Chia pudding maken – recepten & lekkere variaties

Laatst geüpdatet:
Chia pudding maken - recept

Chia pudding maken – recepten & lekkere variaties

Chia pudding maken - recept

Een pudding waar je het vuur nog niet eens voor moet opzetten en die in een wip klaar is. Hoe ideaal is dat: het is chia pudding. Hierbij deel ik twee recepten en je kan op basis daarvan nog verder gaan experimenteren. 

Chia pudding recepten

Vanille chiapudding

Deze versie maakte ik met heel chiazaad.

  • 250 ml plantaardige melk
  • 4 el chiazaad 
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl ahornsiroop (als je met ongezoet plantaardige melk werkt)

Doe het chiazaad, vanille en ahornsiroop bij de melk en klop goed door elkaar. Laat vervolgens een paar minuten rusten. 

Je zal nu merken dat het al een beetje slijmerig wordt. Roer het nog eens goed door elkaar en zorg ervoor dat de chiazaadjes die aan elkaar gaan klonteren zijn terug los gemaakt worden. Plaats voor minstens 2 uur in de koelkast.

Ik gebruikte deze keer deze kokos-rijstdrink en dat is een heel stuk dunner dan bijvoorbeeld amandelmelk. Daardoor heb je meer chiazaad nodig, ik gebruikte hier 6 eetlepels. Ook is kokos-rijstemelk nogal zoet van smaak waardoor deze geen extra zoetstof nodig heeft. Ik gebruik dan ook geen ahornsiroop. 

Chocolade chia pudding

Voor deze versie heb ik het chiazaad gemalen.

  • 200 ml ongezoete sojamelk
  • 2 tl ahornsiroop
  • 3 el chiazaad
  • 1 el cacaopoeder
  • 0,5 tl vanille-extract

Maal het chiazaad met bijvoorbeeld een koffiemolen. 

Doe vanille, ahornsiroop, cacaopoeder en het gemalen chiazaad bij de melk en klop goed door elkaar. Laat vervolgens een paar minuten rusten. 

Je zal merken dat het chiapapje al een beetje slijmerig wordt. Ga er nog even met een staafmixer door en plaats voor minstens 2 uur in de koelkast. Je kan ook een blender gebruiken.

Variëren met chiapudding

Je kan vele versies maken van deze chiapudding door met de ingrediënten te spelen of er wat extra ingrediënten aan toe te voegen.

Plantaardige melk

Zo zijn er heel veel soorten plantaardige melk die je kan gebruiken. Hierbij moet je letten op de dikte van de melk. Is deze dikker en romiger dan heb je minder chiazaad nodig. Heb je hele dunne (bijna waterachtige) melk zoals bijvoorbeeld bij de kokos-rijstdrink die ik gebruik of bij rijstemelk zeker, dan heb je wat meer chia nodig. 

Als 4 eetlepels niet voldoende blijken te zijn nadat je het enkele minuten hebt laten rusten, dan kan je wat extra toevoegen. Je ziet dat doordat het nog niet heel slijmerig geworden is en de structuur nog niet als een geheel geworden is. 

Chiazaad malen of niet?

Zoals je in de recepten zag heb ik de ene keer hele chiazaden gebruikt en de andere keer heb ik ze gemalen. Het kan allebei voor een geslaagde chiapudding. Het is puur wat jouw voorkeur is.

Sommigen vinden de textuur van de hele chiazaden maar vreemd. Dus als dat voor jou is dan kan je ze eerst malen. Je kan ze ook volledig gebruiken en nadat het papje na een paar minuten dikker is geworden, kan je het in een blender doen.

Toevoegingen

Je kan de chiapudding van allerlei toevoegingen voorzien. Zo kan je er bovenop vers fruit leggen zoals banaan, aardbei, bessen, mango,… Je kan ook een laagje chiapudding in een potje doen en er een laagje fruit opdoen en weer een laagje chiapudding. Of je kan eens een laagje confituur, pindakaas of notenpasta nemen.

Bovenop of ertussen kan je ook kokosschilfers, cacaobibs of nootjes strooien.

Je kan ook tijdens het mengen van de melk met de chiazaadjes kruiden toevoegen zoals kaneel of zeste van citroen.

Moment van eten

Chiapudding hoef je niet als dessert of tussendoortje te eten. Je kan het ook perfect als ontbijt eten. En moet het ’s ochtends allemaal snel gaan, dan kan je gerust wat chiapudding maken voor meerdere dagen. Deze blijft zeker 5 dagen goed in de koelkast.

vlot vegan bundel

Alles wat je nodig hebt voor een vlotte vegan start

  • Gids
  • Receptenboek, +100 recepten 
  • Vegan abc
  • Werkboek
  • Sneller op tafel

Is chiapudding gezond?

Chiazaadjes is zo iets waarvan je misschien niet goed weet wat er mee te doen. Terwijl deze wel heel gezond zijn. Ze bevatten omega 3 (ALA), een meervoudig onverzadigd vetzuur wat je nodig hebt en die je als vegan niet uit vis haalt. Maar deze ALA moet door het lichaam omgezet worden in EPA en DHA. Dit gebeurt niet altijd optimaal. Wil je zeker voldoende DHA in je lichaam, dan kan je eens kijken voor een vegan omega 3 supplement.

Verder is het een goede eiwitbron en bevat het veel vezels. Hierdoor is het goed voor je darmen en de vertering van je eten.

Het bevat geen vitamines, wel wat mineralen, maar het zit bomvol anti-oxidanten.

Volgens onderzoek blijkt dat chiameel (dus het gemalen chiazaad) de bloeddruk kan verlagen.

Wil je een gezonde versie, dan kies je best voor een ongezoete plantaardige melk zodat deze geen suiker bevat. Je kan het eventueel wel zoeten met een gezonder alternatief.

Ook de toevoeging van het pure cacaopoeder is heel gezond want het bevat ook heel wat anti-oxidanten. De stoffen in cacao kunnen er ook voor zorgen dat het bloed beter doorheen je lichaam stroomt. Cacao staat er ook om bekend een hele goeie bron van magnesium te zijn.

Eet jij wel eens graag chiapudding, ga je het eens proberen of vind je het allemaal te blubberig? Heel fijn als je een reactie achter laat.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

1 gedachte over “Chia pudding maken – recepten & lekkere variaties”

  1. ik vond het lekker. En ik ben bereid regelmatig hier te komen zien maar aub kom niet af met boeken, mijn keuken staat er vol van. Echt waar. Toch erg bedankt. Groetjes a n i t a

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Ook lezen?

Pompoentaart met kruimeldeeg en pecan - vegan recept

Zoete pompoentaart met pecan (vegan recept)

Waarom wachten tot halloween voor een heerlijk stukje zoete pompoentaart met noten? En dan is halloween weer voorbij en mag het niet? Tuurlijk wel! Met dit recept kan je pompoen eens op een andere manier gebruiken. Wanneer er veelvuldig pompoen zijn dat eet ik dat vaak: ovenschotels, stoofpotjes, pompoenstoemp, pompoensaus, pompoensoep,… Heerlijke hartelijke gerechten allemaal.

Vegan appelflappen recept

Vegan appelflappen maken; makkelijk recept op twee manieren!

Onlangs had ik nog eens echt zin in appelflappen. Helaas kan je die als veganist niet zomaar overal vinden. Gelukkig kan je vegan appelflappen ook makkelijk zelf maken. Een ervaren of gediplomeerde patissier hoef je helemaal niet te zijn om de slechts 6 ingrediënten om te toveren in overheerlijke vegan appelflappen. Ik ging aan de

Zelf granola maken - recept

Zelf granola maken: recept en inspiratie

Zelf granola maken is niet alleen leuk en makkelijk, je kan er ook nog eens je eigen favoriete ingrediënten bij gebruiken. Ik geef je alvast een granola recept mee, maar varieer hiermee gerust. Waarom zelf granola maken? In de winkel vind je vele soorten granola, jammer genoeg bevat deze ook vaak suiker. Misschien zitten er

Muffins in de airfryer recept

Muffins in de airfryer – recept voor makkelijke muffins

Het tweede wat we probeerden met onze nieuwe airfryer waren muffins. Er zaten dan ook 8 muffinvormpjes bij het toestel en het heeft een muffin/cake-stand. Ik maakte daarvoor een vanillebeslag en vulde de vormpjes bijna tot de rand. In sommige van de muffins deed ik ook nog fijngesneden stukjes chocolade. De muffin/cakestand is ingesteld op

Melting moments cookies recept vegan

Melting moments cookies (recept) – Koekjes om bij weg te smelten

Mijn dochter en ik kijken al jaren met heel veel plezier naar Master chef Australië. Wij nemen de afleveringen op en kijken er dan een paar achter elkaar. Op die manier gaan we er echt voor zitten en genieten we met iets lekkers binnen handbereik, van alle inspanningen van de kandidaten. In 1 van de

VERHUISACTIE "NO MILKY WAY 2 - vegan lunch" : 
verwen jezelf of verras een andere kookliefhebber...

VERHUISACTIE
"NO MILKY WAY 2 - vegan lunch" : Kookboek