Oh ik zat met een groot probleem. Mijn pot pindakaas was leeg. Nu kon ik mijn favoriete smoothie en één van mijn meest gemaakte gerechten uit No Milky Way 2 niet maken. Dus ik kocht pindanootjes in de supermarkt om zelf eens pindakaas te maken.
Waarom kocht ik niet gewoon een pot pindakaas?
Pure pindakaas
De pindakaas die ik steeds koop is pure pindakaas (en biologisch). Dat wil zeggen dat het enige ingrediënt pinda is. In mijn locale supermarkt kon ik enkel gefabriceerde pindakaas kopen, dat is veel smeuïger, maar daar zitten meer ingrediënten in, zoals olie en zout en soms ook zoetstof.
Bij pure pindakaas zie je onderin een harde massa en bovenop olie. Dat is geen toegevoegde olie maar de natuurlijke olieafscheiding van de pinda. Voor je deze pindakaas gaat gebruiken, roer je eens goed door de pot.
Zelf pindakaas maken
Zelf pindakaas maken is heel makkelijk. Qua ingrediënten heb je enkel pinda’s nodig. Kies voor ongezouten geroosterde pinda’s. De pinda’s doe je in een keukenmachine en dan laat je deze draaien tot je pindakaas hebt. Je zal merken dat de pinda’s eerst verkruimelen, de volgende stap is een dikke massa. Maar daarna komt de natuurlijk olieafscheiding van de pinda en krijg je een mooie, gladde pindakaas.
Ik heb het zelf ook eens geprobeerd met mijn mixer en hakkertje (zie filmpje). Dat ging wonderbaarlijk goed. Voor de zekerheid mix ik, stop even, mix verder enz. Dit om te voorkomen dat de mixer te fel gaat verhitten. Ik heb zelf deze mixer met hakkertje en ben daar heel tevreden over. Grote hoeveelheden zullen met een keukenmachine makkelijker gaan, maar niet iedereen heeft dat dus handig te weten dat het ook anders kan.
Notenpasta’s en zadenpasta maken
Zo zie je, pindakaas is heel snel gemaakt. Maar ditzelfde kan je ook doen met allerlei andere noten, of een mengeling van verschillende noten. De gemengde notenpasta van Horizon vind ik bijvoorbeeld ook heel lekker, deze is gemaakt met hazelnoten en amandelen.
Als je allergisch bent voor noten, dan is een zadenpasta een oplossing voor jou. Zonnebloempitten bijvoorbeeld kan je op een zelfde manier omtoveren tot een heerlijke spread.
Aanpassen aan eigen smaak
Heb jij er toch graag een beetje zout in, dan kan je dat toevoegen. Of wat dacht je van stukjes pinda er onder te roeren? Graag wat zoeter? Voeg een beetje ahornsiroop toe.
Hoe kan je pindakaas eten?
Je kan met pindakaas heel wat kanten uit:
- op een boterham of rijstwafel (eventueel daarop schijfjes banaan of een laagje jam)
- Een halve eetlepel, samen met bevroren banaan en een theelepel puur cacaopoeder en plantaardige melk mixen tot een heerlijke smoothie.
- Pindasnoepjes maken
- Kokoscurry maken
- Geroosterde bloemkool met pindasaus
- Pindakoekjes zoals in No Milky Way – vegan desserts
Maak jij soms ook zelf pindakaas of andere notenpasta’s? Ga je het eens proberen? Deel dan zeker jouw bevindingen onderaan deze pagina.
2 reacties
5
5