Een ontbijtje met heel wat voedingsstoffen of een tussendoortje dat gezonder is dan een snoepreep? Ja hoor dat is heel makkelijk te maken: de groene smoothie! Een recept en kookvideo vind je onderaan deze pagina. Maar eerst …
Wat is een groene smoothie?
Een groene smoothie is een smoothie gemaakt met groene bladgroenten (deze zorgen voor de groene kleur) en een vloeistof. Eventueel aangevuld met andere groenten, fruit en andere ingrediënten.
Je kan het drinken als ontbijt of als tussendoortje.
Voordelen van een groene smoothie
Groene bladgroenten zijn heel gezond, ze zitten boordevol vitamines, mineralen en vezels. Het is een goede antioxidant en bevat ook weinig calorieën.
De groene kleur komt door de chlorofyl die in deze groenten zit. Dat zorgt voor een reiniging van de darmen, wat sowieso goed is, maar ideaal als je een detox wil doen. Daarnaast maakt het je lichaam ook basisch. Als je lichaam te zuur is, kan je allerlei kwaaltjes krijgen dus de verhouding zuur-base is belangrijk.
Bladgroenten kan je beste rauw eten omdat de voedingsstoffen zo beter bewaard blijven. Behalve in een salade zijn ze dus heel geschikt om in een smoothie te doen.
Vind je het moeilijk om voldoende groenten op een dag te eten, dan is zo’n groene smoothie heel handig. Zonder dat je het echt door hebt, krijg je een hele boel voedingsstoffen binnen. Door het fruit dat er in zit, is het wat zoeter en dus ook geschikt voor kinderen die groenten op hun bord laten liggen.
Welke groene bladgroenten kan je gebruiken in je smoothie?
In het onderstaande recept gebruik ik verse spinazie, maar je kan variëren met allerlei bladgroenten. Bijvoorbeeld: spinazie, rucola, boerenkool, peterselie, waterkers, maar ook kiemen, broccoli, bietenblad, andijvie, paksoi, blad van “onkruid” in je tuin zoals paardenbloem.
Welke vloeistof gebruiken voor een groene smoothie?
In het onderstaande recept gebruik ik ongezoete amandelmelk, maar je kan eender welke plantaardig melk gebruiken. Ik kies altijd voor ongezoete omdat je de zoete smaak krijgt van het fruit dat je toevoegt. Zelf vind ik plantaardige melk er lekker in omdat het romig is, maar je kan ook water gebruiken, kokoswater of er een beetje plantaardige yoghurt aan toevoegen.
Extra toevoegingen
In dit recept gebruik ik chia en hennepzaad voor de omega 3, maar je kan er ook andere ingrediënten aan toevoegen. Bijvoorbeeld: vegan eiwitpoeder, maca, gember, spirulina, notenboter, avocado, cacaopoeder.
Materialen
In de video gebruik ik een foodprocessor om de smoothie te maken. Maar deze kan je ook mixen of in de blender maken.
De zaden kan je op voorhand even malen in een koffiemolentje zodat ze zeker fijn genoeg zijn om goed te verteren.
Recept voor een groene smoothie met spinazie
Ingrediënten
- 150 ml ongezoete amandelmelk (ik gebruik deze)
- een handvol verse spinazie
- 1/2 stengel bleekselder
- 1/2 appel
- 1/2 bevroren banaan
- 1 tl gemalen chiazaad
- 1 tl gemalen hennepzaad (bij. deze)
Bereiding
- Schil de appel en verwijder het klokhuis en de pitten. Spoel de spinazie grondig. Snij de bleekselder in kleine stukjes.
- Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een gladde massa.
- Voeg indien nodig extra amandelmelk of water toe.
Je kan de smoothie best onmiddellijk opdrinken omdat deze dan de meeste voedingsstoffen bevat.
Drink jij wel eens een groene smoothie en/of ga je deze eens proberen? Laat het me zeker even weten in een reactie hieronder op deze pagina.
Eén reactie
5