Sommige mensen moeten bij het zien van gierst aan vogelvoer denken! Toch is dit graan uit de grassenfamilie een belangrijk voedingsmiddel voor bijna 1/3 deel van de wereldbevolking, met name in de armere landen in Azië en Afrika.
Gierstkorrels groeien in pluimen in zeer hete en droge omstandigheden. Het heeft veel zon nodig om te rijpen. De zaadjes hebben een hard omhulsel (het kaf) dat altijd wordt verwijderd voor consumptie.
Soms worden de kleine goudgele bolletjes met hun lichtzoete smaak verward met couscous. Het graan is glutenvrij en licht verteerbaar. Het bevat meer eiwit en ijzer dan eender welke andere graansoort. Het is heel voedzaam, rijk aan onverzadigde vetzuren, vitaminen en mineralen, zoals silicium, fluor, fosfor, licithine en bètacaroteen.
Reken 50 g gierst per persoon (de korreltjes zijn bijzonder licht!). Breng 2,5 eenheden water aan de kook, voeg een snuifje zeezout en één eenheid grondig gewassen gierst toe. Laat 20 à 25 minuten sudderen zonder het deksel van de kookpot te nemen. Neem de pot van het vuur en laat het deksel er nog vijf minuten op. Breng naar believen op smaak met rozijnen, droge vruchten, amandelen, rozemarijn, verse peterselie …
Je kan het kopen in de vorm van graankorrels, vlokken en meel. En je kan het verwerken tot pap, puree, kroketjes, … Op www.gierst.com vind je maar liefst 160 recepten met gierst, dus leef jullie uit!