Plukhof Wiekevorst – vers fruit uit het vuistje

Plukhof Wiekevorst - frambozen

Beter dan fruit

Wat is nog beter dan biologisch fruit? Simpel; zelfgeplukt biologisch fruit.

Tegenwoordig is een zelfpluktuin helemaal in, en moge dat nog lang zo blijven! Zeg nu zelf; wat is er fijner dan je eigen voorraadje verse vruchten inslaan om daar thuis, of al onderweg naar huis, lekker van te genieten?

Het Plukhof in Wiekevorst

Huisreglement van het Plukhof

Een mooi voorbeeld is het Plukhof van Els Vloebergh. Zij en haar vriend kochtten in 2012 een voormalige graasweide in de Antwerpse provincie Wiekevorst en toverden die om tot een waar plukparadijs. Liefhebbers van verse én biologisch geteeld klein fruit (zijn we dat niet allemaal?) kunnen hier zelf aan de slag en hebben keuze te over. Het aanbod bestaat uit o.a. rode-, witte, – en zwarte bessen, braambessen, kruisbessen, frambozen en kersen.

Sinds enkele maanden heeft het Plukhof ook een klein aanbod aan groenten zoals courgettes en prinsessenbonen, maar de nadruk ligt dus op fruit.

Rijen vol klein fruit in het Plukhof

Aan het begin van de Bioweek Vlaanderen organiseerde Els al een … euh …open pluktuindag, waar ik helaas niet bij aanwezig kon zijn. Dat betekent echter niet dat ik later die week niet meer welkom was voor een bezoekje. En tussen het proeven van heerlijk verse frambozen door, vond ik zelfs nog wat tijd om Els wat meer over haar bedrijf te laten vertellen 🙂

Fruitboerin Els Vloebergh van Plukhof

Wachten op bio-certificaat

Alles wat uit de bodem van het Plukhof tevoorschijn komt is biologisch. Desondanks is het bedrijf (nog) niet als dusdanig gecertificeerd.

Els Vloeberghs: ‘Ja, we zitten nu nog in de zogenaamde ‘omschakelingsfase’. Het duurt namelijk 3 jaar vooraleer de landbouwgrond als biologisch gekwalificeerd kan worden. Voorheen was het hier dus wei- en graasland, en voor die tijd werden er ook allerlei gewassen op geteeld. Ik ben gelukkig wel zo slim geweest om het bio-certificaat aan te vragen van zodra we het stuk land kochten (lacht).’

Op het ritme van de natuur

Bio was voor Els een evidente en bewuste keuze, maar gaat voor haar veel verder dan een handvol regels die de overheid je oplegt. Leven wil ze het liefst op het ritme van de natuur, en hoe kan je dat beter bewerkstelligen dan door rechtstreeks met de natuur samen te werken?

‘Ik heb een diploma electromechanica op zak, maar ik kwam er al snel achter dat dat niets voor mij was (lacht). Temidden van de natuur bezig zijn leek me veel interessanter, dus daarom begon ik aan een tweejarige opleiding biologische landbouw. Tot voor kort had ik nog een deeltijdse job, maar inmiddels neemt het werk in de tuin zoveel tijd in beslag dat ik besloten heb om hier helemaal voor te gaan. Ik wil gewoon lekker tussen de planten bezig zijn en bewust leven in harmonie met de natuur.’

Biologische kersen

Natuurlijk inventief

Het is inmiddels bekend; biologisch mag dan in elk opzicht beter zijn, het vraagt wel de nodige zorg. Onkruid moet natuurlijk handmatig of mechanisch verwijderd worden, en het bewaren van het ecologisch evenwicht vraagt om de nodige know-how.

Zo tracht Els een plaag als meeldauw te voorkomen door look en uien tussen de planten te zetten, dewelke tenslotte ook nog verkocht kunnen worden. Zwarte bessen op hun beurt zijn dan weer gevoelig voor bladluis. Om dat te bestrijden werd er een spreekwoordelijk blik lieveheersbeestjes open getrokken, die bladluis als een ware delicatesse beschouwen. Kortom: inventiviteit op een 100% natuurlijke manier.

vegan lunch

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

‘Zoals je kan zien zijn we omringd met landbouwgrond. We hebben dan ook een houtwal geplaatst om de gewassen af te schermen van onze buren, zodat er geen schadelijke sproeistoffen op onze planten terecht komen. Daarnaast beschermt het ook tegen de koude.’We hebben ook een bijenproject in het leven geroepen om de bouw van een bijenhal te financieren. Klanten en sympathisanten konden dan een vierkante meter bloemenweide sponsoren, en kregen daar dan allerlei dingen voor in de plaats. Een crowdfundingproject zeg maar (lacht). Dat is gelukt en de bijenhal is neergezet door leerlingen van de Steinerschool in Lier.’

Voorpret en nagenieten

Je zou denken dat een pluktuin alleen mensen uit de directe omgeving aantrekt, maar dat is volgens Els niet per sé het geval. Vaak maken gezinnen er een complete daguitstap van, waarbij ze best bereid zijn om er wat afstand voor af te leggen. Dan komen ze met de kinderen lekker plukken, en achteraf in het zonnetje nagenieten van een vers vruchtensap. Dat kan, want er staat een tent/serre waar je je kan laven aan heerlijk vers geperst sap of een limonade op basis van siroop. Hoe het plukken zelf in z’n werk gaat legt Els me nog even uit.

De ontvangstruimte en cafetaria bij Plukhof

‘Bij aankomst krijg je een emmer waar je je zelfgeplukte fruit kan indoen, en die wordt achteraf simpelweg gewogen. Desgewenst kan je je eigen bakje(s) meebrengen of je kan er bij ons eentje aanschaffen. Wel moet je ieder soort fruit apart plukken, omdat ik anders geen overzicht heb van wat er de tuin uit gaat. Wie nieuw is krijgt van mij altijd een woordje uitleg over hoe je het fruit dient te plukken, en de vriendelijke vraag of ze tussendoor niet teveel in hun mond willen stoppen (lacht). Ik reken wat dat betreft op de goodwill van de mensen.’

Plukhof Wiekevorst - frambozen

Frambozenfan

Zelf heb ik de frambozen kunnen proeven, en die waren alvast heerlijk. En dat terwijl ik normaliter eigenlijk helemaal geen fan van framboos ben. Die hebben vaak een nogal wrange smaak, maar ik begin me onderhand ernstig af te vragen of dat niet komt door de manier waarop ze in de reguliere landbouw gekweekt worden! Deze waren  superzacht, zoet…kortom; verrukkelijk!

Wie wil genieten van een gezonde portie écht vers fruit, met (of zonder) kroost en dagje van de buitenlucht wil genieten, of gewoon even lekker wil onthaasten in een toffe omgeving, dan is het Plukhof een prima optie!

Plukhof tuin en ontvangsthal

Alle info (openingstijden, aanbod,…) over het Plukhof op:

www.plukhof.be

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Vegans op vakantie in La Roche Ardennen

    Vegans op vakantie in de Ardennen

    Afgelopen week gingen we een paar daagjes naar de Ardennen, La Roche om precies te zien. We hadden een leuk appartement gevonden om te verblijven.

    The Avocado Show Amsterdam

    The Avocado Show

    Mijn vriend deed in november mee aan tryvegan en om zichzelf te belonen wilde hij graag naar de Vegan Junkfood Bar. Die gerechten die hij

    Download gratis weekmenu

    vegan weekmenu