Radijsjes kweken in potten

Radijsjes kweken in potten

Als er 1 groente is die makkelijk te kweken is, dan zijn het wel radijzen. Zelfs als je 2 linker tuinhandschoenen hebt, zal het je lukken 😉 Je hebt er weinig omziens naar en ze groeien snel.

Radijs in bakken

Radijzen in potten kweken

Je hoeft dus voor radijsjes ook geen stuk van je tuin om te doen, maar kan het tussen je border zetten of nog handiger in potten zaaien. Potten die je ophangt, potten op de vensterbank, staande potten,… Tuinieren in potten is een hele trend en makkelijk omdat je dat zelfs kan doen als je in de stad woont.

Radijs kweken in potten



Radijsjes kweken de ultieme kinderbezigheid

Nee, geen kinderarbeid 😉 maar wel een leuke bezigheid om samen met je kinderen te doen. Zo leren ze meteen op een heel eenvoudige manier waar hun groenten vandaan komen.

Wanneer zaaien?

Buiten zaaien kan van maart tot september. Onder glas kan vanaf februari.

Radijs groeien in potten

Hoe zaai je de zaadjes van de radijs?

Neem een pot en vul deze met biologische potgrond. Je neemt dan een zaadje en duwt het lichtjes (ca 0,5 cm) in de aarde. In plaats van 1 voor 1 in de grond te duwen – wat wel wat tijd vraagt omdat de zaadjes zo minimini zijn – kan je ze ook zaaien. Zorg dat de zaadjes terug met een laagje aarde bedekt worden.

Als je zaait moet je, als de kiempjes uitkomen, wel de plantjes uitdunnen omdat ze anders te dicht op elkaar staan. Zie dat ze ongeveer 3-4 cm van elkaar staan. Geef regelmatig water en zet de pot niet in de volle wind op een zonnige plaatst.

Wil je het jezelf makkelijk maken en meteen de juiste afstand tussen de zaadjes dan kan je ook werken met een zaadlint.

Radijsjes zelf kweken in potten en oogsten

Hoe oogst je radijsjes?

Zodra je de radijsjes boven de aarde ziet verschijnen, kan je ze oogsten. Dat is al een maand na het planten. De roze bol, de wortel wordt meestal gegeten, maar eigenlijk is elk deel eetbaar, ook het loof. Hoe kleiner de radijsjes zijn, hoe pittiger. Als je ze langer laat staan en de bol groter wordt, zit worden ze zachter. Je kan ze gewoon heel makkelijk uit de grond trekken.

Elke met radijs
Geoogste radijs

Zaad bewaren en radijsbloemen

Ik vind het altijd leuk om planten te laten doorgroeien om te zien wat voor bloemen eraan komen.

Radijsbloemen
Radijzen in potten met bloemen

Na de bloemen komt het zaad, daar ben ik nog op aan het wachten, maar naar het schijnt is dat ook eetbaar en smaakt het net zoals de radijs. Ik ben benieuwd.

Dit zaad kan je ook bewaren om (volgend jaar) opnieuw radijsjes te kweken.

Radijsjes gebruiken in de keuken

Deze radijsjes had ik laten doorgroeien om de bloemen te kunnen zien, maar ik heb ze toch in de keuken gebruikt. Ik heb alleen het kleine staartje onderaan afgesneden en al de rest heb ik in een soep verwerkt.

Je kan radijsjes ook eten met een dipje of bij een salade.

Gewassen radijs

>> Recept van wortel-radijssoep

Eet jij vaak radijsjes? Kweek jij ze zelf? Laat gerust hieronder weten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

5 reacties

  1. Ik heb hetzelfde probleem als Joseph. Het loof schiet omhoog, maar er worden geen knolletjes gevormd. Heb nochtans uitgedund vanaf het moment dat ik de eerste bladeren zag verschijnen. Zijn er misschien nog andere zaken waar ik aan moet denken?

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Download gratis weekmenu

    vegan weekmenu