Geüpdatet op

Dit is het soort vraag dat wel eens voor verhitte discussies kan zorgen. Deels is dat terecht omdat het zeker geen eenvoudige zwart/wit kwestie is. Toch zijn er genoeg – al dan niet wetenschappelijk bewezen – argumenten om aan te tonen dat we als herbivoor de toekomst moeten ingaan. En ook het gezonde verstand doet daarbij een duit in het zakje 😉

10 verschillen tussen herbivoren en carnivoren

Jawel, die zijn er wel degelijk en je hoeft bepaald geen geleerde te zijn om ze te ontdekken en te onderkennen. Here we go:

In tegenstelling tot rasechte carnivoren hebben wij geen:

 1. scherpe tanden/kiezen en/of voldoende sterke kaken
 2. een goed nachtzicht
 3. klauwen
 4. kort darmstelsel en daardoor korte verteringstermijn (carnivoren slaan niet of nauwelijks vetten op)
 5. speciale enzymen die dienen om bacteriën in rottend vlees doden
 6. lichaamseigen productie van vitamine C (wij halen die uit groenten en fruit)
 7. transpiratie via de tong in plaats van via de huid. Lees: carnivoren hijgen.
 8. louter op en neer (verticaal) gaande kaakbeweging. We kauwen in alle richtingen.
 9. aangeboren jachtinstinct (al denken sommigen van wel ;))
 10. mogelijkheid om rauw vlees, huid en haar te verteren

Kind eet liever appel dan konijn

Bovenstaande zijn argumenten waar je – willen of niet – simpelweg niet omheen kunt. De kans dat je er als ouder ‘s ochtends achterkomt dat je doorgaans lieve peuter de kippen, kat of hamster met huid en haar heeft opgepeuzeld is gewoonweg nihil.

En we kennen inmiddels ook allemaal het voorbeeld van de baby met het konijn en de appel. Waar speelt ie mee en wat eet ie op? Juist.

Kortom: [tweetquote]stellen dat de mens van nature een jager is, is volstrekt van de pot gerukt.[/tweetquote] Zonder wapens zouden we sowieso niet veel voorstellen tegenover andere dieren. Zelfs niet tegen diegenen die een stuk kleiner zijn dan wijzelf. Skip het wapentuig en wij mensen zijn zo kwetsbaar als maar zijn kan. De mens zou dan eerder prooi dan predator zijn en bijlange na niet zo hoog in de voedselketen hebben kunnen opklimmen.

Zijn we omnivoren dan?

Het is – eerlijk is eerlijk – zeker een feit dat we doorheen de geschiedenis andere levende wezens hebben gegeten om überhaupt te kunnen overleven. In sommige delen van de wereld heeft de lokale menselijke bevolking bovendien niet eens een keuze.

Zo is het beslist niet eenvoudig om in Antarctica een beetje voedzame plant te vinden. Daar leven de Inuit (ook wel Eskimo’s) dus voornamelijk van de visvangst en van de jacht. En hoewel ze gemiddeld niet oud worden, overleven ze ook best op dat dieet.

[phxoptin id=1498211942]

Bovendien zullen we de laatste zijn om de geschiedkundigen te negeren als er weer eens een oeroud stukje primitief werk- of wapentuig is opgegraven dat zou aantonen dat we als primaat zeker wel achter de ‘beestjes’ aanzaten.
Persoonlijk ben ik wat dat betreft altijd een beetje sceptisch (OK, ik ben ALTIJD sceptisch). M’n voorstellingsvermogen heeft bijvoorbeeld moeite met een homo sapiens die, slechts gewapend met een stuk aangescherpte steen, even een – ik noem maar wat – sabeltandtijger gaat lopen verschalken. Dan lijkt me een rondje bessen plukken toch een veel veiligere en realistischere bezigheid 🙂

Maar goed, ik was er niet bij (de wetenschappers en geschiedkundigen trouwens ook niet) en ik laat me daarom niet verleiden tot giswerk. Mijn twijfels over het realisme hiervan verhullen ook de feiten niet. De mens heeft zich doorheen de geschiedenis zeker wel als omnivoor gedragen.

Desondanks zijn er nog steeds verschillen tussen de mens en ‘echte’ omnivoren. Dat geldt andermaal voor ons gebit en de lengte van onze darmen. Komt nog bij dat het eten van (rauw) vlees ons gegarandeerd problemen bezorgd en ook dat is iets wat bij andere omnivoren niet – of tenminste zeer zelden – het geval is.

herbivoor, carnivoor, omnivoor

En dan is er nog de aller- aller- allerbelangrijkste reden waarom we in de toekomst als planteneter door het leven moeten gaan…

…wij kunnen zelf beslissingen maken!

Uiteindelijk is dat het echte antwoord op het vraagstuk. Misschien zijn we wel degelijk omnivoren maar wij – rotverwende westerlingen – hoeven allang geen vlees meer te eten uit noodzaak.

[tweetquote]Onze huidige vleesconsumptie is allerminst een kwestie van overleven maar eerder eentje van totale waanzin[/tweetquote]: overproductie/overconsumptie, onzinnig dierenleed, een waanzinnige impact op het milieu, …maak het rijtje gerust zelf af.

Argumenten op een rijtje

Men zegt dat het altijd goed is om de dingen op een rijtje te hebben. Vandaar even de beste redenen om vlees en andere dierlijke producten voortaan (desnoods vaker) links te laten liggen;

 1. je hebt het niet nodig
 2. het is allang niet meer gezond (mits het dat ooit geweest is)
 3. je maakt een einde aan héél veel dierenleed
 4. je draagt meer bij aan een beter leefmilieu dan wanneer je je auto van de hand doet (al mag dat ook nog steeds ;))
 5. je ontdekt vele nieuwe smaken en eet afwisselender en gezonder
 6. je hebt minder kans op voedselinfecties
 7. je hebt het niet nodig
 8. je hebt het niet nodig
 9. je hebt het niet nodig
 10. je hebt het niet…
 11. je hebt het n…
 12. 😉

Lees hier meer over veganisme >>

Nu ben ik natuurlijk ook razend benieuwd naar de reacties! Denk jij dat we herbivoor, carnivoor of omnivoor zijn? Laat je maar helemaal gaan hieronder 🙂