Ik geef het ronduit toe, werken met een ijsmachine maakt het je een stuk makkelijker.
Goed nieuws is dan weer dat de ijsmachine in kwestie geen hoogtechnologisch en/of peperduur apparaat hoeft te zijn. Mijn ijsmachine is namelijk niets meer dan een ronde plastic pot met een metalen coating aan de binnenkant die je simpelweg een dag op voorhand in je diepvries dient te plaatsen. Het water (of wat het ook voor vloeistof mag zijn) tussen het plastic en de inox bevriest en de coating zorgt ervoor dat de koude wordt vastgehouden.
Verder bestaat het uit een plastic spatel en een monteerbaar deksel met een motor en spateltje om het ijs te ‘draaien’. Daarna plaats je het ding terug in de diepvries om het ijs tot de juiste dikte te laten invriezen.
Easy does it!
Je kan zo’n ding al aanschaffen vanaf ongeveer 30 euro. Geen geld als je bedenkt hoeveel tijd en gedoe je dat zal uitsparen. Je hebt inderdaad ook ijsmachines die je ijs – bij wijze van spreken – perfect voor je klaarmaken terwijl je er alleen maar tegen hoeft te praten, maar die kosten klauwen met geld en zijn alleen geschikt als je heel vaak ijs wilt maken.
Maar als je geen ijsmachine hebt en ook niet van plan bent om er eentje aan te schaffen, kan je toch ijs maken. Zo doe je dat.
Handmatig, dus zonder ijsmachine
Zonder ijsmachine werken betekent dat je regelmatig je ijs zal moeten controleren en je de ijskristallen telkens handmatig zal moeten ‘breken’ door de massa terug door elkaar te kloppen. Tijdrovend dus, maar het kan.
Zodra je ijsbeslag klaar is, plaats je het in de koelkast. Als je beslag koel genoeg is kan je het in een metalen vorm (bv. een cakevorm of ronde bowl) gieten en gedurende 1 uur laten invriezen. Schraap met een spatel de ijskristallen van de randen en van de bodem los en mix het mengsel met behulp van de staafmixer door elkaar. Herhaal deze handeling elk uur tot de massa voldoende bevroren is.
Waarom ijskristallen breken?
Goed ijs zit vol ijskristallen. De enige vereiste is dat diezelfde ijskristallen microscopisch klein zijn en niet zo groot als een kiezelsteen (ietwat overdreven). Hoe groter de ijskristallen, hoe minder smaak en textuur je ijs zal hebben. Je houdt dan een waterige, bikkelharde klomp over.
Te grote ijskristallen kan je voorkomen door:
- Voldoende suiker/zoetmiddel te gebruiken
- Een ijsmachine te gebruiken
- Het ijs (basismengsel) vooraf een nacht in de koelkast te koelen vooraleer je het in de ijsmachine gaat draaien.
- Tijdens het invriezen regelmatig de massa door te roeren (als je geen ijsmachine hebt).
- Alcohol in je recept te verwerken (niet altijd gepast).
- Een basisvloeistof met ho(o)g(er) vetgehalte te gebruiken. Zoals kokosmelk en de gewone versies van sojaroom en sojamelk (niet de ‘light’). Het is meteen ook de reden waarom ze in traditioneel (goed) ijs alleen volle melk verwerken.
Wil je aan de slag met het maken van je eigen ijsjes, met of zonder ijsmachine, maar heb je geen lekkere ijsrecepten? Check dan zeker ons ebook Plantaardig IJsplezier.
Heel benieuwd, wat is je favoriete smaak van ijsjes? Laat het me weten in een reactie onderaan deze pagina.