Tofu

wat is tofu

Tofu (of tofoe) is een eiwitrijk sojaproduct. Het wordt gemaakt door sojamelk te stremmen met een natuurlijke mineraalrijke stof zoals bijvoorbeeld nigari. Deze laatste wordt gewonnen uit zeezout en bevat hoofdzakelijk magnesiumchloride.

Tot zover mijn semi-wetenschappelijke kennis 🙂

Veelzijdig goedje

Waar ik meer over weet is wat je met tofu allemaal kan doen. Qua structuur en – in mindere mate – uiterlijk heeft tofu nog het meest weg van een zachte kaas. Het voelt enigszins sponzig en absorbeert veel vocht.

Tig jaren geleden (en waarschijnlijk nog steeds) werd de beginnende vegetariër of veganist meestal al snel met tofu geconfronteerd, als zijnde de ideale vleesvervanger.  Er zullen vast een boel mensen rondlopen die zich hun eerste hap tofu herinneren, en bij die terugblik niet meteen overmand worden door gevoelens van nostalgie. Laat staan door een culinair orgasme.

Idem hier.

Tofu op zich smaakt namelijk naar helemaal niets. Maar dat veranderd snel als je weet wat je moet doen.

Als een voedingsmiddel water kan absorberen, betekent dat ook dat het andere vloeistoffen kan opnemen. Als die vloeistoffen – in tegenstelling tot water – ook nog eens smaak hebben, biedt dat ineens een hoop perspectieven. Je hebt dan als het ware een basisingrediënt waar je werkelijk alle kanten mee uit kan. Simpelweg door de tofu op voorhand te marineren, of tijdens het bereiden van genoeg smaakmakers te voorzien.

Voordat je de tofu gaat marineren of op een andere manier gaat gebruiken, pers je zo veel mogelijk van het vocht er uit. Dan kan door er een handdoek rond te draaien en er een zwaar voorwerp op te leggen. Wil je een iets meer fancy manier, dan kan een tofupers ook heel handig zijn.

tofu versnijden

Verschillende bereidingswijzen van tofu

Bovendien kan je tofu op allerlei manieren klaarmaken en is het erg makkelijk te verwerken. Een blok traditionele tofu kan je versnijden in elke gewenste vorm (blokjes, repen, halve maantjes of delen van de Sixtijnse Kapel). Je kan er voor kiezen om de tofu te bakken, grillen, wokken, frituren,…

Vaak kan je die (gerookte, gemarineerde, gefrituurde, diepgevroren,…) tofu voorverpakt in de winkel kopen. Daarnaast heb je ook nog de zogenaamde zachte of zijden (silken) tofu. Die zit ergens tussen vast en vloeibaar in en kan je uitstekend verwerken in bijvoorbeeld smoothies of gebruiken als alternatief in cheesecake. Om maar iets te noemen.

Ook fan van dit bijzondere product? Laat dan zeker een lofuiting (of twee) achter!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Maca - wat is maca poeder?

    Wat is maca poeder?

    Maca is een plant die groeit in Peru (Andesgebergte). De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder.

    Aardpeer bereiden

    Aardpeer bereiden – zo doe je dat

    Aardperen, het is niet voor iedereen zo’n evidente groente, redelijk onbekend. Ze horen dan ook bij de vergeten groenten. Maar al deze vergeten groenten hebben

    Artisjok - wat is het en hoe kook je het?

    Artisjok

    Wat zijn artisjokken? Artisjok is een plant die nauw verwant is aan de distel en vooral voorkomt in het Mediterrane gebied. Ze worden verkocht en

    Download gratis weekmenu

    vegan weekmenu