Jake food shakes en vitaminbars – review + kortingscode

Jake food - shakes en vitaminbar review

Ik heb 3 Jake shakes en 3 Jake bars ontvangen om eens te testen voor een review. En het goede nieuws is dat ik ook een kortingscode ontvangen heb waarmee je €5 korting krijgt. Gebruik daar voor veganistischkoken5. Deze is geldig tot eind april 2021.

Een tijdje geleden vermeldde ik Jake al in mijn vergelijk van vegan maaltijdshakes. Nu dus een wat uitgebreider artikel over Jake zelf.

Jake food

Jake is ontwikkeld zodat je nutriënten in de juiste hoeveelheid binnen kan krijgen zodat het complete voeding is, zonder dat je een hele maaltijd hoeft samen te stellen. Complete voeding bestaat al lang voor babies, astronauten en voor medische doeleinden. De laatste jaren is het ook opkomende voor volwassen. Alle producten van Jake zijn vegan. 

Jake bestaat al sinds 2015. Ze zijn met een shake begonnen en hebben hun assortiment steeds doorontwikkeld.

Uit allerlei onderzoeken heeft de European Food Safety Authority een aanbeveling gedaan qua nutriënten, dit is de RI (Reference Intakes). Deze aanbevolen hoeveelheid van voedingsstoffen vind je ook terug in de shakes en bars van Jake. Behalve eiwitten, vind je ook vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen in een shake of bar.

Aangezien losse ingrediënten zoals groenten, op zich niet alles wat je nodig hebt bevat, ga je gevarieerd moeten eten om alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen. Dat is niet voor iedereen evident en zeker als je onderweg bent kan complete voeding in de vorm van een shake of bar heel handig zijn.

Jake is niet gemaakt als een dieet, maar echt als voeding. Je moet dus geen stappenplan volgen en kan het eten/drinken wanneer en zoals jij het wit.

Volgens het bijgevoegde boekje spaar je met 20 Jake maaltijden 12 kg CO2, 11.000 liter water, 14 m2 bomen. Ik weet niet waar dit mee vergeleken is. Ik denk eerder met een vleesmaaltijd dan met een vegan maaltijd.

Verpakkingen

Jake heeft net nieuwe verpakkingen. Op het moment dat ik dit artikel aan het schrijven ben, krijg ik hier een mail van binnen. Op mijn foto’s staat dus nog de oude verpakking. De nieuwe verpakkingen zijn verbeterd want ze zijn recyclebaar. Ze moeten niet meer in de vuilbak bij het restafval, maar kunnen bij het plastic afval dat gerecycled zal worden.

Jake shakes

Jakes shakes zijn maaltijdvervangers en geen tussendoortje. Je kan het als ontbijt, lunch of diner gebruiken alhoewel de meerderheid van de mensen dat laatste niet doen. Zelf vind ik zoiets ook eerder geschikt als ontbijt of lunch. Als avondmaal is het toch leuker om een echte vegan maaltijd naar binnen te spelen.

Een maaltijdshake bevat dus ook vitaminen en mineralen. De eiwitten zijn afkomstig van erwten en haver. Het bevat ook omega 3 en omega 6.

De shakes heb je in 6 verschillende smaken:

 • banaan
 • koffie
 • oaty vanille
 • chocolade
 • bosvruchten
 • kokosnoot

Behalve de smaak moet je nog kiezen of je de light, original of sports wil hebben.

De original is een een shake om op gewicht te blijven en je fit te voelen. De light kan je eten als lichtere maaltijd of als je wilt afvallen. Heb je een actief leven, als sporter of door intensieve arbeid dan kan je een zwaardere “maaltijd” nemen met de sports.

Als voorbeeld de chocolade: de light bevat 482 kcal, de original 665 kcal, en de sports 743 kcal.

De vitamines en mineralen van de light en original zijn 33% van de aanbevolen hoeveelheid. Voor de sport is dat 25%, aangezien ze er daarvan bij uitgaan dat als je alleen shakes zou drinken dat je er 4 nodig hebt en bij de andere 3. Dit omdat je bij een actief leven meer calorieën verbruikt en er dus ook meer binnen moet krijgen.

In tegenstelling tot andere shakes heb je hier niet een grote zak waaruit je dan een schep moet nemen. 1 zakje shake, is 1 maaltijd. Hiervoor meng je het in de shaker met 400 ml water. Even schudden en klaar. Heb je het liever dikker dan neem je minder water, liever dunner dan neem je meer water.

Stap 1: doe 400 ml water in de shaker – Stap 2: voeg het Jake poeder toe aan het water
Stap 3: schudden – Stap 4: geniet van je maaltijdshake.

Men raadt aan om niet van de ene op de andere dag alle maaltijden te vervangen door een Jake shake. Je lichaam is namelijk gewoon aan het andere eten dat je voorheen at. Daarom kan je starten met eentje te drinken en dan twee dagen later nog een dag. Als je lichaam het gewoon is, kan je het vaker drinken. 

Bij elke smaak shake kan je 20, 40 of 80 maaltijden kopen. Voorheen leek me dat nogal eenzijdig, maar tegenwoordig kan je ook verschillende smaken mixen. Zo kan je afwisselen zodat je een shake niet beu wordt na een tijdje.

Bij je eerste bestelling krijg je ook een Jake shaker zodat je meteen aan de slag kan. De meeste shakers hebben bovenop een roostertje. Dat heeft deze niet maar wel een bal die mee shake. Ik heb de indruk dat dit beter werkt om het poeder goed te verdelen, want ik heb geen last gehad van klonters, wat ik bij andere shakes soms wel heb. 

Mijn ervaring

Ik heb de aanbevolen hoeveelheid water (400 ml) gebruikt. De shakes zijn dik van textuur. Hierdoor kan je het niet in één keer achterover gieten, wat ik eigenlijk wel een pluspunt vind aangezien het geen drankje maar een volwaardige maaltijd is. Je kan het dus wat langer in je mond houden en eens door je mond rollen waardoor je het kan mengen met wat speeksel. Want daar begint toch je vertering. 

Ik heb eerst de chocolade zo geproefd zoals deze is. Best lekker, maar toen ik er nog een scheutje koffie aan toevoegde vond ik het extra lekker. Ik proefde nadien ook de oaty vanille en kokos. Hierbij proef je de kokos in de nasmaak heel goed door. Mijn vriend zei “vloeibare bounty”. Mijn voorkeur was de chocolade (met een beetje koffie toegevoegd), maar dat is uiteraard persoonlijke smaak.

Zelf gebruik ik zulke shakes niet constant. Maar ik vind het wel eens handig als ik een hele drukke dag heb, om dan ’s middags vlug een shake te nemen i.p.v. een ongezonde hap.

Ik heb de original geprobeerd, maar ik denk dat de light voor mij al voldoende zou zijn. Ik heb namelijk wat minder calorieën nodig dan de gemiddelde mens omdat ik vrij klein ben. Mijn vriend die actief sport en een stuk groter is heeft eerder de sports nodig.

Om 10 uur ben ik met de shake begonnen, om 11 en 12 uur heb ik nog wat verder gedronken (en mijn vriend heeft tussendoor ook een slok genomen). Pas om 15u had ik de shake volledig uit. Ik heb niets anders meer gegeten tot het avondeten. Je hebt dus echt wel een verzadigd gevoel na het drinken ervan.

Als je (in de zomer) een iets koelere shake wilt, dan kan je op voorhand water in de koelkast zetten of er een paar ijsblokjes bij doen.

Jake vitaminbar

De bars van Jake zijn in 5 smaken verkrijgbaar:

 • banaan
 • bosvruchten
 • koffie cacao
 • vanille
 • karamel zeezout.
ew

Je kan 20, 40 of 80 repen bestellen. Dat lijkt misschien veel, maar een vitaminbar blijft tussen de 6 en 10 maanden houdbaar.
Een bar bevat 19 gram plantaardig eiwit en 25% van de vitamines en mineralen.

De bars worden meestal als vieruurtje gegeten. Sommigen eten het ook als ontbijt. Zelf heb ik meestal een bar bij als ik een lange wandeling ga maken of een dagje weg ben. Als ik dan honger krijg, dan heb ik iets bij om te eten. 

Ook bij de vitaminbars kan je meerdere smaken combineren. Het totaal aantal repen moet dan 20 zijn, maar deze kan je verdelen zoals je zelf wilt. Zo kan je bijvoorbeeld 4 repen per smaak nemen.

Jake reep vitaminbar

Mijn ervaring

De bars zijn vrij heavy om op te eten, maar ook hier weer moet je er aan denken dat het een maaltijdreep is en niet gewoon een licht snackje. Wat ik fijn vind aan deze repen is dat er crunchy stukjes in zitten. Caramel zeezout vond ik een beetje te zout naar mijn smaak. De koffie cacoa rook meteen naar koffie en smaakte ook heel lekker.

Jake soep

De soep is ook een poeder dat je in dit geval mengt met heet water. Eén tas soep is goed voor 20% van alle vitamines en mineralen. Deze heb ik niet uitgetest.

Starter box

Voor je onmiddellijk zo’n grote hoeveelheid repen of shakes bestelt, wil je natuurijk weten of je het ook lekker vindt. Dan kan je kiezen voor een startersbox, waarbij je ook een shaker ontvangt. Daarvoor bepaal je of je light, original of sport shakes wilt hebben.

 • De starterbox Small bevat 3 shakes (oaty vanille, chocolade en bosvruchten) en 3 repen (vanille, koffie cacao en bosvruchten)
 • De starterbox Medium bevat 6 smaken shakes, 5 smaken repen en een pakje soep. Met deze box kan je meteen het volledige assortiment uitproberen.
 • De starterbox Large bevat ook alles maar dan in tweevoud.

Ken jij de repen en shakes van Jake al dan ben ik heel benieuwd naar jou ervaring. Ook als je ze graag een zou proberen mag je een reactie achter laten.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?