Enkele maanden geleden schreven we alvast een artikel over verschillende soorten snijplanken en de voor- en nadelen van deze. Nu ik een nieuwe snijplank heb, lijkt het me wel leuk om daar ook wat over te vertellen.
Het is Qi-board van Aman Prana en ik vind het een prachtige, lekker voelende en lekker ruikende snijplank.
Schimmel- en bacteriewerende snijplank
Wat is er speciaal aan deze snijplank? Deze is gemaakt van kamferlaurier wat van nature een etherische olie over zicht heeft en daardoor van nature schimmel- en bacteriewerend is. Dit is ideaal voor een snijplank want omdat je het elke dag gebruikt, kunnen er heel wat bacteriën opstapelen.
Deze snijplank is hierop getest via een Australisch onderzoek en dit zijn de resultaten (hoe lager de waarde hoe beter):
Schimmels:
- Kunststof: 9,7
- Glas: 5,7
- Cederhout: 8
- Qi-board: 3,3
Dus kunststoffen snijplanken bevatten 3x meer schimmels dan dit Qi-board. Wat zo wel heel vies klinkt 😉
Bacteriën:
- Kunststof 7,3
- Glas: 8
- Cederhout 1,7
- Qi-board 0,7
Op een glazen snijplank zitten meer dan 11 keer bacteriën dan op deze plank.
Je ziet het, schimmels en bacteriën krijgen weinig kans bij zo’n snijplank. Dit is echt ideaal.
Qi-board is ook HACCP gekeurd, dit wil zeggen dat de snijplank ook geschikt is voor professioneel gebruik zoals in de horeca.
Gemaakt van één stuk hout
Andere houten snijplanken zijn vaak van geperst hout of hout dat aan elkaar gelijmd is, maar daar zit dan eigenlijk allemaal chemische brol in om het aan elkaar te laten plakken. Maar dit Qi-board is gemaakt van één stuk hout. Hierdoor is het ook steviger.
Doordat ze met de hand gemaakt worden, zal geen enkele plank hetzelfde zijn. De nerfstructuur zal er bij elke plank anders uitzien.
De snijplank die je in de video en op de foto ziet is het kleinste model. Er zijn 7 modellen waarvan 4 verschillende groottes. 3 maten van de rechthoekige planken en 4 maten met een organische vorm.
Small: +/- 19,5 x 24 cm
Medium: +/- 21,5 x 34 cm
Large: +/- 24,5 x 39 cm
Extra Large: +/- 24,5 x 49 cm
Qi-board Amanprana onderhouden
Bij dagdagelijks gebruik was je de snijplank af met warm water zonder zeep. De plank zet je rechtop om te drogen. Het mag niet in de afwasmachine.
Houten snijplanken hebben een extra behandeling nodig, zie ook dit artikel.
1 tot 4 keer per jaar moet je deze plank insmeren met bijvoorbeeld kokosolie. Best doe je hier etherische olie van kamferlaurier in om de schimmel- en bacteriewerende eigenschappen te behouden. Aman Prana heeft ook een speciaal potje om het Qi-board te behandelen zodat het zo lang mogelijk goed blijft.
Geen botte messen met deze houten snijplank van Amanprana
Waar ik heel benieuwd naar ben als ik de snijplank een langere tijd gebruik is hoe het met de messen gaat. Ik heb veel te vaak botte messen en met deze snijplank zou dat verleden tijd zijn.
Het hout is heel zacht, dat voel je zo, waardoor de messen niet snel bot zullen worden. En aan de andere kant is het wel heel stevig en robuust dat het 10 jaar of langer mee kan gaan.
Het hout komt van Australië. Misschien denk je wel, ‘er wordt al zoveel hout gekapt, moet dat nu ook nog voor een snijplank?’. Maar in Australië willen ze de kamferlaurier die er staat weg omdat dat een uitheemse plant is. Zo zal de inheemse eucalyptus meer ruimte kunnen krijgen om te groeien.
Gebruik van het Qi-board
De snijplank heeft onderaan twee inkepingen en is heel mooi. Hierdoor is ze niet alleen als snijplank te gebruiken, maar voormeerdere doeleinden zoals:
- broodplankje
- kaasplank: bijv. allemaal lekkere vegan kaasjes erop met wat druiven
- Aperitiefhapjes er op en het zo serveren
- …
Het is dan ook gewoon mooi om op tafel te zetten.
Het testen van het Qi-board
Het zal wel aan mij liggen, maar ik kan de snijplank de hele tijd blijven aaien. Misschien omdat ik Snoopy niet kan aaien 😉 Nee serieus, de plank voelt zo lekker zacht aan.
Wat ik meteen al heel handig vind aan deze snijplank zijn de twee inkepingen aan de onderkant. Bij een andere snijplank is het soms moeilijk deze op te pakken, maar door deze inkepingen gaat dit als een fluitje van een cent.
Als eerste heb ik een ui gesneden op de plank. Het was een beetje pijnlijk om de eerste krassen te zien ontstaan, maar ja het is een snijplank voor iets. Een gebruiksvoorwerp dus. En met een plastieken snijplank ziet het er al snel heel lelijk uit al die krassen, maar bij hout heeft het wel zijn charme.
Tijdens het snijden rook ik de heerlijke geur van het de etherische oliën van het hout. Dit is een aangename natuurlijke geur.
Deze kleine snijplank is goed om kleine dingetjes te snijden zoals een ui, avocado, een tomaatje,… maar als je een maaltijd gaat bereiden is deze wat klein, dan kan je beter voor een groter formaat kiezen.
Laat me onderaan deze pagina in een reactie weten wat jij van deze snijplank vindt. Heb jij hem al langer ben ik heel benieuwd hoe hij na een langere tijd bevalt.
2 reacties
5
5