Gegrilde Romeinse sla op de barbecue

Laatst geüpdatet:
Gegrilde Romeinse sla op de barbecue

Gegrilde Romeinse sla op de barbecue

Gegrilde Romeinse sla op de barbecue

Van veganisten wordt vaak gedacht of gekscherend gezegd dat ze alleen maar sla eten. En het leuke is dat dat helemaal niet het geval is. Als je al die burgers, ijsjes en andere lekkers ziet en geproefd hebt, dan weet je wel beter.

Toch kan sla heel lekker zijn, je hoeft het niet enkel koud te eten maar je kan het ook eens op de barbecue gooien.

Romeinse sla als warme hoofdgroente, dus niet in een slaatje of zo, at ik voor het eerst zo’n 10 jaar geleden in een vegan restaurantje. Ik vond het verbazend lekker. Bovendien vond ik het leuk te zien dat je eigenlijk veel meer met sla kan dan je op het eerste zicht zou denken.

Als de barbecues massaal bovengehaald worden is het het ideale moment om dit eens uit te proberen. Je zal merken dat de smaak totaal anders is dan dat je van Romeinse sla gewoon bent. Mijn vriend vond het zelfs nog lekkerder en hij eet graag Romeinse sla tussen een wrap.

Romeinse sla grillen – tips

Romeinse sla is ideaal aangezien deze zo compact is. De bladeren blijven makkelijk bij elkaar waardoor het niet door de grill zal vallen. 

Nadat je de sla gewassen hebt, droog je deze zo goed mogelijk af, dat zal het resultaat verbeteren.

Gegrilde sla is heel erg makkelijk te maken. Snijd de Romaanse sla in de lengte in vier stukken. Zorg ervoor dat je het uiteinde aan de sla laat zitten zodat deze niet uit elkaar, recht op je kolen valt. Je kan de sla ook volledig op de barbecue leggen. Deze moet dan wel iets langer bakken. Bovendien als je het in vier snijdt is de binnenkant ook warmer en zijn alle kanten mooi gebruind. Dus met een klein beetje extra werk heb je meer smaak.

Het enige wat je dan hoeft te doen is de sla in te smeren met een beetje olie en er eventueel wat zout en peper op te strooien. Voor nog meer smaak kan je de sla ook met een kruidendressing insmeren. 

Leg het op de gril van je barbecue en als de ene kant lichtjes bruin is geworden na slechts een paar minuten, dan mag je het partje sla omdraaien zodat alle kanten mooi gebakken zijn.

Als je de sla gaat serveren kan je er nog wat versgeperst limoensap over laten druppelen. Optioneel kan je het ook bestrooien met wat edelgistvlokken.

Je kan de sla zo eten met allerlei bijgerechten zoals een burger, quinoasalade, gegrilde aubergine,… Of als een aperitiefhapje met er een dressing bij als dip. Daarvoor kan je wel best een iets korter exemplaar uitkiezen.

Of je kan het ook volledig in stukjes snijden en er een slaatje van maken. Aan jou de keuze.

Behalve op de barbecue kan je het ook tussen een grilltoestel, in de oven of grillpan bereiden.

Recept Romeinse sla op de bbq

Vermeerder de ingrediënten als je met meerdere personen bent.

Ingrediënten

  • 1 Romeinse sla
  • 1,5 el olijfolie
  • 1 tl balsamico azijn
  • 1 tl versgehakte kruiden zoals oregano, rozemarijn, tijm (je kan ook een halve theelepel gedroogde Provençaalse kruiden gebruiken)
  • Snufje zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • Limoensap

Bereiding

Snij eventuele bruine plekjes aan de buitenkant van de sla weg. Van de onderkant kan je eventueel een klein stukje afsnijden maar zorg er wel voor dat er een stuk aan blijft zodat alle bladeren mooi bij elkaar blijven zitten.

Snij de sla in de lengte in vieren.

Maak de dressing door olijfolie, balsamico-azijn, verse kruiden, peper en zout in een kommetje te mengen.

Marinade gegrilde sla

Met een bakkwast kan je elk stuk van de sla insmeren. Zorg ervoor dat je alle kanten van een laagje hebt voorzien.

Leg de Romeinse sla op de barbecue en laat elke zijde enkele minuten bakken tot het mooi gegrild is. Zeker niet te lang.

Zodra deze klaar is druppel je er een beetje limoensap over.

Heb jij al eens gegrilde Romeinse sla gegeten, of ga je dit recept eens proberen? Laat dan zeker een reactie achter onderaan deze pagina.

Dit recept is tot stand gekomen in een samenwerking met kookwinkel.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Plaats een reactie

Ook lezen?

Zelf falafel maken - recept vegan

Zelf falafel maken (recept) + 7 manieren om falafel te gebruiken

Zelf falafel maken is makkelijk en ook nog eens snel. Hieronder deel ik een falafel recept dat ik maakte. Ik heb enkele daslookplantjes achterin de tuin staan en deze stonden al mooi in bloei. Aangezien ik vroeger wel eens burgers gegeten heb met daslook en deze heel lekker waren wilde ik er graag zelf ook

Spinaziewraps en spinaziepannenkoek met groenten (recept)

Spinaziewraps en spinaziepannenkoeken met groenten (recept)

Ik verzon het recept voor deze spinaziewraps (of spinaziepannenkoeken) om een gezonde lunch te maken die toch genoeg vult en heel veel groenten bevat. Na het recept voor de spinaziewraps zie je de twee varianten van beleg die ik gebruikt heb ter inspiratie. Je kan natuurlijk zelf groenten, fruit of andere zaken voorzien die jij

Verse frieten in de airfryer

Verse frieten in de airfryer

Verse frieten in de airfryer zijn gezonder dan in de friteuse en lekkerder dan diepvriesfriet. Je denkt misschien dat dit veel extra werk is, je kan namelijk niet gewoon een zak opentrekken. Toch is dat niet het geval. Het is relatief snel klaar. Wat heb je ervoor nodig om verse frieten in de airfryer te

Vegan aardappelsalade maken - recept - bij de bbq

Vegan aardappelsalade maken (recept) – lekker voor bij de bbq

Vegan aardappelsalade vind ik onmisbaar bij de bbq. In de zomermaanden komt het dus regelmatig op tafel. Niet dat we altijd de bbq aansteken, maar wat vegan burgers of worsten tussen de contactgrill of in de airfryer, koude groentjes, bonen en aardappelsla en we zijn lekker aan het eten. Ik heb nog nooit aardappelsla gekocht

Knapperige zoete aardappel friet in de airfryer

Knapperige zoete aardappel friet in de airfryer

Zoete aardappel friet is iets wat hier regelmatig op tafel komt. Vroeger maakten we het in de oven, maar sinds we een airfryer aangeschaft hebben maken we het daar in. Ik at voor het eerst zoete aardappel frietjes in de Vegan Junk Food Bar in Amsterdam. Ik nam dat als sidedish bij de hotdog. En

VERHUISACTIE "NO MILKY WAY 2 - vegan lunch" : 
verwen jezelf of verras een andere kookliefhebber...

VERHUISACTIE
"NO MILKY WAY 2 - vegan lunch" : Kookboek