Beurzen vinden we tof en vegan beurzen natuurlijk al helemaal. De kans dat je ons op één van zulke evenementen tegen het lijf loopt is dus best groot. Soms zijn we er als bezoeker maar net zo vaak zetten we er ons – zowel spreekwoordelijke als letterlijke – tentje op.
Op die manier ‘kampeerden’ we ook op de VeggieWorld Winter Fair in Vijfhuizen op 10 december 2017. En met ons nog vele andere collega-standhouders die hun vegan en/of vegan-gerelateerde producten aanboden en aanprezen.
Ook op dit evenement was het dus weer genieten geblazen. En dat zowel voor de bezoekers als onszelf. Niet alleen vinden we het geweldig om nieuwe mensen te leren kennen en bij te praten met onze (toevallig?) altijd sympathieke blogvolgers en klanten, het is ook altijd een leuk weerzien met oude bekenden. De vegan wereld is immers nog relatief klein.
Proeven zonder kruisverhoor
Tot slot zouden we nog het allergrootste voordeel van een vegan evenement vergeten…eten! Immers: alles is gegarandeerd vegan. Wat betekent dat je de mensen achter bij een foodtruck of een stand met proevertjes niet eerst aan een kruisverhoor hoeft te onderwerpen vóór je ergens je tanden inzet.
Met rondstruinen en hapjes nemen was ik dan ook vrolijk bezig toen ik op een gegeven moment langs een beursstand met opschrift ‘Callowfit‘ kwam. Of eerlijker… ik zag een tafel met daarop staaltjes van diverse sauzen en ‘dipsticks’ (of hoe noem je dat?). Voor mij als sausliefhebber al voldoende reden om halt te houden. Ik had dus verder niet veel oog voor de bedrijfsnaam op de achtergrond haha!
Anyway: mijn hand ging haast als vanzelf naar zo’n dipstokje (mini-grissini?) en dipte die in datgene waar ik sowieso verzot op ben…looksaus. Wat ik proefde beviel mij ten zeerste. Lekker romig, prima van smaak …helemaal niks op aan te merken. Iets wat bij de overgrote meerderheid van de kant-en-klare vegan sauzen helaas vaak wel het geval is. Althans, dat is mijn mening.
Nu mijn interesse getriggerd was, heb ik dan ook maar meteen extra info gevraagd aan de bijzonder vriendelijke man aan de andere kant van de proevertjestafel. De naam van de sauzenlijn was dus Callowfit en – zoals je uit die merknaam al enigszins kan afleiden – maken ze in eerste instantie producten voor de afslank/fitnessmarkt. Hun sauzen bevatten dan ook geen calorieën zoals o.a. vetten (oliën) en suiker. Oh, en glutenvrij zijn ze ook nog.
En vegan uiteraard 🙂
Hoewel de man er geen geheim van maakte dat het ‘calorievrije’ gedeelte voor hun bedrijf in wezen het belangrijkste is, is dit voor veganisten natuurlijk gewoon erg goed nieuws. Zoals gezegd: andere alternatieven zijn schaars. Toch zeker in België en Nederland.
Bovendien heb ik het allerleukste nog niet verteld: ik kreeg namelijk prompt een setje van 4 verschillende sauzen in m’n handen gedrukt! Om te proeven en eventueel over te schrijven. Zo gezegd, zo gedaan dus!
Het Callowfit assortiment
Op dit moment bestaat het assortiment van Callowfit uit 7 verschillende sauzen. Klassiekers die je al lang kent maar die je wellicht zelden tot nooit in een veganistische versie hebt kunnen proeven. Laat staan olie- of suikervrij.
Denk bijvoorbeeld aan:
- Thousand Island dressing(1000 Island Style)
- Knoflooksaus (Fancy Garlic)
- Honing-mosterd (Honey Mustard) – zonder honing dus
- Zoete chilisaus (Sweet Chili)
- Knoflooksaus (Fancy Garlic)
- Caesar Salad dressing (Caesar Style)
- Toscaanse saus (Tasty Toscana)
- Barbecuesaus (Smokey BBQ)
Vanzelfsprekend heb ik die niet allemaal kunnen proeven. Nu ben ik zeker een ‘sauzenfreak’ maar dat zou toch echt een tikje van het goede teveel zijn ha! De eerste 4 in het lijstje (Thousand Island, Knoflooksaus, Honing-Mosterd en Zoete Chilisaus) ken ik inmiddels echter van binnen en van buiten.
Olie- en suikervrij
Zoals gezegd zijn de sauzen van Callowfit vrij (of alleszins bijzonder arm) van calorieën. Ze zijn dus bereid zonder oliën en suiker. Voor diegenen die daar om gezondheidsredenen (gewichtsproblemen, diabetes, …) of simpelweg uit overtuiging op moeten/willen letten is dat uiteraard een enorm groot pluspunt.
Zelf ben ik al gewoon blij dat er iemand op het idee is gekomen is om kant-en-klare vegan sauzen op de markt te brengen haha. Al moet gezegd dat ik inmiddels ook wel een paar kilo meer weeg dan goed voor me is!
Dus eigenlijk ook wel een pluspunt voor mij ja 😉
Kortom: van deze sauzen mag je – bij wijze van spreken – een halve fles naar binnen werken, je krijgt geen gram koolhydraten in je lijf. Ze zullen dus vast en zeker bijdragen aan waar ze in eerste instantie voor bedoeld zijn. Hetzij afslanken, hetzij in ieder geval geen verdere vetopslag veroorzaken. Daar ga ik als ‘dieet-leek’ in ieder geval vanuit.
Rest de volgende vraag…
…wat zit er dan wel in?
Het bovenstaande is natuurlijk dé vraag die elke zichzelf respecterende (en doorheen de jaren licht argwanend geworden) veganist zich op zo’n moment stelt. En terecht trouwens.
Wat in ieder geval zeker is (en wat op de website ook prominent wordt vermeld) is dat de Callowfit sauzen vrij zijn van aspartaam. Een industrieel zoetmiddel dat – op z’n zachts gezegd – geen al te beste naam heeft. Dat punt is dus al gecounterd. Maar opnieuw: aangezien de sauzen zeker zoet smaken blijft de vraag wat dan wel het alternatief daarvoor is. Alsook wat de plek van olie dan heeft overgenomen.
Immers, aangezien (koude) sauzen vaak voor 70-80% uit olie bestaan, is het logisch dat dit natuurlijk wel ergens door vervangen dient te worden. Anders heb je immers nooit voldoende saus. Zonder olie of een vergelijkbaar – al dan niet industrieel – alternatief zou de saus bovendien ook geen fatsoenlijke binding hebben. En een saus zonder binding…die ziet eruit alsof ze ooit al gegeten is geweest. Totaal onsmakelijk derhalve!
Anyway: een altijd kritische blik op het etiket van de Callowfit sauzen leert ons dat er als ‘vulstof’ voornamelijk gebruik wordt gemaakt van een stof genaamd cellulose. Als bindmiddel kom je – afhankelijk van saus tot saus – dan weer voornamelijk maiszetmeel en/of xanthaangom tegen. Die laatsten ken ik…maar hoe zit het met die andere?
Cellulose
Ik had vooraf werkelijk geen flauw idee wat cellulose nou precies is. En eigenlijk weet ik dat na een bezoek aan mijn alwetende ‘internet-vriend’ Wikipedia nog steeds niet precies ;).
Wikipedia zegt bijvoorbeeld het volgende:
“Cellulose is een polysacharide (koolhydraten die uit 10 of meer monosachariden zijn opgebouwd) die door nagenoeg alle planten wordt gemaakt.”
Het kan mijn gebrek aan een universitaire opleiding zijn maar voor bibi zijn dit alvast teveel moeilijke woorden in 1 zin haha!
Maar serieus: wat ik uit de stortvloed aan wiki-kennis wel kan opmaken is dat cellulose een stof is die van nature voorkomt in – en gewonnen wordt uit – vezels vrijwel alle planten die je maar kan bedenken. Gaande van bomen (dus) hout tot de katoenplant en nog een half miljoen andere planten. In feite is cellulose de bouwstof van de vezels waaruit planten zijn opgebouwd. Het wordt – als industriële toepassing – voornamelijk gebruikt bij de fabricage van o.a. papier en textiel. En sporadisch dus ook in voeding.
Hoe dan ook: anders dan mijn altijd sceptische blik op ingrediëntenlijstjes (en ‘moeilijke namen’ in het bijzonder) doet vermoeden is cellulose een volstrekt natuurlijk product. Te consumeren met een gerust hart 🙂
Sucralose
Dan maar meteen over naar het suikeralternatief in de Callowfit sauzen. Het moet immers gezegd dat de sauzen – op z’n zachtst gezegd – behoorlijk zoet van smaak zijn (waarover straks meer). Dus…waar komt dat dan precies vandaan?
Anders dan bij cellulose heb ik over het suikeralternatief van de Callowfit wel zo mijn bedenkingen. Het gaat in dit geval om het zogenaamde ‘sucralose’. Wederom een stof waar ik voordien nooit van gehoord had maar die – na raadpleging van (opnieuw) wikipedia – in alle eerlijkheid wel wat tegenstrijdige gevoelens bij me oproept.
Om bij het begin te beginnen: Sucralose is een kunstmatige zoetstof die – oh ironie – gewonnen wordt uit sacharose. Oftewel: men maakt deze kunstmatige zoetstof uit…gewone tafelsuiker.
Huh!? 🙂
Persoonlijk vind ik zoiets een nogal absurde situatie. Natuurlijk weet ik dat suiker tegenwoordig zwaar onder vuur ligt en nee…je zal me niet horen beweren dat suiker wel gezond is. Aan de andere kant snap ik ook niet dat er wél heil wordt gezien in iets dat – so to speak – in een reageerbuis geproduceerd wordt. Zeker niet als je weet/ontdekt dat sucralose wordt gemaakt door tafelsuiker te behandelen met (schrik niet)…chloor!
Natuurlijk is dat ‘effe suiker mengen met chloor’ nogal kort door de bocht gesteld. Als voedingsadditief is sucralose sinds 1990 goedgekeurd (en het zal dus vast wel veilig genoeg zijn) maar toch…als ik zoiets lees, heb ik toch altijd m’n bedenkingen.
Wat er dan weer tegenover staat is de hoeveelheid die je ervan nodig hebt. Zo is sucralose 500 tot 600-maal zoeter dan suiker! In verhouding heb je er dus – op z’n zachtst gezegd – véél minder van nodig. In het geval van Callowfit gaat het daarbij om 0,1% sucralose per flesje. Ik hoef dan ook niet voor je uit te rekenen (lees: ik ben daar sowieso te lui voor ;)), hoeveel suiker je in de plaats daarvan zou nodig hebben.
En we weten allemaal dat ook de (geraffineerde) suiker niet bepaald op een natuurlijke manier geproduceerd wordt 😉
Desondanks zijn er – wat ons betreft – wel andere manieren om suiker te vervangen op een véél natuurlijkere manier. Neem dadels of dadelstroop bijvoorbeeld. Maar okay: zelfs over dit zoete plantje vind je 1001 meningen die sterk uiteenlopen. Ik kan me dan ook voorstellen dat producenten van artikelen als deze soms knettergek worden van al die discussies over al die verschillende zoetstoffen. Voor de één is suiker de duivel, voor de ander (waaronder ikzelf dus) zijn dat kunstmatige zoetstoffen. Sommigen zijn zelfs van mening dat de suikers in fruit mega-ongezond voor een mens zijn.
Maak als fabrikant dan maar eens een product waar iedereen zich in kan vinden hé 😉
Alles draait wat dit betreft dus om je eigen perspectief. Wil je suikervrij leven en heb je geen bezwaar tegen (een minimale hoeveelheid) kunstmatige zoetstof…dan is er geen vuiltje aan de lucht.
Ons persoonlijke oordeel
Als we ons enige kritiekpuntje (de zoetstof dus) even terzijde schuiven en het eens gewoon over de smaak hebben, dan is die is wat ons betreft wel helemaal prima! De knoflooksaus, chilisaus en ook ‘honing-mosterd’ dressing smaken zoals je ze gewend bent (of zoals je ze uit een vorig leven misschien kan herinneren ;).
Wat we wel nog willen opmerken: ze smaken stuk voor stuk wel héél erg zoet. Dan moet je ook weten dat Elke’s ‘zoet-tolerantie’ sowieso al vrij laag is, maar dat ik zelf wat dat betreft wel het één en ander gewend ben. Yep, ik ben een zoetebek. Dat ik Elke’s mening hierover deel, is dus tamelijk veelzeggend. Van die ‘hoge zoetigheidsgraad’ moet je dus houden.
Aanvulling:recente reactie van de producent: Callowfit zal haar sauzen voor de Belgisch/Nederlandse markt een stuk minder zoet maken! De waardering daarvoor blijkt in de Benelux namelijk minder dan in Duitsland (Callowfit is een van origine Duits merk). Goed nieuws dus.
Hoe het ook zij: niks is zo subjectief als smaak. De enige manier om te ontdekken of Callowfit iets voor jou is, is de sauzen simpelweg uitproberen. Per slot van rekening heb ik ze – ondanks dat ene kritiekpuntje – intussen ook wel smakelijk naar binnen gewerkt haha. Zeker op een huisgemaakte groenten- of bonenburger heb ik er regelmatig enorm van genoten!
Wanneer je op zoek bent naar een 100% vegan saus die ook nog eens olie-, suiker-, en glutenvrij is…dan hoef je sowieso écht niet verder te zoeken. Eigenlijk ken ik geen andere merken die zowel vegan als olie-, gluten-, als suikervrij zijn. En al helemaal geen betere.
Callowfit sauzen kan je hier bestellen >>
Heb jij al een van deze sauzen uitgeprobeerd? Deel hieronder dan zeker je mening en ervaringen!
2 reacties
Nog nooit van gehoord, maar vegan sauzen zijn wel cool! Ik heb wel mijn bedenkingen over zulke dieetproducten, ze mogen dan vrij zijn van calorieën, dat betekent niet dat ze per se gezond zijn. Overigens is cellulose iets dat gewoon in de celwand van planten zit en wordt het als voedingsvezel geklasseerd omdat wij mensen niet in staat zijn om het af te breken, dus dat is juist gezond 🙂 (ik studeer een wetenschappelijke richting haha). Mijn sausjes zal ik in elk geval zelf wel maken
Hoi Chao. Dat zijn we inderdaad volledig met je eens. En wat de cellulos en het ‘niet-afbreekbare’ betreft…het kwam niet in ons op dat dat wat vezels betreft juist goed is haha. Kortom: extreem goeie tip. Het artikel gaan we wat dat betreft dan ook corrigeren.