Geüpdatet op

Vegan wafels, heel veel mensen zitten daar op te wachten, dat was zeker te zien aan een leuke actie afgelopen weekend. Een paar weken geleden zag ik bij iemand met wie ik bevriend ben op Facebook dat er vegan suikerwafeltjes verkocht werden ten voordele van de geitjesopvang van Lies De Flou, Ophelia (ook adoptie).

Meer info over de opvang >>

Oh leuk dacht ik, dan zal ik 2 pakjes kopen om de geitjes te steunen. En ik was niet de enige die er zo over dacht. De bedoeling was eigenlijk een pakje of 10 om te verkopen tijdens een vegan kaas & wijnavond die ook ten voordele van de geitjesopvang was. Maar het was een beetje uit de hand gelopen en moest Christel Lavrysen ineens heel veel wafeltjes gaan gebakken. Het was dus een groot succes 🙂

Wil Jij de wafels ook proeven dan kan je ze ook kopen tijdens de opendeurdag bij dierenopvang Forrest & Friends (14-15 september).

En Christel had iets van “hoe meer mensen hun wafels op deze manier maken, hoe beter”, dus zij deelt met heel veel plezier het recept met de volgers van Veganistisch Koken.

  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Ingrediënten suikerwafels

voor 20 suikerwafels (van 100 g)

  • 1 kg bloem
  • 4 dl water, lauw
  • 100 g gist (of 33gr droge gist)
  • 4 tl aardappelzetmeel
  • 20 g zout (waarvan 5 g kala namak)
  • 1 tl vanille extract
  • 550 g harde plantaardige margarine (bijv. Alpro bakken en braden)
  • 100 g suiker
  • 600 g parelsuiker

Bereiding suikerwafels

  • Meng de gist met de helft van de suiker en het aardappelzetmeel in het lauw water. Meng de boter met de andere helft van de suiker en vanille extract, klop tot het wat romig is. Meng de bloem en het zout. Voeg alles bij elkaar en goed mengen.
    Laat het deeg 20 minuten rusten.
  • Doe de parelsuiker erbij en kneed nogmaals door zodat de suiker mooi verdeeld wordt.
  • Strooi bloem op je werkblad en stort het deeg erop uit. Verdeel het deeg in stukjes van 80-100 g. Maak er worstjes van en laat ze weer 20 minuten rusten.
  • Verwarm je wafelijzer (goed heet) en bak de wafels. Laat ze afkoelen op een roostertje.

TIP: Om je wafelijzer te kuisen (ja, ‘k geef toe, het is echt een ramp nadat ze gebakken zijn.) maak je een papje van 50 ml water en dikke eetlepel bloem. Bak dit mengsel. Hierdoor zullen er al erg veel suikerresten weg zijn. Dit gooi je dan uiteraard weg. Dit kan je enkele keren herhalen.

Alle eer en bedankjes voor Christel mogen onderaan deze pagina in een reactie geuit worden 🙂

Wil je dat nog meer mensen hun wafels vegan bakken? Deel dan dit recept.

No milky way - vegan desserts
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

No Milky Way - vegan desserts

Zelf vegan dessertjes op tafel toveren? Check dan zeker ons boek No Milky Way – vegan desserts. Ook ideaal om als cadeau te geven 🙂