plnktn. – Marine fytoplankton – review

Plnktn review - marine fytoplankton

Ik kreeg van plnktn. een zakje supplementen toegestuurd voor deze review.

Nee geen spellingsfout, ja de klinkers op mijn toetsenbord werken nog.  Plnktn. is een merk van marine phytoplankton. Wat deze zo leuk maakt is dat het in Nederland gemaakt wordt. Laten we er even induiken wat dit is.

Marine fytoplankton – wat is het?

Als je aan plankton denkt, denk je misschien aan kleine diertjes. Maar de fyto die ervoor staat betekend plantaardig.

De marine phytoplankton is een micro-alg die groeit in oud zeewater dat vrij is van vervuiling en zware metalen.

Voordelen van marine fytoplankton

Elk stapje hoger in de voedselketen betekend ook meer toxines. Fytoplankton staat helemaal aan de basis van de voedselketen en is dus een puur product, zonder giftige stoffen dat bomvol voedingsstoffen zit. Het is een waar superfood. Daarom worden er ook heel wat gezondheidsvoordelen aan toegeschreven:

 • ondersteuning van je immuunsysteem
 • detoxen van je lichaam
 • ontstekingsremmend
 • verbetering van de gezondheid van je hart
 • snelle en schone energie
 • verbetering van cognitieve functies
 • verbetering en versterking van je huid
 • bescherming en verbetering van je gezichtsvermogen
 • verbetering van de spijsvertering

Ook gezondheidsgoeroe David Wolfe is enthousiast over fytoplankton. 

plnktn supplement - fytoplankton

Plnktn. review

Plnktn. is een vegan omega 3 supplement. Als je een hoge dosis omega 3 wilt hebben, dan is dit niet het merk voor je. Waarom zou je deze dan wel nemen? Door de fosfolipiden wordt de omega 3 beter opgenomen, bovendien zitten in dit supplement ook heel wat vitamines, mineralen, anti-oxidanten en alle essentiële aminozuren in.

Qua vitamines krijg je B1, B2, B6, B8, B9, B12, C en E binnen en van mineralen is dat kalium, calcium, fosfor, ijzer, mangaan, magnesium, natrium, zwavel, jodium, zink en selenium. Verder zit er ook het gezonde stofje chlorofyl in, daaraan dankt het poeder zijn groene kleur. Ook carotenoïden en beta-caroteen zitten er in.

Als je het supplement toegestuurd krijgt, zit er een A5 bij met de voedingwaardes en alles wat er in zit.

De oprichter van plnktn. Is Thom Siersema. Een paar jaar geleden leerde hij dit groene poeder kennen door zijn stiefvader. Eerst was hij er niet zo voor te vinden, maar enkele jaren later heeft hij  het toch een kans gegeven en na het geprobeerd te hebben werd hij er enthousiast over. Een gezond en duurzaam product op de markt brengen zag hij wel zitten.

Door zijn enthousiasme kwam ook arts Alexander bij het team die heel geïnteresseerd was in de gezondheidsvoordelen van dit product.

De phytoplankton van plnktn. groeit in oerwater (zeewater dat 130.000 jaar oud is) aan de rand van de Oostvaardersplassen. Dat is in Lelystad en ligt vlak aan het Markermeer. Het groeit er trouwens in beschermde kassen zonder additieven, conserveermiddelen of pesticiden. Dat is iets wat ik wel belangrijk vind.

Duurzaamheid

Plnktn. Is een duurzaam supplement. De fytoplankton wordt in Nederland gekweekt waardoor er ook weinig transportuitstoot is. Het water wordt circulair gebruikt en er worden geen pesticiden aan toegevoegd. Het is een plantaardig product en dierproefvrij.

De enige voedingsbron die deze fytoplankton krijgt is natuurlijk zonlicht en het zeewater. Het is dus een puur product. Bovendien doet fytoplankton aan fotosynthese. Daardoor wordt koolstofdioxide omgezet in zuurstof. Fytoplankton zorgt zelfs meer voor zuurstof dan alle bomen bij elkaar.

De verpakking is voor 40-60% bio based en bpa-vrij. Aan de binnenkant zit aluminiumfolie om de kwaliteit te garanderen. Wel zijn ze nog op zoek hoe ze de verpakking volledig composteerbaar kunnen maken. Dat zou nog een hele mooie toevoeging zijn. 

plnktn. review - fytoplankton supplement

Gebruik

Van dit groene pilletje met groen poeder neem je er 2 ’s ochtends bij je ontbijt of erna en 2 tijdens of na je diner.

Een zakje weegt 60 gram en bevat 120 capsules. Aangezien je er 4 per dag moet innemen kom je er 30 dagen mee toe.

Je kan het gebruiken als vegan alternatief voor krill- of visolie. Vissen halen hun gezonde voedingsstoffen ook van deze plantaardige plankton. Bovendien komen er in vissen allerlei toxines terecht. Dus door vissen mooi te laten zwemmen, en rechtstreeks bij de fytoplankton ten rade te gaan, krijg je een gezonder en vooral diervriendelijker supplement. 

Uiteraard is het belangrijk om gezonde voeding te eten. Dit supplement kan daarbij een ondersteuning bieden voor je lichaam om ontbrekende stofjes aan te vullen.

Kende jij plnktn. al? Is dit iets wat je aanspreekt? Laat gerust een reactie achter onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  De online drogist review

  De online drogist review

  In deze De online drogist review deel ik je mijn ervaring met deze online drogisterij en vertel ik je meer over deze online shop en