De kikkererwt wordt ook keker of Spaanse erwt genoemd. Het is een gelige ronde peulvrucht – een gele knikker eigenlijk – die onder meer aan de Middellandse Zee geteeld wordt. De erwten groeien met z’n tweeën of drieën in een peul, maar in de winkel zie je ze alleen zonder omhulsel: gedroogd ofwel voorgekookt in glas of blik.
Zoals andere bonen moet je de gedroogde erwten eerst weken en dan koken … en wederom: hoe ouder, hoe langer ze nodig hebben om zacht te worden. Iets te lang koken is geen ramp, want ze koken niet snel stuk.
Kikkererwten en gezondheid
Deze smaakvolle erwt zit vol ijzer, eiwitten en de B-vitamines. Het is een volwaardige vleesvervanger, maar je kan ze ook als groente of als koolhydratenbron op het menu zetten.
Interessant is dat deze erwt veel tryptofaan bevat, een essentieel aminozuur dat je alleen uit voeding kan halen. Je hebt het nodig om serotonine aan te maken, een stof die je stemming en je slaap zou verbeteren.
Gebruik van kikkererwten
Kekers voelen zich thuis in de Noord-Afrikaanse en Indiase keuken. Er wordt een typische puree van bereid: hummus. Of de bekende gefrituurde balletjes uit de keuken van het Midden-Oosten: falafel.
Zonder te pureren passen kikkererwten goed bij couscous en in salades. Door ze te rooster in de oven met wat kruiden en olijfolie krijg je een gezonde snack of ‘alternatieve borrelnootjes’. Het wordt ook tot meel gemalen, dat wordt dan weer vooral in de Indiase keuken gebruikt. Je treft deze erwt dus in vele werelddelen, in heel wat keukens!