Gierst

Sommige mensen moeten bij het zien van gierst aan vogelvoer denken! Toch is dit graan uit de grassenfamilie een belangrijk voedingsmiddel voor bijna 1/3 deel van de wereldbevolking, met name in de armere landen in Azië en Afrika.
Gierstkorrels groeien in pluimen in zeer hete en droge omstandigheden. Het heeft veel zon nodig om te rijpen. De zaadjes hebben een hard omhulsel (het kaf) dat altijd wordt verwijderd voor consumptie.

Soms worden de kleine goudgele bolletjes met hun lichtzoete smaak verward met couscous. Het graan is glutenvrij en licht verteerbaar. Het bevat meer eiwit en ijzer dan eender welke andere graansoort. Het is heel voedzaam, rijk aan onverzadigde vetzuren, vitaminen en mineralen, zoals silicium, fluor, fosfor, licithine en bètacaroteen.

Reken 50 g gierst per persoon (de korreltjes zijn bijzonder licht!). Breng 2,5 eenheden water aan de kook, voeg een snuifje zeezout en één eenheid grondig gewassen gierst toe. Laat 20 à 25 minuten sudderen zonder het deksel van de kookpot te nemen. Neem de pot van het vuur en laat het deksel er nog vijf minuten op. Breng naar believen op smaak met rozijnen, droge vruchten, amandelen, rozemarijn, verse peterselie …

Je kan het kopen in de vorm van graankorrels, vlokken en meel. En je kan het verwerken tot pap, puree, kroketjes, … Op www.gierst.com vind je maar liefst 160 recepten met gierst, dus leef jullie uit!

Gierst kopen >>

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Maca - wat is maca poeder?

  Wat is maca poeder?

  Maca is een plant die groeit in Peru (Andesgebergte). De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder.

  Aardpeer bereiden

  Aardpeer bereiden – zo doe je dat

  Aardperen, het is niet voor iedereen zo’n evidente groente, redelijk onbekend. Ze horen dan ook bij de vergeten groenten. Maar al deze vergeten groenten hebben

  Artisjok - wat is het en hoe kook je het?

  Artisjok

  Wat zijn artisjokken? Artisjok is een plant die nauw verwant is aan de distel en vooral voorkomt in het Mediterrane gebied. Ze worden verkocht en

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu