Donderdag Veggiedag kookboek – Miki Duerinck en Kristin Leybaert

Dankzij de Donderdag Veggiedag campagne van EVA zit de wekelijkse keuze voor een vegetarische of veganistische maaltijd behoorlijk in het collectieve bewustzijn gebeiteld. Een flink aantal scholen doen vrolijk mee en ik heb goede hoop dat deze campagne tot menig gezin is doorgedrongen.

Donderdag veggiedag kookboek

Donderdag Veggiedag – het kookboek

We zouden haast vergeten dat EVA, in samenwerking met De Vegetarische Kookstudio, deze campagne ook luister heeft bijgezet met een heus kookboek! Praktisch, want als je een dergelijk voorstel in de groep gooit, kan je er beter meteen voor zorgen dat die groep zich ook raad weet met het bereiden van een vegetarische of veganistische maaltijd.

Het Donderdag Veggiedag kookboek (want daar heb ik het over) dateert weliswaar al uit 2010, maar een late recensie lijkt me desondanks geen overbodige luxe. Temeer daar ik het boekwerk van voor naar achter en vice versa heb verslonden en er gigantisch veel uurtjes plezier aan heb gehad. Kortom: het is het waard om nog eens in de kijker te worden gezet.

De auteurs

Auteurs van dit boek zijn Miki Duerinck en Kristin Leybaert. Twee dames die wel groen, maar bepaald geen groentjes zijn. Hun Vegetarische Kookstudio kun je inmiddels wel een begrip noemen in de wereld van het vegetarisme.

Jarenlang hadden ze hun eigen restaurant maar anno nu houden ze zich vooral bezig met catering, workshops, infosessies en presentaties, en het op vrijwel elke leuke manier promoten van de vegetarische levensstijl. Hun expertise wenden ze niet alleen aan om de burger met het vegetarisme te laten kennismaken, maar ook om het blikveld van professionele chefs te verruimen.

En ze maken dus nog kookboeken ook 😉

Hoe smeriger, hoe beter (het boekwerk, niet het eten)

Wie geregeld een kookboek aanschaft zal het kunnen beamen; als een fysiek kookboek er na enkele jaren nog steeds gloednieuw uitziet… dan heb je een miskoop begaan. Kookboeken met ezelsoren, vlekken van koffie, tomatensap, en god weet wat nog allemaal,…dat zijn de echt goeie!

Mijn exemplaar van Donderdag Veggiedag is inmiddels een beetje beschamend (zie foto). Het hangt nog steeds aan elkaar, maar daar is alles wel mee gezegd. Op sommige bladzijden staan meer overduidelijke vingerafdrukken dan de forensische reserche ooit onder ogen zal krijgen, en het omslag vertoont duidelijke sporen van intensief gebruik.

Vegetarisch met uitbreidingsmogelijkheden

Ik neem aan dat je de toon van deze recensie al wel voelt aankomen, maar er valt nu eenmaal weinig op dit Donderdag Veggiedag kookboek aan te merken. Zeker, het is een vegetarisch kookboek en niet noodzakelijk 100% plantaardig. Het gebruik van eieren, melk, boter of kaas is dus niet uit den boze.

Daar staat voor de veganist tegenover dat er steeds wordt vermeld wanneer een gerecht 100 % plantaardig is, en er valt wat dat betreft ook genoeg te beleven. Een beetje veganistisch kok zal zich dus probleemloos raad weten met vrijwel alle recepten die het boek rijk is en vervangt melk en room simpelweg door een plantaardige variant (bijvoorbeeld op basis van soja). Feitelijk ben ik nog geen enkel recept tegengekomen dat niet in een vegan variant kan worden omgetoverd.

Origineel en praktisch

Bovendien bevat het boek behoorlijk wat originele recepten waar je uitstekend mee voor de dag kan komen. Wat te denken van gerechten als ‘Frisgroene flensjes met romige bloemkoolvulling‘, ‘Oliebolletjes van pastinaak met rodewijnsaus en seitan‘, of ‘Tarte tatin met witloof en bataat‘,…

De grootste meerwaarde van dit – sowieso al uitstekende – kookboek zit ‘m in de (praktische) details. Zo vind je bij ieder recept een suggestie voor wat je erbij zou kunnen serveren. En al deze suggesties (bijgerechten, sausjes, slaatjes en dressings) staan er ook nog eens in!

Godsgeschenk

Zeker voor de beginnende kok (zoals ik destijds) is deze geste een waar godsgeschenk. Het zorgt ervoor dat je in een mum van tijd de heerlijkste combinaties op tafel kan zetten, en je stap voor stap ook ontzettend veel leert over wat er allemaal mogelijk is en welke ingrediënten goed bij elkaar passen.

Zodra je alle recepten uit het boek helemaal hebt afgewerkt (en daar ben je wel even zoet mee), zal je nog steeds andere combinaties kunnen vinden die even geslaagd zijn. Het wakkert je creativiteit als kok behoorlijk aan en het is een echte meerwaarde als je op een dergelijke manier met een kookboek aan de slag kan.

Klap op de vuurpijl

Als klap(pen) op de vuurpijl is er voor elk seizoen ook een zogenaamd ‘feestmenu’ samengesteld uit de gerechten in het boek, is ook het register bijzonder overzichtelijk, en zal zowel de beginnende hobbykok als de wat meer ervaren keukenprins(es) vele jaren plezier en toffe tips uit dit boek kunnen halen.

Het mag duidelijk zijn dat je met het Donderdag Veggiedag kookboek geen kat in de zak koopt.

Wie bij deze met al die heerlijke recepten aan de slag wil; je kan het boek bestellen en dan kan je lekker zelf checken of hier een woord van gelogen is 😉

Mocht je het Dondedag Veggie kookboek al in bezit hebben…wat is jouw favoriete gerecht?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties