Bietenblad – Lekkerder dan spinazie

Rode bietenblad bereiden

Wat is bietenblad?

In een ander artikel vertellen we je al alles over de rode biet; het knolgewas met de dieprode en aardse smaak. In onze tuin hebben we een vierkante meter ruimte gereserveerd voor allerhande bietjes en ieder jaar is het weer smullen geblazen!

Zoals het een knolgewas betaamt groeien rode (en vanzelfsprekend ook gele en witte) bieten onder de grond. Het bovengrondse gedeelte bestaat echter uit loof. In het geval van bieten zijn dat vrij grote bladeren. Bietenblad dus.

Bij gele en witte bieten zijn die bladeren doorgaans effen groen, die van rode biet zijn dan weer dooraderd met donkerrode nerven.

Veel mensen vragen zich af of je – behalve de bieten zelf – ook deze bladeren van deze groente kan opeten. En zo ja: op welke manier(en) je deze dan kan bereiden.

Is bietenblad eetbaar?

Om je niet te lang in spanning te houden: jazeker zijn bietenbladeren eetbaar! Ze zijn zelfs bijzonder lekker en je kan ze op een heleboel manieren klaarmaken.

Het is dus eigenlijk best bizar dat dit zelden tot nooit gedaan wordt. Dit terwijl we natuurlijk wel andere ‘groenteblaadjes’ zoals spinazie eten. Ook de bladeren van – min of meer aan bieten verwante – groenten als snijbiet of warmoes komen wel eens op ons bord terecht.

Rode biet uit de tuin

Van een behoorlijk aantal groenten eten we dus vaak alleen een specifiek gedeelte op. Bijvoorbeeld wél de rode bietenknol maar niet het blad. Of omgekeerd: wel het warmoesblad maar niet de knol.

In sommige gevallen komt dat omdat het loof en/of de knolwortel niet erg de moeite waard zijn (te weinig loof of een knolletje van niks) of bepaalde gedeelten van een plant ook effectief niet eetbaar of zelfs ronduit giftig zijn.

Een andere oorzaak is het feit dat veel winkels groenten niet langer ‘in hun geheel’ aanbieden omdat er simpelweg geen vraag naar is. Voor de meeste klanten betekent die bos loof of bladeren aan hun groenten immers gewoon extra afval. Of anders wel een duurdere prijs wanneer de groente in kwestie per gewicht betaald moet worden. Om die redenen worden ook wortels en knolselders in 90% van de winkels zónder hun loof verkocht.

bietenblad

Waar koop je bietenblad?

Zoals gezegd zal je rode bietenblad zelden in de winkelrekken terugvinden. Enkel de (kleinere) rode zomerbietjes of Chioggia bietjes (die mooie met de rode en witte cirkels binnenin) worden soms met loof en al per bosje aangeboden. Opties die overblijven? De dichtstbijzijnde bietenteler vragen naar de hele plant. Of net als wij ook een stukje tuin (of zelfs terras) reserveren voor je eigen teelt 🙂

Rode biet uit de tuin

Hoe gebruik je bietenblad?

Heel simpel eigenlijk: net als spinazie. Net als deze populaire bladgroente kan bietenblad zowel koud (a.k.a. rauw) als warm gegeten worden en zal het bij verhitting ook slinken. Zelfs de smaak is enigszins vergelijkbaar. Persoonlijk vinden we het zelfs nog een stuk lekkerder!
Hier onderaan vind je alle manieren om rode bietenblad te bereiden.

Bietenblad roerbakken/wokken/stoven

Rode bietenblad kan je prima klaarmaken in een pan of wokpan. Spoel de bladeren grondig met water en dep ze daarna goed droog. Snij of scheur de (te) grote bladeren in kleinere stukken. Daarna hoef je enkel nog een klein scheutje olie te verhitten in de (wok)pan, de blaadjes toe te voegen en ze nog enkele minuten onder gesloten deksel te laten garen/slinken. Kruiden naar smaak met peper en zout en huppakee.

Rode bietenblad gestoofd

Gestoofd bietenblad is sowieso een heerlijk bijgerecht. Maak je een complete wok met allerlei groenten, voeg het bietenblad dan pas op het einde van de gaartijd toe. De ‘restwarmte’ van de groenten zorgen ervoor dat het bietenblad wel zal slinken.

Hetzelfde geldt voor een stoemp van aardappel en bietenblad. Stamp de gekookte aardappelen tot puree en meng/roer de verse bietenblaadjes er met een houten lepel doorheen tot ze geslonken zijn. Dit neemt hooguit 3-4 minuutjes in beslag.

Rode bietenblad koken

Uiteraard kan je bietenblad probleemloos koken. De vraag is echter …’wat heb je eraan’? Zoals je hierboven al kon lezen is rode bietenblad namelijk al in een mum van tijd gaar. Het blad onnodig lang verhitten zal veel smaak onttrekken en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Bietenblad rauw

Veel leuker en lekkerder dan gewone kropsla is een salade met bietenblad. Gebruik hiervoor dan best wel jonge en dus kleinere bietenblaadjes. Al kan je grote natuurlijk ook gewoon in kleinere stukken snijden. Je kan eindeloos variëren met de andere ingrediënten (bijvoorbeeld: appel, zongedroogde tomaatjes, sjalotjes, noten, pitten, diverse kruiden, …) en als dressing volstaat een scheutje smaakvolle (noten)olie wel.

Ook gezond en heerlijk in de juiste verhouding: vers bietenblad in je huisgemaakte smoothie!

Eet jij wel eens rode bietenblad? Laat me zeker weten wat je ervan vind onderaan deze pagina in een reactie.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

11 reacties

 1. De dikkere stengels van de biet snij ik in stukjes van 2 cm en daarna maak ik ze in met azijn, water, suiker, verse rozemarijn, verse gember, vers laurierblad en rauwe ui. De bietenstelen kook ik eerst 5 minuten, vervolgens doe ik de kruiden in steriele potten, vul ze aan met de gekookte bietenstelen en vervolgens voeg ik het gekookte mengsel van azijn water en suiker in de potten totdat de stelen onder “water” staan. Deksel erop, vijf minuten op zijn kop en hoppa, de hele winter heerlijk zuur voor bij de maaltijd. Overigens gebruik ik het blad zonder de stelen als spinazie voor door de lasagna, dus wij eten 3x van 1 bietenoogst, heerlijk!

 2. Koop bieten altijd met loof, snij de steeltjes klein, en e.v klein gesneden ui erbij ( niet te lang koken) als laatste het klein gesneden blad kort nog even meekoken. Schep het meeste er uit, en kook in het achtergebleven vocht de in dunne! gesneden plakjes biet nog even mee. Zet het ongev. 15 min in een zeef (vang het vocht op, paar keer schudden en dan kort, goed heet in een (Chinese) roerbakken met kruiden (naar wens) om het pittig te maken en/of honing voor de “zoet liefhebbers” als er bietjes over zijn ev ook een restje aardappel mix alles totdat het glad is. Proef en voeg naar wens nog iets eraan toe. Voor het serveren een lepel kwark of volle yoghurt erop. (Een heerlijke soep voor een volgende dag) eet smakelijk!

  1. Dank je wel om jouw recept te delen, Arienne!
   Voor wie dat wil maken op een vegan manier kan de honing weglaten of vervangen door wat ahornsiroop, en je kan altijd plantaardige kwark of yoghurt gebruiken.

 3. teveel bietenloof, dan even blancheren en hup de vriezer in.
  Daarna kun je gewoon eten zoals spinazie, ook heerlijk om de twee soorten samen te mengen, half spinazie/half bietenloof.

 4. Al jaren gebruik ik het bietenblad + stengels in een omelet met uit en knoflook gestoofd (vooraf) Maar uitsluitend van biologische teelt en het moet er nog fris uit zien. Heerlijk!

 5. Heerlijke rode voetenbadje gegeten met knoflook olijfolie en schapenfeta. Ernaast een stukje stevig brood. Het recept is van Janneke Vreugdenhil uit haar kookboekje ‘ I love groenten’.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Maca - wat is maca poeder?

  Wat is maca poeder?

  Maca is een plant die groeit in Peru (Andesgebergte). De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder.

  Aardpeer bereiden

  Aardpeer bereiden – zo doe je dat

  Aardperen, het is niet voor iedereen zo’n evidente groente, redelijk onbekend. Ze horen dan ook bij de vergeten groenten. Maar al deze vergeten groenten hebben

  Artisjok - wat is het en hoe kook je het?

  Artisjok

  Wat zijn artisjokken? Artisjok is een plant die nauw verwant is aan de distel en vooral voorkomt in het Mediterrane gebied. Ze worden verkocht en