Inspiratie voor een vegan eindejaar

veganistisch, vegetarisch kerstmenu

De eindejaarsfeesten zijn een leuke tijd. Daar is geen twijfel over mogelijk. Alleen is het jammer dat de feestdis altijd schijnt te moeten bestaan uit ontelbare hompen vlees en wild, gevogelte, vis, zuivel, enz. Wat dat betreft is de kerstgedachte ieder jaar weer ver te zoeken.

Kwestie van wat tegengewicht te bieden – en om je van de nodige feestinspiratie te voorzien – zorgen wij voor een compleet vegan feestmenu waar iedereen (ook omnivoren en flexitariĆ«rs) duimen en vingers bij zal aflikken!

En het is de bedoeling dat er elk jaar een nieuw menu word toegevoegd…promise šŸ™‚

Geniet van je diervriendelijke kerstdagen en eindejaarsfeest!


Veganistisch kerstmenu 2017

veganistisch, vegetarisch kerstmenu

Overzicht:

Gratin met pompoen en rode biet

Gratis met pompoen en rode biet

Ingrediƫnten

Voor de gratin:

  • 600 gram verse rode biet (of 500 gram voorgekookte)
  • 1 kg hokaido pompoen (1 of mogelijk 2 stuks – afhankelijk van de grootte)
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 1 el tamari of shoyu (sojasaus) – ik gebruik deze
  • 1 el groentebouillonpoeder of 1 groentebouillonblokje
  • zeezout en versgemalen zwarte peper – naar smaak
  • nootmuskaat – naar smaak
  • 15 gram fijngehakte peterselie
  • 300 gr blonde of bruine linzen
  • 1 kg aardappelen

Voor de saus:

  • 80 gram vegan margarine (geschikt om te bakken) of 90 ml olijfolie
  • 80 gram bloem
  • 1,2 liter ongezoete sojamelk of havermelk
  • 15 gram gistvlokken
  • 1 el groentebouillonpoeder of 1 groentebouillonblokje
  • 2 el citroensap
  • zeezout en versgemalen zwarte peper – naar smaak
  • nootmuskaat – naar smaak

Bereiding

Voor de gratin:

*Stap 1 overslaan wanneer je voorgekookte bieten gebruikt

  1. Spoel de rode bieten grondig af en kook ze (ongeschild) beetgaar in ruim water. Controleer de gaarheid elke 15 min door met een scherp mes in de biet te prikken. Het mes moet er met lichte druk doorheen gaan. Haal uit het kookvocht en laat kort afkoelen.
  2. Pel de bieten en snij ze tot slot in blokjes van +/- 1,5 cm.
  3. Verwarm de oven voor tot 200°C.
  4. Halveer de pompoen en verdeel de helften daarna in plakken (halve manen) van 1,5 cm breed. Verwijder de zaden en zaadlijsten (houd de zaden apart) en snij het vruchtvlees vervolgens in blokjes van dezelfde dikte. Dus even groot als de rode biet.
  5. Doe de pompoen- en rode bietenblokjes in een grote ovenschaal. Voeg het bouillonpoeder toe (of verkruimel het bouillonblokje) en bestrooi met 1 tl tijm. Giet er tot slot een flinke scheut olijfolie bij en meng alles grondig (maar zachtjes) door mekaar.
  6. Bak de groenten 30 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer en roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Zodra de pompoen beetgaar is, kan je de schotel uithalen. Kruid de groenten naar smaak met peper en zeezout.
  7. Kook ondertussen de linzen gaar volgens de instructies op de verpakking (kook ze zeker niet plat!). Giet de linzen af maar van het kookvocht op. Laat de linzen kort afkoelen en uitlekken. Kruid ze vervolgens naar smaak met peper, zout en nootmuskaat. Meng tot slot de peterselie door de linzen.
  8. Doe het linzenkookvocht weer in de pot en leng – indien nodig – aan met extra water. Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakjes van 3 tot 4 millimeter dik. Breng het kookvocht andermaal aan de kook en voeg de aardappelschijfjes toe. Zet het vuur uit en laat de aardappelen zo’n 4 minuten blancheren. Giet voorzichtig af en spreid de aardappelschijfjes uit over een ovenschaal om af te koelen. Bestrooi ze licht met een vleugje zout.

Voor de saus:

  1. Smelt de vegan margarine (of verhit de olie) in een pan op een gematigd vuur. Verhit de soja- of havermelk met het bouillonpoeder in een andere pan (hoeft niet te koken).
  2. Voeg de bloem toe aan de margarine of olie en roer alles glad. Laat nog enkele minuten rusten tot je een soort ā€˜koekjesgeur’ ruikt. Voeg dan scheut voor scheut de plantaardige melk toe terwijl je de saus steeds weer glad roert. Ga door tot alle melk is opgebruikt en de saus voldoende is ingedikt.
  3. Voeg de gistvlokken en citroensap toe en meng het geheel opnieuw glad. Kruid de saus tot slot naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Voor de afwerking:

  1. Verwarm de oven opnieuw tot 200°C.
  2. Neem een grote ovenschaal en spreid de linzen over de bodem uit. Dek af met een laag aardappelschijfjes en overgiet met de helft van de saus. Voeg daarna de pompoen- en rode bietenblokjes toe en dek nogmaals af met een laag aardappelschijfjes. Overgiet tot slot met de rest van de saus.
  3. Dek de schotel af met aluminiumfolie en bak ze 20 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder dan de folie en bak nogmaals 15 tot 20 minuten. Gebruik de laatste 10 minuten eventueel de ovengrill voor een mooi korstje op de gratin.

Rauwkostsalade knolselder en wortel

Rauwkostsalade met knolselder en wortel

Ingrediƫnten

  • 250 gram knolselder
  • 2 grote wortels
  • 150 gram gemengde (seizoens)sla (bv. veldsla, krulandijvie, radicchio, …)
  • 6 el veganaise
  • 2 tl citroensap
  • ½ tl paprikapoeder
  • paar druppels tabasco
  • 2 tl fijngehakte peterselie
  • 1 el fijngesnipperde bieslook
  • 1 sjalotje – gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook (mag een grote zijn) – gepeld, geplet en fijngesnipperd
  • 1 el sojaroom of rijstroom
  • zeezout en versgemalen zwarte peper – naar smaak

Bereiding

  1. Snij de schil van de knolselder en snij vervolgens in hƩƩl dunne plakken. Snij de plakken tot slot in flinterdunne reepjes (julienne).
  2. Schil de wortels en snij ook deze julienne.
  3. Reinig de sla en zwier goed droog. Hussel alle groenten door mekaar in een grote kom.
  4. Maak de dressing: maak eerst de veganaise en voeg vervolgens het gesnipperde sjalotje, de knoflook en alle overige ingrediƫnten toe. Meng tot een glad sausje en kruid af naar smaak met peper en zeezout.
  5. Meng de dressing voorzichtig door de salade. Kruid indien nodig extra bij met peper en zeezout.

TIP: meng de dressing pas enkele uren voor het serveren door de groenten. Anders kunnen de groenten papperig worden.

Pepersaus

Ingrediƫnten

  • 350 ml sojaroom of haverroom
  • 1 (flinke) el groene peperbolletjes
  • 1-2 el tamari of shoyu (sojasaus) – naar smaak

Bereiding

  1. Doe alle ingrediƫnten in een pannetje en verhit ze op matig vuur. Klaar.

Broodjeskrans met rozemarijn

Voor 10 broodjes

Ingrediƫnten

  • 16 gram gedroogde (instant) gist
  • 360 ml lauw water
  • 140 gram vegan margarine (geschikt om mee te bakken)
  • 10 gram zout
  • 750 gram bloem
  • 2 tl gedroogde rozemarijn

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 180°C. Bekleed een ovenschaal met
  2. Smelt de margarine in een pannetje op een zacht vuurtje.
  3. Doe de gedroogde gist in een kommetje en overgiet met het lauwe water. Laat 5 minuutjes rusten om de gist te activeren.
  4. Meng de bloem met het zout en de rozemarijn in een grote kom. Meng eerst de gesmolten margarine met een houten lepel door de bloem en voeg dan de gist-watermengsel toe. Meng nog even door en kneed het deeg tot slot met je handen glad.
  5. Verdeel het deeg in 10 stukken en kneed ze tot bolletjes. Leg ze in een cirkel op de bakplaat en druk ze licht tegen mekaar aan zodat ze bij het bakken met mekaar verstrengeld raken. Bestrooi ze tot slot licht met wat extra bloem.
  6. Bak de broodjes 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Haal uit en laat afkoelen. Serveer de krans op een schaal met de (onderstaande) vegan kaasjes erbij.

Broodkrans met rozemarijn en vegan kaas

Verse vegan kaasjes (walnoot & knoflook en kruiden)

Ingrediƫnten

Voor basis beide kaasjes:

  • 100 gram gepelde amandelen*
  • 100 gram cashewnoten – 1 uur geweekt in water
  • 60 ml water
  • 8 tl citroensap
  • 6 tl gistvlokken
  • 1 tl zout
  • 90 ml gesmolten (ontgeurde) kokosolie
  • 4 tl soja- rijst, – of haverroom

Voor de walnotenkaas:

  • handvol walnoten

Voor de knoflook & kruidenkaas:

  • 2-3 teentjes knoflook
  • handvol versgehakte peterselie
  • handvol versgesnipperde bieslook
  • versgemalen zwarte peper naar smaak

Bereiding

Voor de basis:

  1. Giet het weekwater van de cashewnoten en spoel nog even na. Doe ze samen met de gepelde amandelen en 60 ml water in een hoge beker.
  2. Mix de noten met de staafmixer tot een zo glad mogelijke pasta. In het begin is het even zwoegen en voorzichtig mixen, daarna gaat het vlotter.
  3. Voeg alle overige ingrediƫnten toe en mix opnieuw glad. Hoe minder stukjes erin zitten, hoe beter. Bewaar op kamertemperatuur terwijl je de rest voorbereid.
Vegan walnotenkaas

Voor de walnotenkaas:

  1. Hak +/- 1/3 van de walnoten grof. Meng deze onder de helft van het kaasmengsel. Proef en kruid – indien nodig – bij met peper en zout.
  2. Vet een rond kommetje (bv. een ramequinschaaltje) licht in met wat gesmolten kokosolie of vegan margarine. Schep het kaasmengsel erin en strijk de bovenkant glad. Plaats 1-2 uurtjes in de koelkast om op te stijven.
  3. Ontvorm de kaas en stort uit op een schaaltje. Werk rondom af met stukken (halve) walnoten. Bewaar opnieuw tot gebruik in de koelkast.

Voor de knoflook & kruidenkaas:

  1. Pel, plet en snipper de knoflookteentjes. Meng ze samen met de peterselie en bieslook onder de rest van de kaas. Proef en kruid – indien nodig – bij met peper en zout.
  2. Vet een rond kommetje (bv. een ramequinschaaltje) licht in met wat gesmolten kokosolie of vegan margarine. Schep het kaasmengsel erin en strijk de bovenkant glad.
  3. Bewaar tot gebruik in de koelkast en ontvorm het kaasje vlak voor het serveren.

Boerenkoolchips

Boerenkoolchips

Deze boerenkoolchips zijn super makkelijk te maken. Je kan ze bovendien volledig naar smaak kruiden. Bij de ingrediĆ«nten vind je een aantal (wat pittigere) suggesties maar experimenteer er gerust op los. De ā€˜kipkruiden’ in het lijstje is overigens een gebruikelijke kruidensamenstelling die je zo in de winkel kan kopen. Er zit geen ā€˜kip’ in voor de duidelijkheid ;). Wel steeds het etiket lezen want sommige merken bevatten lactose.

Ingrediƫnten

  • 1 grote bussel boerenkool
  • 2 el gesmolten kokosolie
  • snufje zout, snufje kerriepoeder of kipkruiden, snufje chilipoeder, snufje paprikapoeder, …
  • 1 tl gistvlokken (optioneel)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 100°C (gebruik de hete-luchtcirculatie als je die hebt). Bedek 2 bakplaten met bakpapier.
  2. Scheur kleine blaadjes boerenkool van de nerven. Doe ze in een grote kom en voeg de gesmolten kokosolie en kruiden naar smaak toe. Hussel de ingrediƫnten met je handen voorzichtig door mekaar tot elk blaadje boerenkool met olie en kruiden is bedekt.
  3. Schik/verdeel de blaadjes boerenkool over de 2 bakplaten en bak ze 15 minuten in de voorverwarmde oven. Verwissel dan de bakplaten van plaats en nog 5 of 10 minuten. Houd het goed in de gaten zodat de chips zeker niet aanbranden.
  4. Haal uit de oven en laat afkoelen en verder drogen. Serveer de chips in een schaal. Om te bewaren doe je ze in een luchtdicht afsluitbaar bakje. Ze blijven makkelijk 5-7 dagen knapperig.

Roergebakken spruitjes en witte kool

Roergebakken spruitjes en witte kool

Ingrediƫnten

  • 350 gram spruitjes
  • ½ witte kool
  • 30 ml (goede) olijfolie
  • 1 tl baksoda (a.k.a. Natriumbicarbonaat of zuiveringszout)
  • zeezout en versgemalen zwarte peper – naar smaak
  • nootmuskaat – naar smaak
  • citroensap – naar smaak

Bereiding

  1. Maak de spruitjes schoon: snij het kontje eraf en verwijder de buitenste (beschadigde of niet schone) blaadjes. Snij de srpuitjes vervolgens in dunne plakjes. Snij ook de witte kool in flinterdunne reepjes. Het beste resultaat krijg je met behulp van een mandoline. Wel opletten voor je vingers!
  2. Breng een grote pan water met 1 tl baksoda aan de kook en voeg de spruitjes en witte kool toe. Zet het vuur uit en laat de groenten zo’n 3 minuten blancheren. Giet af en laat de groenten schrikken in koud water. Laat verder afkoelen en uitlekken.
  3. Verhit 15 ml (1 el) olijfolie in een grote wokpan. Voeg de groenten toe en roerbak 3-4 minuten op hoog vuur (of tot de groenten voldoende beetgaar zijn).
  4. Kruid naar smaak met nootmuskaat, peper en zout. Voeg het citroensap toe om op te frissen en meng er tot slot de rest van de olijfolie doorheen.
  5. Serveer de salade warm of lauw-warm.

Appel-bladerdeeggebakjes met vanille-ijs

Appel bladerdeeggebakjes met soja-ijs

Voor 8 taartjes
Extra materiaal: 8 vlaaibakvormpjes van +/- 7 cm*

Ingrediƫnten

Voor het bladerdeeg:

  • 195 gram bloem
  • 1/4 tl zout
  • 1/4 tl fijngemalen ongeraffineerde rietsuiker of xylitol
  • 135 gram koude vegan margarine (geschikt om mee te bakken)
  • 60 ml ongezoete soja- of amandelmelk

Voor de vulling:

  • 2 grote appels (+/- 450 gram in totaal)
  • 3 cm verse gember
  • 4 el kokosbloesemsuiker of 3 el ongeraffineerde rietsuiker
  • 2 tl speculaaskruiden (kant-en-klare kruidenmengeling)
  • 2 tl ahornsiroop
  • 1 el citroensap
  • 60 gram pecannoten
  • 2 afgestreken el bloem
  • 100 ml water
  • snufje versgemalen zwarte peper
  • 1 el gesmolten kokosolie – om te bakken

Voor de afwerking:

  • 1 liter soja-vanille ijs of kokosijs. Zelfgemaakt of kant-en-klaar. Enkele geschikte merken zijn o.a. professor grunschnabel ā€˜snow-white’, IJsboerke soja-vanille, Ola ā€˜Swedisch Glaze’ smooth Vanilla, Trader Joe’s Kokosijs, …)

Bereiding

Voor het bladerdeeg:

  1. Weeg alle ingrediƫnten zorgvuldig af. Doe de bloem met het zout en de suiker in een grote kom en meng het kort met de elektrische klopper door mekaar.
  2. Voeg vervolgens al kloppend telkens een beetje vegan margarine toe tot alles is opgebruikt en je een kruimelige massa hebt.
  3. Giet tot slot de soja- of amandelmelk erbij en klop opnieuw tot het deeg zacht wordt (hooguit 1 minuut).
  4. Verwarm de oven voor tot 200°C.
  5. Bestuif een schoon werkblad met wat bloem. Kneed het deeg met je handen tot een bal en strooi er nog wat extra bloem bovenop. 5. Rol het deeg met behulp van een deegrol uit tot een dikte van ± 3 mm.
  6. Steek met behulp van een bakvormpje velletjes deeg uit. Bekleed elk bakvormpje met een lapje deeg en prik er met een vork voldoende gaatjes in.
  7. Bak de vlaaitjes 15 minuten in de voorverwarmde oven. Verlaag de temperatuur tot 160°C en bak nog eens 5 minuten. Haal uit en laat afkoelen.

Voor de vulling:

  1. Schil de appels en snij ze in 4 helften. Verwijder het klokhuis en snij het vruchtvlees vervolgens in blokjes van 0,5 tot (maximum) 1 cm.
  2. Schil en rasp de gember.
  3. Verhit de kokosolie in een pannetje en voeg de gember en appelblokjes toe. Stoof de appels 3 minuten op gematigd vuur.
  4. Voeg de (kokos)suiker, speculaaskruiden, citroensap en ahornsiroop toe. Bestrooi met de bloem en meng alles grondig maar voorzichtig door mekaar.
  5. Voeg het water toe en laat op zacht vuur pruttelen tot alles goed gebonden is. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen. Haal het mengsel van het vuur en laat kort afkoelen.
  6. Hak de pecannoten grof en meng ze onder de appeltjes. Kruid tot slot af met een vleugje versgemalen zwarte peper. Laat verder afkoelen.

Voor de afwerking:

  1. Haal de bladerdeegtaartjes uit de bakvormpjes. Vul elk taartje op met het appelmengsel. Bak/verwarm ze opnieuw in de oven gedurende 6-8 minuten (op 200°C).
  2. Serveer de warme taartjes meteen met een bolletje ijs erbij.

* Je kan natuurlijk ook zonder bakvormpjes kleine taartvormpjes kneden. Wat ruwer van vorm dan maar even zo lekker.

Vind je dit leuk? Dan zouden wij het erg leuk vinden als je hieronder even op de ā€œlikeā€ knop klikt of deelt, tweet, pint šŸ˜‰

vegan recepten eindejaar

En een leuke voor onder de kerstboom is natuurlijk ons fysieke boek No Milky Way, met lekkere vegan dessertjes. Wie wordt daar nu niet vrolijk van šŸ˜‰
Meer info over het boek >>

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

3 reacties

  1. Hallo! Dankjewel voor de recepten! Ik ben al meteen aan de slag gegaan met het recept voor het brood en ook het notenkaasje. De broodjes waren bij mij wel heel compact en niet luchtig. Is dat de bedoeling of heb ik iets verkeerd gedaan? (Ik gebruikte als bloem alvast wel 1/4 volkorenmeel, kan het hieraan liggen?). Verder heb ik al verschillende keren gistvlokken gebruikt en dat smaakt voor mij toch steeds als ‘gist’ en niet ‘kaasachtig’. Doe ik hiermee misschien ook iets verkeerd? Alvast dankjewel voor jullie antwoord!

    1. Stijn en Elke. Bedankt voor je kerstmenu. Ga ik proberen want ziet er ook kindvriendelijk uit. Bedankt. Ik laat je weten wat mijn gasten ervan vinden. Grtjs en fijne lekkere feestdagen.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Download gratis weekmenu

    vegan weekmenu