Vallende bladeren, druilregen, koude(re) wind…herfst dus! Oftewel: de voorpret naar de winter toe 🙂
Het zijn de seizoenen waarbij ik het liefst zoveel mogelijk binnenblijf (een fikse wandeling uitgezonderd) en nog eens extra geniet van het kokkerelen. Diep in m’n hart ben ik namelijk meer het type van de winterkost i.p.v. de zomerse slaatjes en zo. Als het buiten niet te genieten is, maak ik het mooie weer dus gewoon in de pot…nah!
Het is bovendien hét moment om de (laatste) bloemkolen op te souperen. Een lekker kruidige en hartverwarmende bloemkoolstoemp past dan prima bij het seizoen, zeker als die stoemp ‘mit wurst und pickles’ geserveerd wordt. Oké, die vegan worst hoeft natuurlijk niet per sé maar ik zal het niet ontkennen…ik kon nooit genoeg krijgen van dat ultra-traditionele kostje. Dus tja…sentiment hé.
Ingrediënten
- 1 grote bloemkool (± 800 gram)
- 4 grote aardappelen
- een handvol verse (of 1 flinke el gedroogde) groene kruiden (bieslook, peterselie, tijm, oregano,…)
- peper en zeezout
Bereiding
- Schil en was de aardappelen en snij in stukken van gelijke grootte.
- Verwijder de groene bladen van de bloemkool en verdeel in roosjes
- Kook de aardappelen in ruim water halfgaar (±12 minuten) en doe er dan de bloemkoolroosjes bij. Kook nog zo’n 8 minuten (of tot beiden beetgaar zijn) en giet af.
- Neem een pureestamper en pureer de bloemkool en aardappelen kort. Er mogen best nog wat stukjes inzitten.
- Kruid af naar smaak met peper en zout.
- Spoel de kruiden af en snipper ze fijn. Roer ze vlak voor het serveren onder de bloemkoolstoemp.
Serveren met (al dan niet zelfgemaakte?) pickles en worst!
Zelf pickels maken? Het recept staat in het e-book Vegan sauzen >>
Ben je fan van dit soort herfst/winterkost? En vooral: wat is jouw favoriet? 🙂
Vegan sauzen
30 verschillende koude en warme plantaardige sauzen voor bij allerlei gerechten. Ontdek hoe je zelf andalouse en tartaar, de lekkerste dipsauzen en een heerlijke bruine (!) saus kan maken. Zelfs de vissaus zonder vis wordt niet vergeten!