De tuinboon of labboon is een oudgediende in het bonenrijk, maar desondanks is ze in onze contreien niet zo erg bekend. Ze behoort in elk geval niet tot de meest gangbare groenten in onze keuken. Bij de supermarkt vind je de tuinboon dan ook vaker in een glazen pot dan op de versafdeling. Hoewel; in gedroogde en voorverpakte vorm kom je ze steeds vaker tegen.
Uit de kluiten
In tegenstelling tot de ‘tuinbonen uit blik’ zijn de echte, verse bonen bepaald geen kleintjes. Ze zijn dan ook op volstrekt natuurlijke wijze verpakt in een peul van eenzelfde forse afmeting. Hoewel de peul meestal niet mee wordt opgegeten kan je die wel uitstekend verwerken in een soep of een bouillon.
Het vlies rond de bonen is eerder aan de taaie kant en dat blijft ook zo nadat je ze gekookt hebt. Dat wil zeggen; als je de bonen in kwestie (te) laat hebt geoogst. Tuinbonen zijn namelijk het lekkerst als de peulen nog jong zijn en de bonen zelf maar ten dele ontwikkeld. Net genoeg voor een flinke ‘bite’, maar niet zo hard dat het niet lekker meer is.
Oogst en bereiding
Tuinbonen worden geoogst van half juni tot juli. Om ze te bereiden haal je de bonen uit de peulen en kook je ze gaar gedurende 10-15 minuten (afhankelijk van de grootte) in een ruime hoeveelheid water. Giet het kookvocht achteraf weg. De lichtgroene kleur blijft behouden en de smaak is wat je van een boon mag verwachten…uitstekend!
Je kan ze prima verwerken in stoofschotels maar ook als extra garnituur bij een salade. Bovendien zijn ze een uitstekende bron van vitamine C, D en fosfor. Ze zijn zowel warm als koud lekker. Mits ze gekookt zijn natuurlijk 😉
Wie de hand kan leggen op een portie verse tuinbonen kan dus best proberen te achterhalen hoe jong of oud ze zijn. Bij oudere bonen doe je er wel degelijk goed aan het vliesje te verwijderen. Net als het gele ‘aanhangsel’ dat je op de foto hier bovenaan ziet.
Heb jij een boontje voor tuinbonen? Dan zou ik het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat.
No Milky Way 2 - vegan lunch
Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).
3 reacties
Labbonen zijn (na evtl. gedroogd of diepgevroren) ook heerlijk in een room-looksaus
zonde om de labbonen niet met peul te eten / de jonge bonen stoven nadat ze in de peul versneden werden zoals snijbonen / kruiden met bonenkruid en tijm
Inderdaad zijn labbonen of tuinbonen zeer goed eetbaar met de peul. Ik snij ze in plakjes van ongeveer een halve cm en stoom ze gaar in de snelkookpan (beetje water + zout en 2 minuutjes “sissen”). Afgieten en laten uitlekken. Nadien opstoven met een ajuintje + peper/zout naar smaak. Eventueel kunnen gekookte jonge platte erwten (mét peul, de zogenaamde sluimerwten) toegevoegd worden (of bij gebrek aan, een blikje erwten). Feest is het hier dan! Jammer dat de meeste recepten enkel werk maken van de gepelde bonen. De smaak is “apart” door de peulen, maar o zo lekker.