Kikkererwten

De kikkererwt wordt ook keker of Spaanse erwt genoemd. Het is een gelige ronde peulvrucht – een gele knikker eigenlijk – die onder meer aan de Middellandse Zee geteeld wordt. De erwten groeien met z’n tweeën of drieën in een peul, maar in de winkel zie je ze alleen zonder omhulsel: gedroogd ofwel voorgekookt in glas of blik.

Zoals andere bonen moet je de gedroogde erwten eerst weken en dan koken … en wederom: hoe ouder, hoe langer ze nodig hebben om zacht te worden. Iets te lang koken is geen ramp, want ze koken niet snel stuk.

Kikkererwten en gezondheid

Deze smaakvolle erwt zit vol ijzer, eiwitten en de B-vitamines. Het is een volwaardige vleesvervanger, maar je kan ze ook als groente of als koolhydratenbron op het menu zetten.

Interessant is dat deze erwt veel tryptofaan bevat, een essentieel aminozuur dat je alleen uit voeding kan halen. Je hebt het nodig om serotonine aan te maken, een stof die je stemming en je slaap zou verbeteren.

Gedroogde kikkererwten

Gebruik van kikkererwten

Kekers voelen zich thuis in de Noord-Afrikaanse en Indiase keuken. Er wordt een typische puree van bereid: hummus. Of de bekende gefrituurde balletjes uit de keuken van het Midden-Oosten: falafel.

Zonder te pureren passen kikkererwten goed bij couscous en in salades. Door ze te rooster in de oven met wat kruiden en olijfolie krijg je een gezonde snack of ‘alternatieve borrelnootjes’. Het wordt ook tot meel gemalen, dat wordt dan weer vooral in de Indiase keuken gebruikt. Je treft deze erwt dus in vele werelddelen, in heel wat keukens!

Kant-en-klare kikkererwten kopen >>

Gedroogde kikkererwten kopen >>

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Maca - wat is maca poeder?

  Wat is maca poeder?

  Maca is een plant die groeit in Peru (Andesgebergte). De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder.

  Aardpeer bereiden

  Aardpeer bereiden – zo doe je dat

  Aardperen, het is niet voor iedereen zo’n evidente groente, redelijk onbekend. Ze horen dan ook bij de vergeten groenten. Maar al deze vergeten groenten hebben

  Artisjok - wat is het en hoe kook je het?

  Artisjok

  Wat zijn artisjokken? Artisjok is een plant die nauw verwant is aan de distel en vooral voorkomt in het Mediterrane gebied. Ze worden verkocht en

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu