Gezonde pannen – Hoe een pan kiezen als je er een wilt kopen?

Gezonde pannen (duurzaam) welke kiezen om te kopen?

Ben jij op zoek naar een geschikte en duurzame pan? Dan weet je vast al dat er veel verschillende pannen worden aangeboden. Hoe weet je nou welke pan het beste bij je past en welke geen schadelijke stoffen bevat? 

In de keuken wil je alles het liefst zo simpel mogelijk houden, zodat je binnen de kortste keren een heerlijke en gezonde maaltijd op tafel zet. Jouw droompan bakt niet aan en is supermakkelijk schoon te houden. Wanneer je alles na het eten direct in de vaatwasser doet, moet de pan hier ook tegen bestand zijn. In deze blog lees je alles over duurzame, gezonde en de beste pannen.

Gooi die Teflon pannen weg en kies voor gezonde pannen


Wist je dat er schadelijke stoffen vrij kunnen komen wanneer je met een Teflon pan kookt? Teflon zit soms verwerkt in pannen met een anti-aanbaklaag. Deze stof wordt ook wel PTFE genoemd en dit staat voor polytetrafluorethyleen, zo dat moesten wij ook even twee keer lezen voor we het konden uitspreken… 

Teflon is een dun laagje in de pan wat de taak heeft om er geen etensresten in te laten plakken. Het probleem van Teflon is, dat dit materiaal bij 150 graden al verandert van structuur. Bij temperaturen van 240 graden wordt het laagje Teflon al zo dun, dat er giftige stoffen en dampen vrijkomen.

Heb jij een lief parkietje of ander vogeltje als huisdier? Let hier dan heel goed mee op. Wanneer vogels de giftige fluordampen uit jouw Teflon pan inademen, kunnen zij er ziek van worden en er zelfs aan doodgaan. Als deze dampen voor een onschuldig vogeltje al zo gevaarlijk zijn, kan het niet zo zijn dat het voor ons als mens wel gezond is. 

Uit onderzoek is zelfs gebleken dat mensen die naast een Teflonpannenfabriek wonen, een grotere kans op het ontwikkelen van kanker hebben. Tijd om dit soort pannen volledig links te laten liggen en te kiezen voor de gezonde pannen! Naast gezonde pannen worden duurzame pannen trouwens ook steeds populairder.

Wat is die gezonde pan nou precies?

Het maakt niet uit of je een keukenprins(es) bent of dat je wat minder goed in de keuken bent. Jij wil vast de beste pannen in huis halen, zodat alles wat je maakt in ieder geval te eten is. Steeds meer mensen kiezen voor gezonde pannen en daarmee ook duurzame pannen. Het is toch geweldig om erachter te komen dat er zeker wel goede alternatieven voor die anti-aanbakpannen bestaan? Zo kan je bewuster koken en zet jij je ook nog eens in om die schadelijke stoffen uit jouw keuken en dus uit je huis te krijgen.

De pannen zonder Teflon laag zijn trouwens ook een stuk duurzamer. De gezonde pannen gaan veel langer mee en zorgen er dus voor dat jij alles uit jouw investering haalt. Want een investering zijn de duurzame pannen zeker! Ze zijn relatief gezien net wat duurder, maar doordat ze langer meegaan dan die ongezonde pannen, heft dit nadeel zichzelf meteen weer op.

Wist je dat die ene braadpan van jouw oma waarschijnlijk ook zo’n duurzame pan is? Ga maar na hoe vaak zij daar wel geen stoof- en stamppotjes uit heeft opgediend. Die pan gaat al jaaaaaren mee.

Waar kan je het beste op letten als jij op pannenjacht gaat?

Wanneer jij ervoor gaat, ga je er direct goed voor! Je wilt gezonde pannen in huis halen maar weet even niet waar deze duurzame pannen precies aan moeten voldoen. Wanneer je naar de winkel gaat heb je zo’n ruime keuze, dat je er een beetje zenuwachtig van wordt. 

Wist jij dat het belangrijk is om het type fornuis wat je thuis hebt staan in je keuze mee te nemen? De meeste pannen zijn geschikt om te koken op een gasfornuis. Wanneer je op inductie koopt, heb je een ander soort pan nodig.

De warmtebron van jouw pan heeft dus invloed op de werking van de pan. In Nederland kan je uit vijf verschillende soorten warmtebronnen kiezen:

  • Gas
  • Inductie
  • Keramisch
  • Elektrisch
  • Halogeen

Daarnaast zijn sommige gezonde pannen geschikt voor de oven, dat kan heel handig zijn wanneer je bepaalde gerechten klaarmaakt die zowel op het fornuis als in de oven moeten. Stel je eens voor dat je een heerlijk gerecht over hebt van de dag ervoor en je dat met pan en al in de koelkast hebt gezet. Je hoeft de pan nu alleen maar in de oven te plaatsen om jouw eten weer op te laten warmen.

Daarnaast is het wel zo handig dat je een pan koopt die in de vaatwasser kan, mocht je een vaatwasser in huis hebben. En als laatste is de grootte van de pan belangrijk. Bij elke warmtebron zijn er verschillende kookzones die een eigen formaat hebben. Zet altijd pannen die hetzelfde formaat hebben op deze kookzones. Wanneer je een kleinere pan op de kookzone zet, gaat de pan eerder stuk omdat de pan veel te hoog verwarmd raakt.

Welke verschillende gezonde en duurzame pannen zijn er op de markt?

Wanneer je voor de beste pannen gaat en je ook een bewuste en gezonde keuze wil maken, kan je het beste voor onderstaande pannen kiezen.

Plaatstaal

Een pan van plaatstaal is een superkrachtige pan die erg geschikt is voor hoge temperaturen. Deze gezonde pannen doen het erg goed op inductie. De duurzame plaatstaal koekenpan bijvoorbeeld bevat géén giftige en schadelijke stoffen. Zelfs de beste chef-koks kiezen voor pannen van dit materiaal omdat ze onverwoestbaar zijn en een mooi bakresultaat opleveren. 

Pan van plaatstaal

Plaatstaal heeft iets weg van gietijzer maar is van een lichter materiaal gemaakt, waardoor je hem makkelijk kunt optillen. Het mooie aan deze duurzame pannen is, dat des te vaker je hem gebruikt, de anti-aanbaklaag vanzelf sterker wordt. Lijnzaadolie vormt de natuurlijke anti-aanbaklaag in deze gezonde pannen.

Keramisch

Neem bijvoorbeeld de Belgische GreenPan! Deze keramische gezonde pannen vertegenwoordigen de natuur en het milieu. Ten eerste is er geen Teflon in deze duurzame pannen te vinden. De stoffen die in deze pannen worden gebruikt voor de anti-aanbaklaag bestaan uit minerale materialen. Hierdoor komen er tijdens het koken nooit schadelijke stoffen vrij. 

Keramische pan van greenpan - duurzaam en gezond

De GreenPan is ook bij hele hoge temperaturen veilig voor mensen en huisdieren. Wanneer je voor deze beste pannen kiest, kies je voor jouw eigen gezondheid. Je hoeft in deze duurzame pannen ook bijna geen olie te gebruiken. Het mooie is dat je minder energie en tijd in jouw maaltijden hoeft te steken. In de keramische pan wordt jouw eten namelijk veel sneller gegaard.

Gietijzer

De meest bekende gietijzeren pannen zijn toch wel die van het Franse merk Le Creuset. Deze pan fabrikant brengt al sinds 1925 de beste en meest duurzame pannen op de markt. De pannen van dit merk zijn heel makkelijk in gebruik, zijn van zeer goede kwaliteit en gaan dus erg lang mee. Dit maakt van Le Creuset een gezond en duurzaam pannenmerk.

gietijzeren pan

Doordat de gietijzeren pannen de voedingsstoffen in jouw maaltijd perfect bewaren, kan jij er zeker gezond mee koken. Deze pannen kan je zowel inzetten om te grillen, stoven en te braden. Het mooie aan een gietijzeren pan is dat jouw voedingsmiddelen gelijkmatig worden verwarmd.

Emaille pan

Een emaillen pan bestaat uit een bepaald soort glas wat een basis van ijzer heeft. Dit materiaal geeft nooit gevaarlijke of giftige stoffen af. Daarnaast is een belangrijk voordeel van deze soort pan dat de smaak en de textuur van jouw eten perfect wordt bewaard. 

Wist je dat je voor deze gezonde pannen kunt kiezen als je een nikkelallergie hebt? Bij het proces om deze beste pannen te maken worden namelijk alleen natuurlijke minerale materialen zoals klei, borax en soda gebruikt. 

Gezonde pan van Riess in emaille

Wanneer je op zoek bent naar gezonde pannen van email, kan je bijvoorbeeld voor een pan van het merk Riess kiezen. De pannen van Riess zijn CO2 neutraal, geschikt voor alle warmtebronnen en makkelijk schoon te krijgen. Wanneer je voor deze duurzame pannen kiest, kook je gezonder en bespaar je ook nog eens energie doordat jouw eten sneller gaar is. De pannen zijn ook nog eens 100% recyclebaar en gaan voor een zeer lange tijd mee. 

TVS Natura

Gezonde en duurzame pannen aan jouw keukencollectie toevoegen was nog nooit zo leuk! Wist je namelijk dat er pannen bestaan die 100% gemaakt zijn van plantaardige materialen? 

Gezonde pannen - TVS natura

TVS Natura biedt je de optie voor een recyclet groene pan met een anti-aanbaklaag gemaakt van verschillende plantenextracten. Wanneer je voor dit merk kiest, maak je een milieuvriendelijke keuze. Zo kan jij zowel verantwoord koken als verantwoord kopen, want met deze aankoop denk je zowel aan jouw eigen gezondheid als het behoud van de natuur en het milieu. 

Het mooie aan dit soort duurzame pannen is dat ze zowel voor warmtebronnen als gas, halogeen, inductie, elektra en keramisch koken in te zetten zijn. Wanneer je in deze duurzame pannen kookt, is jouw eten erg snel gaar, waardoor je bewust energie bespaart. Een ander voordeel van deze gezonde pannen is dat ze ook nog eens vaatwasser bestendig zijn.

Welk soort pan gebruik jij of ben jij van plan om te gaan kopen? Laat het me zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

2 reacties

  1. Hey dag Elke,
    Interessant inhoudelijk artikel, zoals meestal bij Veganistisch koken.
    Jammer dat bij elke optie een link naar bol.com staat. Ook daar moeten toch alternatieven zijn?
    Ik kies voor plaatstaal. Vroeger hadden we pannen van Greenpan. Maar toen een steel gebroken was kregen we een belabberde dienst-na-verkoop behandeling en geen steel (zelfs niet betalend).
    Groetjes,
    Philippe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties