Is de mens een carnivoor, omnivoor of herbivoor?

Is de mens een herbivoor, omnivoor of carnivoor?

Dit is het soort vraag dat wel eens voor verhitte discussies kan zorgen. Deels is dat terecht omdat het zeker geen eenvoudige zwart/wit kwestie is. Toch zijn er genoeg – al dan niet wetenschappelijk bewezen – argumenten om aan te tonen dat we als herbivoor de toekomst moeten ingaan. En ook het gezonde verstand doet daarbij een duit in het zakje 😉

10 verschillen tussen herbivoren en carnivoren

Jawel, die zijn er wel degelijk en je hoeft bepaald geen geleerde te zijn om ze te ontdekken en te onderkennen. Here we go:

In tegenstelling tot rasechte carnivoren hebben wij geen:

 1. scherpe tanden/kiezen en/of voldoende sterke kaken
 2. een goed nachtzicht
 3. klauwen
 4. kort darmstelsel en daardoor korte verteringstermijn (carnivoren slaan niet of nauwelijks vetten op)
 5. speciale enzymen die dienen om bacteriën in rottend vlees doden
 6. lichaamseigen productie van vitamine C (wij halen die uit groenten en fruit)
 7. transpiratie via de tong in plaats van via de huid. Lees: carnivoren hijgen.
 8. louter op en neer (verticaal) gaande kaakbeweging. We kauwen in alle richtingen.
 9. aangeboren jachtinstinct (al denken sommigen van wel ;))
 10. mogelijkheid om rauw vlees, huid en haar te verteren
Kind eet liever appel dan konijn

Bovenstaande zijn argumenten waar je – willen of niet – simpelweg niet omheen kunt. De kans dat je er als ouder ’s ochtends achterkomt dat je doorgaans lieve peuter de kippen, kat of hamster met huid en haar heeft opgepeuzeld is gewoonweg nihil.

En we kennen inmiddels ook allemaal het voorbeeld van de baby met het konijn en de appel. Waar speelt ie mee en wat eet ie op? Juist.

Kortom: stellen dat de mens van nature een jager is, is volstrekt van de pot gerukt. Zonder wapens zouden we sowieso niet veel voorstellen tegenover andere dieren. Zelfs niet tegen diegenen die een stuk kleiner zijn dan wijzelf. Skip het wapentuig en wij mensen zijn zo kwetsbaar als maar zijn kan. De mens zou dan eerder prooi dan predator zijn en bijlange na niet zo hoog in de voedselketen hebben kunnen opklimmen.

Zijn we omnivoren dan?

Het is – eerlijk is eerlijk – zeker een feit dat we doorheen de geschiedenis andere levende wezens hebben gegeten om überhaupt te kunnen overleven. In sommige delen van de wereld heeft de lokale menselijke bevolking bovendien niet eens een keuze.

Zo is het beslist niet eenvoudig om in Antarctica een beetje voedzame plant te vinden. Daar leven de Inuit (ook wel Eskimo’s) dus voornamelijk van de visvangst en van de jacht. En hoewel ze gemiddeld niet oud worden, overleven ze ook best op dat dieet.

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Bovendien zullen we de laatste zijn om de geschiedkundigen te negeren als er weer eens een oeroud stukje primitief werk- of wapentuig is opgegraven dat zou aantonen dat we als primaat zeker wel achter de ‘beestjes’ aanzaten.
Persoonlijk ben ik wat dat betreft altijd een beetje sceptisch (OK, ik ben ALTIJD sceptisch). M’n voorstellingsvermogen heeft bijvoorbeeld moeite met een homo sapiens die, slechts gewapend met een stuk aangescherpte steen, even een – ik noem maar wat – sabeltandtijger gaat lopen verschalken. Dan lijkt me een rondje bessen plukken toch een veel veiligere en realistischere bezigheid 🙂

Maar goed, ik was er niet bij (de wetenschappers en geschiedkundigen trouwens ook niet) en ik laat me daarom niet verleiden tot giswerk. Mijn twijfels over het realisme hiervan verhullen ook de feiten niet. De mens heeft zich doorheen de geschiedenis zeker wel als omnivoor gedragen.

Desondanks zijn er nog steeds verschillen tussen de mens en ‘echte’ omnivoren. Dat geldt andermaal voor ons gebit en de lengte van onze darmen. Komt nog bij dat het eten van (rauw) vlees ons gegarandeerd problemen bezorgd en ook dat is iets wat bij andere omnivoren niet – of tenminste zeer zelden – het geval is.

herbivoor, carnivoor, omnivoor

En dan is er nog de aller- aller- allerbelangrijkste reden waarom we in de toekomst als planteneter door het leven moeten gaan…

…wij kunnen zelf beslissingen maken!

Uiteindelijk is dat het echte antwoord op het vraagstuk. Misschien zijn we wel degelijk omnivoren maar wij – rotverwende westerlingen – hoeven allang geen vlees meer te eten uit noodzaak.

Onze huidige vleesconsumptie is allerminst een kwestie van overleven maar eerder eentje van totale waanzin: overproductie/overconsumptie, onzinnig dierenleed, een waanzinnige impact op het milieu, …maak het rijtje gerust zelf af.

Argumenten op een rijtje

Men zegt dat het altijd goed is om de dingen op een rijtje te hebben. Vandaar even de beste redenen om vlees en andere dierlijke producten voortaan (desnoods vaker) links te laten liggen;

 1. je hebt het niet nodig
 2. het is allang niet meer gezond (mits het dat ooit geweest is)
 3. je maakt een einde aan héél veel dierenleed
 4. je draagt meer bij aan een beter leefmilieu dan wanneer je je auto van de hand doet (al mag dat ook nog steeds ;))
 5. je ontdekt vele nieuwe smaken en eet afwisselender en gezonder
 6. je hebt minder kans op voedselinfecties
 7. je hebt het niet nodig
 8. je hebt het niet nodig
 9. je hebt het niet nodig
 10. je hebt het niet…
 11. je hebt het n…
 12. 😉

Lees hier meer over veganisme >>

Nu ben ik natuurlijk ook razend benieuwd naar de reacties! Denk jij dat we herbivoor, carnivoor of omnivoor zijn? Laat je maar helemaal gaan hieronder 🙂

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

35 reacties

 1. Eskimo’s leven helemaal niet op de Zuidpool maar op de Noordpool. Enne… Gorilla’s hebben hoektanden, alsof het echte vleeseters of in ieder geval omnivoren zouden zijn. Toch is de realiteit dat het menu van de Gorilla louter plantaardig is. Dus je slaat al twee planken volledig mis. Een rat heeft ook geen hoektanden, toch is de rat een echte omnivoor. Dus daar gaat je zienswijze.

  Het is waar dat we geen Carnivoren zijn omdat we inderdaad zelf geen vitamine C aanmaken. Maar het is ook niet waar dat we eerder Herbivoren zijn zoals jij stelt, want sommige mineralen die voor onze weerstand zo essentieel zijn, zoals Zink kunnen we alleen uit Rundsvlees halen.

  Door Zink kunnen je cellen wel door een virus geinfecteerd worden maar kunnen Virussen zich niet meer vermenigvuldigen in de cel. Dus Zink is esentieel. En een plantaardig product om rundsvlees te vervangen als bron van Zink is er niet… voor GENOEG Zink bedoel ik dan he. En of Eskimo’s echt zo kort leven betwijfel ik. Ik denk eerder dat ze ouder worden dan de westerse mens.

 2. Waarom staat fruitivoor niet in het rijtje? We hebben dezelfde maag, darmen en gebit als dat van een aap en zijn/haar dieet bestaat voor 45/65% uit fruit.

 3. Mijn hond eet regelmatig gras, waarom? Wel hij stamt af van de wolf en als die een schaapje te pakken heeft dan begint de maaltijd bij de buik van het dier (de weekste plaats om het dier open te scheuren): de darmen! en wat zit erin? gras! Dit oergen, als je het zo mag noemen, maakt hoe mijn hond vandaag is, Is mijn hond dan een omnivoor? Wat wel zeker is, dat mens, in den beginne, voornamelijk groenten en fruit at maar in de winter bij gebrek aan dit dan maar op jacht ging naar een stuk vlees om zijn knorrende maag te vullen, vandaar onze trek naar soms een stukje vlees.
  Wat wel is we eten teveel vlees en te weinig groenten en fruit. En wist je dat koemelk 30 jaar geleden al door een Belgische professor aangewezen werd als toekomstig bron van darmkankers omdat koemelk zorgt voor taaie slijmvorming in de darmen waar kankers dan veel gemakkelijker kunnen ontstaan, koeien hoorden volgens hem in een dierentuin, enkel nog om ze te bekijken, de melkindustrie heeft hem onmiddellijk in de media aangevallen en de Belgische overheid speelden het mee want de melkindustrie is €€€€€€€

 4. Beste,
  In Antarctica wonen geen Eskimo’s,want dat is de zuidpool.
  Wij hebben géén verschillende magen en kunnen ook niet herkauwen.
  Ik heb wereld wijd overal natuurvolkeren gezien,en die eten allemaal
  vlees en vis of insekten.De Massai in Oost Afrika zijn daar een goed
  voorbeeld van.Ik heb ook in de Amazone geleefd bij de Ticuna indianen,daar staat vlees en vis op het menu.Besluit,een mens is
  géén konijn,maar een omnivoor.
  Mvg,Walter Durdin

  1. De mens is een fruitivoor, wij hebben dezelfde maag, darmen en tanden als dat van een aap. Bovendien is er al enige tijd geleden ontdekt dat vlees, vis en zuivel voor verschillende ziektes zorgt bij de mens. Hart- en vaatziektes, kankers, diabetes, astma, osteoporose, artrose, althzeimer, dementie en vast nog een paar die ik nu niet op noem. Je hebt echt plaat voor je kop als je denkt dat we omnivoren zijn, er is geen enkel zoogdier op aarde dat een omnivoor is.

   1. Lol, wie heeft hier een plaat voor z’n kop?!
    De meeste apen zijn omnivoor. De mens heeft een kortere darm dan apen (vooral een kortere dikke darm). Vergelijk de buik van een (slank) mens maar eens met die van apen.
    Vlees, vis en zuivel zorgen niet voor ziektes. De studies waar dat uit blijkt geven alleen een associatie bovendien hebben de mensen waar die associatie voor geldt een ongezonde levensstijl, roken, drinken alcohol, zijn te zwaar etc.
    Het is een beetje dom om de oorzaak van moderne ziektes te zoeken bij voeding die we al miljoenen jaren eten. Beter is om de oorzaak bij alle moderne fabrieksvoeding te zoeken zoals suiker, meelproducten, geraffineerde oliën en alle rotzooi die toegevoegd wordt om de boel lang houdbaar te maken.
    Andere voorbeelden van zoogdieren die omnivoor zijn is bv het varken en de beer.

 5. Zo is het beslist niet eenvoudig om in Antarctica een beetje voedzame plant te vinden. Daar leven de Inuit (ook wel Eskimo’s) dus voornamelijk van de visvangst en van de jacht. En hoewel ze gemiddeld niet oud worden, overleven ze ook best op dat dieet.
  De Inuït leven op Artica !!!
  Bij taalproblemen vraag het mij.

 6. Je ontkent feiten en denkt niet verder dan je neus lang is. Ik zou hier een lap tekst kunnen schrijven waar je een week over doet om het überhaupt door te lezen, maar jij bent te verblind door je eigen geloof om te kunnen, willen en durven toegeven dat je argumenten flut en waardeloos zijn en dat ik veel betere argumenten heb om veganisme/vegetarisme af te kunnen kraken of het niet-vegetarisch/-veganist zijn te kunnen promoten.
  Ik ga niet meer tijd verspillen aan iemand die ontkent dat we omnivoor zijn, want die verdraait en ontkent feiten naar eigen goeddunken.

  Ey, groetjes!

  1. Euh… volgens mij ontken ik nergens dat we omnivoor zijn, toch? Waar het artikel om draait is dat het ‘vlees eten is onze natuur’- argument van de pot is gerukt. Toch in onze westerse beschaving en helemaal in het nu. Het woord ‘geloof’ is op mij verder totaal niet van toepassing. Gewoon empathie. Zodra ik een goed tegenargument hoor, zal ik dat zeker onbevooroordeeld laten binnenkomen. Ik ben er alleen nog geen tegenkomen 😉

   1. Heel de mens moet aan de groenten ? Wat een flut artikel , voornamelijk geschreven naar de mond van diegenen die al overtuigd veganist of -tariër zijn . Houd totaal geen rekening met het feit dat mensen al heul lang in ontwikkeling zijn , dat er genetisch verschillen zijn. Mensen hebben zich aangepast aan hun omgeving. Lees gewoon de wiki pagina en je artikel valt uit elkaar. Mijn zus was veganist en het gaat nu stukken beter met haar nu ze weer vlees eet. Sinds ik een voornamelijk vlees dieet volg , gaat het stukken beter met mij; overgewicht kwijt, geen psioriasis meer, geen JICHT !!! meer ! Laat iedereen het voor zichzelf uitmaken . Als jouw voorouders voornamelijk grazers waren , zal je dat ongetwijfeld goed doen. Ben je 4% neanderhaler , zou het zo maar eens kunnen dat een vlees/vis dieet geschikter voor je is. En niet vergeten dat planten de chemici van de natuur zijn en dat ze niet opgegeten willen worden ! Dat betekent dat ze dus gif maken ! En even over of wij wel of geen toppredator waren ; laat ik jou eens in een kooi gooien met een ongewapende neanderthaler en dan tegen de neanderthaler zeggen dat ie alleen kan overleven als ie jouw in kleine hapklare stukjes op een hoopje legt . Drie keer raden wat er gebeurt met je. De vroege mensen waren niet de weekdieren zoals jij . Bovendien , is intelligentie en het gebruik van wapens prevalent aanwezig in de dierenwereld. Wij zijn er gewoon de beste in.Een niet onderbouwd , “fanboy” stuk, wat geen enkele carnivoor gaat overtuigen.

    1. U zou voor de grap eens een veganistisch dieet aan moeten nemen, ik ben 100% van overtuigd dat je daar fitter van wordt. De mens is geen omniovoor, veganisten hebben zelfs een veel gezondere darmflora en vegetariers leven langer dan mensen die vlees eten. Dat zijn uitkomsten van wetenschappelijke studies.

     1. Ik ben erg geïnteresseerd in die wetenschappelijke studies, kan je een link geven? Ik heb ze namelijk niet kunnen vinden, ik kom alleen studies tegen met een associatie die als je ze goed leest totaal geen bewijs leveren.

 7. Ik ben op zoek naar mensen welke deze materie in praktijk mee willen manifesteren , namelijk door alvast in Nederland en Belgie een concept neer te zetten in het horecaverhaal waar mensen elke dag een andere vegetarische yin/Yan dagschotel tegen een eerlijke prijs kunnen eten. Eventueel naar ontbijt en avondverhaal dit door te trekken naargelang locatie . Heb zelf 20 jaar horecaervaring en ben ondertussen ook bewuster door de levenservaringen welke het pad bracht er van overtuigd dat deze beweging zowel het dierenleed en bijkomende consumptie kan doen transformeren alsook helderheid en rust zal brengen. Daar de mens een copy evolutie met zich meedraagt zal de rest volgen. Dit concept zit uitermate goed in elkaar en naar slaagkansen gegarandeerd . Alle geïnteresseerde kunnen me bereiken via mail of op het nummer 0475 370 555

 8. Ik was een beetje aan het rondneuzen over mensen en voedsel op internet, toen ik dit artikel tegenkwam. Ik vond dat ik hier toch maar een reactie op moest schrijven…dus bij deze… Ik vind de argumenten maar matig en slecht onderbouwd. Fysieke eigenschappen vergelijken met carnivoren, herbivoren en omnivoren is een manier om te kijken waar de mens thuishoort. Als je dit gaat doen (op een wetenschappelijk verantwoorde manier) kom je al snel tot de conclusie dat een mens een omnivoor is. Kijk naar ons gebit! We hebben maalkiezen, voorhanden en ja, wel degelijk hoektanden. Maar voor planten of vlees hoeven wij geen gespecialiseerd en sterk gebit te hebben: Mensen kunnen namelijk koken! Hier komen we meteen bij het stuk dat mensen niet veel voorstellen tegenover andere dieren mochten ze jagers zijn. Natuurlijk stelt een mens fysiek niet zoveel voor…ook rechtop lopen is niet erg stabiel… Maar de mens heeft het krachtigste wapen van alles wat op deze aarde leeft: enorme intelligentie! We bezitten lichamelijk geen wapens, we maken ze wel. We bezitten lichamelijk weinig bescherming tegen de klimaten, maar we maken wel kleding daarvoor en ga zo maar door. De mens past zich in alle uithoeken van de wereld aan! Waar alleen vlees voorhanden is eten ze vlees. Waar alleen planten groeien eten we planten. Is beide voorhanden eten we het ook. Ik ben van mening dat dat ook niet verboden zou moeten worden. Het eten van dieren is niet zielig het eten van planten ook niet. maar nu komen we bij de uiteindelijke discussie: verantwoordelijkheid. Als mens hebben we heel veel macht over alles wat er op de aarde leeft. We zijn in staat om tomaten te kweken zonder enige ziektekiemen. We zijn ook in staat om op grote schaal varkens te fokken voor de vleesindustrie. Ik denk dat het met de mens allemaal een beetje uit de hand gelopen is. Ik denk ook dat er simpelweg te veel mensen op deze wereld leven. We worden steeds ouder. Maar ja wat doe je er aan? Wie houdt dit tegen? Begin bij jezelf, is misschien een start? Maar bij jezelf beginnen is niet een vleeseter veroordelen. Ik houdt zelf erg van alles wat maar met groente, fruit en granen enz. te maken heeft, maar ik lust ook graag een lekker stukje goed vlees. En daar heb je al een verschil: goed vlees is niet van de bio-industrie, maar van de boer die op een verantwoorde manier dieren houdt. In mijn landelijke woonomgeving heb ik genoeg voorbeelden hoe dat er uit kan zien, een koe kan op een goede manier leven en op een supersnelle, pijnloze manier sterven, sneller dan een gemiddeld roofdier voor elkaar krijgt. Dus als je zegt massaproductie, overproductie enz. klopt dat is verwaarlozing en daar ben ik het mee eens! Maar een mens heeft vele slechte eigenschappen; hoeveel huisdieren worden uiteindelijk op straat gezet, hoeveel afval gooien we weg? enz. Maar beste veganisten, denk ook eens aan de enorme plantaardige verwaarlozing, uitgedroogde, uitgeputte akkers, waardoor (indirect) ook talloze dieren en planten sterven. Dus wat mij betreft eet alles, maar verantwoord! Een optimistische omnivoor

  1. Randy
   Je vergeet 1 ding met je landelijke koeien diegene die wel gras gezien en geproefd hebben in hun leven miljoenen andere hebben een vreselijke huis vesting en zien nooit dag licht en zeker geen gras en zelfs de koeien die wel landelijk geleefd hebben komen ook op dezelfde plaats terecht en worden net zo slecht getransporteerd en hebben te maken met gefrustreerde en gestoorden mensen die van doden hun beroep hebben gemaakt en de dieren mishandelen {kijk you tube filmpjes}
   en niet snel gedood.
   En wat dacht je van de planeet al die biljoenen dieren moeten gevoed op transport en ruimte hebben en alle afval die er geproduceerd wordt zo verdwijnt de leefbare planeet {veeindustrie grootste vervuiler}En wat dacht je van alle landen waar hongernood is die zouden allemaal kunnen eten als er landbouw werd gepleegd en wat dacht je van al het water en brandstof die je zou besparen.
   aantal kcal brandstof nodig voor 1 kcal in voedsel.rundvlees 15,6 appel 0,9 aardappel 0,8
   aantal liters water nodig voor 1 kilo voedsel
   rundvlees 15,415 appel 822 aardappel 287
   dus voor 1 kilo rundvlees kun je 53 kilo aardappels produceren. geen dierenleed meer de de 3de wereld landen kunnen ook eten.
   Groetjes van een positieve veganist

  2. Het punt dat je hierin maakt over de mens die over enorme intelligentie beschikt, zou net een reden moeten zijn om geen vlees meer te eten. Wij kunnen zelf kiezen, wij hebben geen dierlijk instinct waardoor wij dieren eten, maar we kiezen er inderdaad zelf voor om deze massaal te produceren en af te slachten. Wij beschikken ook over genoeg informatie en technologieën om vlees volledig te vervangen, maar de mens kiest ervoor om een ander levend iets te doen lijden omdat het “lekker” is. Als je het hebt over uitgedroogde akkers, vermoed ik dat dit gaat over het feit dat de veganisten alle planten zouden eten? Wist je dat 2/3de van alle landbouwgrond gebruikt wordt om de dieren te voederen die in massa geproduceerd wordt? Een tekort zou er dus niet snel komen, moest iedereen plots veganistisch eten. Dat de mens over veel slechte eigenschappen beschikt is zeker waar, maar de keuze ligt nog altijd bij jezelf 🙂

  3. ” Fysieke eigenschappen vergelijken met carnivoren, herbivoren en omnivoren is een manier om te kijken waar de mens thuishoort. Als je dit gaat doen (op een wetenschappelijk verantwoorde manier) kom je al snel tot de conclusie dat een mens een omnivoor is”

   Mooi dat je dit zelf aanhaalt, wij hebben namelijk dezelfde maag, darmen en gebit van een aap! En die eet, jawel: 45/65% fruit 55/35% groente en 0,5% insecten. Oftewel we zijn fruitivoren, ons maagzuur is erg zwak en kan geen rauw vlees verteren. Als je een volledig plantaardig dieet aan houdt heb je een verbeterde darm flora en verteer je alles binnen 24 uur, vlees en andere dierlijke producten kunnen tot wel 4 dagen in je maag blijven zitten.

   1. Dennis, ik weet niet waar jij je info vandaan haalt maar chimpansees eten ook vlees, vaak andere apen. Ze jagen hier in groepsverband op.
    Onze darmen zijn niet hetzelfde als van apen, met name onze dikke darm (waar de vezels verteerd worden) is korter. Vergelijk de buikomvang van apen maar eens met een slank mens.
    Ons maagzuur is niet te zwak, ph is 1 – 3. Bij herbivoren is dat 5.
    We zijn uitstekend instaat om vlees te verteren.

  4. Helemaal met jou eens! Nog een verschil met grazers en vleeseters, aan welke kant zitten hun ogen en waar zitten die van ons? 😉 In vlees zitten heel veel essentiële vitaminen en mineralen die we nodig hebben, iets wat minder in vlees zit is vitamine c en waar halen we dat uit? Juist groente en fruit. Als je groente/fruit naast vlees legt zie je dat er veel meer vit en min zitten in vlees dan in groente/fruit. Ons darmstelsel verschilt met die van een jager (bv leeuw) en die van een grazer, maar als we ze naast elkaar leggen komt ons darmstelsel meer overeen met die van een jager (ons zuurgraad is ietsje lager en darmen ietsje langer) dan met die van een grazer (welke meerdere magen etc. heeft, voor zover ik weet heb ik er maar 1 en een jager ook). Oftewel we zijn omnivoren…

 9. Wat een heerlijk artikel.Voel me op m’n 77ste nog steeds super met alles wat de aarde voortbrengt, zelfs onkruid zoals velen het noemen kan lekker zijn. Van minder mooie blaren van de sla en het loof van wortelen maak je heerlijk soep. Niets gaat verloren en draagt bij tot onze gezondheid. Weg met het dierenleed.

 10. Hallo, ik vind dit onderwerp heel belangrijk. Wij mensen hebben geen vlees nodig en dat denk ik ook dat het waar is. Ik eet geen vlees. Veel menesen wel….

 11. Ik vind dieren welzijn HEEL belangrijk,ik ben zelf vegetariër en dat blijf ik! Maar ik snap nog steeds niet of we nou herbivoren of iets anders zijn..
  Ik denk dat wij vlees niet nodig hebben. Ik ben vegetariër en ik ben kern gezond. Ik eet noten,vis,kaas en groenten ( en nog veel meer) en GÈÈN vlees.

 12. ik denk dat ik als vegetariër geboren ben 🙂 misschien heeft veel te maken met het volgende. ik ben bij een groottante opgevoed en in die generatie en in die tijd (ik ben nu 55) was orgaanvlees goedkoop en voedzaam. die mensen kwamen uit de oorlog, periodes van ontbering. daar kwamen dus elke dag ingewanden op tafel: hersenen, nieren, lever, kop, darmen (rond de worst of liever vet en afval). om van te walgen, die geur kan ik zo nog oproepen. ik overleefde op groenten en fruit. ik at toen al zoveel mogelijk rauw terwijl ze het aan het klaarmaken waren. heel veel keren voor hetzelfde bord gezeten, de hond proberen te voeren, maar werd altijd uit de penarie geholpen door mijn nonkel die het voor mij opnam/opat. Terug bij mijn moeder jaren later, bestond een bord eten uit een drieluik: aardappelen, vlees en groenten. en ook daar: maar eet dan toch uw vlees op aub het heeft zoveel geld gekost. dat vlees was dan van het betere, zoals biefstuk, kalkoen, kip, konijntjes (oh neen), en heel af en toe frikadellen en worst of varkensvlees. en weer zat ik te blèiten voor mijn bord tot ze er genoeg van hadden en mij lieten doen met “maar als ge ziek wordt, dan gaan we niet naar de dokter”. ik was de gezondste van de familie. nog een paar jaar later was ik getrouwd en kookte macrobiotisch, mijn man slachtte een geitje, de diepvries vol en zijn broer een varken. toen de kinderen vroegen wat eet onze papa? oh dat is darm met bloed en brood in (beuling), was ook die klus rap geklaard, mijn kinderen zijn vegetariërs (hun lieven ook) en mijn dochter en ik veganist. het enige waar we last van hebben zijn de stomme vragen maar wat eet ge dan (wordt hier gelukkig uitgelegd) en vroeg of laat krijgt ge tekorten en zult ge wel een biefstuk moeten eten, zeker uw zoon die zo groot is. het kan niet dat ge goed bezig zijt zo zonder vlees, vis en zuivel voor die gasten. laat die toch zelf beslissen. nu, ze beslissen zelf, ze zijn 23 en 25! enfin om dit lange verhaaltje af te ronden, de weg naar een gezonde planeet met gezonde mensen, met voor iedereen genoeg, is heel simpel, denk na bij elke hap die je in je mond steekt, heb ik dit nodig en hoe komt het hier. eet bewust plantaardig!

 13. Een heel tof geschreven artikel dat zegt wat ik ook denk.
  Door veganist te zijn, doe je jezelf een plezier (je gezondheid en het lekkere eten natuurlijk) , de natuur, de mensheid en uiteraard de dieren (waar het met mij allemaal mee begonnen is).

 14. Dank je voor dit artikel! Ik was een fervent vlees -en viseter en wie zal het zeggen … omnivoor, carnivoor of herbivoor??? … Sinds ik lijd aan verscheidene gezondheidsproblemen ben ik toch wel een ‘beetje heel anders :-)’ gaan denken over het leven met in het bijzonder over het milieu, klimaat, natuur, … De combinatie van die twee (gezondheid en milieu) heeft er mij toe aangezet minder vlees en vis te eten. Ondertussen ben ik lid van een vijftal milieu-organisaties, zijnde Greenpeace, Sea Shepherd, Sea First Foundation, WWF en Natuurpunt, hetgeen mij alleen nog maar meer heeft gestimuleerd minder vlees en vis te eten. Ik ben er vooral van verschoten wat een negatieve impact de veeteelt en vleesindustrie heeft op ons milieu en het klimaat. De actie DZV was voor mij eigenlijk nog dat extra duwtje om nog meer mijn best te doen om minder vlees en vis te eten. Wat we ook zijn … het is een zekerheid dat onze vlees -en visconsumptie slecht zijn voor het milieu; daar bestaat geen twijfel over … en dat het met zekerheid nog ongezond is ook en dan in het bijzonder (o.a.) voor onze darmen (Heb o.a. een chronische darmaandoening.) en dan heb ik het vooral over rood vlees. Na het kijken van documentaires zoals ‘Meat the truth, Sea the truth, Earthlings (= zeer schokkend) ben ik er alleen nog maar een beetje wijzer van geworden en er nog meer van overtuigd geraakt dat ik mijn vlees -en visconsumptie drastisch moet verkleinen. Voorlopig slaag ik er toch al in een drie -à viertal maal per week geen vlees noch vis te eten. Ik kan zo nog een beetje doorgaan maar daar heeft vermoedelijk niemand een boodschap aan :-). Ik wilde eigenlijk alleen maar kwijt dat ik minder vlees en vis eet uit respect voor onze blauw-groene planeet (moeder aarde), ons klimaat, het milieu, de natuur, … en uit respect voor het eigen lichaam. Milieuvriendelijke groeten.

 15. Ik vind dierenrechten en dierenwelzijn zeer belangrijk, en dus ook de hoofdreden dat ik geen dierlijke producten consumeer. Ik ga van het standpunt uit dat geen enkel levend wezen (geen organismen) het leven moeten laten of moeten lijden om mijn honger te stillen. Er zijn vele gezonde alternatieven en wie zegt niet boergondisch te kunnen eten als veganist heeft het in mijn opinie bij het verkeerde eind. Bedankt voor dit nuttige en leerzame artikel ! Heb het ook op FB gedeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Vegan sandalen voor vrouwen en mannen

  Vegan sandalen

  Nu de temperatuur weer de hoogte in gaat, kan een schoen wat warm worden. Op je blote voeten lopen is dan wel gezond, maar niet

  Zijn condooms vegan?

  Zijn condooms vegan?

  Een condoom is misschien iets waarbij je niet automatisch de vraag zou stellen: “is deze vegan?” Toch zijn de meeste condooms niet vegan. Maar niet