Aangezien Valentijn het feest van de liefde is, leek het ons geen overbodige luxe om daarbij ook eens de liefde voor dieren centraal te zetten!
Het is namelijk nogal een contradictie om een romantisch diner in te zetten met een slachtpartij, nietwaar? Tenslotte gaat…
…liefde door de maag
Ook als je zelf niet vegan bent, hoop ik je hiermee toch aan te zetten om zeker deze dag volledig plantaardig te gaan (vaker mag ook ;)) en je vriend, vriendin, man, vrouw… eens te verrassen met een verantwoorder menu.
Eentje dat natuurlijk ook gewoon heel lekker is. Al moet je dan wel van rode biet houden 😉
Rode biet? Ben je betoeterd?
Ik weet het; bij velen is deze groente niet bijster populair (een te hardnekkig ‘aardesmaakje’).
Vaak begint men al te gruwelen bij het woord alleen al. Bah, bah en nog eens bah!!!
Zoals ik wel vaker heb verkondigd is dat echter volkomen onterecht. Geloof me als ik zeg dat ik vroeger ook niet bepaald een rode bieten-fan van was.
Bij rode biet is vooral zaak om goeie combinaties te vinden met o.a. andere groenten en kruiden die dat ‘aardesmaakje’ ofwel verdoezelen, danwel juist perfect complimenteren. En dan krijg je vaak hele lekkere dingen…trust me!
Met andere woorden: probeer deze recepten toch gewoon – op voorhand – een keer uit.
Valt het alsnog tegen, dan vindt je vast nog wel een ander vegan recept op dit blog waar je met Valentijn mee kan uitpakken.
Sowieso hoef je ze natuurlijk niet allemaal op die ene dag te maken. Het is namelijk niet de bedoeling dat je het te druk gaat hebben met koken 😉 Al valt het qua tijd allemaal goed mee als je een beetje vooruit denkt, hoor.
Hoedanook; wie niet waagt, niet wint! En voor de liefde mag je een beetje moeite doen hé? 🙂
Vegan Valentijns menu
Alle recepten zijn rara…voor 2 personen 🙂
Voorgerecht: macarons van rode biet & cashew cheese
Ingrediënten
Voor de cashew cheese
- 100 gram cashewnoten – 12 uur geweekt in water
- 30 ml water
- 2 teentjes knoflook – geperst
- 15 ml appelazijn
- 1 el mosterd
- 4 el edelgistvlokken
- peper en zout – naar smaak
Voor de rode biet (en garnituur)
- 2 (kleine) rode bieten – voorgekookt*
- 100 gram gemengde sla (bv. rucola, jonge sla, veldsla, …)
- 1 tl gedroogde rozemarijn
- een scheutje olijfolie
- peper en zout – naar smaak
- paar plukjes verse scheuten naar keuze (bv. alfalfa, prei, broccoli, …)
Extra’s: 1 ronde metalen steekvorm van +/- 5 cm diameter.
Bereiding
Voor de cashew cheese
- Doe de geweekte cashewnoten, de knoflook en 30 ml water in de blender. Mix tot er zo min mogelijk stukjes meer inzitten.
- Voeg de overige ingrediënten toe en mix opnieuw tot een gladde, smeuïge massa. Voeg indien nodig wat extra water toe.
- Kruid af naar smaak met peper en zout.
Voor de rode biet (en garnituur)
- Was de sla en zwier droog.
- Snij de gekookte* rode biet in plakjes van +/- 0,5 cm dik. Haal met behulp van de steekvorm mooie ronde schijfjes uit elk plakje (bewaar de overschotjes rode biet voor de afwerking) en bestrooi ze met zout, rozemarijn en peper.
- Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak de rode bietschijfjes 2-3 minuten aan elke kant op medium hoog vuur. Kruid indien nodig bij met zout. Leg ze op een bord met keukenpapier om uit te lekken.
Afwerking
- Bestrijk de helft van de rode bietenschijfjes met een royale hoeveelheid cashew cheese.
Leg er vervolgens de overige schijfjes bovenop en schik ze op een bord. - Leg een handje sla in het midden en een toefje scheuten op elke macaron. Schep er nog een extra lepeltje cashew cheese bij en besprenkel het gerecht met enkele druppel olijfolie.
- Bestrooi tot slot met nog wat zwarte peper en rozemarijn. Serveer meteen.
De schijfje rode biet hoeven niet warm of zo te zijn. IJskoud zou ik deze salade echter ook niet serveren. Gewoon kamertemperatuur is perfect dus.
Hoofdgerecht: gnocchi van rode biet en ‘feta’
Ingrediënten
Voor de gnocchi
- 225 gram bloemige aardappelen
- 120 gram rode bieten – voorgekookte of zelf gekookte rode bieten
- 75 gram tarwebloem of speltmeel + extra om te kneden
- 3 el edelgistvlokken
- 1/2 tl zout
- versgemalen zwarte peper
- Kookvocht (of sap) van rode biet om de aardappelen in te koken – optioneel
Voor de dressing
- 50 ml olijfolie
- sap van 1/2 limoen
- 2 teentjes knoflook – geperst of fijngesnipperd
- 50 ml rode bietensap
- peper en zout
Voor de ‘feta’ en garnituur
- 200 gram tofu feta
- handvol peterselie – fijngehakt
- handvol walnoten – grofgehakt
Bereiding
Voor de gnocchi
- Kook de aardappelen gaar in licht gezouten water (of kookvocht van de bieten, danwel ongezoet bietensap). Giet af (vang het kookvocht op) en laat uitlekken.
- Mix de rode bieten tot moes. Stamp ze samen met de aardappelen en edelgistvlokken tot een zo glad mogelijke puree. Gebruik daarbij ab-so-luut geen vocht!
- Kruid stevig af met peper en zout en laat (indien nodig) verder afkoelen.
- Meng de bloem met een houten lepel of spatel onder de aardappel/rode bietenpuree tot de bloem volledig is opgenomen. Laat 30 minuten staan.
- Bestrooi een groot werkvlak met bloem en dep je handen erin. Neem een portie puree en rol deze door de bloem tot een lange worst. +/- 1 cm dik. Herhaal dit tot alle puree is opgebruikt.
- Snij de worst met een scherp mes in stukjes (ook 1 cm breed) tot kleine ‘kussentjes’. Druk de randen voorzichtig aan met de handen.
- Breng het opgevangen kookvocht weer aan de kook (mag een ruime hoeveelheid water zijn, dus voeg indien nodig extra toe) en kook de gnocchi per 6-8 stuks gaar.
De gnocchi zijn klaar als ze allemaal boven komen drijven. Schep ze uit het water met een schuimspaan en
laat uitlekken op een droge doek.
Voor de dressing
- Meng alle ingrediënten voor de dressing in een beker. Kruid naar smaak met peper en zout.
Afwerking
- Verhit een flinke hoeveelheid olijfolie in een grote wokpan. Bak de gnocchi gedurende 4 minuten op hoog vuur. Roer regelmatig (doch voorzichtig) om aanbranden te voorkomen.
- Schep de gnocchi in een bord. Overgiet met een beetje dressing en werk af met enkele blokjes ‘feta’, gehakte walnoten en peterselie.
- Serveer het gerecht meteen.
No Milky Way - vegan desserts
Zelf vegan dessertjes op tafel toveren? Check dan zeker ons boek No Milky Way – vegan desserts. Ook ideaal om als cadeau te geven 🙂
Dessert: Eton Mess met granaatappel
Een van onze lezers heeft me hier jaren geleden op attent gemaakt. Eton Mess is een traditioneel Brits dessert dat ontstaan is op het Eton College in Berkshire. Het werd – volgens Wikipedia – geserveerd tijdens een jaarlijkse cricketwedstrijd van Eton’s schoolteam tegen dat van Harrow.
Op Britten en tradities kan je blindelings vertrouwen hé 🙂
De naam Eton Mess (mess = rotzooi/zootje) is behoorlijk goed gekozen. Het is in feite een mengeling van allerlei lekkere dingen op een ietwat slordig hoopje. Het Valentijns-voordeel is dat je het dan ook lekker samen kan uitlepelen!
Oh ja, het origineel bevat volgens de overlevering voornamelijk room, aardbeien en meringue.
Natuurlijk zijn hierop in de loop der jaren verschillende varianten op ontstaan en ik doe daar vrolijk aan mee.
Mijn recept bevat vegan (off course!) meringue, witte chocolademousse en granaatappel (want niet bepaald het seizoen voor aardbeien;)).
Het recept is – zoals beloofd – behoorlijk makkelijk. Het maken (lees: bakken) van de meringue neemt echter wel een 3-4 tal uur in beslag. Tijd waarin je je natuurlijk wel met de andere recepten kan bezig houden.
Of een schoonheidsslaapje kan doen…wat jij wil 😉
Ingrediënten
Voor de meringue
- 45 gram No Egg (ei-vervanger)
- 125 ml koud water
- 1/4 tl agar agar
- paar druppels vanille-extract
- 60 gram poedersuiker
- 1/2 tl agavesiroop
- 1 tl kokosrasp (kokosmeel is nog beter)
Voor de witte chocolademousse en granaatappel
- 150 ml slagroom (soyatoo soja, rijst of kokos, danwel Leha) – vooraf gekoeld in de koelkast
- 50 gram witte chocolade van rijstmelk (bijv. deze) – in grove stukjes gehakt
- 1 granaatappel
Bereiding
Voor de meringue
- Verwarm de oven voor op 130°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng de No Egg met de agar agar in een grote mengkom (of de kom van je keukenmachine).
- Voeg het water toe en klop gedurende 5 minuten op de hoogste stand.
- Spatel het vanille-extract en – lepel per lepel – de poedersuiker door het beslag. Spatel er vervolgens de agavesiroop doorheen tot alles mooi is opgelost.
- Klop de massa opnieuw 5 minuten op de hoogste stand. Het schuim zal behoorlijk in volume toenemen.
- Schep telkens een royale eetlepel van het beslag op de bakplaat. Zorg dat je ongeveer 4-5 cm afstand tussen elk hoopje schuim laat.
- Bak de meringue 2 uur in de voorverwarmde oven. Doe de ovendeur na afloop NIET open maar zet de oven uit en laat de meringue verder uitdrogen gedurende 1 uur. Overschotjes kan je tot 2 weken bewaren in een luchtdicht afgesloten doos.
Voor de witte chocolade mousse en granaatappel
- Neem een grote kom koud water en snij de granaatappel in vieren.
- Leg de stukken in het water en verwijder de pitjes met de hand (zo voorkom je al teveel geknoei en kan je vliesjes rond de pitjes nadien makkelijk verwijderen).
- Giet de pitjes in een zeef en spoel grondig met stromend water tot alle vliesjes loskomen. Verwijder de vliesjes en zet de granaatappelpitjes opzij.
- Klop de slagroom in een grote kom op tot een stevige massa (+/- 2-3 minute).
- Smelt de chocolade ‘au bain marie’ tot die mooi gesmolten is. Rijstmelk chocolade wordt overigens lichtbruin van kleur als je ‘m verwarmt. Je hoeft je echter geen zorgen te maken over de kleur van je chocomousse.
- Meng de (lauwe) chocolade onder de slagroom en roer goed. Dek de kom af met folie en plaats minstens 2 uur in de koelkast. Je krijgt dan opnieuw een stevige, doch luchtige mousse.
Afwerking
- Meng de helft van de granaatappelpitjes met de chocolademousse. Hak de meringue in grove stukken en roer deze er eveneens doorheen. Schep op een diep bord en werk af met de rest van de pitjes en nog wat ‘meringue-gruis’.
Serveer dit dessert on-mid-de-lijk! (anders wordt de meringue zacht en taai).
Zo, dat is een behoorlijk lang artikel geworden! Laat me zeker weten of het een geslaagde avond was (wat het eten betreft hé ;))
Happy Valentine!!!
Ons boek No Milky Way met veganistische desserts en zoetigheden: Meer info >>
6 reacties
Ziet er goed uit, waarom staat bij de rode biet voorgekookt steeds een sterretje ?
Meestal staat dan onderaan een sterretje met een opmerking, maar hier wie ik dat niet.
rode bieten – voorgekookt* en Snij de gekookte* rode biet
Hoi Ugo, klopt helemaal. De link op rode biet verwijst naar meer info over de kooktijd en zo. Daar waren die ‘sterretjes’ in eerste instantie voor bedoeld maar ik vergat ze weg te halen 🙂 Niettemin bedankt om het te melden!
Ziet er heel mooi uit maar spijtig genoeg lust ik geen rode biet.
Dat kan ik me voorstellen. De grap is dat zelfs de grootste rode biethaters hiermee overstag gaan. Geloof me als ik zeg dat deze recepten allerminst naar ‘aarde’ smaken. Probeer het toch een keer zou ik zeggen 🙂
Ik ga je recepten zeker proper maar kan ik in plaats van bloemige aardappelen zoete aardappelen gebruiken want ik kan geen aardappelen verteren. Problemen met mijn maag
Hoi Martina. Ik vrees dat het resultaat dan gaat tegenvallen. Gnocchi is nogal secuur en zoete aardappelen hebben toch een andere samenstelling dan gewone aardappelen. Minder zetmeel als ik me niet vergis (en das belangrijk hierbij). Ik durf m’n hand er dus niet voor in het vuur te steken. Sorry :-/