[Vegan Talk] Els – Vrolijk sportende vegan

sportende vegan

Ik ben Els en binnenkort loop ik voor het eerst de Ten Miles in Antwerpen. En dat op een volledig vegan voedingspatroon! Ik ben volop aan het trainen (en moet wellicht nog een tandje bijsteken) maar ik heb er alle vertrouwen in dat het helemaal goed komt.

els-de-win-1

Uit liefde voor dieren

Inmiddels eet ik 2 jaar volledig veganistisch na voordien 10 jaar vegetariër geweest te zijn. Die verandering is dus in stapjes verlopen wat – denk ik – voor de meeste veganisten geldt. Eerst het vlees schrappen, daarna vis en uiteindelijk ook melk en eieren.

De totale ommekeer kwam nadat ik het boek ‘De Vrolijke Veganist’ gelezen had. Toen wist ik echt dat deze manier van leven op mijn lijf geschreven was.

Ik heb de keuze voor een plantaardig eetpatroon vooral gemaakt uit respect voor de dieren. Een mens is van nature een omnivoor, dat trek ik absoluut niet in twijfel, maar de manier waarop dierlijke producten tot stand komen, zijn allesbehalve diervriendelijk. Dat viel voor mij gewoon niet meer te rijmen.

els-de-win-3

Mooi meegenomen

Dat ook mijn gezondheid er wel bij vaart vind ik eerder positieve ‘collateral damage’ en is natuurlijk mooi meegenomen. Er is ook niks om je zorgen over te maken. Dankzij de alternatieven die er voorhanden zijn, en mits bewust omgaan met wat je eet en hoe je voedingsstoffen combineert, kan je perfect gezond leven en toch genieten van een heleboel lekkere dingen.

Waar ik in het begin bijvoorbeeld moeite mee had waren de desserts. Zeker op feestjes of in restaurants is het knap lastig om iets zonder zuivel te vinden. Ik liet die dan links liggen maar dat voelde eerder aan als ‘niet mogen’ in plaats van ‘niet willen’. Net als wanneer je er vanuit ‘afslank-perpectief’ zou moeten afblijven dus.

Ik geef toe dat dit even tijd nodig had maar die frustratie voel ik inmiddels niet meer. Nu overheerst het positieve gevoel (een dier niet gepijnigd) en als ik mezelf toch eens wil trakteren…dan is er (vegan) fondant chocolade! 😉

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Eiwitbronnen vinden

Wat het sporten betreft vind ik het een uitdaging om voedingsmiddelen te vinden waar ik voldoende eiwitten uit kan halen en ook nog eens een laag suikergehalte hebben. Vooral die combinatie maakt het ietsje moeilijker. Aan een heleboel producten wordt nu eenmaal vaak suiker toegevoegd.

Het vraagt dus wat inventiviteit om voldoende eiwitbronnen te vinden en daarin genoeg afwisseling aan te brengen. Producten die ik tegenwoordig dan ook veel eet zijn o.a. granen allerhande, soja-afgeleiden, tarwe- en speltseitan, noten en linzen. En oh ja, sinds ik veganist ben, ben ik verslaafd aan havermout!

els-de-win-2

Gezond en gelukkig

Of ik me fysiek ook ‘anders’ voel? Soms voel ik me wel eens loom en ik heb soms ook de indruk dat ik minder spierkracht heb dan voorheen. Al geloof ik dat het eerste vooral te wijten is aan mijn koolhydraten-intake. Als veganist zijnde (en omdat ik echt wel een goede eetlust heb) krijg ik namelijk veel meer binnen dan ik nodig heb. Gewoon, omdat ik veel granen eet. Ik wissel die dan wel goed af, maar het blijven koolhydraatbommetjes. Ook als je regelmatig aan sport doet.

En die spierkracht…tja, misschien heeft dat gewoon met leeftijd te maken? 😉

Wat zeker is: mijn darmen worden overspoeld met vezels! Iets als constipatie is me volledig vreemd en in het algemeen voel ik me sowieso een stuk gezonder en – vooral – véél gelukkiger. Bovendien ben ik opvallend minder vaak ziek. Ik vermoed dat dit een combinatie is van mijn plantaardig eetpatroon en het lopen. Dat ga ik dus lekker blijven doen. Op naar de finish!

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).


In [Vegan Talk] delen onze volgers hun ervaringen met je.

Over hoe de vegan (of veggie) lifestyle hun bevalt, of waar ze juist nog over struikelen in hun aanloop ernaar toe. Iedereen kan z’n ‘ei’ kwijt 😉

Wil je zelf ook graag je ervaring delen? Stuur dan je verhaal naar info@veganistischkoken.be

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

2 reacties

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Download gratis weekmenu

    vegan weekmenu