Vegan kaas – alles over vegan kaas + onze favorieten

Vegan kaas - wat is het?

In dit artikel lees je alles over vegan kaas: welke soorten, smaken, geuren en kleuren er op de markt zijn, waarvan ze worden gemaakt en of ze nu eigenlijk gezond zijn? Alsook waarom ze te prefereren zijn boven echte kaas en andere zuivel. Oh ja, je ontdekt natuurlijk ook de – volgens onszelf – allerlekkerste vegan kazen van dit moment!

Die kaas, die vervloekte kaas!”: ik hoor het ‘Hugo van den Loonsche Duynen’ (uit de Efteling-attractie Villa Volta) zo zeggen. Nou ja, mijnheer heeft dan natuurlijk over z’n spookhuis en niet over zuivelproducten…maar het zou zomaar kunnen.

Laten we eerlijk zijn: bijna iedereen houdt van kaas. De meeste veganisten zijn daarop geen uitzondering. Het enige verschil is dat we nu eenmaal ‘geschopt zijn met geweten’– om het zo maar eens uit te drukken – en het vooral vanwege al het dierenleed in de vee- en zuivelindustrie niet langer willen eten.

Of om gezondheidsredenen. Want daar valt ook wat voor te zeggen.

Lees hier waarom veganisten geen kaas en andere zuivelproducten eten >>

Enfin…met je fikken van de kaas afblijven blijkt helaas lang niet zo simpel. Het kost de meesten onder ons – mezelf incluis – echt enorm veel moeite. Volgens mij is kaas zelfs het enige ‘voedingsmiddel’ dat vegetariërs ervan weerhoud om voltijds veganist te worden.

Ja oké, er zijn ook nog eieren natuurlijk. Maar ik denk dat de meesten zich wel een leven zonder ei kunnen voorstellen. Bij kaas ligt dat toch gevoelig anders.

Hoe dat komt? Voor een deel is het niets meer of minder dan nostalgie. De meesten onder ons zijn immers met de spreekwoordelijke paplepel en kaasschaaf opgegroeid. Het is nooit leuk of eenvoudig om iets waar je erg van houdt te moeten opgeven. Zelfs niet als de tegenargumenten hout snijden.

Kaasjunkies?

Een andere theorie is dat kaas letterlijk verslavend is. Met name de stof caseïne (een weliswaar belangrijk melkeiwit) zou qua samenstelling vergelijkbaar zijn met morphine. En omdat kaas in feite super geconcentreerde melk is (er gaat gemiddeld zo’n 10 liter melk in 1 kg kaas), ligt de hoeveelheid caseïne dan ook een stuk hoger.
Klinkt een tikje overdreven zeg je? Hoe vaak ben jij er in geslaagd het bij 1 of 2 blokjes kaas te houden? Knap lastig nietwaar? 😉
Om die reden wordt kaas soms ook wel eens ‘zuivelcrack’ genoemd. Ofschoon dat dan weer wel een tikje overdreven is haha. En uiteraard ga je ook niet liggen trillen als je een paar dagen geen kaas hebt genuttigd. Niettemin is het lastig om eraan te weerstaan en zit er zeker wel een kern van waarheid in het verslavingsverhaal.

Vegan kaas bestellen >>

Vegan kaas


Waarom vegan kaas?

Zoals ik al zei, vinden de meeste beginnende veganisten het schrappen van kaas en zuivel vaak de moeilijkste opgave. En dus ook het grootste struikelblok. Het kon dan ook niet lang duren voor er iemand op het idee kwam om diezelfde kazen te ‘veganiseren’. Dus om ‘kaas’ op basis van plantaardige ingrediënten te maken. Of dat althans te proberen.

Lana schreef er 4 jaar geleden al over toen de notenkazen en trend waren in New York.

Op de vraag welk nut zulke ‘nepkazen’ eigenlijk hebben, is het antwoord dus erg simpel: ze compenseren een gemis en bevredigen een verlangen. Niets meer of minder. Ook al zijn er meer dan genoeg redenen om kaas (en zuivel in het algemeen) van je menu te schrappen, het is voor velen erg handig gebleken dat er een soort ‘substituut’ voor bestaat.

Tuurlijk zijn er wat dit soort producten betreft altijd voor- en tegenstanders. Velen vinden het onzinnig omdat je kaas en zuivel nu eenmaal niet nodig hebt en zogenaamde vervangproducten dus al helemaal niet. En jawel, daar hebben tegenstanders zeker een punt.

Aan de andere kant maken die vegan kazen het leven van veel ‘veganisten in spé’ een stuk comfortabeler. De overgang kan dankzij die producten namelijk een stuk makkelijker gemaakt worden. Dus tja…wat is daar uiteindelijk mis mee? Zelf maken we er bijvoorbeeld ook dankbaar gebruik van. Al eten we lang niet zoveel kaasalternatieven als de meeste mensen wel gewone kaas eten. ‘Met mate’ is zoals steeds het sleutelwoord.

‘Imitatiekaas’ is niets nieuws

Wat misschien nog leuk is om te vermelden: het idee van vegan kaas is allesbehalve nieuw. Sterker nog: het is niet eens een ‘vegan uitvinding’ maar word al tijden gebruikt in de voedingsindustrie. Zij het meer vanwege commerciële motieven dan vanuit het oogpunt van dierenwelzijn.
Zo bevatten de meeste kant-en-klaar maaltijden uit de supermarkt bijvoorbeeld zelden echte kaas. Denk daarbij vooral aan producten als pizza’s, lasagne, cheeseburgers en bereidingen met een ‘kaassaus’. Om kosten te besparen werd (en wordt) er vaak gebruik gemaakt van zogenaamde ‘analoogkaas’. Al is helaas niet helemaal duidelijk of die dan per definitie ook altijd puur plantaardig is.

Wat ook niet zou uitmaken bij een lasagne met gehakt, pizza’s met worst of een cheeseburger natuurlijk 😉

Hoe dan ook: het idee en de uitvoering was er dus al. Maar het zijn de echt vegan en vegan-minded bedrijven die het naar een hoger plan hebben getild.

Steeds meer vegan kaasproducten

Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat de veganistische kaasproducten de laatste tijd als paddestoelen uit de grond schieten. Zoals steeds heeft een aantal pioniers de boel in gang gezet en inmiddels zijn velen gevolgd. Tenzij die allemaal graag een bedrijf starten dat gegarandeerd failliet zal gaan, betekent dit dat de vraag naar kaasalternatieven behoorlijk groot is.

Vegan kaas merken

Tegenwoordig kan je dus ook op een vrij eenvoudige manier kant-en-klare vegan kaas op de kop tikken. Zeker de natuurvoedingszaken waren al snel geïnteresseerd en inmiddels bieden ook een aantal supermarktketens dergelijke producten aan. Het aantal winkels en het aanbod aan vegan kaas zal in de toekomst dan ook alleen maar groter worden.

Vooruitgang in kwaliteit en smaak

Behalve het grotere aanbod is ook de kwaliteit van vegan kaasalternatieven er ontzettend op vooruit gegaan. Smaakten de eerste probeersels vaak nog naar een combinatie van kunstmest, gesmolten plastic en geitenkeutels… de huidige generatie is vaak niet eens meer van echte kaas te onderscheiden.

Ook qua variatie valt er anno nu helemaal niets te klagen. Van haast iedere soort, type en smaak van kaas bestaat er wel een plantaardige variant. Zo zijn er naast de gebruikelijke ‘Gouda-style’ kazen ook alternatieven voor cheddar, feta, brie, camembert, diverse roomkazen en – jawel – zelfs blauwschimmelkaas te koop. Voor ieder wat wils dus.

Wat zit er in vegan kaas?

Zoals gezegd zijn er tegenwoordig talloze vegan kazen op de markt die zowel qua smaak als qua ingrediënten enorm van elkaar verschillen. Gemakshalve zou je die wel kunnen opdelen in 3 varianten:

  1. Vegan kaas op basis van plantaardige oliën.
  2. Vegan kaas op basis van noten
  3. Vegan kaas op basis van soja

Vegan kaas op basis van plantaardige oliën

Vegan kaas op basis van plantaardige olie is vooralsnog het populairst. Of beter gezegd: het meest gangbaar en het makkelijkst te verkrijgen. Dit zijn voornamelijk de vegan kazen in de vorm van plakjes, blokken en/of snippers (a.k.a. strooikaas en geraspte kaas). Al zijn er ook veel ‘roomkazen’ en andere kaasvarianten op basis van olie verkrijgbaar.

Het basisingrediënt van dit type kazen is meestal kokosolie, al dan niet in combinatie met andere soorten olie. De reden hiervoor is dat kokosolie na afkoeling weer opstijft en je er dus makkelijk ‘vaste’ kaassoorten mee kan nabootsen. Zoals plakken of blokken kaas, inderdaad. Je kan ze dan ook in de gewenste vorm versnijden.

Andere regelmatig voorkomende oliën in dit type vegan kazen zijn o.a. sojaolie, saffloerolie, zonnebloemolie en (helaas) palmolie. Opletten dus wanneer je soja wil of moet vermijden of niet wil bijdragen aan de productie van palmolie. Of beide.

De overige ingrediënten van dit type vegan kazen overlappen meestal behoorlijk en zijn al bij al vrij ‘basic’. Vaak gaat het om niet veel meer dan een plantaardig (al dan niet bewerkt/gemodificeerd) zetmeel en zout. Alsook een smaakaroma, kleurversterker en een bewaarmiddel. Welke dat precies zijn, verschilt natuurlijk wel van merk tot merk.

Dat minimum aan ingrediënten is ook de reden dat deze kaas het makkelijkst te verkrijgen is. Het is simpelweg eenvoudig en relatief goedkoop te produceren. Ook de lange(re) houdbaarheid vergemakkelijkt de distributie/export ervan. Nadeel is wel dat je dit soort vegan kazen bezwaarlijk voedzaam kan noemen. Ze bevatten doorgaans geen rotzooi (lees: chemische troep) maar zeker ook geen ingrediënten waar de voedingswaarde vanaf spat.

Wat dat betreft blijven ze dus ver achter bij de volgende variant:

Vegan kaas op basis van noten

De plantaardige kazen op basis van noten zijn het meest geschikt om er zachtere of smeerbare vegan kazen mee te produceren. Noten, meestal cashewnoten of – in mindere mate – amandelen, kan je namelijk goed mixen tot een gladde maar stevige substantie die je met behulp van een vloeistof (water, plantaardige melk, et cetera) haast elke gewenste dikte kan meegeven. Met toevoeging van de juiste kruiden, andere smaakmakers en – jawel – gezonde bacterieculturen, kan je op die manier erg lekkere dingen maken.

Hoewel ook dit soort vegan kazen op (relatief) grote schaal geproduceerd worden, gebeurd dit vaak wel op een meer artisanale manier. De gebruikte ingrediënten (hoofdzakelijk noten dus) zijn dan ook een stuk natuurlijker dan de vegan kaas op basis van olie.

Behalve noten bevatten dit soort vegan kazen vaak nog zuren (meestal appelazijn), zout en edelgistvlokken. Sommige producenten werken bovendien met natuurlijke fermentatie. Dus met toevoeging van bepaalde (melkzuur)bacteriën die een fermentatie in gang zetten. Net zoals in de kaasmakerij het geval is dus. Het maakt de smaak effectief nog een stuk authentieker.

Nadeel van deze kazen is dat ze doorgaans wel een héél stuk duurder zijn. Noten zijn immers niet de goedkoopste voedingsmiddelen (om het maar even zacht uit te drukken) en ook de productie vereist vaak meer tijd en handenarbeid. Daar betaal je dan uiteraard voor bij.

Omdat er (meestal) geen sprake is van het gebruik van bewaarmiddelen, moeten notenkazen ook relatief snel geconsumeerd worden. De houdbaarheid ervan kan soms een kwestie zijn van 2 tot 3 dagen.

Tegenover die paar nadelen staat dat de voedingswaarde van deze kazen een flink stuk hoger ligt dan andere vegan kazen. Of nog beter uitgedrukt: ze hebben überhaupt een voedingswaarde ;).

Vegan kaas op basis van soja

Ook sojabonen lenen zich perfect voor het maken van vegan kaas. Het moet wel gezegd dat soja als ingrediënt tegenwoordig steeds uitzonderlijker wordt. Deels vanwege de intensieve teelt en deels omdat soja nu eenmaal 1 van de vaakst voorkomende allergenen is. Veel producenten die soja gebruikten, hebben het intussen dan ook vervangen.

Het neemt niet weg dat je er fantastische dingen mee kan maken maar goed…binnen afzienbare tijd zal deze categorie vast geschrapt kunnen worden.

Is vegan kaas gezond?

Zoals gezegd hebben die vegan kaasalternatieven eigenlijk maar 1 functie: iets compenseren wat we anders erg zouden missen. Zelfs als we daar een héél erg goeie reden voor hebben! Hetzelfde geldt vanzelfsprekend ook voor ‘vlees- en visvervangers’ als vegan kipstukjes, burgers, ‘fish’sticks, enzovoort, enzovoort.

Op de vraag of we al die vervangproducten eigenlijk wel écht nodig hebben is het antwoord simpel: nee, natuurlijk niet! Je hebt er net zomin behoefte aan als aan écht vlees, vis of zuivel. Daar hoeven we niet over te liegen.

Uitgezonderd de artisanale vegan notenkazen is de voedingswaarde van deze producten doorgaans dus ook niet om over naar huis te schrijven. Vandaar dat we ‘vervangers’ ook een ongelukkige woordkeuze vinden. Dat zou namelijk suggereren dat het producten zijn die je écht nodig hebt. Met voedingsstoffen die je zeker niet mag missen.

En dat is dus absoluut niet het geval.

Aan de andere kant doen deze vegan kazen wel exact waarvoor ze uitgevonden zijn: ons zonder wreedheid en schuldgevoel van onze favoriete kaassmaken doen genieten. Of in geval je lactose-intolerantie of koemelkallergie hebt: zonder buikloop of anafylactische shock.

Voldoende bestaansreden als je het mij vraagt 🙂

Kortom: net als voor alle luxeproducten (want dat zijn het) geldt hierbij de gouden regel: ‘geniet ervan, maar met mate’. Dat valt het allemaal wel samen.

Onze persoonlijke favorieten

Hoewel er wereldwijd enorm veel vegan kaasproducenten zijn, betekent dat natuurlijk nog niet dat je al die merken hier (De Benelux dus) makkelijk op de kop kan tikken. Distributie kan sowieso al een ‘pain in the ass’ zijn en dat geldt natuurlijk helemaal voor voeding. Kortom: het is niet altijd even eenvoudig om je product over heel Europa verspreid te krijgen.

Hoewel een aantal supermarkten tegenwoordig wel 1 of 2 merken plantaardige kaas aanbieden, is dat natuurlijk nog maar het topje van de ijsberg. Bovendien bestaat dat beperkte (wel toe te juichen) aanbod in de supermarktrekken ook niet uit de meest spectaculaire producten. Al is smaak zoals steeds helemaal subjectief.

De betere merken vegan kaas vind je dan ook vooral bij gespecialiseerde (meestal online) winkels en natuurvoedingszaken. Bij de Nederlandse webshops veggie4u, vegan mission en veggiedeli vind je bijvoorbeeld een erg uitgebreid assortiment vegan kaaslekkernijen.

Dit gezegd zijnde…hier is onze persoonlijke favorietenlijst. Al kan die zomaar van de ene op de andere dag veranderen als we een nieuw merk uitproberen en uit onze stoel tuimelen van genot 😉

1. Wilmersburger

Als het over plakken, blokken en geraspte vegan kaas gaat, dan is Wilmersburger één van de bekendste merken. Van de vele concurrenten op het vlak van ‘gewone kaas in een vegan jasje’ is het wat ons betreft voorlopig ook de lekkerste. En met ‘gewoon’ bedoelen we dat het een alternatief is voor de in België en Nederland populairste kaassoort: de Goudse kaas. Je weet wel: geel, zacht en zonder expliciete sterke geur. Wilmersburger maakt precies dat.

Wilmersburger vegan kaas

Eigenlijk bestaat het hele Wilmersburger assortiment uit slechts 1 (basis)smaak die wordt aangevuld met extra ingrediënten. Naast de ‘classic’ is er bijvoorbeeld ook ‘cheddar’, ‘hartig’, ‘champignon’, ‘tomaat/basilicum’, ‘kruiden’, ‘paprika’ en ‘chili’. Verkrijgbaar in plakjes of in blokken. De gerapste kaas/strooikaas kent maar 1 smaak maar dat is dan ook voldoende. Deze strooikaas is ideaal als topping op pizza’s en lasagnes, om kaassaus mee te maken en voor een (desgewenst krokant) laagje op je ovenschotels, gratins, et cetera. Sterker nog: ietwat warme en gesmolten Wilmersburger is het allerlekkerst!

Het gekke aan Wilmersburger is dat we geen flauw idee hebben hoe het merk zo groot is kunnen worden. Het enige wat je online (op hun website) van het bedrijf te weten kan komen, is dat het Duitsers zijn. Tot zover de informatie haha. Geen uitgebreide ‘over ons’ en al helemaal geen stukje geschiedenis. Kortom: haast niemand die weet wie Wilmersburger heeft opgericht en hoe ze de wereld lieten kennismaken met vegan kaas.

Maar blij zijn we er wel mee 😉

De kazen van Wilmersburger bestaan voornamelijk uit water, kokosolie, gemodificeerd maiszetmeel, zout en plantaardige aroma’s. Voor het conserveren en de kleur wordt er respectievelijk kaliumsorbaat en beta-caroteen aan toegevoegd. Geen van hun producten bevat palmolie.

Alle Wilmersburgerproducten zijn o.a. sojavrij, glutenvrij, notenvrij, lupinevrij en pindavrij.

Wilmersburger bestellen >>

Pluspunten:

  • Haast niet van ‘echt’ te onderscheiden. Zeker niet in warme bereidingen (smelt ook prima).
  • Relatief makkelijk te verkrijgen.
  • Niet al te duur in vergelijking met artisanale vegan kazen. (gemiddeld €3 voor 150 gram).
  • Relatief ‘normale’ ingrediënten
  • Vrij van de meeste allergenen

Minpunten:

  • In wezen slechts 1 smaak (à la jonge Gouda).
  • Niet alles is bio.
  • Geen noemenswaardige voedingswaarde.

Eindoordeel: uitstekend alternatief voor wie jonge kaas lust/mist. Je legt – net als vroeger – een plakje tussen je boterham of tosti, serveert wat blokjes als hapje of gebruikt de strooikaas in warme bereidingen. Net als echte kaas dus. In het kader van gezondheid en voedzaamheid is Wilmersburger dan weer geen aanrader. Kortom: lekkere zonde voor af en toe.

2. Charly’s all is fair

Charlie's all is fair - vegan kaas

Het Nederlands bedrijf Charly’s all is fair werd opgericht door de immer sympathieke (we hebben kort kennisgemaakt) Charlotte Zum Vörde Sive Vörding. Inderdaad: een familienaam waar je mee kan thuiskomen 🙂

Charlotte begon Charly’s all is fair in eerste instantie als biologisch en plantaardig cateringbedrijf: voornamelijk gespecialiseerd in taarten en cupcakes. Op een mooie dag besloot ze dat ze met de veelvuldig gehoorde opmerking ‘ik zou best vegan willen eten maar kan de kaas niet missen’ maar eens aan de slag moest gaan. Het resultaat? Een assortiment artisanale vegan kazen waar de klasse, smaak en liefde vanaf spat! Sindsdien ligt haar focus bij deze producten.

Een goeie keuze, zo blijkt 🙂

Zelf maakten we kennis met Charlotte en Charly’s all is fair op de 2de editie van Vegan Summer Fest in Gent. Al moet gezegd dat we toen wel snel, snel, snel een paar dingetjes hadden geproefd hebben maar het daar toen verder bij gebleven is. Toen we bij het opruimen en inpakken (we hadden zelf een stand dus) een voorraadje Charlie’s kazen wilden aanschaffen, bleek de hele boel helaas al uitverkocht.

AAARGHHH…Bummer!!!!

Vandaar dat het tot nieuwjaar 2018 duurde voor we écht met de Charly’s all is fair-kazen konden kennismaken. Oud op nieuw vieren met een vegan kaastafel leek ons namelijk een goed idee. En bij veggie4u kon je een heel (kaasplank)assortiment van Charly’s all is fair bestellen. Woehoew!

Of het is meegevallen? Nou en of! Natuurlijk is niet elke smaak voor iedereen weggelegd maar 1 ding is zeker….de kwaliteit is hoog. Erg hoog. Een aantal kazen uit Charly’s assortiment rekenen we inmiddels tot onze absolute favorieten. Zoals de Boerse’zin (Boursin…got him?) en de Cheddah bijvoorbeeld.

Alle Charly’s all is fair kazen worden artisanaal en met biologische ingrediënten vervaardigd. Vrijwel allemaal zijn ze op basis van cashewnoten, kokosolie en diverse kruiden en toevoegingen. De echte ‘cheese-flavour’ komt dan weer door het gebruik van melkzuurbacteriën. Die zijn – anders dan het woord doet vermoeden – niet afkomstig uit melk maar zorgen wel voor hetzelfde fermentatieproces als bij echte kaas. Bovendien zijn het gezonde bacteriën die de darmflora in evenwicht houden.

Alle kazen uit het Charly’s all is fair assortiment zijn sojavrij. Ze bevatten verder geen kunstmatige geur-, kleur-, en smaakstoffen en evenmin palmolie. En biologisch dus.

Een lijst van Charly’s all is fair verkooppunten (on- en offline) in B en NL vind je hier

Pluspunten:

  • Veel bijzondere smaken. Denk aan alternatieve variaties op o.a. cheddar, geitenkaas, Boursin, brie en camembert. Zelfs een vegan blauwschimmelkaas zoals Rochefort! Kortom: vegan kazen voor de fijnproever.
  • Simpelweg heerlijk en zo mogelijk nog lekkerder dan de niet-vegan varianten.
  • Zuivere, natuurlijke en biologische ingrediënten. Niets meer of minder.
  • Veel voedingswaarde in vergelijking met andere vegan kaasalternatieven

Minpunten:

  • Niet overal te verkrijgen (lees: nog niet in elke supermarkt om de hoek).
  • Relatief duur vanwege de eerder genoemde biologische ingrediënten. En noten zijn vrijwel altijd pokkeduur. Prijs is gemiddels €5 voor 65 gram kaas.
  • Niet lang houdbaar (maar dan ook vers). Je kan de kazen wel probleemloos invriezen om ze langer te bewaren.
  • Altijd te snel op en net zo verslavend als echte kaas (maar dit mag je natuurlijk als pluspunt beschouwen ;)).

3. Fervena

Samen met het Charly’s all is fair kaasassortiment bestelden we nog een ander vegan kaasproduct: de Snow White Fermented Cashew Cheese van het merk Fervena. Ook deze was meteen raak!

Fervena vegan kaas

Het moet gezegd dat Fervena en Charlie’s all is fair in veel opzichten vergelijkbaar zijn. Het assortiment van Fervena is weliswaar kleiner en kent minder smaakvariaties maar wordt verder ook op artisanale wijze en van pure, biologische ingrediënten gemaakt. Ook bij Fervena geen dubieuze toevoegingen aan hun producten.

Oh ja, en beide bedrijven worden gerund door een erg sympathieke vrouw 🙂

De Snow White Fermented Cashew van Fervena is trouwens een vegan alternatief voor brie. Een kaas(smaak) waar wijzelf grote fan van zijn en die – afgaande op andere merken die we ooit probeerden – niet zo makkelijk te ‘veganiseren’ valt. De meeste zogenaamde vegan brie die we ooit voor onze kiezen kregen, leek er in ieder geval nooit echt op.

Om niet te zeggen dat de meeste plantaardige brie-probeersels vaak afschuwelijk smaakten :-/

Nou, hoe anders is dan deze vegan brie van Fervena! Wat dit product betreft is Fervena zelfs lekkerder dan de ‘Brie’ze’ van Charlie’s all is fair. Al draait het hier natuurlijk niet om concurrentiestrijd of dat soort dingen 😉

Kortom: wil je de perfecte vegan brie proeven…dan is Fervena een absolute must try! Je kan deze en andere Fervena producten hier bestellen.

Meer over de kazen van Fervena >>

Pluspunten:

  • Nou…gewoon super lekker! Voor het vinden van een betere vegan brie zal je flink je best moeten doen.
  • Zuivere, natuurlijke en biologische ingrediënten. Niets meer of minder.
  • Veel voedingswaarde in vergelijking met vele andere vegan kaasalternatieven

Minpunten:

  • idem als bij Charlie’s all is Fair. Qua prijs is Fervena zelfs nog een tikje duurder.
  • Vooralsnog niet zo erg veel verkooppunten

4. Soyatoo Cashew Cream Cheese

Het volgens ons beste alternatief voor klassieke roomkaas staat op naam van Soyatoo, een merknaam die bij een aantal vegans vast een belletje doet rinkelen. Het merk is namelijk vooral bekend voor hun plantaardige slagroomproducten.

Soyatoo cashew kaas
soyatoo cashew kaas

Anders dan die merknaam doet vermoeden, is deze vegan roomkaas sojavrij en puur op basis van (gefermenteerde) cashewnoten. Het ingrediëntenlijstje is kort en bevat geen woorden waarvoor je eerst een opleiding tot apotheker hebt moeten afronden. Kortom: alles puur natuur en vrij van allerlei onuitspreekbare rotzooi. Precies zoals we het graag hebben!

Het moet gezegd dat er nog andere merken zijn die een prima vegan roomkaas op de markt hebben gebracht. Zo zijn ook de roomkazen van o.a. Bute Island en Soyananda ook regelrechte aanraders. Maar hey…er kan maar 1 de beste zijn. Als het gaat om de meest zachte, smaakvolle en meest ‘naturel; roomkaas, dan verdient de Soyatoo Cashew Cream Cheese die positie zeker en vast. Ongeacht de op z’n zachtstgezegd verschrikkelijke verpakking overigens (maar das bijzaak, inderdaad).

Je kan Soyatoo Cashew Cream Cheese kopen bij sommige natuurvoedingswinkels en online bij Veggiedeli.nl

Pluspunten:

  • Perfect van smaak en textuur. Even verslavend als echte roomkaas
  • Perfect ook voor warme bereidingen (sauzen, cheesecakes, in ovenschotels, …)
  • Sojavrij en louter natuurlijke, biologische ingrediënten. Niets meer dan water, cashewnoten, zeezout en rijpculturen…that’s it.

Minpunten:

  • Niet op elke straathoek te koop.
  • Niet bijzonder lang houdbaar (voor zover dat een probleem zal zijn).
  • Relatief prijzig. Gemiddeld € 4,30 voor 150 gram.
  • Spuuglelijke verpakking (yep, het stoort me toch haha).

5. Mozzarisella – Frescolat

Het is niet moeilijk te raden: de mozzarisella van het merk Frescolat is de vegan versie van mozzarella. En wel op basis van…gekiemde rijst! Dat is in de vegan kaas-sector vrij uniek te noemen.

Mozzarisella vegan kaas

Eerlijk gezegd is het feit dat mozzarisella in onze favorietenlijst voorkomt een beetje dubbel. Aan de ene kant kunnen we namelijk niet zomaar beweren dat het 100% naar échte mozzarella smaakt. Al is mozzarella zelf natuurlijk ook geen kaas met een erg uitgesproken smaak.

Bovendien is deze vegan mozzarisella wel gewoon super lekker. En je kan het inderdaad net zoals mozzarella gebruiken. Dus zowel koud (bv. bij een slaatje) als warm (bv. in lasagnes of andere ovenschotels).

Het moet trouwens gezegd dat de (online) meningen over mozzarisella heel gevarieerd zijn. Dus zowel mensen die er helemaal weg van zijn als zij die het hartgrondig haten. Zo omschreven sommigen dit product wel eens als ‘synthetische rommel’. Terwijl het ingrediëntenlijstje eigenlijk alleen maar natuurlijke dingen vermeld. Zoals gezegd: op basis van gekiemde rijst en louter biologische smaakmakers. Zelfs de ingrediënten die dienen als verdikkingsmiddel (o.a. agar-agar, xanthaangom of Johannesbroodpitmeel) zijn 100% naturel.

De textuur is verder zeker vergelijkbaar met echte mozzarella. Dus zacht, glad en ergens tussen vast en smeerbaar in. Wellicht komt de structuur en de erg witte kleur wat artificieel over, maar goed…dat is dus bepaald geen opzet. Het is verder gewoon erg lekker en handig in gebruik. Probeer Mozzarisella dus zeker zelf een keer uit om een definitief oordeel te kunnen vellen.

Mozzarisella is verkrijgbaar bij de meeste natuurvoedingswinkels en bij gespecialiseerde vegan webshops. Er zijn ook varianten op dit product zoals o.a. ‘Smokeyrisella’ en ‘Bluerisella’. De namen spreken voor zich 🙂

Pluspunten:

  • Zowel koud als warm te gebruiken. En in beide gevallen erg lekker.
  • Natuurlijke, biologische ingrediënten.
  • Relatief goedkoop in vergelijking met andere kaasalternatieven. Gemiddeld €4 voor 200 gram.
  • Vrij makkelijk te verkrijgen.
  • Sojavrij en glutenvrij.

Minpunten:

  • Sommigen vinden de smaak nogal kunstmatig. Ondanks de natuurlijke ingrediënten. Zoals steeds een kwestie van smaak dus.
  • Smaakt niet 100% als mozzarella. Wel gewoon erg lekker.

Zo, dat waren onze (voorlopige) favorieten. Hopelijk denk jij er net zo over als je ze eenmaal geprobeerd hebt 🙂

Wat is jouw mening over vegan kazen? Of heb jij totaal andere favorieten? Laat het ons weten in een reactie onderaan dit artikel!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Maca - wat is maca poeder?

    Wat is maca poeder?

    Maca is een plant die groeit in Peru (Andesgebergte). De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder.

    Aardpeer bereiden

    Aardpeer bereiden – zo doe je dat

    Aardperen, het is niet voor iedereen zo’n evidente groente, redelijk onbekend. Ze horen dan ook bij de vergeten groenten. Maar al deze vergeten groenten hebben

    Artisjok - wat is het en hoe kook je het?

    Artisjok

    Wat zijn artisjokken? Artisjok is een plant die nauw verwant is aan de distel en vooral voorkomt in het Mediterrane gebied. Ze worden verkocht en