Broodjes met chia zaden

Broodjes met chiazaad

Als er brood of broodjes gebakken moeten worden, of als er deeg in het algemeen aan te pas komt, is het meestal vrouwlief die de honneurs waarneemt. Dat – en het maken van spaghettisaus – is iets wat je gerust aan haar kan overlaten. Er valt dan helemaal niets aan te verbeteren.

Broodjes met chiazaad

Om vage redenen ben ik zelf niet zo gek op het kneden van deeg en ander ‘bloemig’ gedoe. Behalve als het voor nagerechten is…waarschijnlijk een kronkel;-)

Haar broodjes zijn dus geweldig en de chia zaadjes maken het helemaal af. Ze zijn bovendien super gezond!

broodjes chiazaad in mandje

Ingrediënten

  • 500 gr roggemeel
  • 1 zakje gist (Bruggeman)
  • 2 tl zeezout
  • 7 el zonnebloempitten
  • 400 ml water
  • Chia zaadjes – om te besprooien

 Bereiding

  1. Meng alle droge ingrediënten – uitgezonderd de chia zaadjes in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.
  2. Verwarm het water lichtjes en giet een deel langzaam in het kuiltje. Roer het goed door met een lepel en voeg op die manier beetje bij beetje de rest van het water toe tot er een mooi homogeen deeg ontstaat.
  3. Kneed het deeg met kneedhaken gedurende zo’n 7 minuten (bij licht brood is het met de hand te doen, rogge is echter een stuk zwaarder).
  4. Verdeel de deegbal in 9 afzonderlijke balletjes en druk ze stuk voor stuk lichtjes in. Leg de balletjes op een bakplaat (3 rijen van 3).
  5. Bevochtig een handdoek met wat heet water en drapeer hem over de bakplaat. Plaats de bakplaat op een warme plaats – bijvoorbeeld op of in de buurt van de verwarming – en laat de broodjes ± 1 uur rijzen.
  6. Verwarm ondertussen de oven voor tot 200 graden.
  7. Bevochtig de broodjes met een borsteltje en wat water en strooi er de chia zaadjes overheen.
  8. Bak ze bruin (letterlijk) in de oven gedurende 20 minuten. Vullen naar keuze en smullen maar!

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

3 reacties

    1. Dag Sonja, ik maak ze vaak met tarwe of spelt. Neem dan wel 350ml water i.p.v. 400ml en doe meestal bij de bloem nog wat zonnebloempitten, vind ik er lekker bij. Bij rogge doe ik dat niet omdat het anders te zwaar wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Bagels maken - recept

    Bagels maken – vegan recept

    Bagels zijn ronde broodjes met een gat in het midden. Inderdaad, net zoals een donut…maar dan hartig in plaats van zoet. Ook worden ze, in

    Paasbroodjes

    Paasbroodjes

    Paasbrood is er in alle vormen en smaken. Ik ben zelf nogal een zoetebek én tamelijk verzot op kaneel, dus dan zijn deze zalige rolletjes