Knapperige zoete aardappel friet in de airfryer

Knapperige zoete aardappel friet in de airfryer

Zoete aardappel friet is iets wat hier regelmatig op tafel komt. Vroeger maakten we het in de oven, maar sinds we een airfryer aangeschaft hebben maken we het daar in.

Ik at voor het eerst zoete aardappel frietjes in de Vegan Junk Food Bar in Amsterdam. Ik nam dat als sidedish bij de hotdog. En zo eten we het nu ook regelmatig als sidedish als we een hotdog of burger maken. 

Een andere manier hoe we het eten is met gegrilde aubergine en een fris slaatje. Maar ook als snackje tussendoor of ’s avonds kan je het eten, met een lekker dipje erbij.

Ik gebruik de Montana airfryer XXL om deze zoete aardappel frieten te maken. Het is een airfryer zonder teflon.

Voordelen van zoete aardappel friet in de airfryer

In de airfryer is de zoete aardappel friet sneller klaar dan in de oven. Daar bovenop, en dat is misschien nog wel het belangrijkste voordeel, komen de zoete aardappel frietjes er veel knapperiger uit dan als je ze in de oven bakt. In de oven durft het er nog al eens plat uit te komen. Ook wel lekker, maar met wat extra bite toch net dat beetje beter.

Bereiding zoete aardappel friet in de airfryer

Het is heel eenvoudig te maken en je hebt er helemaal niet veel voor nodig.

Schil de zoete aardappels en was ze. 

Afhankelijk van de grootte kan je er één of meerdere kleintjes eten. Dit is ook afhankelijk of je het als hoofdgerecht gaat eten of als een klein snackje en uiteraard ook met hoeveel mensen jullie er van gaan smullen. Tijdens het snijden krijg je een goed beeld of je wat meer wil of niet. Houdt er rekening mee dat het volume een beetje mindert zodra je ze gebakken hebt.

Zoete aardappel in frieten snijden voor in de airfryer

Snijd de zoete aardappel in plakken en vervolgens deze plakken in frietvorm. Probeer de frietjes ongeveer even dik te snijden zodat ze allemaal gelijk gaar zijn. Anders kan je voor hebben dat de ene nog rauw is terwijl de andere al zwart gebakken is. Dat wil je uiteraard niet.

Zoete aardappel frieten kruiden

Doe de zoete aardappelfrietjes in een grote kom. Voeg hier 1 eetlepel olie, bijvoorbeeld olijfolie, aan toe. Je kan de frietjes nu ook gaan kruiden met een kruiding naar keuze. Wij wisselen hier nogal eens mee af, net maar wat we in huis hebben of wat past bij de rest van het gerecht.

De laatste keer dat ik dit maakte nam ik barbecuekruiden, knoflookpoeder, gerookt paprikapoeder en zwarte paper. Een andere keer is het met Provençaalse kruiden. Maar je kan het ook basic houden en gewoon peper en zout nemen. Wil je er een oosterse toets aan geven, dan kan je ook een Oosterse kruiden proberen.

Meng alles goed onder elkaar zodat rond alle frietjes van zoete aardappel een beetje olie en kruiden hangt. 

Zoete aardappel frieten gebakken in de airfryer

Afhankelijk van de hoeveelheid, dikte en welke airfryer kan de tijd wat schelen. Ik heb ze 15 minuten gebakken op 200 graden. Check af en toe de airfryer frietjes dat ze niet zwart worden.

Meer airfryer?

Ben jij ook gek van zoete aardappel friet en heb jij ze al eens in de airfryer gemaakt?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Verse frieten in de airfryer

  Verse frieten in de airfryer

  Verse frieten in de airfryer zijn gezonder dan in de friteuse en lekkerder dan diepvriesfriet. Je denkt misschien dat dit veel extra werk is, je

  Het nieuwste model van Montana

  Keramisch (zonder teflon)
  XXL
  Makkelijk te reinigen

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu