Vegan Cake (zonder ei) – het basisrecept voor een vegan vanillecake

Laatst geüpdatet:
Vegan cake zonder ei

Vegan Cake (zonder ei) – het basisrecept voor een vegan vanillecake

Vegan cake zonder ei

Wil je meteen naar het recept voor de vegan cake, scrol dan alvast naar beneden. Eerst deel ik nog even mijn bedenkingen die er aan vooraf gegaan zijn.

Zoals je vast al weet gaan veganisme en het maken van desserts prima samen. Alleen al in de kleine Benelux zijn er een heleboel mensen die de meest waanzinnige en 100% plantaardige zoete lekkernijen maken. En ook wij hebben met ons kookboek No Milky Way – vegan desserts natuurlijk een duit in het zakje gedaan.

De moraal van het verhaal: alles kan vegan! Ook de ietsje minder gezonde dingen 😉

Toch is er 1 culinaire afdeling waar vooraf ietsje meer denkwerk (en kopzorgen) aan te pas heeft moeten komen. Ik heb het dan natuurlijk over patisserie/gebak. Of eigenlijk alle soorten gerechten waarin eieren een belangrijke – vooral praktische – rol spelen. Wat het maken van taarten, cakes en dat soort dingen betreft, blijkt een ei toch ineens heel wat nuttige eigenschappen te hebben.

Tenminste: als je wil dat je vegan cake of taart ook enigszins eetbaar is 😉

Maar okay, inmiddels is wel bewezen dat het helemaal geen probleem is om ei-vrij te bakken. En dat net zo luchtig, smeuïg en smakelijk als hun traditionele, niet-vegan tegenhangers.

Veganistische chocoladetaarten, wortelcakes of zelfs bruidstaarten met 4 etages…het is allemaal ‘piece of cake’ 😉

No Milky Way - vegan desserts

Zelf vegan dessertjes op tafel toveren? Check dan zeker ons boek No Milky Way – vegan desserts. Ook ideaal om als cadeau te geven 🙂 

Simpel is het moeilijkst.

Wat me bij mijn eigen vegan kookexperimenten echter wel is opgevallen, is dat de simpelste gerechten vaak het moeilijkst zijn. Dat klinkt vast gek – en het kan ook toeval zijn – maar het is toch iets wat ikzelf regelmatig ervaren heb.

Om je een voorbeeld te geven: in ons ebook Plantaardig IJsplezier staan een heleboel ijsrecepten in allerlei smaken. Stuk voor stuk super simpel om te maken. Er was echter 1 smaak ijs die me minstens 10 pogingen heeft gekost voor ik écht tevreden was. En dat was…vanille-ijs.

Vanille-ijs godbetert!!!

Dus tja…dan had ik even daarvoor nog mega-lekker chocolade/rum/rozijnen/whatever-ijs uit m’n ijsmachine getoverd…blijkt uitgerekend deze ‘klassieker der klassiekers’ een probleemgeval te zijn. Didn’t see that coming!!!

Om knettergek van te worden :-/

Voor het maken van vegan gebak geldt eigenlijk hetzelfde; taarten in allerlei smaken en met allerlei toppings? Een tiramisu of bavarois of zelfs veganistische advocaat (hoezo eieren vervangen?!)…het bleek allemaal geen enkel probleem. Ik maakte me dus ook helemaal geen zorgen toen ik gezwind aan een ‘gewone’ vanillecake begon.

Wrong, so wrong!!!

Ook hier zou je denken dat een doogewone cake – doorgaans niets meer dan gelijke delen bloem, eieren, suiker en vetstof – super makkelijk te ‘veganiseren’ valt. Nou, dat viel dus vies tegen. Als ik een keer geen potentieel moordwapen (lees: mega-harde cake) uit de oven haalde was ie wel te brokkelig, te klef of simpelweg in z’n geheel mislukt.

En standaard oneetbaar…dat ook nog :-/

vegan cake zonder ei

Eindelijk een geslaagde vegan cake

Natuurlijk heb ik het – ondanks al die mislukte pogingen – natuurlijk nooit opgegeven. Dat laatste woord mag in mijn woordenboek dan wel naast ‘sport’ en ‘minder Netflix kijken‘ staan…het geldt niet, nooit, never, jamais voor cake ;).

Dus ja…op een mooie dag was het zover… een geslaagde vegan vanillecake! Dus ook toen ik ‘m voor de 2, 3 en 4de keer bakte.
Wat een opluchting was dat 🙂

Na al die inspanning zou het dan ook een misdaad zijn als ik het recept niet met je deelde hé?

Voor het zover is nog even dit…

Experimentje met witte suiker

Voor dit recept heb ik – bij wijze van hoge uitzondering – fijne geraffineerde (witte) suiker – in plaats van de mij gebruikelijke ongeraffineerde rietsuiker – gebruikt. Eigenlijk een probeersel omdat ik vond dat de cake met rietsuiker toch wat grover/korreliger van structuur bleef. Zelfs als ik die rietsuiker vooraf met een koffiemolentje vermaalde.

Tot mijn verbazing leverde witte suiker dus inderdaad een fijnere en meer smeuïge cake op. Wat niet betekent dat we nu ineens grote fans zijn maar okay…het is handig om te weten. Als het je verder een zorg zal zijn dat het eindresultaat ietsje minder ‘perfect’ is, kan je dus gerust ongeraffineerde rietsuiker gebruiken. Het is zeker niet zo dat je cake dan minder lekker zal zijn.

Bovendien zijn er ook nog andere opties natuurlijk. Met als meest ideale alternatief: xylitol. Dat is een natuurlijk zoetmiddel dat net als geraffineerde suiker fijn (en wit) is en waarmee je ook prima kan bakken. Je kan de hoeveelheid suiker één op één door een hoeveelheid xylitol vervangen.

Wel 2 nadelen: ten eerste is xylitol giftig voor honden. Opletten dus als je je oogappel al eens een plakje cake durft geven! Ten tweede is xylitol behoorlijk prijzig. Zeker als je er – zoals bij dit recept – 200 gram van nodig hebt :-/

Lees hier meer over xylitol (en andere suikeralternatieven) >>

Vloeibare zoetmiddelen zoals o.a. agavesiroop of ahornsiroop, raad ik voor dit recept graag af. Puur omdat ze vloeibaar zijn en aldus de verhouding tussen de ingrediënten zullen verstoren. Het zal vast wel mogelijk zijn om er een goeie vegan cake mee te bakken maar zoals je vast wel begrijpt…zelf heb ik van het experimenteren wel even genoeg haha.

Tot slot: houd zeker de hoeveelheden van de ingrediënten in het recept aan en weeg/meet ze zorgvuldig af. Dat geldt ook zeker voor de hoeveelheid suiker. Je kan gerust proberen met wat minder maar opnieuw…geen garantie voor een geslaagd resultaat :).

Zo, genoeg blabla. Hier komt ie dan!

Vegan cake (met een vleugje vanille) – het recept

Recipe by Veganistisch KokenCourse: DessertsDifficulty: Makkelijk

Deze vegan cake is makkelijk te maken en kan je maken met basisingrediënten.

Ingrediënten

  • 250 gram bloem

  • 1 tl baksoda (natriumbicarbonaat) – géén bakpoeder dus 😉

  • snufje zout

  • 200 gram suiker (zie info hier bovenaan)

  • 200 ml ongezoete amandel- of sojamelk (wij gebruiken deze)

  • 1 el appelazijn (of 1 el citroen- of limoensap)

  • 90 ml zonnebloemolie (koolzaadolie, gesmolten kokosolie of gesmolten plantaardige margarine kan ook)

  • 1 tl vanille-extract

Bereiding van de vegan cake

  • Vet de bakvorm in met wat olie of plantaardige margarine. Zorg dat de bodem, randen en hoeken goed bedekt zijn. Verwarm de oven voor tot 170°C.
  • Meng bloem, baksoda en het snufje zout in een grote kom. Voeg de suiker toe en meng het geheel met een klopper door elkaar.
  • Doe de amandel- of sojamelk, appelazijn, vanille-extract en zonnebloemolie in een andere kom. Meng ook dit even grondig door mekaar.
  • Voeg de droge en natte ingrediënten samen en roer met een houten lepel tot een klonterloos beslag. Gebruik geen bruut geweld maar doe dit ook zeker niet te langzaam (hooguit 30 seconden).
  • Giet het beslag in de ingevette bakvorm en bak de cake gedurende 50 tot 60 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer de gaarheid na 50 minuten met behulp van een scherp mes of satéstokje. Als er geen beslag op achterblijft is je cake gaar, anders nog even doorbakken en opnieuw testen.
  • Haal de gare cake uit de oven en laat minstens 1 uur afkoelen alvorens te ontvormen.
  • Val aan! 🙂

Notes

  • Extra materialen: een cakeblik van (ongeveer) 25 x 10 cm.
    Ook belangrijk: 1 theelepel (tl) = 5 ml, 1 eetlepel (el) = 15 ml

Extra tip: als je er in slaagt de cake niet meteen helemaal op te eten, kan je ‘m ook in de diepvries bewaren. Eventueel al in voorgesneden plakjes.

Recept getest? Laat dan zeker je reactie/mening achter onderaan dit artikel! Of deel alle vegan cake-weetjes die je maar bedenken kan 🙂

No Milky Way - vegan desserts

Zelf vegan dessertjes op tafel toveren? Check dan zeker ons boek No Milky Way – vegan desserts. Ook ideaal om als cadeau te geven 🙂 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

28 gedachten over “Vegan Cake (zonder ei) – het basisrecept voor een vegan vanillecake”

  1. Eerste poging om een vegan cake te bakken en had mijn twijfels of het wel zou lukken. Ik heb het recept minitieus gevolg en de basiscake zag er perfect uit en bleek ook nog eens superlekker. Mijn niet-vegan familieleden waren er ook enthousiast over.
    Deze ga ik dus zeker nog een paar keer maken en nadien ga ik eens expermenteren met appel of chocolade. Bedankt voor het recept Elke!
    Vraagje: zou je het vanille-extract ook door vanillesuiker vervangen en zo ja, hoeveel zou je dan nodig hebben om die 5 ml te vervangen?

    Beantwoorden
  2. Ik reageer nog maar een keer: heb de cake namelijk weer ‘ns gebakken – en ik mag wel zeggen: die was bijzonder goed gelukt! Goed gerezen en netjes gelijkmatig gegaard.
    Geen idee waarom het zo goed ging. Ik had voor een groot deel speltbloem gebruikt (en een beetje gewone) en iets gewoon bakpoeder toegevoegd (naast de baking soda dus). Het is maar een weet; nogmaals: of dit geholpen heeft, is niet te zeggen maar ik (en niet alleen ik 😉 ) was erg tevreden over het resultaat.

    Beantwoorden
    • hoi Hans! grappig, dat heb ik net ook gedaan, wat extra wijnsteen bakpoeder gebruikt. ik vervang overigens 25 gram meel voor custard, voor een nòg fijner, cake achtiger resultaat. persoonlijk denk ik zéker dat een beetje xtra bakpoeder helpt!

      cake-met-stukjes-appel-want-herfst zit nu in de oven

      Beantwoorden
    • Heb er nog geen cupcakes mee gemaakt, maar ik schat ook zo’n 20 minuten. Best een beetje in de gate houden en even prikken met een mes. Als er niks meer blijft aanhangen dan is het goed.

      Beantwoorden
  3. Super goed gelukt! Wat een heerlijk recept voor een luchtige, volgens mijn kinderen (de grootste critici) ‘bijna-niet-te-onderscheiden-van-een-echte’ cake. Ik heb het gedaan met ‘blonde’ of ‘kindjes’ suiker. Bedankt!!

    Beantwoorden
  4. Ik kreeg helemaal mijn hopes up! Zonder ei cake. Whoehaaaa. Heel aandachtig alles gelezen.
    Rapam rapam komt het recept …. Baking soda.
    Alweer een dooie mus.
    Van eieren, bakingsoda en welke andere reismiddelen die met natrium, citraten, nitraten en fosfaten te maken hebben krijg ik uitslag.
    Echt om te janken dit, want ik verlang best wel naar een simpel plakje cake.

    Beantwoorden
    • Je zou eens lijnzaad vermengd met water kunnen proberen. Dat vind ik een zeer goed alternatief voor eieren. Verhouding 1 el lijnzaad met 2/3 el water even laten staan (3 min) en dan door je beslag heen scheppen.

      Beantwoorden
  5. Ik heb gisteren deze cake gemaakt, onder het motto ‘eerst zien dan geloven’. Ik was zeer positief verrast door het resultaat! Wat een ongelofelijk goeie ontdekking was dit! De cake is luchtig en zeer smakelijk en zéker voor herhaling vatbaar! Bedankt voor het delen! <3

    Beantwoorden
  6. Goed gelukte lekkere ‘echte’ cake.
    Wat mij betreft alleen een beetje te zoet dus de volgende keer ga ik minder suiker gebruiken.

    Beantwoorden
  7. Super lekker! Ik heb wel minder suiker gebruikt(100g). Voor mij zoet genoeg.
    Ik maak hem regelmatig met fruit of Citroën of chocola Erg lekker

    Beantwoorden
  8. Ik heb deze cake dinsdag 25/02 gemaakt, de cake is echt super lekker!!!
    Mijn kleinzoontje houdt er ook van, hij heeft een ei allergie , voor hem is dit super!
    Ik heb de zoete aardappelcake ook gebakken , deze is ook superlekker !!!

    Beantwoorden
  9. Ik wil een plantaardige yoghurtcake maken met soja yoghurt. Kan ik dit recept dat ook gebruiken en de sojamelk vervangen door deyoghurt en de olie dan weglaten? Volgehouden website !er eigenlijk vervangers dient sojayoghurt namelijk hetzelfde doel als de olie. Super bedankt!

    Beantwoorden
  10. Bedankt voor de recept.
    Wat mij betreft is het een beetje zoet. Maar als je het in twee snijdt en binnenin met verse frambozen met beetje suiker belegd is het echt wel de top, vooral als je het een avondje laat intrekken, mmm.

    Beantwoorden
  11. Afgelopen vrijdag heb ik deze cake gemaakt met twee kleine aanpassingen. Palmsuiker (van een project van Masarang) ipv witte suiker en omdat ik geen vanille-extract had heb ik dit vervangen door vanillepoeder. Prima resultaat ook. Vrij luchtig, mooie structuur en kreeg er goede reacties op.
    Een mooie ‘basiscake’ dus.

    Beantwoorden
  12. Ik heb’m getest, lieve mensen! Was sceptisch: al vaak recepten geprobeerd die het nét niet waren ondanks alle beloftes (voor de goede orde: ik neem alle verantwoordelijkheid op me; het heeft immer aan mij gelegen). Maar met dit recept is vrij aardig gelukt, moet ik zeggen. Misschien nog een beetje spelen met de smaak maar de structuur is verder prima. Het amandelmelk (ongezoet) gebruikt en witte, fijne basterdsuiker. Nee, deze cake hoeft niet de vriezer in! Dank jullie voor het delen (en hoop dat jullie blij zijn met mijn testbericht)!

    Beantwoorden
  13. Een kennis had deze cake gemaakt en het was serieus echt HEERLIJK!. Ik vroeg hoe ze de cake gemaakt had en ze gaf me deze link. Ze had zelf 50 gr witte bastard suiker en 150 gram rietsuiker gebruikt. De cake van haar was inderdaad wat grover/korreliger van structuur, wat ik persoonlijk fijner vind. De cake is ook wat donkderder dan op de foto van deze site (komt door de rietsuiker denk ik) Buitenkant is lekker donkerbruin krokant, beetje caramelachtige smaak ofzo. Gewoon te heerlijk!.. Ik ga het deze week ook maken. Can’t wait!:-)

    Beantwoorden
    • Dankjewel Louise. Echt super fijn om te horen. En jazeker…rietsuiker i.p.v. witte suiker gebruiken vormt geen enkel probleem. Lekker zal het sowieso wel zijn 🙂 Succes en alvast smakelijk eten!

      Beantwoorden
  14. Dank je wel voor dit topreceptje! De cake lukt heel erg goed, is lekker en je kan het recept ook gebruiken voor cupcakes. Iedereen was fan hier!

    Beantwoorden
  15. Ik ga het zeker proberen te maken.
    Heb je tips voor traditionele maaltijden voor 5 personen, waarvan je voor 1 persoon de gerechten kunt veganiseren? Wat is handig om te doen, zodat je niet met veel meer pannen moet werken dan je fornuis groot is. Ik heb 5 pitten en een wokbrander.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Ook lezen?

Pompoentaart met kruimeldeeg en pecan - vegan recept

Zoete pompoentaart met pecan (vegan recept)

Waarom wachten tot halloween voor een heerlijk stukje zoete pompoentaart met noten? En dan is halloween weer voorbij en mag het niet? Tuurlijk wel! Met dit recept kan je pompoen eens op een andere manier gebruiken. Wanneer er veelvuldig pompoen zijn dat eet ik dat vaak: ovenschotels, stoofpotjes, pompoenstoemp, pompoensaus, pompoensoep,… Heerlijke hartelijke gerechten allemaal.

Vegan appelflappen recept

Vegan appelflappen maken; makkelijk recept op twee manieren!

Onlangs had ik nog eens echt zin in appelflappen. Helaas kan je die als veganist niet zomaar overal vinden. Gelukkig kan je vegan appelflappen ook makkelijk zelf maken. Een ervaren of gediplomeerde patissier hoef je helemaal niet te zijn om de slechts 6 ingrediënten om te toveren in overheerlijke vegan appelflappen. Ik ging aan de

Muffins in de airfryer recept

Muffins in de airfryer – recept voor makkelijke muffins

Het tweede wat we probeerden met onze nieuwe airfryer waren muffins. Er zaten dan ook 8 muffinvormpjes bij het toestel en het heeft een muffin/cake-stand. Ik maakte daarvoor een vanillebeslag en vulde de vormpjes bijna tot de rand. In sommige van de muffins deed ik ook nog fijngesneden stukjes chocolade. De muffin/cakestand is ingesteld op

Melting moments cookies recept vegan

Melting moments cookies (recept) – Koekjes om bij weg te smelten

Mijn dochter en ik kijken al jaren met heel veel plezier naar Master chef Australië. Wij nemen de afleveringen op en kijken er dan een paar achter elkaar. Op die manier gaan we er echt voor zitten en genieten we met iets lekkers binnen handbereik, van alle inspanningen van de kandidaten. In 1 van de

Zelf lemon curd maken - vegan recept

Zelf vegan lemon curd maken – recept + ideetjes

Wat is lemon curd?  Lemon curd is een spread, een soort saus die normaal gezien gemaakt wordt van citroenen, suiker, boter en eieren. Uiteraard gaan wij een versie zonder eieren maken en bereiden we een makkelijke vegan lemon curd. Oorspronkelijk is het afkomstig uit Engeland. Lemon curd verenigt het fris zurige van citroen met het

VERHUISACTIE "NO MILKY WAY 2 - vegan lunch" : 
verwen jezelf of verras een andere kookliefhebber...

VERHUISACTIE
"NO MILKY WAY 2 - vegan lunch" : Kookboek