Rode bieten

Rode bieten

Wat is rode biet?

Rode biet is een wortelgewas en behoort – net als suikerbieten – tot de amarantenfamilie. De knollen groeien ondergronds waarbij het loof wel boven de aarde uitsteekt. Het loof zelf kan tot 80 cm hoog groeien. Rode bieten kunnen bijna het hele jaar door gegeten worden.

Rode bieten staan bekend om hun ‘aarde-achtige’ smaak. Iets waar de een van houdt en de ander van walgt. Een haat-liefde kwestie dus.

Rode biet natuur
rode biet

De rode biet komt vanwege z’n aardesmaakje dan ook van ver. Dat bedoel ik natuurlijk niet letterlijk (rode biet kan vrijwel overal geteeld worden) maar figuurlijk. Rode bieten waren namelijk erg lang een zogenaamde ‘vergeten groente’. Met andere woorden: ze waren er altijd…maar het kon de meeste mensen niets schelen 😉

Best vreemd als je eenmaal ontdekt hoe ontzettend veelzijdig deze kleurrijke groente eigenlijk is. Wij zijn in ieder geval enorme fans!

En er is nog een voordeel…

Is rode biet gezond?

Yep, rode bietjes zijn echte gezondheidsbommetjes! Anders dan de vele populaire ‘superfoods’ hoeven ze niet alle windstreken ingevlogen te worden en kosten ze je ook niet je hele maandloon. Bieten bevatten bijvoorbeeld erg veel ijzer, vezels en magnesium. De rode kleur wordt dan weer veroorzaakt door de stoffen betanine en betalaine: beide erg krachtige antioxidanten.

Zoals bij zowat alle groenten het geval is, gaat een gedeelte van de voedingstoffen wel verloren bij verhitting. Niet echt een probleem of zo maar het is wellicht wel handig om te weten dat rode bieten ook rauw gegeten kunnen worden. Bijvoorbeeld door er flinterdunne plakjes van te snijden. Wanneer je die ook even in een marinade (olie en kruiden) legt, worden ze bovendien ook min of meer ‘gaar’. Oftewel: zacht en met veel extra smaak.

Rode biet koken

Over het koken van rode bieten valt ook het nodige te vertellen. Er zijn namelijk een aantal praktische dingetjes waar je rekening mee dient te houden. Je ontdekt ze in bovenstaande video of in de samenvattende tekst hier onderaan.

Zoals gezegd kan rode biet zowat het hele jaar door gegeten worden. Toch zijn er verschillende soorten rode biet voor verschillende teelt- en oogstperiodes. Grofweg kan je 2 soorten onderscheiden: de zomerbiet en de winterbiet.

Het grootste verschil tussen beide soorten zit ‘m in de kooktijd. Zo kook je een zomerbiet gaar in +/- 15 minuten, terwijl de wintervariant soms zelfs tot 2 (!) uur gaartijd nodig kan hebben. Natuurlijk kan ook het formaat – en ook de vorm – van de biet invloed hebben.

Dit gezegd zijnde: gek genoeg vind je in de meeste winkels geen bieten die langer dan 1 uur moeten koken. Waarschijnlijk omdat geen enkele klant daar op zit te wachten 🙂

Lang verhaal kort: wanneer je rode bietjes kookt, kan je beter in de buurt blijven en de gaarheid regelmatig controleren. Afgaande op mijn eigen ervaringen kan ik stellen dat de gemiddelde kooktijd van rode bieten zo’n 30-40 minuten bedraagt.

Rode bieten schillen

Een tweede belangrijk weetje is deze: schil een te koken rode biet NIET. Zodra je de buitenkant beschadigd zal de biet namelijk beginnen ‘bloeden’ en verlies je bij het koken ontzettend veel smaak. Om over voedingsstoffen nog te zwijgen.

Rode bieten kook je daarom best ongeschild. Op die manier gaat er helemaal niks verloren en krijg je aan het eind van de rit het beste smaakresultaat.

Rode bieten koken doe je zo:

 • Breng een pot met ruim water aan de kook.
 • Schil de rode bieten niet. Spoel ze grondig af onder koud stromend water om zoveel mogelijk aarde te verwijderen.
 • Leg de bieten in z’n geheel in het kokende water en kook de bieten tot ze beetgaar zijn. Die gaarheid controleer je door met een scherp mes in de biet te prikken (nu wel de schil beschadigen inderdaad). Zodra het mes er moeiteloos doorheen gaat, is je biet beetgaar. Zo niet, dan kook je ‘m nog ietwat langer.
 • Haal de gare rode bieten uit het water en laat ze kort uitlekken en afkoelen.
 • Snij tot slot de uiteinden van de bietjes en verwijder de schil met je handen of met behulp van een dunschiller. Dit gaat super makkelijk. Vaak komt de schil na het koken al zo goed als vanzelf los.

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Recepten met rode biet

Het is eigenlijk echt onbegrijpelijk dat de rode biet zo lang in een verdomhokje heeft gezeten. Tegenwoordig wordt ie gelukkig weer meer gewaardeerd. Zelfs chef-koks zetten ‘m vaker terug op het menu. Volkomen terecht want de kleur alleen al is een lust voor het oog.

Daar komt bij dat er weinig groenten zó veelzijdig zijn als de rode biet. Zoals gezegd kan ie – mits in dunne plakjes of kleine blokjes – prima rauw gegeten worden. Eenmaal gekookt kan je er ook nog eens alle mogelijke kanten mee op. En er zijn een heleboel kruiden die perfect bij rode biet passen.

Rode bieten roosteren is bijvoorbeeld al een regelrechte aanrader. Net zo makkelijk verwerk je ze in een overrompelende hoeveelheid andere gerechten. Hier onderaan alvast wat rode biet recepten:

Geroosterde rode biet >>
Rode bietenpuree met gemarineerde komkommer (hapje) >>
Lasagne van rode biet en pompoen >>
Hummus van rode biet en kikkererwten >>
Tartaar van rode biet en komkommer >>
Rode bietensmoothie >>
Peertjes met rode biet (dessert) >>
Rode bietensoep >>

Is het loof van rode biet eetbaar?

Nog een laatste belangrijk weetje: gooi het loof (ofte: bietenblad) ook zeker niet weg! Je kan het net als spinazie (dus verhitten en slinken) bereiden. Ik durf te stellen dat het zelfs nog lekkerder én voedzamer is dan spinazie zelf.

Ontdek hier wat je met bietenblad kan doen >>

Zo, dit is vast voldoende inspiratie om mee aan de slag te gaan. Ben je in eerste instantie geen liefhebber van rode biet…probeer toch maar eens 1 van de recepten. Ik ben er zeker van dat je blij verrast zult zijn.

Hou jij van rode biet en maak je weleens een recept? Deel het gerust hier onderaan!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Eén reactie

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Maca - wat is maca poeder?

  Wat is maca poeder?

  Maca is een plant die groeit in Peru (Andesgebergte). De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder.

  Aardpeer bereiden

  Aardpeer bereiden – zo doe je dat

  Aardperen, het is niet voor iedereen zo’n evidente groente, redelijk onbekend. Ze horen dan ook bij de vergeten groenten. Maar al deze vergeten groenten hebben

  Artisjok - wat is het en hoe kook je het?

  Artisjok

  Wat zijn artisjokken? Artisjok is een plant die nauw verwant is aan de distel en vooral voorkomt in het Mediterrane gebied. Ze worden verkocht en

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu