Boekweit

Boekweit behoort tot de duizendknoopfamilie, zoals rabarber. Het levert driehoekige zaadjes die wat van kleine beukennootjes hebben. Omdat de voedingswaarde van boekweit op die van granen lijkt, wordt het toch bij deze groep ingedeeld, ook al is het eigenlijk een zaad. Je hoort wel eens de naam ‘pseudograan’. De plant komt oorspronkelijk uit China, maar voelt zich ook thuis op onze zandgronden.

Boekweit bereiden

Je kan het als kookgraan bereiden, al moet je misschien even wennen aan de smaak, die kenmerkend en nootachtig is. Je vindt ook geroosterde boekweit in de winkel onder de naam kasha of casha. Je bereidt de korrels net zoals risottorijst of linzen. Spoel goed en voeg per kopje boekweit twee kopjes water toe. Laat vijftien tot twintig minuten koken en serveer de korrels zo of meng ze in een salade.

Boekweitgries – ook wel gebroken boekweit of boekweitgrutten genoemd – is vooral geschikt om een pap of pudding klaar te maken. Na zeven à tien minuten koken in water zijn ze zacht en romig.
Het bekendst zijn de boekweitpannenkoeken, bereid met boekweitmeel of -bloem. Probeer het ook in ontbijtpapjes of smoothies. In Azië maakt men er noedels van: sobanoedels.

De bloemen van boekweit zijn zeer aromatisch en trekken veel bijen aan. Er is ook boekweithoning op de markt.

De voordelen van boekweit

Boekweit is glutenvrij. Het bevat veel vitamine B1 en B6, magnesium, kalium en fosfor. Nog een voordeel: het heeft een kleine impact op de bloedsuikerspiegel. Het is vezel- en eiwit rijk, wat het erg interessant maakt voor vegetariërs.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Maca - wat is maca poeder?

  Wat is maca poeder?

  Maca is een plant die groeit in Peru (Andesgebergte). De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder.

  Aardpeer bereiden

  Aardpeer bereiden – zo doe je dat

  Aardperen, het is niet voor iedereen zo’n evidente groente, redelijk onbekend. Ze horen dan ook bij de vergeten groenten. Maar al deze vergeten groenten hebben

  Artisjok - wat is het en hoe kook je het?

  Artisjok

  Wat zijn artisjokken? Artisjok is een plant die nauw verwant is aan de distel en vooral voorkomt in het Mediterrane gebied. Ze worden verkocht en

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu