, koper, chroom, germanium, jodium, ijzer, kalium, magnesium, mangaan, molybdeen,, natrium, fosfor, selenium, silicium, zwavel en zink.
Dat zorgt er dan weer voor dat je lichaam het water met mineralen veel beter opneemt en dat er zuurstof in het water komt.
Vitaliseert
Het speciale kraantje zorgt ervoor dat het water er doorheen gaat zoals het ook in de natuur zou doen. Dus niet in een rechte lijn maar via een werveling. In het achterste stuk van de kraan zitten 4 magneten die voor deze werveling zorgen. Dit zorgt ervoor dat het water een andere structuur krijgt waardoor je lichaam het water beter kan opnemen.
Alkalisch of pH-neutraal
Standaard zorgt de Aqualine voor pH-neutraal water. Dit is alvast super aangezien sommige waterfilters het water zuurder maken. Wil je liever alkalisch (basisch) water drinken, dan kan je optioneel een pH-ring erbij bestellen. Dat kost maar net iets meer. Ik maak zelf gebruik van deze ring. Deze ring kan je mee in de onderste watertank leggen waardoor de pH van het water 1 tot 1,5 pH verhoogt.
Gebruik je geen pH-ring dan zal het water ca 7,3 pH zijn en met de ring ca. 8,5 pH. Dit is uiteraard afhankelijk van de pH-waarde van het oorspronkelijke water dat je gaat filteren. In de ring zitten kleine balletjes van magnetiet, zeoliet, toermalijn, magnesium en alkalische balletjes.
Ben je net als mij helemaal overtuigd van de Aqualine waterfilter en wil je er eentje aanschaffen? Bestel hem dan hier en start met het filteren van je kraanwater >>
5 reacties
hoi,
is het slim om de tank helemaal leeg te maken voor je weer nieuw water opschenkt?
Dat is niet nodig, als de tank half is giet ik terug bij.
https://www.npo3.nl/keuringsdienst-van-waarde/08-04-2021/KN_1725006
Hoi Elke
In een uitzending van dit Keuringdienst van Waarde TV programma bleek dat de geteste modellen van diverse merken een haard van bacteriën waren. Het verse kraanwater was bacteriologisch vele malen zuiverder. Door hoogtechnische filtersystemen in Nederland van leidingwater maatschappijen, gaven wetenschappers aan dat het drinkwater in Nederland zeer zuiver is. Toch maar eens opzoeken….?
Voor België hadden ze geen gegevens genoemd.
Van het moment dat we groenten eten, zullen we vervuiling consumeren, zelfs bij bio. Hoe moeten we dat eraf of eruit (zit in de planten, vlees, enz.) wassen?
Zo’n dure filter heeft geen toegevoegde waarde bij onze degelijke waterkwaliteit. In andere landen kan hij nuttig zijn… mits koele bewaring om de bacteriegroei te vertragen.
Het minder goede nieuws is dat het meestal een nutteloos product is. Zelfs gevaarlijk bij slecht gebruik; en duur…
Van harte
Hallo Hugo,
Ik heb ook die reportage gezien, en ik geloof wel dat dat waar is dat , als je de filters niet regelmatig ververst dat er dan meer bacteriën in zitten dan als je gewoon kraantjeswater drinkt, maar …. kraantjeswater is helemaal niet gezond, ongelooflijk hoeveel resten van medicatie, enz….. er nog in zitten.
Het is zeer moeilijk om te weten wat nu wel goed is en wat niet, wat het beste is….
Ik denk dat het een goed product is zolang je bereid bent om minstens om het jaar de filters te vervangen.
liefs