Misosoep wordt traditioneel in Japan als ontbijt gegeten. Zo kunnen ze gezond en goed gevoed de dag in gaan. Zelf eet ik het liever ‘s middags.
Miso is een pasta van gefermenteerde soja. Bij Hatcho miso is deze fermentatieduur uitzonderlijk lang (24-30 maanden). Miso is rijk aan eiwitten, essentiële aminozoruen, mineralen en vitaminen. Bovendien is het wel calorie- en vetarm. Miso is het bekendst van in de soep, maar je kan het ook gebruiken als smaakmaker in sauzen en groenteschotels en als smeerpasta (heel dun laagje wel).
Ingrediënten misosoep
- 1 liter groentebouillon
- 1 blok tofu
- 300 gram kikkererwten
- 4 kastanjechampignons
- 1 ui
- 4 teentjes look
- 4 el miso hatcho
Ingrediënten marinade
- 60 ml tamari (ik gebruik deze)
- 50 ml water
- 1 tl fijngesnipperde rode peper of sambal
- 2 el rijstazijn
- 2 cm gember, geraspt
Bereiding Misosoep
- Dep de tofu droog en snij in kleine blokjes.
- Doe alle ingrediënten voor de marinade samen in een potje en meng goed
- Voeg de tofu bij de marinade en schud deze goed om. Laat enkele uren trekken.
- Verwarm sesamolie (of olijfolie) en bak de ui en look.
- Voeg de tofublokjes samen met de marinade toe en stoof enkele minuten.
- Voeg kikkererwten toe. Bak een 5-tal minuten.
- Voeg de groentebouillon toe en laat pruttelen.
- Neem een beetje van het kookvocht en doe dit in een potje.
- Los hierin de miso op.
- Voeg de miso terug toe bij de soep. Nu niet meer koken om de voedingsstoffen van de miso optimaal te behouden
Eet jij soms wel eens misosoep? Deel dan hieronder jouw ervaring ermee. 🙂
No Milky Way 2 - vegan lunch
Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).