Het zal je vast bekend voorkomen; je wil je familie en/of vrienden uitnodigen voor een feestelijke maaltijd ter gelegenheid van je verjaardag, Pasen, Kerstmis, whatever, … én je wil dat ze na afloop voldaan weer naar huis gaan.
Ook zonder een menu met vlees, vis en vrachtwagenladingen zuivel 😉
Welnu, het is m’n eigenste ervaring dat dat niet zo eenvoudig is. Zelfs niet als je op zich héél lekker hebt gekookt en je je helemaal hebt uitgesloofd om het er oogverblindend te laten uitzien.
Leuk is dat natuurlijk niet. Diep vanbinnen heb je toch de behoefte om een statement te maken als; ‘voila, zo lekker kan vegan zijn!’.
Wanneer achteraf blijkt dat die missie – ondanks je inspanningen – faliekant is mislukt, doet dat toch een beetje pijn hé?
Maar geen nood…een verklaring is nabij!
Wat de boer niet kent, dat vreet ‘ie niet
Deze stokoude spreuk vat het eigenlijk perfect samen. Wie zich op vegan voeding heeft gestort, is natuurlijk min of meer verplicht om andere kruiden, ingrediënten en bereidingswijzen te leren kennen. Je doet dat dan ook met het nodige plezier.
Wie echter is opgegroeid met de klassieke Belgische of Nederlandse keuken zal ook kunnen beamen dat zoiets in het begin een beetje wennen is. Dat je dus een heleboel zal moeten ontdekken en proberen.
Máár…je hebt het er allemaal voor over.
Je ontdekt en waardeert ineens totaal andere smaken, nieuwe combinaties, enzovoort. En voor je het weet is het standaard bord van aardappelen, 1 soort groente en een plaatsvervangende groenteburger volkomen passé.
Of toch meestal 🙂
Vertrouwde smaken
Ziedaar het verschil met de meeste mensen uit je omgeving. Natuurlijk; er zijn altijd wel familieleden of vrienden die sowieso meer openstaan voor een ‘experimentje’, maar daartegenover staan een heleboel die liefst vertrouwd voedsel voorgeschoteld krijgen.
Gerechten en – vooral – smaken die ze al jaren kennen en waar hun smaakpapillen aan gewend zijn.
En geloof me: het maakt hen in wezen niet veel uit dat die gerechten wel of niet 100% plantaardig zijn. Als ze de smaak maar kunnen thuisbrengen.
Voor de goede orde; daar is ook helemaal niets mis mee!
Zo is er bijvoorbeeld een goede reden voor het feit dat je op dit blog niet bijster veel oosters-getinte recepten zal terugvinden. Daar ben ik zelf namelijk niet zo’n fan van, hoewel de meeste veganisten die ik persoonlijk ken zich daar juist sterk toe aangetrokken voelen.
Iedereen heeft dus zo zijn eigen voorkeuren. En de ene is nu eenmaal wat behoudender dan de andere als het op voeding aankomt.
Ken je bezoekers!
Aangezien je voor feestjes zelden wildvreemden uitnodigt, kan het niet erg moeilijk zijn om de voorkeuren van je gasten te kennen.
Voor mijn ouders, schoonouders en de grootouders van Elke’s kant geldt alleszins dat ik ze geen plezier doe met gerechten waar ingrediënten als – ik noem maar wat – gierst, rijst, artisjok, komijn, koriander, gember, miso, balsamico, … in verwerkt zijn.
Ben ik daar zonder spreekwoordelijke kleerscheuren achter gekomen? Nop 🙂
De eerste keren wilde ik dus vooral uitpakken met de wonderlijke wereld van de veganistische keuken; samenstellingen die ze nog nooit hadden geproefd en die hen – oh onwetende omnivoren! – terstond achterover zouden doen slaan.
Terwijl ze intussen de kok in kwestie (ik dus) uitriepen tot messias van de nieuwe, betere wereld!!!
Nou…niet dus.
Keep it simple, stupid!
Echt, het beste advies dat ik je kan geven is; houd het simpel en vertrouwd. En laat je gerechten vooral niet te veel afwijken van de voor hen vertrouwde keuken.
Om je een voorbeeld te geven: m’n laatste verjaardagsfeestje was wél een doorslaand succes. Het menu? Aardappelkroketten, vol-au-vent, boontjes en rijstpap als toetje.
Alles vanzelfsprekend plantaardig… en meteen raak!
Origineel? Hell no! Maar dat doet er niet veel meer toe als iedereen aan tafel met een gelukzalige grijns z’n bord leeg eet. En je zelfs een paar dagen later nog complimenten krijgt 😉
Conclusie: de klassieke keuken ‘veganiseren’ heeft me bij feestjes geen windeieren gelegd en ik gok dat dat elders ook zo zal zijn. Test het een keer uit en je zal zien dat ik gelijk heb (ahum, ahum).
Vind jij het makkelijk om voor niet-vegans te koken? Zo ja, deel je ervaringen! En zo niet; dan zal je hier zeker inspiratie vinden 🙂
2 reacties
Vegan hamburgers, kipstuckjes op diverse wijze (tandoori, teriyaki bijvoorbeeld), tofu eiersalade en hummus met toastjes!
Voila, werkt altijd 🙂