Vegan bodybuilding en powerlifting – interview met Joachim Brokken

Vegan bodybuilder en powerlifter Joachim Brokken - interview

Vegan en bodybuilding, velen denken dat het een contradictie is. Kun je wel op enkel planten een lichaam vol spieren krijgen en heel krachtig worden? Dat dit kan bewijst Joachim Brokken. Ik ken hem als vrijwilliger bij Bite Back en zie hem af en toe bij All About Eve als hij daar toevallig aan het eten is en ik ook 🙂

Op zijn Instagram kan je volgen wat hij allemaal doet van trainen en in zijn stories zie je ook eten passeren. Daarbij vaak ook gekoppeld met mooie muziek.

Het leek me dan ook ideaal om Joachim eens te interviewen over veganisme, Bite Back, trainen en voeding. Het is een heel boeiend interview geworden. Sowieso voor sporters, maar ik denk dat iedereen wat kan hebben aan zijn verhaal. Laat zeker onderaan deze pagina een reactie achter wat je ervan vond.

Hoe lang ben je al veganist? Is dat in 1x geweest of in verschillende fases?

Ik werd veganist in 2012, toen ik 22 was.
Door Bite Back jaren geleden te leren kennen, toen ik 13 was, had ik al besloten om vegetariër te worden, samen met mijn zus. Ik wilde ook altijd meedoen met hun acties maar vond dit voor mezelf niet kunnen aangezien ik wel nog andere dierlijke producten consumeerde. Het meeste moeite had ik met het laten van kaas, zoals zo velen onder de vegans.

Hou ouder ik werd hoe meer ik me informeerde rond de industrieën naast vlees en wat daar juist allemaal gebeurde. Na wat opzoekwerk ben ik dan veganist geworden, in één keer. In het begin was dit zoeken en veel naar bioshops, maar tegenwoordig is dit een levensstijl en weet ik van vele producten die ik koop dat ze vegan zijn.

https://www.instagram.com/p/BsFlLkYAv0SHLqiPKlpUkx6G0anaz3aAiwbG1E0/

Je bent ook vrijwilliger bij Bite Back, wat doe je daar zoal?

Ik ben er vrijwilliger sinds 2012, gelijklopend met veganist worden.
Sinds 2014 ben ik ook coördinator bij Bite Back Limburg, een van de lokale groepen. Met het coördinatorenteam houden we ons bezig met het opzetten van acties binnen onze provincie. We doen dit vanuit bestaande acties van Bite Back Nationaal en zetten hier zo veel mogelijk in om samen met onze vele vrijwilligers de mensen de sensibiliseren over het gebruik en misbruik van dieren in onze maatschappij en we bieden hierbij de plantaardige alternatieven aan door mensen op weg te helpen en te informeren via gesprekken op straat, sociale media en betogingen.
Maar voor ons gaat het ook verder en zo houden we ons ook bezig met intersectionale topics zoals racisme, LGBTQ-rechten, vrouwenrechten, enz. Equality for ALL.

Welke sport(en) doe je? Hoe vaak train je?

Ik was vroeger nogal een luie puber. Ik deed niets van sport en op mijn 22 ben ik wat beginnen kickboksen en naar de fitness te gaan. Mijn focus lag in die tijd altijd op afvallen. Na een paar jaar wat aan te modderen en mezelf te informeren ben ik in april 2016 serieuzer beginnen te trainen.
Dit was toen vooral bodybuilding stijl, gefocust op massa aanmaken.
Op dit moment wisselt mijn training wat tussen bodybuilding en powerlifting.
Dit doe ik vooral voor de combinatie massa/kracht te verbeteren.

Tijdens bodybuilding stijl training, train ik 6 dagen in de week. Bij powerlifting is dit meestal 4-5 dagen. Powerlifting zijn de grote lifts zoals squat, deadlift en bankdrukken. Door hier zwaarder in gewicht te gaan vraagt dit iets meer tijd om te herstellen.

Joachim Brokken - vegan bodybuilder en powerlifter

Heb je een bepaald ritueel qua eten/trainen (bepaalde tijdstippen bijvoorbeeld)?

Zolang mijn werk het toelaat train ik altijd ’s morgens. Mijn dag start dan goed en ik ben een ochtendmens waardoor ik ’s morgens voldoende energie heb.

Voor de training eet ik iets licht, koolhydraatrijk en/of drink ik een shake met pre-workout en snelle suikers.
Dan train ik ongeveer 1,5-2u , opwarming en stretching inbegrepen.

De rest van de dag probeer ik zo geregeld mogelijk te eten, zodoende ik mijn hoeveelheid calorieën doorheen de dag verdeeld binnenkrijg.

Kijk je ook de rest van de dag naar wat je eet (bep. voedingsstoffen, calorieën,…)?

Ik probeer mijn koolhydraten te focussen rond mijn training en bij mijn avondeten. De koolhydraten bij de training zorgen voor de energie + herstel (in combinatie met eiwitten) en bij mijn avondeten worden mijn spieren dan ‘geladen’ met energie voor de volgende ochtend.

Afhankelijk van wat mijn doelen zijn pas ik mijn eten hierop aan. Soms zorgen stressfactoren dat mijn voeding niet altijd op punt is maar ik probeer te focussen op een goede verhouding tussen gezond en toch genoeg calorieën binnen te krijgen.
Wat een beetje een maatstaf in de sportwereld is, is 80% zo clean mogelijk en 20% afkomstig van wat ongezondere dingen. Natuurlijk is dit vaak zelf in de vullen wat je gezond acht.

Als ik op onderhoud train, dan zal ik ongeveer rond de 3400-3600 kcal eten, als ik 6 dagen train. Om te bulken, bijkomen dus, gaat dit afhankelijk van aantal rustdagen soms tot 4800-5000.

Op je instagram staat ook dat je van plan bent de breedste veganist van Belgie te worden. Hoe ben je zo bij dat doel gekomen?

Oei, dit had ik niet zien aankomen. Haha.

Ik heb dit vooral een beetje gedaan om zowel mezelf gemotiveerd te houden en anderzijds om een statement te maken naar de mensen die denken dat we allemaal slappe, magere en bleke vegans zijn.

Natuurlijk moet hier in acht genomen worden dat ik volledig natuurlijk train en je lichaam een bepaald maximum heeft van massa. Na een paar jaar kom je niet meer zo snel bij, spiermassa dan, en dan is het vooral volhouden natuurlijk.
Op dit moment schat ik dat ik op die dikke 3 jaar tijd een 15-20 kg spiermassa ben aangekomen.

Heb je bepaalde voorbeelden die je inspireren?

Ja, het is natuurlijk geen geheim dat deze wereld vol ‘meatheads’ zit, dus niet al mijn voorbeelden zijn allemaal vegan, of zelfs natuurlijk, maar ik heb toch wel wat personen die mij de drive blijven geven om verder te doen.

Onder de bodybuilders zijn dit natuurlijk Schwarzenegger en Lou Ferrigno, de bekendste rivalen uit de geschiedenis van de Olympia wedstrijd.

Bij powerlifting is natuurlijk onder de vegans Patrik Baboumian een groot voorbeeld aangezien hij wel duidelijk wat kracht in zijn lijf heeft.

Patrik Baboumian - vegan bodybuilding

Op de foto: Patrik Baboumian

Bij non-vegans is Hafthor Björnsson (‘The Mountain’ uit Game Of Thrones) wel mijn grootste voorbeeld als 5-malig sterkste man van Europa.

Uiteindelijk ben ik als kind/puber altijd wel onder de indruk geweest van sterke en gespierde mannen uit films en dergelijke. Maar als kind met veel aanleg om bij te komen dacht ik nooit dat het iets voor mij zou zijn.
Zo was ik altijd grote fan van Wolverine of de Hulk.

Was je al met bodybuilding bezig voor je veganist werd? Zo ja, merk je verschil? Qua trainen, eten,…

Deze vraag krijg ik wel regelmatig en is bij mij niet het geval.
Ik trainde wel, maar nooit aan deze intensiteit. Dus ik kan het verschil niet merken.
In verhouding met anderen die trainen lijkt het soms wel alsof ik iets sneller herstel en wel wat meer kan eten dan anderen met mijn verhoudingen.

Van anderen die wel al trainden krijg ik vooral te horen dat ze sneller herstellen, vitaler zijn, minder opgeblazen en betere vertering.

Je hebt ook regelmatig vegan gerelateerde shirts aan tijdens het trainen. Krijg je daar soms vragen/opmerkingen over?

Ondertussen kom ik niet veel nieuwe mensen meer tegen aangezien ik ’s morgens rond 6u al in de gym ben. Maar op momenten heb ik hier al wel vragen rond gekregen.
Enerzijds zeer positief van mensen die het niet kunnen geloven of zelf de stap willen zetten en tips vragen.
Anderzijds ook verwijten dat ik lieg over mijn eetgewoontes omdat het niet mogelijk zou zijn om massa op te bouwen als vegan.

Zijn er nog dingen te vertellen die interessant kunnen zijn voor anderen of ze kunnen inspireren?

Wat mij vooral is bijgebleven is de mindset die ik volledig moest omgooien. Van: “niet te veel eten en veel cardio, dan train je droger en val je sneller af”, naar: “genoeg eten om je lichaam te geven wat het nodig heeft en gewoon zwaar trainen”.

Voor ik begon met fitness, zoveel jaar geleden, woog ik net over de 100 kg en was ik erg ongelukkig met mezelf. Ik ben dan extreem veel beginnen sporten waardoor ik in combinatie met een slechte job, een burn-out kreeg. Op dat moment woog ik rond de 73 kg.
Nu train ik al een paar jaar, weeg ik +/- 103 kg (op dit moment), heb ik wel wat meer vetmassa dan ik gehoopt zou hebben, maar voel ik me toch nog beter in mijn vel.

Mijn lichaam is geen doel op zich meer in de zin dat ik niet meer de persoon met het sixpack wil zijn.
Op dit moment is trainen ook mijn therapie om alles even te kunnen vergeten. En ik train nu vooral op kracht, waarvoor ik nu eenmaal veel moet eten en dus ook wel wat vetmassa aankom. Het één kan niet zonder het ander. Net zoals je altijd een klein beetje spieren verliest bij vetverbranding, omdat je dan minder eet dan je verbruikt.

En ook de volgers van Veganistisch Koken mochten vraagjes stellen. Wil jij ook mee volgen, volg dan zeker mijn stories op instagram of schrijf je in voor de wekelijkse tips, recepten en inspiratie en ontvang gratis een ebook met recepten.

Hoe ziet jouw dag-voedingsschema er uit?

 • 5u / 5u30: 2 grote glazen water na het ontwaken, 2 bananen + preworkout (meestal) OF shake met pre-workout + maltodextrine/dextrose
 • 6u tot 8u: trainen met meestal ook wat snelle suikers in mijn water
 • Na de training: maaltijd met focus op eiwitten + koolhydraten. Meestal een smoothie met haver, banaan, sojamelk, plantaardig eiwitpoeder van Silverback Protein en creatine.
 • 10 / 11u: tussendoortje zoals noten/sojakwark/fruit/… soms ook een combinatie van verschillende, afhankelijk van calorie inname.
 • 12/13u: rijst+groenten (meestal broccoli) + eiwitbron zoals seitan of andere vleesvervanger. Soms is deze maaltijd ook gewoon brood met hummus/seitan/pindakaas/…
 • 15u: tussendoortje zoals voormiddag, bij bulken vaak een extra rijstmaaltijd
 • 17/18u: rijst+groenten+seitan (soms heb ik als warme maaltijd ook wel eens pasta of aardappelen, of ga ik eens uit eten)
 • 20: noten/sojakwark/boterhammen met pindakaas/…
 • 21.30: (op dit uur probeer ik meestal te gaan slapen, soms vroeger als ik vrij ben of later als ik late shift heb) Shake met Silverback Protein en sojamelk, voor het slapen gaan. Dit zorgt voor een extra moment van eiwitopname die langzaam verloopt en waarbij het lichaam in rust is.
Joachim Brokken

Hoe zorg je ervoor voldoende proteïnen te eten? Of gebruikt je proteinepoeder? Ik ben heel nieuwsgierig naar jouw antwoord daar ikzelf 3x per week krachttrainingen doe, maar onvoldoende eiwitten eet. Mede ook door een aantal intoleranties

Om mijn herstel goed te houden en bij powerlifting het lichaam veel eiwitten verlangt, combineer ik verschillende bronnen die hoog zijn in eiwitten. Enerzijds is dit seitan, waarvoor ik mijn moeder dankbaar ben die dit voor mijn grote aantallen maakt, zonder dat ik er arm van wordt. En anderzijds gebruik ik 2-3 scoops eiwitpoeder van Silverback Protein per dag. Dit zijn hoogwaardige eiwitten van erwten met een beter aminozurenprofiel dan de typische whey-eiwitten, afkomstig van melk.

De verhouding varieert wat bij mij, maar mijn macro’s liggen meestal rond:

 • Koolhydraten: 400-500g
 • Eiwitten: 230-270g
 • Vetten: 100-120g

Lees hier meer over plantaardige eiwitbronnen >>

Tips voor fitnessvrouwen die vegan eten zonder shakes?

Afhankelijk van de vereiste inname kan soms de focus op peulvruchten al voldoende zijn. Hier zitten de koolhydraten in die je nodig hebt als energie en ook voldoende eiwitten als je dit een paar keer per dag eet. Dit in combinatie met broccoli, af en toe eens een vleesvervanger en sojakwark/yoghurt en sojamelk, kan je eiwitinname al een stuk vooruit helpen.

Een andere belangrijke tip, voor iedereen eigenlijk: Wees niet bang voor vetten! Dit zorgt voor belangrijke processen in onze hersenen en op hormonaal vlak. Haal je vetten uit noten/zaden en dan heb je ineens weer wat eiwitten er bij.

Wat eet je vlak na het trainen om terug te herstellen?

Zoals hierboven al vermeld: koolhydraten en eiwitten. Eiwitten voor spierherstel en de koolhydraten zorgen dat die inname sneller gebeurt en ook dat onze spieren terug genoeg glycogeen hebben om ons van energie te blijven voorzien.

En dan nu een vraagje aan jou, lezer van het interview: aan welke tip of inzicht heb jij het meeste gehad? Wat sprak jou het meest aan in dit interview? Laat het zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

4 reacties

 1. Super! Ik volg Joachim al een tijdje op instagram. Ben zelf een vegan fitness/crosfitter. Door Joachim te volgen krijg ik nog wat extra tips qua voeding, training, volhouding,..Wanneer ik commentaar krijg van ‘vleeseters’ toon ik vaak een foto van Joachim als ‘levend bewijs’.

 2. Wat een volhardende kerel. Dank je voor dit goede interview, het laat dan ook zien dat het mogelijk is zonder dierlijke producten een gespierd lichaam te verkrijgen. Vraagje hoe geraak je als veganist aan 3400 kcal? In planten zitten er weinig

  1. Zoals je in het artikel bij mijn dagschema kan zien eet ik voldoende calorierijke voeding zoals volkoren granen (pasta/haver/brood), rijst, aardappelen,.. maar ook noten, zaden, vleesvervangers, fruit (bananen zijn erg energierijk), enz.
   Zelfs voor aan 5000 te geraken is het geen probleem. Enkel genoeg eten en geregeld zodat je het kan verspreiden over de dag en niet alles in overgrote maaltijden moet binnenkrijgen.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu