Een volledig vegan tandpasta op de kop tikken was iets waar ik erg veel moeite mee had toen ik in 2005 vegan was geworden. Destijds werd er natuurlijk nog niet zo vaak over veganisme gesproken als nu en er waren weinig tot helemaal geen producten waarop je een vegan logo kon terugvinden. De tandpasta’s die ik toen wél vond, waren bovendien ook allesbehalve lekker of aangenaam in de mond.
Aan de andere kant vond ik het altijd wel leuk om steeds nieuwe tandpasta’s op te sporen en uit te proberen. Ook al waren die zelden een succes, vroeg of laat moest ik er toch wel 1 (of meer) tegenkomen die me wel zouden bevallen.
En jawel hoor 😉
Vegan Tandpasta
De ingrediëntenlijsten van tandpasta’s zijn helaas niet zo eenvoudig te begrijpen als die van voedingsmiddelen. Zo staan de ingrediënten vaak niet eens in het Nederlands en zelfs als dit wel het geval is, lijkt het nog het meest op een les scheikunde. Wie weet immers écht wat ‘sodium fluoride’ of ‘sodium hydroxide’ nou precies is? Ik in ieder geval niet.
Door een opschrift ‘vegan’ of een vegan label wordt het gelukkig een stuk eenvoudiger. Je ziet ze dan ook steeds vaker. Gelukkig 🙂
Wat is vegan tandpasta precies?
Als we het over ‘vegan’ tandpasta hebben, gaat het er vooral om dat de tandpasta (en verzorgingsproducten in het algemeen) niet op dieren is getest. Zo zijn alle verzorgingsproducten die in China geproduceerd (en verkocht) bij wet verplicht getest op dieren. Aldus: vermijden die handel!
Daarnaast kan tandpasta ook effectief ingrediënten van dierlijke oorsprong bevatten. Zoals bijvoorbeeld:
- Glycerine (kan dierlijk zijn, maar ook plantaardig)
- Propolis (door bijen gemaakt. Check ook dit blog over waarom veganisten geen honing eten)
Zoals gezegd weet je van ¾ van de ingrediëntenlijst sowieso niet eens wát het betekent. Laat staan of het dan om een plantaardig, dierlijk of voornamelijk synthetisch/kunstmatig ingrediënt gaat. Een vegan label terugvinden op de verpakking is dan wel zo handig.
Naast het vegan gedeelte zijn er nog dingen die ik persoonlijk belangrijk vind bij aankoop van tandpasta. Zoals onder andere:
Fluoridevrij
Toen ik klein was was het de gewoonste zaak ter wereld om je mond te spoelen met fluor tegen tandbederf. Waar toen ook op gehamerd werd, is dat je het terug moest uitspuwen en zeker niet mocht inslikken. Destijds stond ik er natuurlijk niet bij stil maar nu gaan er toch wel een paar alarmbellen af bij zo’n waarschuwing 😉
In kleine hoeveelheden zou fluoride het veilig zijn (en inderdaad tandbederf voorkomen), maar ik neem dat risico toch liever niet. Ook al spuw je het uit, via het slijm in je mond komt er toch altijd wel een deel in je lichaam terecht. En aangezien je meermaals per dag je tanden poetst, moet dat zich natuurlijk wel opstapelen. Behalve zo’n mondspoelmiddel gebruik ik dus ook geen tandpasta met fluoride meer.
Natuurlijk/biologisch
Net zoals bij voeding en kleding kies ik zelf ook voor natuurlijke en – mits beschikbaar – biologische verzorgingsproducten. Geen rotzooi in of op mijn lijf zeg ik altijd maar 🙂
Lekker schuimen
Een schuimende tandpasta is zeker niet noodzakelijk om je gebit goed schoon te maken.Voor mij persoonlijk geeft het echter wel een lekkerder gevoel. Ik heb diverse niet-schuimende tandpasta’s geprobeerd maar het was eerlijk gezegd nooit m’n ding. Al hoeft dat natuurlijk niet voor jou te gelden.
Frisse smaak
Sommige tandpasta zijn zeker goed genoeg om je gebit schoon te maken máár… ze leveren je geen frisse adem op. Dat vind ik zelf toch wel belangrijk. Tandpasta’s met een zoete of fruitige smaak vind ik overigens ook vreselijk. Opnieuw iets puur persoonlijks dus.
Zo had ik bijvoorbeeld ooit gelezen dat je prima je tanden kan poetsen met natriumbicarbonaat (a.k.a. zuiveringszout of ‘baking soda’). Maar eerlijk gezegd vond ik dat geen succes haha. Misschien zijn je tanden dan wel schoon maar je merkt er zelf he-le-maal niks van. In de meeste tandpasta’s zit sowieso natriumbicarbonaat. Deels als ‘witmaker’ en deels als schuurmiddel.
Zoals gezegd heb ik in de loop der jaren hele vrachtladingen tandpasta getest. In alle spreekwoordelijke geuren, kleuren en smaken bovendien!
Het lijstje vegan tandpasta’s
Hier onderaan vind je een lijst met een flink aantal vegan tandpasta’s. En mijn persoonlijke mening daarover natuurlijk. Tenminste: voor zover ik ze zelf al heb kunnen proberen 🙂
Nog een belangrijk weetje: hoewel het zeker is dat de tandpasta’s in deze lijst stuk voor stuk veganistisch zijn (dus niet getest op dieren en volledig vrij van dierlijke ingrediënten), zijn ze niet allemaal vegan-gecertificeerd. Sommige merken hebben behalve een vegan tandpasta bovendien ook niet-diervrije varianten in het assortiment.
Met andere woorden: toch altijd even dubbelchecken dus 😉
Ecodenta
Nu heb ik zelf al een heleboel tandpasta’s gekocht maar soms krijgen we natuurlijk ook wel iets toegestuurd. Zoals de 4 gloednieuwe Ecodenta tandpasta’s van het bedrijf Herbapharm bijvoorbeeld.
Of we deze wilden ontvangen en er iets over wilden schrijven? Nou, daar zeiden we geen nee tegen! Ik maakte er dan ook maar meteen een filmpje van.
We kregen 2 verschillende smaken biologisch gecertificeerde (ecocert) en – vanzelfsprekend – vegan tandpasta toegestuurd. Dat ze bio-gecertificeerd zijn, is natuurlijk meteen een pluspunt van jewelste. Hoewel we er dus slechts 2 van de 4 nieuwe hebben uitgetest, vind je ook over de andere 2 smaken meer (algemene) info.
Laten we met de proefondervindelijke(en) en meteen de meest originele beginnen: de puur zwarte (!?) tandpasta!
Whitening black (fluoridevrij) → voor witte tanden
Van de 2 tandpasta’s die we kregen toegestuurd, was ik hier natuurlijk het meest benieuwd naar. Deze versie is namelijk op basis van houtskool en is dus letterlijk pik- en pikzwart. Zelfs nog zwarter dan ik in eerste instantie verwachtte haha. Het ziet er in ieder geval mooi en fascinerend uit.
De grap van deze pikzwarte tandpasta is dat het in feite een ‘witmaker’ is. Dat effect schijnt het gebruik van houtskool namelijk op je tanden te hebben. Ironisch en grappig is het in ieder geval wel.
Wanneer je je tanden met deze tandpasta gaat poetsen, ziet het er ook best wel gek uit. Voor je het weet loopt er een soort van grijs schuim uit je mond haha. Net zoals je bij een wondje in je tandvlees wat bloed uitspuwt…maar dan grijs in plaats van rood 😉
Afgezien van dat effect, is deze tandpasta precies zoals ik hem graag heb: lekker schuimend en na afloop een heel fris mondgevoel. Naast de houtskool bevat de Withening Black ook Teavigo; een natuurlijk (en gepatenteerd) extract van groene thee dat je gebit beschermt tegen tandsteen, anti-bacterieel is en je gebit een langdurig schoon en fris gevoel geeft. Verder is ie dus ook nog fluoridevrij.
Ik ben dus erg over deze tandpasta te spreken. En niet alleen omdat ik van zwart houd 😉
Kokos (fluoridevrij) → anti-tandplak
Deze tandpasta bevat kokosnootolie, wat net zoals bij de Withening Black een witmakend effect heeft op je tanden en eveneens je adem verfrist. Daarnaast zit er ook zinkzout in voor een antibacterieel effect. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat tandplak verwijderd wordt en er geen (of in ieder geval minder) nieuwe gevormd wordt.
Een ander vermeldenswaardig ingrediënt is trouwens xylitol. Dit natuurlijke product gebruikten we ook in ons boek No Milky Way als suikervervanger. Ik wist dat xylitol zoet smaakt en – raar maar waar – een verfrissend effect heeft. Vandaar dat je het vaak in kauwgom tegenkomt. Dat xylitol echter ook tandbederf, tandvleesontsteking en gaatjes voorkomt is echter nieuw voor me. De tandpasta bevat naast de xylitol ook nog pepermunt voor een extra frisse adem. Opnieuw een toppertje onder de vegan tandpasta’s.
De 2 laatste varianten hebben we dus niet zelf getest. Maar ze klinken in ieder geval veelbelovend. Toch wat extra info hierover:
Zout (fluoridevrij) → voor gevoelige tanden
Deze tandpasta bevat natuurlijke zouten en kalium-citraat. De zouten zijn anti-bacterieel en het kalium-citraat zorgt voor een beschermend laagje tegen – onder andere – zuren van voedsel en al te bruuske temperatuursverandering bij koud of warm voedsel. Voor mensen met gevoelige tanden dus. De toegevoegde aloë vera heeft dan weer een verzachtend effect op geïrriteerd tandvlees. Ook deze tandpasta bevat pepermunt voor de frisse smaak en is fluoridevrij.
Papaya (met fluor) → voor wittere tanden
Opnieuw een tandpasta met ‘whitening’ eigenschappen. Ditmaal op basis van papaya-extract (fermenten uit papaya-fruit). Tandplak op je gebit wordt verwijderd en de natuurlijke witheid van je tanden weer hersteld. Ook in deze tandpasta zit xylitol tegen tandbederf en voor een frisse adem. Helaas (of gelukkig?) de enige tandpasta uit het Ecodenta assortiment die wel fluor bevat.
Neobio
Dit was de tandpasta die ik in gebruik had net voor ik die van Ecodenta uitprobeerde. Ik kocht deze destijds omdat er een vegan label op staat. Ik vind hem meer dan oké en zou ‘m zeker opnieuw durven nemen, maar persoonlijk mag het iets frisser qua mondgevoel. Wat bij Ecodenta dus wel het geval is. Verder voldoet hij aan alle voorwaarden zoals vegan, dierproefvrij, biologisch, et cetera.
Kingfisher
Kingfisher heeft verschillende smaken (zie lijstje hier onderaan) waarvan ik tot op heden eigenlijk alleen die met munt (en fluoridevrij) heb gebruikt. Ze zijn allemaal vegan en op basis van enkel natuurlijke ingrediënten. Voor zover je op 1 variant kan afgaan is mijn oordeel: goed, maar niet geweldig.
Alle Kingfisher smaken:
- Aloe vera, Tea tree, munt (fluoridevrij)
- Munt (fluoridevrij)
- Munt (met fluor)
- Aloe vera, tea tree, venkel (fluoridevrij)
- Venkel (fluoridevrij)
- Venkel (met fluor)
- Zuiveringszout / baking soda (fluoridevrij)
- Aardbei – voor kinderen (fluoridevrij)
Go & Home
Smaak: Herbal mint
Deze heb ik al meermaals gebruikt en ben er dus erg tevreden over. Het is een compacte en handige (en kleurrijke) tube met een dop die aan de tube blijft hangen (in plaats van dat je ‘m volledig los kan schroeven). Voor iemand als ikzelf, die zo’n dop anders om de haverklap kwijtraakt, een zegen 😉
Deze ‘Herbal Mint’ tandpasta is vrij van fluor, biologisch en met toegevoegde aloë vera. Go & Home heeft overigens nog vele andere verzorgingsproducten zoals o.a. bodylotions, douche- en styling gel en shampoo’s. Allemaal vegan en met natuurlijke ingrediënten.
Ayurdent
Ook dit merk tandpasta heeft het vegan label op de verpakking. Het is fluoridevrij en bevat – zoals de naam al doet vermoeden – voornamelijk kruiden die in de Ayurveda (een traditionele Indische geneeswijze) bekend staan om hun tandverzorgende eigenschappen.
Ayerdent tandpasta is verkrijgbaar in de smaken:
- Classic
- Mild: bestellen >
Himalaya Herbals
Ik kocht de Himalaya Herbals tandpasta met neem en granaatappel bij de natuurwinkel. Eerlijk gezegd deed ik dat vooral omwille van de erg mooie verpakking maar gelukkig was ik ook tevreden over de tandpasta’s zelf! Beide zijn vegan, biologisch én fluoridevrij.
Granaatappel zorgt voor gezond tandvlees en is bovendien een sterke antioxidant. Over een ingrediënt als neem had ik ook al iets opgevangen in een filmpje van David Wolfe. Met name dat neem erg goed zou zijn voor de tanden en dat er daarom al sinds mensheugenis op gekauwd word. Een natuurlijke tandreiniger zeg maar. Zeker het proberen waard.
Himalaya Herbals is verkrijgbaar in de smaken:
- Neem & pomegranate: bestellen >
- Sparkly white: bestellen >
- Mint fresh: bestellen >
- Sensi-relief
- ‘Complete Care’ kruiden: bestellen >
- ‘Stain-away’ kruiden: bestellen >
- Active white fresh gel: bestellen >
Green people
Deze heb ik helaas nog niet zelf uitgeprobeerd. De (meeste) tandpasta’s van Green People zijn alleszins voorzien van het Vegan label en zijn “vegetarian Society approved”. Ze hebben ook het Cruelty free label. Let wel: er is ook 1 tandpasta met propolis. Dus niet vegan.
De andere (vegan) smaken van Green People tandpasta zijn:
- Citrus en aloe vera: bestellen >
- spearmunt en aloe vera (kinderen): bestellen >
- minty cool: bestellen >
- peppermint en aloevera: bestellen >
- Mandarijn en aloe vera (kinderen): bestellen >
Logona
Logona is een Duits merk en produceert natuurlijke cosmeticaproducten. Hun tandpasta’s hebben een vegan keurmerk en werden evenmin getest op dieren.
Sante
Ook Sante maakt natuurlijke cosmeticaproducten. Dierproefvrij zijn ze ook maar daarentegen niet allemaal veganistisch. Pluspuntje: sommige smaken zijn verrijkt met B12.
- Tandgel sensitive verrijkt met B12
- Tandpasta verrijkt met B12: bestellen >
- Munt: bestellen >
- Munt met fluoride
De vegan smaken van Sante zijn:
Urtekram
Biologisch, niet getest op dieren en een vegan label: Urtekram klinkt perfect maar is helaas geen persoonlijke favoriet van me. Voornamelijk omdat ze krijt bevatten en dit nogal ‘droog’ (lees: weinig schuimend) poetst. Al voeg ik er meteen aan toe dat ik vooralsnog alleen de Eucalyptus heb uitgeprobeerd.
Vind je ‘weinig schuimend’ sowieso eerder een pluspunt, dan heb je de keuze uit volgende smaken:
- Aloe vera (fluoridevrij)
- Tea Tree – extra desinfecterend (fluoridevrij)
- Munt en groene thee (fluoridevrij)
- Munt (fluor)
- Eucalyptus (fluoridevrij)
Dr. Bronner
Dit merk ken je misschien al van de zeep die – volgens het opschrift – toepasbaar is voor 18 (18?!) verschillende toepassingen: dus behalve als douchezeep ook als o.a. scheerschuim, badschuim, wasmiddel, afwasmiddel, mondspoeling en…jawel….als tandpasta. Evengoed hebben ze ook afzonderlijke tandpasta’s 🙂
Zelf heb ik geen van hun tandpasta’s al uitgeprobeerd. Dr. Bronner maakt alleszins producten zonder fluor, smaak-, zoet-, of kleurstoffen en zijn (voor het merendeel) biologisch. Ze worden evenmin getest op dieren en zijn – op een lippenbalsem met bijenwas na – ook stuk voor stuk veganistisch. Oh ja, en fluridevrij!
Kortom: het uitproberen waard 🙂
De Dr. Bronner tandpasta’s zijn verkrijgbaar in de smaken:
- Cinnamon (kaneel)
- Pepermunt
- Anijs
Lamazuna
Dit is een ‘specialleke’ onder de tandpasta’s. Nou ja, eigenlijk is er van een ‘pasta’ ook helemaal geen sprake. Dit product is een hard blokje in een doosje waar je met een bevochtigde tandenborstel overheen moet wrijven tot er schuim op het borsteltje achterblijft. Ik heb het geprobeerd omdat het verpakkingsvrije/arme aspect me aanspreekt. De recensie van Lamazuna lees je hier >>
Wat ik uit andere reacties op dit product kan opmaken, is dat het – in tegenstelling tot wat de producent en de verpakking vermeld – niet zo erg schuimt. Maar eerst maar eens proberen dus.
Lamazuna is verkrijgbaar in de smaken:
- pepermunt: bestellen >
- kaneel: bestellen >
- salie-citroen: bestellen >
Tot slot nog een drietal merken die ik helaas nog niet geprobeerd heb maar alleszins vegan tandpasta’s in het assortiment hebben:
Weleda
- Calendula/goudsbloem (fluoridevrij) → gezonde mondholte en herstelling van wondjes
- Saline (fluoridevrij) → tegen tandsteen
- Ratanhia (fluoridevrij) → voor sterker tandvlees
- Plantentandpasta (fluoridevrij)
- Tandvleesbalsem (met fluor)
- Kindertandpasta (fluoridevrij)
Santé
- mirre (fluoridevrij)
- munt (fluoridevrij)
- Vitamine B12 (met fluor)
- Vitamine B12 (zonder fluor)
The Humble
- Houtskool (met fluor)
- Fresh mint (met fluor)
Zo, dit is alvast een heleboel om uit te kiezen haha. Uiteraard gaat het vooral om wat jij persoonlijk van een tandpasta verwacht qua smaak, mondgevoel en functie (bijvoorbeeld wittere tanden, voor gevoelige tanden, et cetera). Er is voor elk wat wils.
Mocht ik nog merken vergeten zijn (en dat zal best), vermeld die dan gerust onderaan het artikel. Sowieso ben ik benieuwd welke jij al geprobeerd hebt en hoe je die ervaren hebt 🙂
9 reacties
Hallo Elke,
Ik heb Urtekram aangeschreven om een reactie. Zij zeggen dat Urtekram inderdaad wel in mainland China verkocht worden, maar dat er géén export van Europese Urtekram producten gebeurt. De producten die in China verkocht worden worden gemaakt in China met Chinese geautomatiseerde grondstoffen en dusdanig niet onderworpen aan dierproeven…. ik twijfel ! Het zijn hele fijne producten maar ik vertrouw het niet meer.
Vriendelijke groetjes.
Helaas vind ik er weinig info over, maar zeker ook te koop in Belgische winkels: Vegetocaryl-tandpasta.
https://www.nature-et-forme.com/p/1213-vegetocaryl-dentifrice-dents-blanches-bio
Goed om aandacht aan te besteden.
https://veganwiki.nl/a/Tandpasta : een handig lijstje van de veganwiki. Er staan ook de gangbare tandpasta’s bij. De tandpasta’s uit jouw lijst zijn bijna allemaal duur. Als je het in je portemonnee hebt zitten is het geen probleem, anders kun je dus ook bij de Etos terecht, b.v.
Wat fluor betreft, dat je hoge gevaarlijke concentraties binnenkrijgt bij het tandenpoetsen is onwaarschijnlijk. Het is uitgebreid onderzocht, ook de gunstige invloed die het op je gebit heeft. Laat je niet bang maken, zou ik zeggen.
Hallo,
Helaas ben ik te weten gekomen dat Urtekram en Dr. Bronner’s ook verkopen in mainland China. Diepe teleurstelling. Beiden hebben het leaping bunny én het Vegan certificaat, maar wat dan met verplichte dierproeven in China ?
Pascal, dank je voor je reactie. Ik ben heel benieuwd of er hier iemand is die hier meer over weet. Laat dan zeker even je reactie achter.
Hallo Elke,
Even een reply hierop ; het heeft z’n tijd geduurd eer ik antwoord kreeg, maar ik heb Urtekram hierover aangeschreven. Het Urtekram team claimt dat al hun producten vegan én dierproefvrij zijn. Er worden wel fysiek producten van Urtekram verkocht in Mainland China, maar dat zijn geen in Europa gemaakte producten. Dus er is geen export van “ongekende grondstoffen” naar China. Urtekram heeft een eigen fabriek in China waar de Urtekram producten voor China gefabriceerd worden. De grondstoffen waarmee de Chinese Urtekram producten worden gemaakt staan allemaal in de “gekende en geautoriseerde database” van grondstoffen die niet op dieren worden getest. Op die manier kan de verplichting om dierproeven op grondstoffen en eindproducten omzeild worden. Dat is de uitleg van Urtekram. Ik heb ook eens de Chinese Urtekram producten gegoogeld en die zien er ook helemaal anders uit dan onze Europese producten. Vertrouw ik het ? Nee, niet echt… de producten van Urtekram zijn heerlijk, betaalbaar en zeer duurzaam, maar… ja, ik ben nu overgeschakeld op Inecto. Inecto heeft dan wel geen tandpasta, maar wel duurzame en vooral zeer betaalbare producten met super effecten ! Voor tandpasta zweer ik trouw aan Himalaya. The best there is !
Vriendelijke groeten 🙂
Pascal
Nog vergeten…. dr. Bronner’s verkoopt niet fysiek in China, exporteert ook niet, maar verkoopt wel Beperkt z’n producten op online platforms naar particulieren. Dus ook in dit geval worden hun producten niet op dieren getest. Dit nog even ter info.
Beste groetjes
Hoi Pascal, super bedankt voor het navragen en delen!
Dag Elke,
Heel graag gedaan hoor 🙂
Beste groetjes.