Beste bruiswatertoestellen (2023) voor een verfrissend en duurzaam drankje

beste-bruiswatertoestellen-machines

Zelf bruiswater maken? Lijkt je dat wel leuk en handig, tegenwoordig kan het met een bruiswatertoestel. In dit artikel bekijken we wat een bruiswatertoestel is, hoe het werkt, wat de voordelen zijn en zoeken we de beste merken uit.

Zelf hebben wij al jaren een Sodastream (er was toen niks anders). Als ik er nu eentje zou aanschaffen dan zou mijn keuze naar MySoda Woody gaan aangezien dit toestel zelf ook duurzaam is.

Beste bruiswatertoestellen – top 6

IMAGE PRODUCT DETAILS
RVS – top kwaliteit
Aarke
aarke-carbonator-bruiswatertoestel
  • Hoogwaardige materialen (RVS)
  • Designproduct
  • Meerdere kleuren: staal, mat zwart, koper, goud, zwart chroom, wit, zand
Meest duurzame
MySoda Woody
mysoda-woody-bruiswatertoestel
  • Duurzaam biocomposiet
  • Won meerdere prijzen
  • Verkrijgbaar in 5 kleuren
MySoda Toby
mysoda-toby
  • Duurzaam biocomposiet
  • Antivriesmondstuk
  • Mogelijk om een grotere CO2-fles te gebruiken.
MySoda Ruby
mysoda-ruby
  • Antivriesmondstuk
  • Verkrijgbaar in 6 kleuren
Meest populaire
Sodastream Spirit
sodastream-spirit
  • Populair
  • Goedkoop
Met glazen fles
Nutribullet
sodastream-crystal-bruiswater-machine
  • Metalen onderdelen
  • Glazen fles (enige toestel)

Wat is een bruiswatertoestel?

Een bruiswatertoestel is een toestel waar je zelf van kraanwater bruiswater mee kan maken. Door aan dat bruiswater een siroop toe te voegen, krijg je een soda en daarom wordt zo’n toestel vaak ook sodamaker genoemd.

Een bruiswatertoestel bevat een CO2-cilinder die voor het gas in het water zorgt. Deze kan je achteraan in het toestel vastdraaien waarna je de klep er terug op bevestigd. Of via de onderkant afhankelijk welk merk je kiest.

Zo’n bruiswater machine komt altijd met een speciale fles die je in het toestel kan hangen. Hierop staat een streepje wat de maximale hoeveelheid is om te vullen. Anders kan het mislopen. 

Zodra de fles in het toestel hangt, kan je op een knop drukken of aan een hendel trekken en dan geeft de gasbus CO2 vrij in het water. Heb je genoeg bubbels, dan haal je de fles uit het toestel en kan je genieten van een glaasje bruiswater of je kan er een siroop aan toevoegen om van je bruiswater cola, tonic, limonade, of ander fris drankje te maken.

Voordelen van een bruiswatertoestel

Een bruiswatertoestel heeft heel wat voordelen, zo is het beter voor het milieu, heb je altijd bruiswater of frisdrank in huis en hoef je niet meer naar de winkel om te sleuren met flessen.

Duurzamer

Als je bewuster, milieuvriendelijker en duurzamer wilt leven, dan ben je misschien al lang overgeschakeld op kraanwater. Dat water is in Nederland en Belgiƫ heel geschikt om te drinken. Ik drink het al jaren zo recht uit de kraan. Sommige kiezen ervoor om het eerst nog te filteren.

Geen plastic waterflessen meer, ideaal! Maar ook als je glazen flessen zou kopen, dan moeten deze wel ook nog vervoerd worden van de maker van het bruiswater of frisdrank naar de winkels. Weer een stapje uitgespaard als je het zelf maakt.

Je hebt om bruiswater te maken ook geen stroom nodig. De meeste toestellen werken namelijk op de kracht van de gasfles. Hier is een uitzondering bij en dat is de Sodastream Spirit one touch, die werkt wel op stroom. Dus wil je een toestel zonder stekker, kies dan voor de gewone Spirit of een ander merk of model.

Altijd bruiswater in huis

Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar de kasten zitten eigenlijk altijd te vol. Daar nog extra flessenwater aan toevoegen zou het niet meer overzichtelijk maken. Steeds naar de winkel moeten lopen om nieuwe flessen te halen is ook niet handig. Bovendien weegt een pakket flessen wel wat. Zeker als je met de fiets naar de winkel gaat is het niet handig om 12 flessen bruiswater of frisdrank mee te brengen.

Met een bruiswatertoestel heb je altijd bruiswater of frisdrank in huis. Je opent gewoon je kraan als je dorst hebt. Heb je graag wat koeler water of frisdrank, dan is het handig om enkele flessen te hebben zodat je ze eerst een tijdje in de koelkast zetten.

Goedkoper

Je betaalt natuurlijk wel voor het toestel, maar als je regelmatig bruiswater of frisdrank drinkt, dan zal je merken dat je een stuk goedkoper uit bent dan het kopen van (plastic) flessen of blikjes bruis of fris. De gasflessen moet je na zo’n 40-60 liter water te maken wel vervangen, maar je betaalt enkel voor het gas als je de lege fles terug inlevert. Kraanwater is natuurlijk een stuk goedkoper. 

Sterkte bruis bepalen

Bij flessenwater kan je soms ook versies kopen die wat minder bruis hebben, maar bij een bruiswatertoestel kan jij het zelf bepalen. Graag lichtbruisend? Geen probleem! Heel fel bruisend? Geen probleem! Liever tussenin? Ook geen probleem.

Bij de meeste toestellen geldt hoe langer of vaker je drukt hoe meer bruis en is het een kwestie van een beetje zoeken hoeveel jouw voorkeur heeft.

Mogelijkheid om meerdere smaken soda te maken

Alhoewel water drinken heel wat voordelen heeft, is het soms ter afwisseling ook wel eens lekker om een frisdrank te drinken. Zeker in de zomer of na het sporten kan dat voor verkoeling zorgen. Je zelfgemaakte bruiswater kan je nu ook weer makkelijk omtoveren tot een frisdrank. Er zijn namelijk siropen verkrijgbaar die je in het bruiswater kan doen. 

Er zijn heel wat smaken, dus er is vast iets bij wat jij lekker vindt: Sodrastream heeft de smaken cola, tonic, orange, lemon lime, cola light, diet orange, diet lemon lime, … Sodastream heeft nu ook een samenwerking met Pepsico waardoor er ook smaken zijn als pepsi, pepsi max, 7Up, 7Up free, Mirinda en Mirinda light.

Mysoda heeft siropen met de smaken: lime, rode vruchten, argumes, orange, grapefruit, mojito, cola, limonade, aardbei, ice mint.

Maar uiteraard kan je ook van een ander merk een siroop gebruiken om jouw bruiswater te pimpen.

Iets in huis voor bezoek

Ook als er bezoek komt dat niet gewoon is om kraanwater te drinken is een bruiswatertoestel handig. Zo drink ik praktisch nooit frisdrank, enkel eens wat bruiswater met limoen. Maar dat wil niet zeggen dat als er bezoek komt dat zij geen frisdrank mogen drinken. Dus dan is het handig om van het kraanwater bruis te maken en daar een frisdranksiroop bij te doen.

Waar op letten bij het kopen van een bruiswatertoestel?

Design

Als je van plan bent de bruiswatermachine vaak te gebruiken en op je aanrecht te plaatsen, kan je er best eentje kiezen die jij mooi vindt. De meeste modellen zijn in meerdere kleuren verkrijgbaar. Sommige zijn verfijnder afgewerkt of hebben een vorm die je meer of minder aanspreekt.

Bundel

Soms kan je bij een bruiswatertoestel een bundel kopen. Bijvoorbeeld met een extra fles, of extra CO2-cilinder. Deze zijn vaak voordeliger. Deze bundels zijn vooral van het merk Sodastream verkrijgbaar.

Apart toestel

Persoonlijk vind ik zo’n apart toestel om bruiswater te maken heel makkelijk, zeker als je het op het aanrecht laat staan. Maar als jij een nieuwe keuken gaat zetten, en misschien voor een kokend water kraan kiest, kan je eens kijken om een kokend water kraan inclusief bruiswater te nemen.

Flessen

Bij een bruiswater machine horen altijd bijpassende flessen. Deze moeten vastklikken dus je kan niet eender welke fles gebruiken. De meeste van de flessen zijn van plastic, maar je kan deze wel keer op keer hergebruiken. Maar als je liever een glazen fles hebt, dan moet je eens een kijkje nemen bij Sodastream Crystal. Hierbij is de fles ook vaatwasserbestendig wat bij de plastic flessen niet het geval is.

De meeste flessen zijn groot, maar er zijn ook kleinere flessen verkrijgbaar wat handig kan zijn om mee te nemen.

Beste bruiswatertoestellen

Nu jij weet waar je op moet letten, kan je eens kijken bij de drie topmerken welke aan jouw voorkeuren voldoet. Hieronder bekijken we de verschillende eigenschappen en submodellen van de beste bruiswatertoestellen.

Aarke

Het Zweedse Aarke is een wat duurder toestel in vergelijking met MySoda en Sodastream en wordt meer als een designtoestel beschouwt. Een toestel dat op je keukenkast staat mag er immers goed uit zien. Heb je een gouden of koperen kraan, dan kan je hier voor een gouden of koperen bruiswatertoestel kiezen. Ze gebruiken hoogwaardige materialen (roestvrij staal) om zo een duurzame kwaliteit te kunnen bieden.

Aarke Carbonator bruiswatertoestel

Hun doel is ook om de hele productlevenscyclus duurzaam te maken.

De CO2-cilinder kan je via de onderkant van het toestel plaatsen. Hierdoor heb je aan de achterkant geen naden (waar anders vaak een plastic klep zit). De gasfles is niet inbegrepen, maar deze is compatibel met die van Sodastream en andere merken.

Om het gas in het water te krijgen trek je aan een hendel. Dat kan je 1-3 keer doen afhankelijk hoeveel bruis je wilt hebben.

In de fles kan 800 ml water.

Verkrijgbaar in de kleuren: staal, mat zwart, koper, goud, zwart chroom, wit, zand

MySoda

MySoda heeft 3 modellen bruiswatertoestellen: Woody, Toby en Ruby. Het is een Fins merk met Fins design.

MySoda is niet alleen duurzaam omdat je geen plastic flessen water meer hoeft te kopen, het is ook gemaakt van een duurzaam materiaal. Dat is even stevig als plastic, maar het is gemaakt van biocompositiet. Het biocomposiet bestaat uit 60% polypropyleen (ruwe tallolie, een harsproduct) en 40% houtvezel. Allebei een bijproduct van de houtzagerij en pulpindustrie. Hier worden dus niet speciaal bomen voor gekapt. Het oorspronkelijke hout komt trouwens ook uit duurzaam beheerde bossen.

Soms kunnen plastic producten een vieze geur hebben. Dit toestel heeft ook een lichte geur, maar dat is veel beter, je ruikt namelijk het bos aangezien het product van hout is gemaakt.

Voor de doppen van de CO2-flessen en deze van de waterflessen gebruiken ze plastic op basis van suikerriet. Zo proberen ze het aantal plastic tot een minimum te houden.

De CO2-flessen worden in Helsinki gevuld. Het fabriek maakt gebruik van windenergie. Vind je het nadien makkelijker om CO2-cilinders van Sodastream bij je in de buurt te vinden? Geen probleem, deze passen ook in het toestel en omgekeerd passen die van MySoda ook in een Sodastream.

MySoda Woody

Woody is het populairste toestel van MySoda. Het is gemaakt van biocomposiet en won de meerdere prijzen (Reddot product design 2021, iF Gold award). Zoals een perfect Fins design ziet het er heel sober uit. Bij dit toestel hoort een waterfles van 1 liter.

MySoda Woody bruiswatertoestel

Verkrijgbaar in de kleuren zwart, wit, pigeon, roos en grijs.

MySoda Toby

Toby heeft een ander design dan Ruby, maar komt wel in duurzaam biocomposiet. Het voorste stukje gaat naar boven als je de fles uit het toestel haalt. Dit is voorzien van een antivriesmondstuk waardoor je ijskoud water tot bruis kan veranderen. Bij dit toestel zitten 2 waterflessen, eentje van een liter en eentje van een halve liter.

Mysoda Toby

In dit toestel kunnen zowel CO2-cilinders van 60 als van 130 liter.

Verkrijgbaar in de kleuren zwart, grijs en pigeon.

Mysoda Ruby

De Ruby is in tegenstelling tot de andere twee niet gemaakt van het biocomposiet, maar van aluminium met een matte afwerking. Met het antivriesmondstuk kan je zelfs ijskoud water laten bruisen. Bij de Ruby krijg je een fles van een liter en een kleine van een halve liter om te vullen.

Verkrijgbaar in de kleuren koper, zwart, lichtroos, pigeon, wit, zilver.

Sodastream

Sodastream is het bekenste merk van bruiswatertoestellen. Je kan deze vaak in een pakket verkrijgen met bijvoorbeeld meerdere flessen of reserve CO2-flessen. In mijn Sodastream review zie je dat ik nog een oud model had. Dit heb ik nu aan mijn ouders gegeven aangezien mijn vriend de Sodastream Spirit in het zwart had. En twee toestellen is er eentje te veel.

Op dit moment zijn er 4 modellen van de Sodastream verkrijgbaar waarvan de spirit black de meest populaire is. Laten we ze alle 4 even bekijken.

Sodastream Spirit

De Spirit is de goedkoopste van Sodastream en het meest verkocht bruiswatertoestel. Deze hebben wij zelf in gebruik en zijn hier heel tevreden over. Je hoeft gewoon 1 Ć  2 seconden op de knop te drukken en je krijgt bruis in het water. Deze heeft een onbeperkte hoeveelheid bruisniveaus, dus vaker op de knop drukt krijg je meer bruis.

Verkrijgbaar in de kleuren zwart, wit, rose gold, gold, plum, navy blue, pink blush, icy blue

Sodastream Spirit one touch

Met de Spirit one touch hoef je niet vaker te drukken. Door middel van 3 knoppen bovenop het toestel bepaal je of je licht, medium of sterke bruis wilt hebben. Het voordeel dat hierbij genoemd wordt is dat het makkelijker gaat, maar ik vind het voordeel niet opwegen tegen het nadeel dat dit toestel elektrisch is. Je verbruikt dus stroom waardoor het minder duurzaam wordt en je kan het ook minder makkelijk meenemen.

De Spirit one touch is ietsje groter dan de spirit en ook iets zwaarder.

Verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit

Sodastream Cool

Sodastream cool is niet zo cool als de naam doet vermoeden. Dit is het minst populaire model en ziet er ook minder aantrekkelijk uit. Het is ook niet koel, wat ik zou verwachten bij zo’n naam dat het toestel zelfkoelend zou zijn. Dat is niet het geval. Door meermaals op de knop te drukken krijg je meer bruis.

Sodastream cool

Verkrijgbaar in de kleur wit

Gaat jouw voorkeur uit naar een Sodastream omdat het een bekend, veelgebruik en degelijk toestel is, dan is de beste keuze de Spirit als je snel en goedkoop wil zijn. Wil je liever een glazen fles dan kan je best voor Sodastream Crystal gaan.

Sodastream Crystal

De Sodastrea Crystal heeft een ander design dan de Spirit. Het grote voordeel bij de Cristal is dat deze een glazen fles heeft. Bovendien bevat het toestel zelf metalen onderdelen. Minder plastic, dus duurzamer. Het toestel is ook steviger dan de Spirit. 

De glazen karaf hang je niet vast in het toestel zoals bij andere bruiswatermakers. De karaf plaats je eerst in de metalen houder waarna je het bovenste gedeelte van het apparaat naar beneden over de fles schuift. Nu kan je op de knop drukken gedurende 1 Ć  2 seconden. Hoe vaker je duwt hoe meer bruis je krijgt.

Het is ietsje meer ā€œwerkā€ om de fles te bevestigen en te verwijderen, maar daar tegenover staat wel dat je een glazen fles hebt.

Verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit

Conclusie beste bruiswater toestel

Zowel Aarke, MySoda als Sodastream zijn degelijk bruiswatertoestellen. Wat het beste toestel voor jou is, is afhankelijk van jouw wensen. Wil je een specifiek designtoestel bijpassend bij bijvoorbeeld de kraan van je keuken en met hoogwaardige materialen? Neem dan zeker eens een kijkje voor een Aarke-toestel. Wil je een veelgebruikt, goedkoper toestel dan kan je voor de Sodastream Spirit gaan. Wil je sowieso een glazen fles dan is de enige keuze de Sodastream Crystal. Wil je een duurzaam toestel dan zit je met MySoda Woody en Toby heel goed, maar ook met Aarke.

Bekijk bruiswatertoestellen bij bol.com >>

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Download gratis weekmenu

    vegan weekmenu