Ben je van plan om voedsel in te maken of te wecken? Dan kan een weckketel daarbij erg van pas komen. Met een weckketel kan je veel voedsel tegelijk inmaken, zodat het langer bewaard kan blijven. In dit artikel kom je alles te weten over weckketels, de vele voordelen ervan en hoe je ze moet gebruiken. Daarnaast ontdek je de 5 beste volautomatische weckketels van dit moment, waardoor het toestel (bijna) al het werk in jouw plaats zal opknappen, lekker handig…
Wat is een weckketel?
Een weckketel is een toestel dat je kan gebruiken voor het inmaken van voedsel. Dit steeds populairder wordende apparaat kan je gebruiken voor het inmaken, inleggen en wecken van groenten, fruit en andere voedingsmiddelen. Op die manier kan je dergelijke voeding veel langer bewaren.
Weckketels zien er uit als grote pannen met een deksel. Echter hebben ze een inzetstuk waar je weckpotten, gevuld met voedingsmiddelen, in kan plaatsen. Dit inzetstuk wordt ook wel weckrooster genoemd en zit standaard meegeleverd bij de meeste weckketels.
Hoe werkt het?
Het wecken van voedsel is eigenlijk een heel erg makkelijk proces dat dankzij de weckketel er alleen nog maar makkelijker op wordt en uiteraard ook sneller gezien de grote hoeveelheid voedsel die je tegelijk kan wecken of inmaken.
Je hoeft dus zeker geen raketgeleerde te zijn om aan de slag te gaan met een weckketel. Onderstaand vind je de stappen die je moet volgen om een weckketel te gebruiken:
Stap 1: weckpotten vullen en in de ketel plaatsen
Voor je de weckketel ook echt gaat gebruiken moet je het voedsel dat je wil inmaken natuurlijk eerst verdelen over de weckpotten. Naast het voedsel kan je ook kruiden en specerijen toevoegen.
Zorg er in de eerste plaats wel voor dat de weckpotten goed proper zijn. Je kan deze ook steriliseren alvorens je ze gaat vullen.
Als de weckpotten gevuld zijn kan je ze in de ketel plaatsen en stapelen. Zorg ervoor dat het weckrooster onderaan in de weckketel geplaatst is.
Stap 2: water toevoegen
Wanneer alle potten in de ketel geplaatst zijn moet je de weckketel vullen met water tot de bovenste potten voor 3/4e onder water staan. Hierdoor voorkom je dat het kokende water over de rand van de ketel zal lopen. De onderste potten staan volledig onder water.
De volgorde van handelen is hierbij erg belangrijk want als je eerst het water in de weckketel doet en daarna de potten pas plaatst zullen deze gaan drijven in het water. Dit is niet onlogisch gezien er nog lucht in de weckpotten zit en lucht is nu éénmaal zwaarder dan water.
Stap 3: ketel aan zetten
Heb je stap 1 en 2 volbracht dan is het tijd om de weckketel aan te zetten. Stel eerst de juiste temperatuur in. De juiste temperatuur is afhankelijk van het type voedsel dat je gaat inmaken. Bij sommige ketels krijg je gratis een wecktabel meegeleverd waar je de juiste temperatuur maar hoeft af te lezen.
Gebruik je een volautomatische model dan kan je ook nog de timer instellen. Die timer gaat pas beginnen lopen wanneer de weckketel de door jou ingestelde temperatuur bereikt heeft. Heeft jouw weckketel geen timer dan zal je de tijd en het proces zelf in de gaten moeten houden.
Door het verwarmen van het water zal de lucht die nog in de weckpotten aanwezig is ontsnappen waardoor er uiteindelijk een vacuüm in de potten gecreëerd wordt.
Stap 4: weckpotten uit de weckketel halen
Als de ingestelde tijd afgelopen is kan je de weckpotten uit de weckketel halen. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat de potten vrij warm zullen zijn. Enige voorzichtigheid is dus wel belangrijk. Je kan hiervoor ook een speciale weckpottang gebruiken.
De weckpotten moeten nu eerst nog afkoelen, dit kan 12 tot zelfs 24 uur in beslag nemen. het voedsel in de potten kan nu voor lange tijd bewaard worden zonder dat deze gaat bederven.
Voordelen van het gebruik
Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruiken van een weckketel en het inmaken van voedsel in het algemeen.
- Voedsel is langer houdbaar;
- Geen conserveermiddelen, schadelijke chemicaliën en additieven in het voedsel;
- Kostenbesparend, zeker als je seizoensgebonden groenten gebruikt die anders snel bederven;
- Minder afval en verspilling;
- Zelfgemaakte lekkernijen, zoals jams, chutneys en sauzen, naar eigen smaak maken;
- Makkelijk in gebruik.
Dankzij het wecken kan je de houdbaarheid van voedsel drastisch verlengen. Daarnaast kan je door voedsel in te maken ook zelf beslissen wat er wel en wat er niet aan toegevoegd wordt. Op die manier voorkom je dat er schadelijke chemicaliën en additieven in je voedsel terechtkomen of er in gebruikt worden.
Seizoensgebonden groenten kan je dankzij het wecken ook buiten het seizoen van die bepaalde groente consumeren als je ze ingemaakt hebt. Daarnaast zal je minder afval produceren, laat staan voedsel moeten weggooien omdat het bedorven of over datum is.
Een ander voordeel is dat je allerhande lekkernijen gewoon zelf kan maken. Dit is niet alleen goedkoper maar zo kan je de smaken, kruiding en specerijen helemaal zelf en naar jouw eigen smaak kiezen.
Een weckketel is ook gewoon een makkelijk apparaat waarvoor je geen extra kennis of vaardigheden voor nodig hebt. Zeker met een volautomatische weckketel kan er maar amper wat misgaan. Het enige wat je moet doen is de juiste temperatuur en tijd instellen.
Waar moet je op letten?
Voor je een weckketel gaat kopen zijn er enkele zaken waarmee je zeker rekening moet houden.
Volautomatisch
Wil je het minste gedoe en het vooral erg makkelijk maken voor jezelf dan is een elektrische en volautomatische weckketel altijd de beste keuze. Om die reden hebben we in dit artikel ook enkel dergelijke toestellen uitgelicht.
Een volautomatische weckketel beschikt zowel over een temperatuurregeling als een timer. Hierdoor kan je alles op voorhand instellen en zal de ketel het hele proces uitvoeren zonder dat je er zelf naar om hoeft te kijken.
Er zijn ook weckketels te verkrijgen zonder timer. Deze half-automatische weckketels vergen iets meer aandacht gezien je de tijd zelf in de gaten zal moeten houden.
Het voordeel van een volautomatische weckketel is dat de timer pas zal starten als de juiste en ingestelde temperatuur in de weckketel bereikt is.
Inhoud
De meeste weckketels hebben ongeveer dezelfde inhoud van om en bij de 27 liter. In dergelijke ketels is ruimte voor ongeveer een 14-tal weckpotten met een inhoud van 1 liter. Uiteraard zijn er ook grotere modellen te verkrijgen die handig zijn als je heel erg grote hoeveelheden voedsel tegelijk wil kunnen inmaken. Afhankelijk daarvan kan je zelf bepalen welke weckketel het beste bij jou past.
Materiaal
Qua materiaal van de weckketel is de keuze eerder beperkt en heb je meestal de keuze tussen emaille of RVS. De meeste ketels die wij konden vinden zijn gemaakt uit RVS. Beide materialen zijn echter zeer duurzame keuzes.
Weckrooster
Om een weckketel te gebruiken heb je een weckrooster nodig. Dit wordt in de meeste gevallen standaard meegeleverd bij de weckketel. Is dat niet het geval dan dien je het weckrooster nog apart aan te kopen.
Temperatuuregeling
Alle weckketels hebben een temperatuurregeling waarmee je de temperatuur erg precies kan instellen. De maximale temperatuur schommelt vaak rond het kookpunt van water namelijk 100°C. Afhankelijk van het type voedsel dat je wil inmaken kan de benodigde temperatuur anders zijn. Zorg er dus zeker voor dat de weckketel een goede temperatuurregeling heeft.
Timer
Niet alle weckketels hebben een timer. Enkel een volautomatische weckketel heeft naast de temperatuurregeling ook een timer. De timer kan je instellen op basis van de wecktijd van bepaalde voedingssoorten. De timer zal pas beginnen lopen wanneer de ingestelde temperatuur in de weckketel bereikt is.
Een timer zorgt er dus voor dat je de weckketel al het werk zelf kan laten uitvoeren en je in principe het weckproces niet in de gaten hoeft te houden. Wil je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken, kies dan altijd voor een volautomatische weckketel met naast een temperatuurregeling ook een timer.
Veiligheidsfuncties
Een elektrische en volautomatische weckketel kan je gewoon zijn werk laten doen nadat je de temperatuur en de timer hebt ingesteld. Om die reden is het belangrijk om ook op de veiligheidsfuncties van de weckketel te letten alvorens eentje aan te kopen.
Zo zijn er diverse veiligheidsfuncties die een weckketel kan hebben. Denk hierbij maar aan het automatisch uitschakelen wanneer de timer afgelopen is, een beveiliging tegen oververhitting, droogkookbeveiliging en handgrepen die niet warm worden.
Tapkraantje
Heeft de weckketel een tapkraantje dan wordt het leven niet alleen makkelijker maar wordt de ketel meteen ook weer wat multifunctioneler en eigenlijk ook wat duurzamer. Zo kan je het warme/hete water via het tapkraantje uit de weckketel laten vloeien en dit gebruiken voor warme drankjes zoals thee. Zeker ook handig als je bezoek krijgt en in één klap verschillende tasjes thee of warme drank op tafel wil toveren.
Het kraantje is uiteraard ook praktisch om het water uit de weckketel te laten stromen. Bij een weckketel zonder kraantje zal je het water via de bovenkant uit de ketel moeten kappen. En daar een weckketel niet het meest lichte apparaat is is dit minder praktisch dan het gebruik van een kraantje.
Prijs
De prijs van een goede weckketel schommelt toch al gauw tussen de €100 en €200. De duurste is zeker niet altijd de beste. In deze prijscategorie zijn alle weckketels aan elkaar gewaagd. Het verschil in prijs zit hem vaak in kleine zaken. Goed vergelijken is dus zeker aan te raden. Zo vermijd je dat je extra betaald voor functies of eigenschappen die je misschien niet nodig hebt.
LCD-scherm
Verschillende volautomatische weckketels zijn tegenwoordig ook voorzien van een LCD-scherm. Het voordeel hiervan is dat je de temperatuur en de timer heel erg nauwkeurig kan instellen, bekijken en volgen. Dit is iets moeilijker met een toestel dat geen LCD-scherm heeft en waarbij de waarden op de knoppen staan. Beide systemen werken net zo goed, dus het is vooral een kwestie van wat je zelf wilt.
Welke volautomatische weckketel kopen? Ontdek de beste keuze voor jou!
Ben je inmiddels overtuigd van de vele voordelen en gemak van een weckketel, dan wil je er vast eentje in huis halen. Onderstaand vind je de beste keuzes van dit moment.
Omdat we het onszelf ook graag makkelijk maken kozen we voor volautomatische weckketels waarmee je zowel de temperatuur als de tijd makkelijk kan instellen.
Op basis van je eigen wensen en door goed te vergelijken kan je de beste weckketel voor jou snel en makkelijk in huis halen…
Klarstein
Het merk Klarstein is met 2 verschillende weckketels in onze lijst te vinden. Zowel de Klarstein Biggie als de Klarstein Konfistar horen in onze ogen zeker en vast bij de betere keuzes.
Klarstein Biggie digital
De Klarstein Biggie weckketel kan je zowel met enkel knoppen maar ook in deze versie met LCD-scherm verkrijgen. Deze digitale ketel is dus een tikkeltje moderner en ook gewoon praktischer aangezien je de temperatuur en de timer veel makkelijker kan aflezen en instellen.
- Materiaal: RVS
- Inhoud: 27 liter (goed voor 14 weckpotten van 1 liter)
- Vermogen: 2000 watt
- Temperatuur: 30° – 100°C
- Timer: ja
- Inclusief tapkraan, weckrooster en handleiding in 5 talen (Duits, Engels, Frans, Spaans en Italiaans)
- Extra:
- Geïsoleerde Cool-Touch handgrepen
- Warmhoudfunctie
- Schakelt automatisch uit
- Geschikt voor schroefglazen en glazen met deksel met rubberen ring
- Waarschuwing bij lage waterstand
De Klarstein Biggie digital is een volautomatische weckketel die gemaakt is van geborsteld RVS. De inhoud van de weckketel is 27 liter en het vermogen bedraagt 2000 watt. Zowel de temperatuur als de tijd kan je makkelijk instellen met behulp van de draaiknoppen. Op het LCD-scherm kan je de instellingen makkelijk aflezen.
Het LCD scherm geeft de resterende tijd weer en daarnaast zowel de ingestelde als de huidige temperatuur in de weckketel.
Deze weckketel heeft een tapkraan en wordt geleverd inclusief weckrooster. In deze Klarstein weckketel is voldoende ruimte om tot 14 weckpotten van 1 liter te plaatsen.
De weckketel is voorzien van Cool-Touch handgrepen die niet warm worden en daarnaast heeft de ketel ook een warmhoudfunctie. Wanneer je de timer gebruikt zal de weckketel na de ingestelde tijd automatisch uitschakelen. Zakt het water onder een bepaald niveau dan zal het toestel daar een waarschuwing voor geven.
Deze Klarstein weckketel kan zowel met schroefglazen als potten met deksel met rubberen ring gebruikt worden.
Klarstein Konfistar 60l (ook verkrijgbaar in 50 en 40 liter)
De Klarstein Konfistar is eveneens een volautomatische weckketel. Echter heeft deze Klarstein weckketel een veel grotere inhoud waardoor je nog meer weckpotten tegelijk in het toestel kan plaatsen en grotere volumes voeding op minder tijd kan inmaken.
- Materiaal: RVS
- Inhoud: 60 liter (ook beschikbaar in 50 en 40 liter)
- Vermogen: 2500 watt
- Temperatuur: 30° – 100°C
- Timer: ja (1 tot 180 minuten)
- Inclusief tapkraan, weckrooster en handleiding in 5 talen (Duits, Engels, Frans, Spaans en Italiaans)
- Extra:
- Geïsoleerde Cool-Touch handgrepen en aftapkraan
- Warmhoudfunctie
- Wecktabel in handleiding
Met de Klarstein Konfistar weckketel van 60 liter kan je aardig wat voedsel inmaken. Is dat je toch wat groot dan kan je ook kiezen voor de kleinere versie met 50 of 40 liter inhoud. Deze kan je tevens ook met LCD-scherm verkrijgen.
De weckketel is gemaakt van RVS materiaal en heeft een vermogen van 2500 watt. De temperatuur kan je instellen tussen 30° en 100°C. De weckketel beschikt ook over een timer die je kan instellen van 1 tot en met 180 minuten.
Naast de Klarstein weckketel ontvang je ook de tapkraan, een weckrooster en de handleiding in 5 verschillende talen, waaronder Engels. In de handleiding vind je ook een handige wecktabel waardoor je meteen en op de juiste manier aan de slag kan.
De Konfistar weckketel heeft een warmhoudfunctie en beschikt over Cool-Touch handgrepen.
Deze weckketel van het merk Navaris is ook een heel erg goede keuze en blinkt ook uit op vlak van prijs/kwaliteit verhouding. Dit model is de meest gereviewde weckketel die we tijdens ons onderzoek tegenkwamen. Met om en bij de 1000 reviews en een gemiddelde score van 4,4 op 5 mocht deze Navaris weckketel dus zeker niet ontbreken in deze lijst van beste weckketels.
- Materiaal: RVS
- Inhoud: 27 liter (goed voor 14 weckpotten van 1 liter)
- Vermogen: 1800 watt
- Temperatuur: 30° – 100°C
- Timer: ja (0 tot 120 minuten)
- Inclusief tapkraan en weckrooster
- Extra:
- Hittebestendige handgrepen
- Warmhoudfunctie
- Oververhittingsbeveiliging
Ook deze ketel is gemaakt van RVS en is een volledig automatische weckketel. De ketel beschikt over een timer en temperatuurregeling. De temperatuur kan je instellen van 30° tot en met 100°C. De instelbare tijd bedraagt daarnaast maximaal 120 minuten. Het vermogen van deze weckketel is 1800 watt.
De Navaris weckketel kan je naast in het wit ook in andere kleuren verkrijgen. Al is de witte versie veel makkelijker te verkrijgen.
De weckketel heeft hittebestendige handgrepen en beschikt over een warmhoudfunctie en een oververhittingsbescherming. De tapkraan en het weckrooster zijn inbegrepen en je krijgt daarnaast nog gratis een tabel met inmaaktijden meegeleverd.
Weck Wat15
Deze volautomatische weckketel van Weck is ook een goede keuze. Een klein nadeel van deze weckketel is het ontbreken van een tapkraantje. Maar daarnaast heeft deze weckketel wel erg veel mooie functies en eigenschappen.
- Materiaal: emaille met dubbele coating
- Inhoud: 29 liter (goed voor 14 weckpotten van 1 liter)
- Vermogen: 2000 watt
- Temperatuur: 0° – 100°C
- Timer: ja (0 tot 120 minuten)
- Inclusief weckrooster
- Extra:
- BPA-vrij
- Warmhoudfunctie
- Oververhittingsbeveiliging
- Schakelt automatisch uit
- Controlelampje
De Weck Wat15 is gemaakt uit dubbel gecoat emaille en heeft een vermogen van 2000 watt. De inhoud van de ketel bedraagt 29 liter wat ook hier weer goed is voor 14 weckpotten met een inhoud van 1 liter.
Zowel de temperatuur als de timer zijn makkelijk en snel in te stellen met de draaiknoppen. De temperatuur is in te stellen tot 100°C en de timer tot en met 120 minuten.
Bij deze weckketel krijg je uiteraard ook weer een handig en passend weckrooster meegeleverd. De ketel beschikt daarnaast over een warmhoudfunctie, oververhittingsbeveiliging, controlelampje en de ketel zal ook automatisch uitschakelen na afloop. De weckketel is ook BPA-vrij.
Domo
Ook deze weckketel van het bekende merk Domo kreeg al heel erg veel reviews en een gemiddelde reviewscore van 4,3 op 5. Deze weckketel staat bol van de leuke functies en eigenschappen en kon daarom zeker niet ontbreken in deze lijst. Deze volautomatische weckketel is ook weer erg modern en makkelijk in gebruik dankzij het LCD-scherm.
- Materiaal: RVS
- Inhoud: 27 liter (goed voor 14 weckpotten van 1 liter)
- Vermogen: 2000 watt
- Temperatuur: 50° – 100°C
- Timer: ja (0 tot 120 minuten)
- Inclusief tapkraantje en weckrooster
- Extra:
- Warmhoudfunctie
- Melding bij aflopen timer
- Oververhittings- en droogkookbeveiliging
- Controlelampje
Deze Domo weckketel is gemaakt uit RVS, heeft een inhoud van 27 liter en een vermogen van 2000 watt. Op het digitale scherm kan je de huidige en ingestelde temperatuur aflezen. Daarnaast geeft het LCD ook de timerfunctie weer. Deze timer start automatisch als de ingestelde temperatuur bereikt is.
Deze weckketel heeft een tapkraantje en wordt geleverd met een weckrooster. De Domo weckketel heeft een warmhoudfunctie en is beveiligd tegen oververhitten en droogkoken.
Conclusie
Weckketels zijn handige keukenapparaten die ervoor zorgen dat je voedsel op een veilige manier kan inmaken of wecken en het langer houdbaar blijft. Daarnaast heeft het gebruik van een weckketel en het inmaken van voedsel in het algemeen veel leuke en praktische voordelen. Zo voorkom je verspilling van voedsel en kan je helemaal zelf bepalen wat er wel en wat er niet in je voedsel terecht komt.
Het aanbod weckketels is zeker niet klein en elke weckketel heeft zijn specifieke functies en eigenschappen. Mits je rekening houdt met de verschillende parameters die je in dit artikel kon lezen zal je zeker en vast een uitstekende keuze kunnen maken.
Kies je voor een volautomatische weckketel dan zal je leven er alleen maar makkelijker op worden. Let ook op de inhoud maar houdt zeker ook rekening met de veiligheidsfuncties van de ketel. Op die manier kan jij de weckketel al het werk laten opknappen zonder je zorgen te maken over het weckproces en de werking van het apparaat.
Kortom, ben je van plan veel voedsel in te maken of zelf heerlijke lekkernijen zoals jams en chutney’s te maken, dan kan een weckketel een puike investering zijn die jou het leven en het inmaken veel makkelijker zal maken. Vergeet ook zeker niet kwalitatief goede weckpotten te kopen en te gebruiken.
Wij zijn alvast benieuwd welke lekkernijen jij binnenkort uit één van deze weckketels zal toveren… laat je het ons weten?