Borlottibonen

Borlottibonen

De borlottiboon behoort tot de plantensoort Phaseolus vulgaris, letterlijk vertaald: gewone boon. Nochtans is het een zeer esthetische boon: de peulen zijn wit-roze met een donkerrode tekening en de bonen zijn rood gespikkeld, maar die kleur verdwijnt helaas bij het koken.

Synoniemen zijn: pintobonen, rosecocoboon, cranberry boon en Romeinse boon.

Bij ons is deze boon minder bekend, in Italië is ze des te geliefder. Je vindt ze er vaak in een minestrone of risotto. Oorspronkelijk zijn ze afkomstig uit Zuid-Amerika en Mexico. Na de ontdekking van Amerika in 1492 werden ze in Europa ingevoerd en algauw populair, ook vanwege de vrij makkelijke teelt.

Borlottibonen en gezondheid

Net als andere bonen is de borlottiboon gezond en een uitstekende vleesvervanger. Ze zijn rijk aan vitamines, vitamine B in het bijzonder, alsook mineralen zoals fosfor, ijzer en calcium. Ze verlagen de cholesterol en zijn caloriearm.

Gebruik van borlottibonen

In het seizoen (juli-september) kan je – eerder uitzonderlijk – bij een groentespeciaalzaak of op de markt wel eens op verse borlottibonen stuiten. Om te voorkomen dat ze hard worden of uitdrogen, haal je ze dan best pas net voor het koken uit de peulen.

Gedroogde bonen week je eerst en kook je dan in nieuw water. De kooktijd hangt af van de ouderdom van de bonen, je controleert best af en toe of ze zacht zijn. Het is wel belangrijk dat de bonen helemaal gaar gekookt zijn. De rauwe bonen zijn namelijk giftig en kunnen darmproblemen en misselijkheid veroorzaken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Maca - wat is maca poeder?

  Wat is maca poeder?

  Maca is een plant die groeit in Peru (Andesgebergte). De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder.

  Aardpeer bereiden

  Aardpeer bereiden – zo doe je dat

  Aardperen, het is niet voor iedereen zo’n evidente groente, redelijk onbekend. Ze horen dan ook bij de vergeten groenten. Maar al deze vergeten groenten hebben

  Artisjok - wat is het en hoe kook je het?

  Artisjok

  Wat zijn artisjokken? Artisjok is een plant die nauw verwant is aan de distel en vooral voorkomt in het Mediterrane gebied. Ze worden verkocht en

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu