Category: Ingrediënt

Courgette

Courgette of mergpompoen (Cucurbita pepo) is een komkommerachtige vrucht uit de familie van de Cucurbitaceae, net zoals augurken, meloenen en komkommers. Ze worden ook wel

Lees verder »

Boerenkool

Boerenkool (Brassica oleracea) is de ‘oerkool’, waaruit door selectie andere kolen ontstonden. Bijvoorbeeld sluitkolen (witte en rode kool), kolen met dikkere stengels (koolrabi), kolen met

Lees verder »

Pompoen

De pompoen (Cucurbita maxima) is een komkommerachtige plant afkomstig uit Zuid-Amerika en Azië. Veel mensen associëren het met halloween, maar het is eigenlijk een heel

Lees verder »

Linzen

Linzen, het meervoud van linze (Lens culinaris), is het gedroogde zaad van de linzenplant. De peulvrucht wordt al eeuwen verbouwd, vaak in serres omdat ze

Lees verder »
Ingrediënt

Zoete aardappel of bataat

Lang leve de zoete aardappel! Iedereen heeft zo zijn favoriete groenten en ik ben daarop absoluut geen uitzondering. En ja, ik lust best veel maar met

Lees verder »

Kikkererwten

De kikkererwt wordt ook keker of Spaanse erwt genoemd. Het is een gelige ronde peulvrucht – een gele knikker eigenlijk – die onder meer aan

Lees verder »

Borlottibonen

De borlottiboon behoort tot de plantensoort Phaseolus vulgaris, letterlijk vertaald: gewone boon. Nochtans is het een zeer esthetische boon: de peulen zijn wit-roze met een

Lees verder »

Adukibonen

Adukibonen – je vindt ook adzukibonen, azukibonen of asukibonen als benaming –  zijn kleine, donkerrode sojabonen met een lichter, crèmekleurig streepje aan de kant. Het

Lees verder »

Zeewier

Zeewieren, ook wieren of algen genoemd, zijn planten die in de zee groeien. Ze bevatten een indrukwekkende waaier aan voedende bestanddelen: koolhydraten, eiwitten (maar weinig

Lees verder »

Wakame

Wakame is een donkergroen zeewier, nauw verwant aan kombu. Wakame heeft een delicate smaak en is vooral lekker in soepen en salades. Het kan ook

Lees verder »

Nori

Nori is een in bladen geperst en gedroogd zeewier. Het groeit bijzonder snel, amper 45 dagen na het zaaien kan het geoogst worden. Het is

Lees verder »

Kombu

Kombu of kelp is een groot, bruin & bladvormig zeewier, dat gedroogd wordt verkocht en erg rijk is aan jodium. Meer dan 90 % van

Lees verder »