Op vlak van fastfood is de kapsalon de laatste jaren erg populair geworden en vind je deze ook steeds vaker op het menu van vele snackbars en fastfoodketens terug. Gelukkig vind je ze ook vaak in een vegan versie. Een vegan kapsalon is niet alleen erg lekker maar kan je ook gewoon zelf maken, en dat is niet eens zo moeilijk.
Een chefkok is er aan mij alvast niet verloren gegaan maar een vegan kapsalon schud ik wel zonder enige moeite uit mijn mouw. En hij ziet er elke keer weer helemaal anders uit! In dit artikel deel ik mijn favoriete tips en tricks om zelf een lekkere en zelfs gezonde(re) vegan kapsalon te maken.
Kapsalon? Waar komt die naam precies vandaan?
De calorierijke snack, die een (vegan) kapsalon zeker wel is, is ontstaan in 2003 en wel in Nederland. Nataniël Gomes, eigenaar van een kapsalon in Rotterdam, bestelde bijna dagelijks een lunchschotel bij de lokale shoarmazaak. Deze regelmatige bestelling kreeg hierdoor de naam kapsalon, simpelweg omdat ze geleverd moest worden in het kapsalon.
Wist je trouwens ook dat er sinds 2011, in Rotterdam, ook een Gouden Kapsalon uitgereikt wordt voor de beste kapsalon? Ambitie om die prijs in de wacht te slepen heb ik niet, maar de ambitie om een lekkere vegan kapsalon te maken die is er zeker wel!
Het zelf maken? Deze ingrediënten heb je zeker nodig!
Een kapsalon bestaat standaard uit een laagje frieten met daarover shoarma en gesmolten kaas. De kaas kan je smelten door het geheel enkele minuutjes in de oven of onder de grill te zetten. Bovenop deze laagjes hoort nog een lekkere kwak saus naar keuze en verschillende groentjes.
Afgaande op de ingrediënten is het dus een vegan eitje om een vegan kapsalon in elkaar te knutselen. Alle ingrediënten zijn ofwel al vegan of kan je makkelijk in een vegan variant kopen. De rekken in de supermarkten liggen tegenwoordig overvol en je kan als veganist (soms) zelfs kieskeurig zijn!
Wil je helemaal los gaan dan kan je sommige ingrediënten ook gewoon zelf maken…
Vegan kaas
De vegan kaas van Wilmersburger in de hartige variant vind ik persoonlijk het lekkerste om op een vegan kapsalon te leggen. Deze smelt ook heerlijk over de andere lagen heen. Dit is bijvoorbeeld met de kaasplakjes van Violife minder het geval. Laatstgenoemde leggen we ook wel eens op de vegan kapsalon, wanneer de andere kaas op is.
Tip: Heb je geen vegan kaasplakken in huis of koop je dat nooit dan kan je in principe ook geraspte vegan kaas gebruiken. Heb je nog wat over dan kan je deze ook rijkelijk over een vegan pasta strooien…
Vegan shoarma
Bovenop de heerlijke frietjes, waarover ik het zo dadelijk nog uitgebreid zal hebben, moet natuurlijk een stevige laag vegan shoarma of iets soortgelijks komen.
Ondertussen hebben er al tal van vleesvervangers in mijn schotel gelegen, maar toch springt er steeds dezelfde bovenuit. De vegan gyros van het merk Vivera staat bij mij met stip op 1 als vleesvervanger voor de vegan kapsalon.
Het jammere is dat de verpakking slechts een inhoud van 400 gram heeft. Voor twee personen vind ik dit zelfs al aan de krappe kant.
Tegenwoordig kan je tal van vleesvervangers, zoals vegan kebab, gyros, shoarma en noem maar op standaard in de supermarkt verkrijgen. Om de lekkerste er uit te pikken moet je ze natuurlijk allemaal eens geproefd hebben… En dat hoeft natuurlijk niet altijd in een vegan kapsalon… Een dürum, wrap of broodje kebab, gyros of shoarma kan natuurlijk ook.
Tip: valt er geen enkele vleesvervanger in de smaak of ben je er niet de grootste liefhebber van dan kan je deze topping natuurlijk ook zelf maken. Hebben we geen vleesvervangers in huis dan maken wij onze vegan kapsalon met bonenschotel. Het recept daarvoor kan je, samen met nog vele andere recepten, tips en info, vinden in ons e-book “vlot vegan“.
Een bonenmengeling afgetopt met shoarma- of kebabkruiden smaakt minstens even goed of zelfs nog beter dan eender welke vleesvervanger.
Frieten
Wat natuurlijk niet mag ontbreken op de bodem van een bakje vegan kapsalon is een portie goudgele frieten. Terwijl de plaatselijke kebabtent vaak diepvriesfrieten gebruikt gaat mijn voorkeur toch wel uit naar lekkere verse frietjes.
Om het vetpercentage van deze caloriebom nog enigszins onder controle te houden bakken wij de frietjes steevast in onze Montana airfryer. Met een moderne en degelijke airfryer zoals de onze proef je het verschil amper en het is ook meteen een heel pak gezonder.
Tip: maak het eens met zoete aardappel
Zowel Elke, ikzelf en zelfs Snoopy zijn dol op zoete aardappelen. En ook zoete aardappelen zijn perfect geschikt om frietjes van te maken. Zoete aardappelfrietjes kan je trouwens ook gewoon in de airfryer bereiden. In de oven kan natuurlijk ook maar dan is het resultaat minder knapperig.
Deze oranje aardappelvariant brengt ook weer wat extra kleur in de vegan kapsalon… Het oog wilt immers ook wel eens wat…
Vegan saus
Een vegan kapsalon is natuurlijk pas compleet met een heerlijke kwak saus naar keuze. Helaas wringt daar vaak het schoentje. Hoewel er hier en daar wel vegan sauzen opduiken in de supermarkt blijft het vaak toch beperkt tot veganaise. En laat ons eerlijk zijn, bij een vegan kapsalon hoort op zijn minst een portie cocktailsaus, looksaus of zelfs een pittige of pikante saus met sambal.
Mijn absolute favoriet is de vegan Samuraï saus van La William. Helaas is deze maar in bepaalde supermarkten te verkrijgen waardoor ook ik genoodzaakt ben meestal een ander sausje op mijn vegan kapsalon te kwakken.
In de meeste gevallen kies ik dan voor een zelfgemaakte cocktailsaus. Om die te bereiden moet je ook helemaal geen gediplomeerde kok zijn. Door simpelweg wat veganaise en tomaten ketchup te mengen krijg je al een lekkere cocktailsaus. Deze kan je dan nog een finishing touch geven met een scheutje whiskey.
Mag het toch wat meer dan de standaard veganaise, cocktail- of looksaus zijn? Dan vind je misschien wel een heerlijk sausje in ons vegan sauzen ebook. De chili veganaise uit dit wonderlijke eboekje is een absolute aanrader om jouw vegan kapsalon een pittige toets te geven!
Eentje met een gezonde toets: groentjes!
Om deze caloriebom toch nog een gezonde toets te geven gooien we er nog een berg groentjes bovenop! Het leuke aan zelf een vegan kapsalon maken is dat je helemaal zelf kan kiezen welke groentjes je gaat gebruiken. Je hoeft het dus zeker niet te houden bij de gekende koude groentjes die je overal krijgt.
Tip: zo zijn stukjes gegrilde paprika ook heel erg lekker op een vegan kapsalon. Deze kan je al vooraf grillen en kunnen daarna ook nog even mee in de oven of onder de grill.
Qua koude groentjes kiezen wij voor salade, komkommer en rauwe ajuin (tenzij we bonenschotel gebruiken want dan is de ajuin gebakken). De komkommer (en de ui) kan je in de saus en over de kaas verdelen.
Het geheel kan je dan afwerken met een bergje salade. Wil je het echte fastfoodgevoel evenaren kies dan voor knapperige romeinse sla. Dit type sla komt het dichtst in de buurt van de sla die in vele snackbars gebruikt wordt.
Echter kan je ook gewoon de salade gebruiken die jij het lekkerst vindt of degene die jij toevallig net in huis hebt.
Vind je de sla op zich wat droogjes, het duurt immers wel even voor je aan de andere lagen komt, dan kan je er nog een kwakje saus overheen doen. Gezonder wordt het er natuurlijk niet op in dat geval…
Vegan kapsalon recept
Ondertussen is jouw kennis helemaal bijgeschaafd en ben jij klaar om jouw unieke vegan kapsalon op tafel te toveren. Je staat vast te trappelen van ongeduld om mijn vegan kapsalon recept een keertje uit te testen…
Helaas moet ik je dan wel teleurstellen want een vast recept gebruik ik eigenlijk nooit om een vegan kapsalon te maken. Onze vegan kapsalon ziet er eigenlijk nooit hetzelfde uit. Gelukkig is dit een gerecht waar je helemaal je zin mee kan doen.
Ben je toch nog twijfelachtig over jouw vegan kapsalon skills dan geef ik je graag nog enkele richtlijnen mee waarmee het resultaat zeker en vast verbluffend zal zijn…
Het onderstaande vegan kapsalon recept is een richtlijn die je kan volgen maar exacte wetenschap is het natuurlijk niet. De porties zijn ook afhankelijk van de grootte van jouw ovenschotels of bakjes waarin je de vegan kapsalon gaat bereiden…
Wij gebruiken standaard éénpersoons ovenschotels. Deze zijn gelijkaardig aan het aluminium bakje dat je meestal in de snackbar geserveerd krijgt. Enkel is onze verpakking heel wat duurzamer, wat toch ook wel belangrijk is!
Vegan kapsalon maken; hoe doe je dat? Check onze tips!
Course: Recepten, HoofdgerechtenDifficulty: Makkelijk1
servings25
minutes5
minutesIngrediënten
Bloemige (friet)aardappelen of zoete aardappelen (+- 300 gram p/p)
Vegan shoarma/kebab/gyros of bonenschotel (minstens 200 gram p/p)
Vegan kaas (2 plakken p/p)
Vegan saus naar keuze
Koude (en warme) groenten naar keuze
Bereiding
- Schil en was de aardappelen en snij ze in frietvorm. Voeg een beetje zonnebloemolie toen en bak ze 20 minuten in de airfryer op 200°C. Wij gebruiken hiervoor de “frietstand” van onze Airfryer. Schud na 10 minuten de frieten een keertje op.
- Vegan shoarma of een soortgelijke vervanger uit de supermarkt hoef je maar enkele minuten te bakken in een pan. Kies je voor onze bonenschotel volg dan het recept terwijl de frieten bakken.
- Verwarm de oven voor op 200°C. Heb je een grillfunctie dan kan je deze ook gebruiken.
- Neem per persoon 1 rechthoekige ovenschotel en verdeel frieten over de bodem van de ovenschotel.
- Voeg daarna een rijkelijke laag vegan shoarma of bonenschotel toe over de frieten.
- Verdeel de plakken vegan kaas over de frieten en shoarma zodat deze bedekt zijn.
- Zet het geheel in de oven of onder de grill tot de kaas gesmolten is. De duurtijd kan verschillen per kaassoort en per oven. Een dikke 5 minuten heb je zeker nodig in de oven. Onder de grill kan het sneller gaan. Houdt dit zeker goed in de gaten zodat het geheel niet aanbrandt.
- Wanneer de kaas gesmolten is haal je de ovenschotels uit de oven en kan je deze verder afwerken met saus en groeten naar keuze.
Notes
- Heb je nog frieten of andere “toppings” over dan kan je halverwege de smulpartij je bakje nog een keer bijvullen. Daarnaast kan je overtollige frietjes ook nog als side dish verorberen. Maak dus zeker voldoende frietjes en zorg voor voldoende vegan “shoarma”.
Conclusie
Met de bovenstaande richtlijnen en tips tover jij in een handomdraai een vegan kapsalon op tafel. Moeilijk is het helemaal niet en met een beetje finetunen en testen kom je uiteindelijk wel tot de perfecte combinatie van ingrediënten.
Toch hoeft een vegan kapsalon er in onze ogen zeker niet altijd hetzelfde uit te zien. Verandering van spijs doet eten is de zegswijze, en die ballon gaat ook op in het geval van een vegan kapsalon.
Gooi er dus zeker eens wat zoete aardappelen doorheen, probeer onze heerlijke bonenschotel of maak eens zelf een vegan sausje…
Maak jij wel eens een vegan kapsalon of ben je dat nu echt wel een keer van plan? Laat ons dan zeker weten of het je gelukt is en welke tips en tricks je uit dit artikel gebruikt hebt! Laat het smaken!