Nanostopper review – Maak je flessen, potten en vershoudzakjes vacuüm

Nanostopper review

Ken je dat dat je een pak koekjes hebt en dat deze na een paar dagen niet meer lekker zijn. Helemaal plat geworden, geen bite meer? Een manier om dat proces te vertragen is door ze in een pot te stoppen en deze vacuüm te maken. Dit kan makkelijk met de Nanostopper die ik mocht uitproberen.

Wat is de Nanostopper?

Met de Nanostopper verwijder je zuurstof uit een pot, fles of vershoudzakje. Hierdoor zal je eten langer houdbaar en smakelijk blijven.

Met een pompje trek je de lucht eruit. Doordat er geen zuurstof aan het eten kan komen zal de voeding langer goed blijven. Zuurstof zorgt er namelijk voor dat je eten oxideert. Zo krijg je bijvoorbeeld bruine plekken, wordt het minder lekker, maar verminderd het ook qua voedingsstoffen.

De stop is 100% dicht en zorgt ervoor dat er alleen lucht weg kan, maar niet bij kan komen.

Handig is dat ze voorzien hebben dat elk vacuumpompje er op past door de meegeleverde adaptor. Dat is een ring die je onderaan de vacuümpomp plaats waardoor het op de stop past.

Dus als jij al eentje liggen hebt hoef je geen nieuwe te kopen.

Doordat je de stop op het deksel kan bevestigen en niet bijvoorbeeld een speciaal deksel moet kopen, past dit op elke pot die je hebt.

Met de Nanostopper kan je 3 dingen vacuüm maken:

  • Wijnflessen
  • Ziplockzakjes
  • Glazen potten met schroefdeksel

Voor elk van deze mogelijkheden is er een startset verkrijgbaar. Maar de stopjes zelf, kan je voor alle toepassingen gebruiken.

Lokaal product

Wat ik verder nog leuk vind aan dit product is dat het een Nederlands product is en niet in Japan of China geproduceerd wordt. Dus zowel het ontwerp, ontwikkeling als de productie gebeuren op Nederlandse bodem. Het product wordt ook verpakt zonder plastic om zoveel mogelijk verspilling tegen te gaan.

Toepassingen van de Nanostopper (review)

Wijnflessen

Zelf ben ik vooral een bierdrinker. Als ik dan eens een fles wijn open doe om bijvoorbeeld een sausje mee te maken, moet ik die nadien verder opdrinken want het zou zonde zijn het weg te moeten gieten. Maar als de wijn 5x langer houdbaar blijft na het vacuümtrekken dan kan ik dat rustiger opwerken en misschien nog eens in een ander gerecht gebruiken.

Eerlijk, ik was eventjes aan het sukkelen want kreeg de fles niet vacuüm. Ik deed het net wat verkeerd want toen ik de juiste techniek te pakken had ging het heel vlot.

Het past perfect op de fles. Wat je vaak hebt is dat je een speciale stop op je fles moet zetten maar de fles niet meer kan dichtschroeven. De Nanostopper is zo compact dat je gewoon nog je schroefdop er terug op kan draaien.

Mocht je geen plek meer hebben in de deuropening van je koelkast, dan kan je de fles ook horizontaal bewaren zonder dat de wijn er uit lekt. Je kan het dus ook in je klimaatkast (speciale koelkast voor wijn) leggen. Ik hield de fles volledig ondersteboven (zie video) en er kwam geen drupje uit. Zorg er wel voor dat je het schroefdeksel op de fles plaatst zodat de wijn zeker niet gaat lekken.

Glazen potten

Ik houd vaak lege glazen potjes bij van bijv. gekochte kikkerenwten. En zo heb ik er veel 😉

Mijn moeder maakt er elk jaar tomatensap in van de tomaten uit bompa’s tuin. Verder gebruik ik ze ook om allerlei droogwaren in te bewaren.

De verpakkingsvrije winkel is voor mij zo’n 25 minuten rijden, niet iets wat ik elke week doe. Maar ik kom er graag omdat ik dan potten kan bijvullen met allerlei zaken zoals groentebouillon, noten, zaden, ontbijtgranen, linzen, … en zo toch weer wat minder plastic heb.

Wat ik nu zou kunnen doen is grotere hoeveelheden meebrengen, of zakken in bulk kopen en ze dan in potjes doen. Door deze vervolgens vacuüm te trekken blijft ook de pot die je laast gebruikt nog goed van smaak.

Met een speciaal toestelletje dat bij de Nanostopper zit kan je makkelijk een gat maken in het deksel van de pot. Vervolgens duw je de Nanostopper in het gat en kan je de zuurstof uit de pot trekken.

Als ik het filmpje eerst zag, dacht ik dat het moeilijk zou zijn (het ging nogal snel), maar het lukte me van de eerste keer en ik ben niet bepaald handig. Ik maakte in een mum van tijd een gat in enkele deksels. Die kan je nadien ook weer hergebruiken.

Daar waar ik bij de fles een tijd heb moeten sukkelen tot ik de juiste techniek vast had, ging het bij de potten van de eerste keer goed. En ook alle andere keren was de pot meteen vacuüm.

Ik maakte een salade in een pot (makkelijk om mee te nemen) en maakte deze vacuüm om langer te bewaren. De salade bevat een dressing (sojayoghurt, balsamico, bieslook, agavesiroop, zwarte peper), volkoren couscous, gebakken gerookte thempeh, kerstomaat, paprika, komkommer, salade, spinazie en zonnebloempitten.

Vershoudzakjes vacuüm maken

Vershoudzakjes kan je gebruiken om groenten in de diepvries te bewaren, maar je kan er ook makkelijk in marineren (tofu, seitan, groenten). Met de set van de Nanostopper, plaats je aan de binnenkant van het zakje een stukje en vervolgens klik je aan de buitenkant er het andere stuk op.

Dan kan je het zakje vacuüm gaan trekken. Je hebt dus geen dure vacuümzakken nodig, want het kan met elk ziplockzakje.

Leuk om te zien hoe de lucht er uit trekt. Het zakje komt helemaal rond de banaan (of wat je er dan ook in stopt) te zitten.

Ze zijn ook geschikt voor sous-vide koken, dat is een manier waarbij het voedsel vacuüm getrokken wordt en met zak in het water gaat om op een constante manier en lage temperatuur gegaard worden.

Langer houdbaar

Vriezer

Als je iets invriest in een plastic potje waar lucht aan kan, dan kan deze lucht ervoor zorgen dat het eten uitdroogt. Dit wordt ook wel vriesbrand genoemd. Je zal dan een verkleuring van het eten zien.

Dit kan je voorkomen door een nauwe verpakking te gebruiken of nog beter het luchtdicht te verpakken. Je gebruikt hiervoor dan een ziplock zakje en maakt dit vacuüm door gebruik van de Nanostopper. Een bijkomend voordeel is dat dit veel minder plaats gebruikt in je diepvries.

Groenten in de diepvriezer kan je normaal gezien zo’n 8 maanden bewaren. Als je dat langer zou doen zal je uitdroging en smaakverlies krijgen. Door het te vacuüm te maken kan je het 2-3 jaar zonder smaakverlies bewaren.

Bessen

Ik heb een bramenstruik en als we deze geplukt hebben, eten we een deel daarvan onmiddellijk op, maar als het er veel zijn gaan ze de koelkast in. Na een paar dagen zien ze er niet meer uit en zijn ze ook niet meer zo lekker. Door bessen in een pot te doen en vacuüm te trekken kan je ze tot een week houden. Dit ga ik zeker doen zodra er volgend jaar terug bessen zijn.

Smoothie

Een smoothie is zo een van die dingen die je meestal best maakt als je die gaat drinken. Bereid je die de avond daarvoor al voor om de volgende dag mee naar het werk te nemen zal je merken dat je smoothie al redelijk ranzig aan het worden is. Als je de pot van je smoothie eerst luchtdicht maakt kan je er de volgende dag nog genieten van genieten. Bovendien kan je het gat in de pot gebruiken om je rietje in te stoppen. 😉

Slaatjes

Slaatjes is nog zoiets wat je snel ziet achteruitgaan. Een sla of gemaakt slaatje met allerlei groenten smaakt het best als die er fris uit ziet. Bewaar je het gewoon in de koelkast dan blijft dit gedurende een paar dagen goed. Als je het vacuüm trekt dan kan je het zelfs tot twee weken bewaren.

Gekookt eten

Als je restjes gekookt eten hebt moet je deze binnen de twee dagen opeten. Anders moet je het weggooien want dan zie en ruik je dat het niet meer te eten is zonder ziek te worden. Als je het in een voorraadpot doet en deze vacuüm trekt dan kan je het wel tien dagen bewaren. Dit is ideaal als je aan foodprepping doet. Dan kan je al het eten voor een week klaar maken zonder dat je bang moet zijn dat een deel slecht gaat worden.

Nanostopper review

Bereiding versnellen

Volgens de website is het ook handig om tofu te marineren aangezien dat minstens 2,5 uur duurt (ik doe dat meestal nog veel langer) moet je altijd op voorhand weten wanneer je dat wilt maken. Maar door gebruik te maken van de Nanostopper kan je tofu op een kwartier al gemarineerd zijn.

Ook bij het inmaken van groenten of het maken van sangria heb je tijd nodig tot alle smaken goed zitten. Maar door je pot van lucht te onttrekken, gaat dit proces vele malen sneller. In plaats van enkele uren, duurt het maar enkele minuten.

Conclusie over de Nanostopper

Heel handig dat dezelfde stop zowel past op flessen, potten en zakjes. Ik vind het makkelijk in gebruik en handig dat het lekdicht is. De toepassing die ik het meest ga gebruiken zijn de glazen potten vacuüm maken aangezien ik sowieso vaak glazen potten hergebruik. 

Wil je zelf zo’n setje aanschaffen dan kan dat in de webshop van Nanostopper.

Kende jij de Nanostopper al? Maak jij gebruik van vacuüm om je eten langer houdbaar te houden? Heel benieuwd naar, dus laat het me zeker weten onderaan deze pagina in een reactie.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

2 reacties

  1. Hallo Elke,
    Wat een mooi product die Nanostopper, heb de video en de tekst gezien en gelezen en heb deze gelijk besteld.
    Nu kan ik ook mijn eten langer vers houden.

    Groetjes
    Klaas Hengelo ov NL

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Download gratis weekmenu

    vegan weekmenu