Pompoen

De pompoen (Cucurbita maxima) is een komkommerachtige plant afkomstig uit Zuid-Amerika en Azië. Veel mensen associëren het met halloween, maar het is eigenlijk een heel smakelijke en voedzame groente, rijk aan meervoudige suikers en bètacaroteen. De prachtige oranje bloemen van deze veelal enthousiast rankende plant zijn eveneens eetbaar (net als die van courgette), bv. in een gefrituurd jasje. De vruchten komen voor in vele kleuren, vormen en maten. Ze zijn rijp en dus oogstbaar wanneer de steel niet meer groen is, maar dor en verkurkt. Dat is in de herfst, maar op een droge plaats kun je ze bewaren tot aan de volgende lente, wat ze tot een ideale wintergroente maakt.

Hoe donkerder het oranje vruchtvlees van de pompoen, hoe zoeter en voller de smaak. Kleinere rassen bevatten minder water en meer voedingsstoffen en daardoor meer smaak. De Japanse Hokkaidopompoenen (genoemd naar een Noordelijk gelegen Japans eiland vanwaar een Japanse professor deze pompoensoort midden 20ste eeuw mee naar Europa bracht) zijn doorgaans het zoetst. Deze hoef je niet te schillen. Gebruik zo weinig mogelijk vocht bij het koken, anders ontsnapt de zoete smaak met het kookvocht.

Pompoen
pompoen

Hoe pompoenen bereiden?

De bereidingsmogelijkheden voor zoete pompoen zijn legio: soep, puree, gratin, risotto, saus, gestoomd, gebakken, gefrituurd, hartige en zoete taarten, hartige en zoete pannenkoeken, pudding en andere heerlijke desserten.

Van het binnenste van de pompoen (de zaden en de draden) kan je een aftreksel maken. Hiervoor zet je het onder water in een kookpotje, je brengt het aan de kook en giet het dan door een zeef. Het vocht kan gebruikt worden bij de bereiding van soep of als drank met een licht vochtafdrijvend effect.

Let wel: je hebt ook decoratieve en dus oneetbare pompoenrassen. Mensen leggen ze bij hun huis in de herst of hollen ze uit en maken er lampionnen van ten tijde van Halloween. Ben je niet zeker, kook dan een stukje vruchtvlees: is het bitter, dan is het een sierpompoen. Smaakt het lekker, dan heb je te maken met een eetbare soort.

Gerecht met pompoen curry

Pompoenpitten

Ook de oliehoudende zaden, pompoenpitten, worden geroosterd gegeten en zijn overheerlijk in een salade. Voeg je een beetje soyasaus toe bij het roosteren, dan krijg je een lekker, zoutig borrelhapje. Ze zijn niet alleen smakelijk, maar ook supergezond. Met een enorme variëteit aan voedingstoffen, o.a. magnesium, koper, eiwitten, zink … zijn pompoenpitten een ware voedingsbom. Verpakt in een klein pitje.
Voor mannen zijn ze daarenboven nuttig omdat de pitten kunnen helpen tegen prostaatvergroting.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Maca - wat is maca poeder?

  Wat is maca poeder?

  Maca is een plant die groeit in Peru (Andesgebergte). De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder.

  Aardpeer bereiden

  Aardpeer bereiden – zo doe je dat

  Aardperen, het is niet voor iedereen zo’n evidente groente, redelijk onbekend. Ze horen dan ook bij de vergeten groenten. Maar al deze vergeten groenten hebben

  Artisjok - wat is het en hoe kook je het?

  Artisjok

  Wat zijn artisjokken? Artisjok is een plant die nauw verwant is aan de distel en vooral voorkomt in het Mediterrane gebied. Ze worden verkocht en

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu