Het gezondheidsvirus – Richard de Leth van OERsterk (review)

Het gezondheidsvirus van Richard de Leth, Oersterk - cursus review

Richard de Leth van Oersterk heeft zijn cursus Het gezondheidsvirus gelanceerd. Aangezien ik iemand ben die steeds graag bijleert (over allerlei dingen), heb ik deze cursus meteen aangeschaft. In deze review deel ik waarover de cursus gaat en wat ik ervan vind.

Inhoud Het gezondheidsvirus

Het gezondheidsvirus bestaat uit 8 lessen die allemaal samenhangen om je gezondheid naar een hoger niveau te krijgen.

De evolutie als basis voor gezondheid

Onze genen passen zich minder snel aan dan dat onze omgeving (zoals technologie) verandert.

De 4 pijlers van OERsterk en hun samenhang

Hoe ontspanning, eten, regelmatig bewegen en mindset/zingeving met elkaar verband houden. Complementaire geneeskunde vs reguliere geneeskunde.

Ontspanning als basis voor gezondheid

Het belang van ontspanning. Maar niet alle spanning is slecht, je hebt er ook nodig. In deze les bekijk je o.a. het verschil tussen gezonde en ongezonde stress, maar ook andere mensen (wie geeft je energie, wie slurpt je energie).

Drie voedingsprincipes die je nergens leert

Voeding is de afgelopen jaren enorm veranderd. Het wordt je vooral heel erg makkelijk gemaakt om naar het ongezonde te grijpen. Wat je zoal kan doen om het anders aan te pakken zie je in deze les.

Het intieme samenspel tussen beweging en het immuunsysteem

Vroeger moesten we bewegen om bijvoorbeeld aan eten te komen. Dat is allemaal niet meer nodig, want door heel wat technologische uitvindingen hoeven we steeds minder te bewegen. Jammer genoeg gaat dit ten koste van onze gezondheid.

In deze les leer je behalve dat veel zitten niet gezond is ook een manier van zitten die wel goed is, wanneer je best kan bewegen en welk effect regelmatig bewegen op je gezondheid heeft.

De noodzakelijke balans tussen hoofd, hart en buik

In deze les gaat Richard dieper in op de drie breinen die je lichaam heeft. Dus niet enkel je hoofd, maar ook je hart en buik. Deze twee laatste zijn zelfs nog belangrijker dan je brein.

Over vitaliteit en metabole gezondheid

Volgens Richard de Leth is gezondheid niet de afwezigheid van ziekte, maar juist de aanwezigheid van vitaliteit. In deze les zie je 6 sleutelfuncties die bepalen hoe vitaal je bent. Je leert ook dat ons brein aan het verkleinen is en wat je er aan kan doen om dat tegen te gaan.

De blauwdruk voor een goede dag

Hier gaat hij kijken naar hoe de natuur selecteert. Het is belangrijk dat je weerbaar wordt (lichamelijk en geestelijk) om zo langer goed mee te kunnen gaan. Hij deelt hier ook 10 dingen die je kan doen om je dag optimaal te hebben.

Wie is Richard de Leth (en Oersterk)?

Richard de Leth studeerde geneeskunde in Amsterdam. Hij merkte dat hij veel over ziektes geleerd had, maar eigenlijk niks over gezondheid. Hoe kan je er preventief voor zorgen dat je weerstand beter wordt en gezonder oud kan worden? 

Daarom ging hij zich bijscholen in kinesiologie, fytotherapie, psychologie, orthomoleculaire geneeskunde, psycho-neuroimmunologie en holistische stromingen. Op deze manier kan hij de Westerse en Oosterse geneeskunde elkaar laten versterken.

Hij had eerst een gezondheidspraktijk waar hij mensen 1-op1 begeleide. Daar is hij mee gestopt om zijn bedrijf Oersterk verder uit te bouwen. Met de blogs op de websites, cursussen en boeken wil hij zo een miljoen inspireren om gezonder te leven.

Richard schreef meerdere boeken, waaronder:

En behalve Het gezondheidsvirus maakte hij ook meerdere cursussen:

Review Het Gezondheidsvirus

Wat ik heel goed vind aan deze cursus is dat gezondheid holistisch bekeken wordt. Dus het gaat er niet alleen om wat je eet, maar ook je beweging, ontspanning en zelfs over wat je wilt betekenen in deze wereld.

Laat je één ding hiervan liggen, dan kan je gezondheid verslonsen en kan je allerlei klachten krijgen. Het is dus allemaal belangrijk om hier mee bezig te zijn. 

Als veganist ben ik heel bewust met voeding bezig, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik altijd gezond eet. Dat hoeft volgens mij ook niet 100% te zijn, als het in de meeste gevallen maar goed gaat. Persoonlijk vind ik het heel belangrijk om veel verschillende groenten te eten en liefst vers. Handig dat er nu een verpakkingsvrije winkel in mijn buurt is met biogroenten.

Wel heb ik in de cursus nog een leuk model meegekregen. Met mijn avondeten varieer ik veel, mijn ontbijt is daarentegen nogal eenzijdig. Met het model dat Richard aan rijkt ga ik daar toch wat meer variatie in kunnen brengen, zonder dat het veel extra moeite hoeft te kosten.

Dit is trouwens geen vegan cursus. Voor mij wilt dat niet zeggen dat ik dat dan niet volg, maar ik zet dit voor mezelf dan om naar wat wel vegan is.  Bovendien is voeding maar één van de acht lessen.

Gezondheidsvirus cursus - Review

Trouw zijn aan mezelf en een betere wereld willen (zo goed mogelijk voor alle dieren zijn), dat zijn sowieso al jaren belangrijke waardes voor me. Wat wel een “werkpunt” is, is het deel ontspanning. Ik schrok ervan door de video te bekijken dat dit zelfs één van de belangrijkste dingen is.

Dit heb ik voor mezelf de afgelopen jaren serieus links laten liggen. Ik maak wel dagelijks een wandeling met Snoopy, maar meestal was ik veel te laat nog aan het werk. Bovendien als ik niet aan het werk was, dan zat het werk nog wel in mijn hoofd. De hele klok rond was ik aan het denken wat ik nog allemaal moest doen.

Gelukkig heb ik eind vorig jaar een uit-knop gevonden, door te starten met drummen. Aangezien dat zo moeilijk is met de coördinatie tussen de twee armen en benen, kan ik niet anders dan daarop focussen, dus het is op dat moment gewoon onmogelijk om aan werk te denken.

Nu ik geleerd heb dat ontspanning zo belangrijk is, ga ik daar veel meer aandacht aan besteden. Meer echt genieten als ik ga geocachen bijvoorbeeld i.p.v. dan al te denken aan wat ik daarna nog ga doen van werk. En wat meer afspreken met anderen.

Vegan vitamine D neem ik vanaf de herfst regelmatig, vegan omega 3 nam ik maar af en toe, maar ben ik nu ook dagelijks beginnen gebruiken na het volgen van de cursus.

Richard legt alles heel duidelijk, rustig en gestructureerd uit. Je ziet hem in beeld, maar hij toont ook slides met wat extra info en cijfers.

Tot 10 januari is deze cursus ter introductie met korting verkrijgbaar. Wil je het ook graag volgen, dan kan je nu best profiteren van dit aanbod.

Heb jij het Gezondheidsvirus al gevolgd, of heb je een andere ervaring met Richard de Leth, zijn cursussen of boeken? Laat dan zeker een reactie achter onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Download gratis weekmenu

    vegan weekmenu