Hete bliksem – wat is het en hoe maak je het (recept)

Hete bliksem - wat is het, hoe maak je het (vegan recept)

Mijn vriend kwam een paar maanden geleden af met het volgende “ik wil nog eens hete bliksem eten, ik at dat vroeger vaak en wil dat nu eens vegan eten”.

Ik had echter nog nooit van hete bliksem gehoord. Dus hij legde uit wat het was, maakte het klaar en ondertussen hebben we het al enkele keren gegeten.

Wat is hete bliksem?

Hete bliksem is een oud gerecht waarin aardappel en appel gebruikt worden, soms ook peer. Meestal wordt dit met worst, spekjes of gehakt geserveerd, maar je kan er dus ook een vegan variant van maken door met een vleesvervanger te werken.

Het gerecht blijft heel lang warm door het vocht in de appels, vandaar de naam hete bliksem.

Je kan een stamppot maken van de appels, de aardappels en ui samen. Maar je kan beide ook apart houden. Van de aardappels maak je dan puree en de appels verwerk je tot appelmoes. Of wil je het heel snel klaar dan kan je ook een pot appelmoes gebruiken.

Je kan alle onderdelen bereiden en vervolgens op een bord leggen of je kan er een ovenschotel van maken. Dat laatste doen wij meestal. Het voordeel daarvan is dat je het de dag ervoor kan klaarmaken en de volgende dag (die misschien heel druk is) gewoon in de oven kan schuiven.

Hete bliksem - vegan recept

Hoe maak je hete bliksem? (recept)

Met dit gerecht gaan we een ovenschotel in laagjes maken.

Recept is voor 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram bloemige aardappels
  • Ongezoete sojamelk (ik gebruik deze voor puree)
  • Nootmuskaat
  • Zout – naar smaak
  • 8 appels
  • 500 gram vegan gehakt (bijv. seitan of tofu)
  • 2 ui

Bereiding

Maak de aardappelpuree

  • Schil de aardappels en snijdt deze in stukken. 
  • Doe ze in een kookpot met ruim voldoende water en een snuifje zout.
  • Zodra de aardappels gaar zijn, giet je ze af.
  • Stamp de aardappels en voeg sojamelk en nootmuskaat toe. Heb je graag wat hardere puree, dan voeg je minder sojamelk toe, heb je het graag wat dunner voeg je wat meer toe.

Maak de appelmoes

  • Schil 6 appels en verwijder het klokhuis.
  • Snij de appels in stukken en doe ze in een pot met een bodempje water.
  • Laat vervolgens stoven tot de appels moes geworden zijn.
  • Snij de overige 2 appels in hele dunne schijven. Dat kan met een mandoline.

Gehakt bereiden

  • Snijd de ui in kleine stukjes en stoof deze aan. 
  • Voeg het vegan gehakt erbij en meng goed. 
  • Kruid naar smaak.

Maak de ovenschotel klaar

  • Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
  • Neem ofwel één grote schaal ofwel voor ieder een kleine ovenschaal.
  • Leg een laag appelmoes in de ovenschaal, daarop een laagje gehakt en een laag puree
  • Daar bovenop leg je de schijfjes appel.
  • Zet de ovenschotel(s) in de oven gedurende 30 minuten.
  • Oppassen dat je je niet verbrand want de hete bliksem is echt heeeet. En dan: smullen maar!

Maak jij soms hete bliksem? Doe je het dan op dezelfde manier als wij, of kies je ervoor om alles op een bord te leggen, doe je het met seitangehakt, of stukjes vegan worst? Deel onderaan deze pagina in een reactie al jouw hete bliksem tips & tricks.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties